Dolgozó részéről azonnali felmondás.


SikkesSittes # 2014.08.31. 09:53

Tisztelt Hozzáértők!

Jó barátom egy magyar cég alkalmazásában állt, külföldön dolgozott és személyszállítást végzett.

Feladatát - a munkaszerződése szerint - 3 műszakos munkarendben, készenléti munkakörben látta el és a munkaidőkeret szerint havonta 10-15 pihenőnap és fizetett ünnep illette meg.

A munkaszerződése szerint amennyiben a munkáltató rendkívüli munkavégzésre kötelezi azt pihenőnapban váltja meg.

A valóság azonban az, hogy egy éven keresztül egyedül dolgozott és a napi kötelező két szállításon felül ahány rendelést kapott azt teljesítenie kellet. Volt, hogy több ezer kilométert tett meg egy-két órás pihenővel - pihenőnapja a menetlevelek és a megrendelő emailek tanulsága szerint sem volt.

Többször kérte, hogy bármilyen eshetőségre tekintettel - fáradtság, egészségügyi vagy más akadály miatt - számára biztosítsanak helyettest, de azt munkáltatója csak halogatta.

A munkáltató a legutóbbi fizetési jegyzékén 7 nap szabadságot "vont le" amelyet ő később vett észre, de amióta rákérdezett - síri csend.

Barátomnak egy napon betelt a pohár és mikor biztosan tudta, hogy az elkövetkező 24 órában nem kell dolgoznia - beült az autóba, hazavezetett Magyarországra és a munkaviszonyát felmondta.

A cég a gépkocsit tőle átvette az okmányokkal együtt és felmérte a "károkat"...

Jelenlegi követelése a céggel szemben munkabére, a ki nem vett szabadság megváltása amely kb. 350.000 forint Kéri továbbá a szabálytalanul elvégeztetett túlmunka megfizetését is amely még egyszer ekkora összeget tesz ki.

A cég követelése vele szemben a részére átadott költségkeret amely kb. 60.000 forint

A cég "üzletpolitikája" azonban az, hogy a távozó dolgozó által használt gépkocsiban "okozott károkat" felméri és lehetőség szerint semmit nem fizet csak a mielőbbi elszámolást sürgeti amelyen ő "önvédelemből" egyelőre nem kíván személyesen megjelenni.

Kérdésem, hogy van-e bárkinek hasonló tapasztalata az ilyen esetekben történő eljárással kapcsolatban?

Követelheti-e jogosan a pihenőnapként feltüntetett de valójában 24 órás készenlétben töltött órák megfizetését illetve felléphet-e egyéb igénnyel?

Követelhet-e a munkáltató tőle bármi egyebet?

Köteles-e a munkáltató a munkabért megfizetni a jogszabályban leírt 5 napos határidőn belül?

Megilleti-e a szabadság pénzbeni ellenértéke amely estében közel 30 nap?

Más egyéb most nem jut eszembe :)
Köszönöm a válaszokat!


Sikkes Sittes™

Rituka87 # 2014.08.29. 09:15

Üdvözlöm!

Azzal a problémával fordulnék Önhöz/Önökhöz, hogy 2014. 08. 27. azonnali hatállyal felmondtam a munkahelyemen. Egy új munkahely reményében kellett így tegyek, már nem maradt időm ledolgozni a felmondási időmet.
A munkaadóm először ellenezte, majd néhány percnyi beszélgetés után belement és sok szerencsét kívánt a továbbiakban. Nem esett szó sem a felmondási idő letöltéséről, sem pedig a kártérítésről. Azaz szóban elfogadta a felmondásomat. Ezután mire a HR irodába értem ott már közölték, hogy az igazgató úr mégis úgy döntött, hogy nem adhatják ki a papírjaimat, csak 30 nap elteltével. Majd 08.29. reggel kaptam egy levelet amelyben a 30 napos felmondási idő letöltését követelik, vagy pedig 10 napon belül 114000Ft megfizetésére köteleznek.

Holnap kora reggel külföldre utazom az új munkahelyemre, így nem tudom mi tévő legyek.

Köszönettel

ObudaFan # 2014.08.15. 10:32

Adrienn66

Ha a munka elvégzéséhez valóban szükséges a magasabb végzettség, akkor véleményem szerint ezt kell figyelembe venni és nem a szerződésben írtakat. Azért a felmondás előtt erre felhívnám a munkáltató figyelmét.

ObudaFan # 2014.08.15. 10:30

peva62

Hát, azonnali hatályú felmondáshoz ez azért szerintem nem elég súlyos magatartás, inkább a költségeid megtérítése a reális.

ObudaFan # 2014.08.15. 10:29

edit0205

Jogi úton semmit. Valahogy próbáld meg meggyőzni a munkáltatót.

edit0205 # 2014.08.15. 07:23

Tisztelt Szakértők!

Augusztus 12-én beadtam a felmondásom mert számomra kedvezőbb munkalehetőséget találtam. A főnököm ragaszkodik hozzá hogy szeptember 1-ig felmondási időt töltsek. Az új helyen viszont mielőbb kezdeni kellene. Mit tudok tenni hogy meggyorsítsam a kilépést? Félek két szék közül a földre esek.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Edit

peva62 # 2014.07.31. 17:25

Tisztelt Cím!
A munkaügyi előadónk júniusba bekérte a július-augusztusi szabadság igényünket, amiben augusztusra kértem 4 nap szabadságot.Július végén rákérdeztem mivel ezidáig nem közölt beosztást és kiderült, hogy nem enged el szabadságra mondván nincs kivel helyettesítenie. Időközben viszont befizettem egy külföldi szállás előlegét.Úgy tudom ha 15 nappal előtte jeleztem köteles kiadni a kért szabadságot. Azt tervezem ha mégse enged el beadom az azonnali hatályú felmondásom utazás előtti napon. Kérem válaszát megtehetem -e és milyen következményekkel fog ez részemre járni. Mi a helyes megoldás, hogy ne legyen problémám.
Nagyon köszönöm válaszát.
Üdvözlettel!

Adrienn66 # 2014.07.31. 13:53

Jó napot!
2 kérdésem lenne:1.Lottózónál dolgozom ahol a vállalkozó aki foglalkoztat munkaköröm szerint betanított terminál kezelő vagyok,amihez a munkaszerződésben leírja hogy alapfokú végzettség szükségeltetik,FEOR:9239 (egyszerű szakmunkát nem igénylő foglalkozások)amelyre minimálbért fizet.Tudom hogy a garantált bérminimumhoz legalább középfokú végzettséget vagy szakmunkát kell rögzíteni a munkaszerződésemben.De ezt a munkát terminálkezelői végzettség nélkül nem lehet végezni mert hozzá sem nyúlhatnék egy terminálhoz.A terminálkezelői végzettségem meg van még is betanított terminálkezelőként foglalkoztatnak.A munkaköri leírásomban rögzítik h a munkához alapfokú végzettség szükséges ,valamint a szakmai ismeretekhez előírják a terminálkezelői végzettséget .Ha már ezt előírja aktor nem minősül szakmunkának vagy nem lennék jogosult a garantált bérminimumra?"2.Ha véletlenül jogosult lennék akkor képezheti e ez azonnali felmondás indokát?

pazs # 2014.07.28. 12:32

Akkor 15 nap, ha a munkáltató mond fel, munkavállalói felmondás esetén le kell tölteni a felmondási időt.

andreagyori89 # 2014.07.28. 09:49

Üdvözlöm Önöket!

A párom felmondási ügyében szeretnék tanácsot kérni. Az elmúlt időszakban kialakult nézeteltérések, személyi változások miatt a mai napon szóban beadta felmondását. Bár őt 30 napos felmondási idővel vették fel, érthetetlen módon ragaszkodnak a teljes 30 naphoz, holott eddig 15 nap volt a megszokott felmondási idő. Időközben elkezdtünk új munkahelyet keresni neki, hogy ha kilép, legyen hova mennie. Sikerült is találni egy nagyon jó helyet, jó fizetéssel, korrekt munkaidővel és beosztással. Most lehet, hogy ez veszélybe került azáltal, hogy 30 napig még nem léphet ki. Jelenleg 12 órában dolgozik, a fizetést is eszerint kapja, de bejelentve csak 6 órában van, így tehát mondhatjuk-e azt, hogy a 30 napos felmondási időt 12 órában ledolgozza? Ragaszkodhat-e mindenáron a munkáltató a felmondási időhöz?

Köszönöm!

Andrea

Öccse # 2014.07.27. 07:19

Köszönöm együttműködő és megértő segítséged KBS.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.26. 18:45

Nem jól érted. Nagyon nem.

Öccse # 2014.07.26. 18:17

Tisztelt Géza1970!

Jól értem hogy megfelelő indok lehet azonnali felmondásra az ha nincs munkaköri leírásom? Tudtommal 15 nappal a munkaviszony után meg kéne kapjam legkésőbb. Ez már 2 éve volt.
Érhet engem valami probléma az miatt hogy nincs munkaköri leírásom?
Lehet ezáltal "valami a kezemben" amivel tudok védekezni ha a munkáltatóm rám akarja vonni a felelősséget?

Köszönöm!

vadalmaa # 2014.07.26. 10:20

Köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget!
Szilvia :)

Géza1970 # 2014.07.25. 08:34

Kedves Dolgozó nő!

Azonnali hatályú felmondás alapjai.

HA VALAKI AZONNALI FELMONDÁST AKAR BEADNI AKKOR AZ ALÁBBIAKRA FIGYELJEN.

A munkáltatói kötelezettségszegés
A törvény alapján a munkáltató legfontosabb kötelezettségei közé tartozik a munkavállaló részére történő munkabérének megfizetése, melynek be nem tartása rendkívüli felmondási indok lehet.

Rendkívüli felmondásra ad okot a munkáltató abban az esetben is, amikor kevesebb munkabért fizet, mint a munkaszerződésben foglaltak.

"KEVESEBB BÉRT FIZET"

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a törvényben felsorolt munkáltatói kötelezettségek betartása nem lenne éppoly fontos, mint a munkabér megfizetése. Így továbbá lényeges munkáltatói kötelezettség a munkavállalók egészséges és biztonságos munkavégzéséhez szükséges feltételek biztosítása.

Köteles a munka zavartalan végzéséhez elengedhetetlen berendezéseket, kellékeket, a munkavállaló védelmét biztosító felszereléseket, a szükséges ismeretek megszerzését biztosítani, valamint a munkavégzéshez szükséges minden

MUNKAVÉGZÉSHEZ KÖTELESSÉGE A MUNKÁLTATÓNAK A MEGFELELŐ ESZKÖZÖKET ÉS KÖRÜLMÉNYT BIZTOSÍTANI

Tájékoztatást és irányítást megadni, és a munkát úgy megszerveznie, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolni, kötelezettségeit teljesíteni tudja.

MUNKAKÖRI LEÍRÁS HIÁNYA.

A felsorolt munkáltatói kötelezettségek nem teljesítése és a munkavállaló testi épségének, egészségének veszélyetetése rendkívüli felmondást megalapozó kötelezettségszegésnek tekinthető.

EGÉSZSÉG VESZÉLYEZTETÉSE.

A felsorolt okok nem kimerítő jellegűek, ugyanis kollektív szerződés, munkaszerződés és egyéb jogszabályban előírt lényeges kötelezettségek jelentős mértékű, szándékos, vagy súlyos megszegése is szolgálhat rendkívüli felmondás indokául. Így például a tanulmányi szerződésben megfogalmazott munkáltatói kötelezettség megszegése, törvényben, kollektív szerződésben, munkaszerződésben meghatározott pótlékok megfizetésének elmulasztása is.
A munkavállalói kötelezettségszegés
Természetesen a törvény a munkavállalóra nézve is tartogat jogokat és kötelezettségeket, mely munkaviszonyból eredendően fakad. A munkavállalói kötelezettségek körét a Munka Törvénykönyvének 103.§ tartalmazza:"

A rendkívüli felmondás közlése
A rendkívüli felmondás hatályosságának feltétele az arra jogosult személlyel való közlése.
A felmondás akkor tekinthető közöltnek, ha azt az átvételre jogosult személynek átadták. A közlés abban az esetben is hatályos, ha annak átvételét az érdekelt megtagadja, vagy szándékosan akadályozza meg. Ebben az esetben jegyzőkönyvet kell felvenni, hogy az átadást a munkáltató megkísérelte.
Postai sikertelen kézbesítés esetén az értesítés elhelyezésének napját követő tizedik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
A rendkívüli felmondás közlésénél figyelembe kell venni az előző pontban kifejtett határidőket, ugyanis nem elegendő a rendkívüli felmondás határidőn belül történő írásba foglalása, hanem azt az arra jogosulttal az előírt határidőben közölni is szükséges.

az én esetemben összeszedtem a vastagon kiemelt részekhez oda illő dolgokat a főnököm orra alá toltam nyelt egyet és elengedett már másnap előtte meg mindig azt hangoztatta hogy nála 3 hónap a felmondási idő bár ez sem volt leírva sehová csak erre nem figyelt.

GÉZA

Egyjogász # 2014.07.25. 07:58

"fel kell mondanom a munkaviszonyomat. Az igazgatónővel történő beszélgetés eredménye, hogy ez közös megegyezéssel fog történni"

Vagy felmondasz, ami egy egyoldalú jognyilatkozat a részedről, amit "sima" felmondás esetén nem kell indokolnod, azonnali felmondásnál igen (bár szerintem kérdéses, hogy ebben az esetben a munkavállalói azonnali feltételei fennállnak-e).

Ha viszont közös megegyezéssel szüntetitek meg a munkaviszonyodat, ezt mindkét félnek alá kell írnia, és ebben célszerű megegyezni minden nyitott kérdésről. "Indokolás" ebbe sem kell.

Rexor # 2014.07.25. 07:42

Igen, van hozzá joga. Ez az "ára" annak, hogy nem tölti ki a felmondási időt.

vadalmaa # 2014.07.25. 05:19

Üdvözlöm Önöket!
Segítségüket kérném felmondás ügyében. Élelmezésvezetőként dolgozom közalkalmazotti jogviszonyban. Az intézményben ahol dolgozom, igazgatóváltás történt. A jelenlegi vezetés gazdasági és erkölcsi ámokfutásával, és céljaival nem értek egyet.A szakmai munkámat jelentősen megnehezíti, hogy az igazgatónő beleszól az étlap szerkesztésébe, olyan ételeket írt nekem össze, melyek nem a közétkeztetésben szokványosak, elkészítéséhez, nincs meg a megfelelő technikai háttér. Az ebből adódó problémák miatt fel kell mondanom a munkaviszonyomat. Az igazgatónővel történő beszélgetés eredménye, hogy ez közös megegyezéssel fog történni. Jelenleg betegállományban vagyok. A betegállomány utáni első munkanapon szeretném beadni a papírjaimat. Mivel valószínűleg a felmondási időre igényt tartanak, a rám bízott élelmiszer raktárat nem én kezelem a betegállomány alatt, így az esetleges hiányért tartozok -e felelősséggel?
És azt is szeretném tudni, a felmondáshoz kell-e indoklás?
Mivel tanulmányi szerződést írtam alá, melynek egy pontjában megemlítik, hogyha a vállalt időnél hamarabb szűnik meg a munkaviszonyom, akkor az összes támogatást vissza kell fizetnem.Szeretném kérni ennek az összegnek e mérséklését.úgy gondolom, hogy ennek alapja a szakmai indoklás. Ezt csatolnom kell-e a felmondáshoz?

mosómedve84 # 2014.07.24. 19:59

Köszönöm a választ!

kkc82 # 2014.07.24. 10:15

Kötelező írásban és indokolni is kötelező !!! De tudd is bizonyítani az indoklásodat !!!

mosómedve84 # 2014.07.24. 09:25

Munkavállaló részéről történő azonnali hatályú felmondást kötelező-e írásban közölni, vagy elég szóban, indoklással?

Egyjogász # 2014.07.11. 10:52

Egy munkajogi konferencián mondta az előadó, hogy az ilyen mindenféle "Főnök Józsik" munkajogi felkészültsége a bányászbéka valaga alatt 20 méterrel keresendő..:)

Arra pedig különösen vigyáznak, hogy jogászt nehogy megkérdezzenek az ilyen kijelentések előtt, illetve, van amelyik megkérdez jogászt, csak szarik rá, amit mond.

Aztán persze ez néha be is jön, mert a dolgozók is elhisznek minden hülyeséget, különösen, ha a "Főnök Józsi" mondta.

Csak azt tartom szomorúnak, amikor ügyvédi assisttal megy a hülyítés, legalább is én láttam már olyan "ügyvédi levelet", amelyikban ügyvéd asszony olyan elementáris, a munkavállalót megtévesztó baromságot írt le a munkáltató képviseletében, hogy arra vagy a helyi "Főnök Józsi" utasította (amit úgy tudom, nem lehet, de az állandó megbízás visszavonására történő utalással sok mindent el lehet érni....), vagy ügyvéd asszony egész egyszerűen csak olyan témakörben firkálgatott, amelyről halvány fingja sem volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.11. 09:54

A felmondási idő annyi, amennyi. A leteltével a munkaviszony megszűnik.

A szabadság egy részét a munkáltató a munkavállaló által kért időpontban köteles kiadni - feltéve, hogy az legalább 15 nappal korábban kéri.

Napsugár82 # 2014.07.10. 15:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2014.07.01-én írásban benyújtottam munkáltatómnak rendes felmondásomat és kértem a munkaszerződésben leírtak szerint a 30 napos felmondási idő leteltével munkaviszonyom megszüntetését. Ezt átvették, de a fönököm azt mondta hogy ez így nem lesz jó mert nekem még vagy 2 hónapon keresztül be kell tanítanom valakit. Tud bármilyen jogi úton visszatartani? Illetve állásinterjúk miatt több napra is kértem már szabadságot, mivel időarányosan még bőven jár nekem , azonban most emiatt is kötekednek velem. Joga van nem kiadni a szabadságomat és meg kell indokolnom hogy miért akarok szabadságot kérni??
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

Zandyka # 2014.07.10. 14:21

Üdvözletem!
Helyesbítem a kérdést: nem pontosan azt szeretném tudni, hogy felmondhatok-e (persze, hogy felmondhatok...), hanem azt, hogy ezzel együtt lemondhatok-e a járandóságomról, vagy mindenképp ki kell fizetnie papíron az e.v.-nek, ami szünetel (egyáltalán megteheti-e)?