Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Kíváncsi27 # 2018.11.21. 11:28

Én próbaidőn belüli azonnali hatályú felmondással kapcsolatban kérnék segítséget. Azt szeretném tudni, hogy, ha a munkavállaló nyújtja be ilyen felmondását, ami költségeket a munkáltató állt (betanítás/oktatás,ezzel járó költségeket, szállás, útiköltség, stb.) kifizettetheti a munkavállalóval felmondása után? Illetve, ha igen akkor akkor azt előtte hol kell közölnie a munkavállalóval?
A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2018.11.17. 12:19

Ebben

ObudaFan # 2018.11.17. 12:11

Ebbe a helyzetben a munkáltató ragaszkodhat ahhoz, hogy dolgozd le a 30 napot és ő megváltja a szabadságodat.

soszták # 2018.11.17. 09:17

Tisztelt Fórumon jelen lévők!

Az élet úgy hozta, hogy a jelenlegi - 9 és fél éve dolgozom itt - munkahelyemet egy jobb, anyagilag, karrier szempontjából kedvezőbb munkahelyre fogom váltani. Ahol még jelenleg dolgozom, vezető beosztásban vagyok, és az új munkahelyemen is abba kerülök.
Kérdésem az lenne, hogy jövő héten az új munkahelyen alá írnánk a papírokat. Ott szerződésben, vagy szándék nyilatkozatban biztosítanak arról, fogy a felmondási időm nem befolyásol az ottani kezdésben.
Ez mennyire járható út, ha erről írásos formával is rendelkezem az új munkáltatónál?

Továbbá ugye a régi munkahelyemen nekem kell felmondani. Mivel határozatlan idejű a munkaszerződésem, így munkavállalói rendes felmondással kell ezt megtennem. Ha ez meg van, onnantól 30 nap amíg ott kell lennem. Viszont van 17 nap szabadságom.
Ha én mondok fel, és a szabadságomat nem akarom, hogy meg váltsák, akkor jogilag kivehetem ezt mind?
azért kérdezem, mert ezzel nem vagyok tisztában. És nem akarok bonyodalmat belőle, egyszerűen csak találtam egy jobb munkahelyet, és békében szeretnék elmenni a jelenlegi munkahelyemről....

Várom a válaszokat, szép hétvégét mindenkinek!

Üdv,
Soszták

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.18. 15:21

Minimum vitatott, hogy az e-mail vagy az sms (Messenger-üzenet, Facebook-poszt stb.) írásbeli közlés-e. Így aztán a felmondás ezekben a formákban erősen kockázatosnak mondható.

(A beidézett érvelésről az jut eszembe, hogy "magyarázni én is tudom"... Csak nem értek vele egyet.)

wers # 2018.10.18. 15:20

OFF
Magyarázza már meg valaki, mi a bánat kell sms-ben vagy e-mail-ben felmondani? Dolgozni akkor is be kell menni, miért nem adja oda személyesen? De nekem 8. Odaadja, a másodpéldányon átveteti, és kész. Vagy feladja tértisen, bár az macera, és költség.
De egyet sejtek, hogy a felmondási időt nem fogja kellemessé tenni egy sms-es felmondás, bár nem hiszem, hogy tényleg jogszerű. Én nem nagyon szeretném ezt a bíróságon megvitatni, ha én mondanék fel.
ON

még egy OFF
kiirthatatlan belőlem az irónia, és sokan épp ezt szeretik bennem (is). Ha valaki nem érti......
ON

wers # 2018.10.18. 15:10

almakarika(66) 2018.10.15. 13:35
Amennyiben közös megegyezéssel adom be a felmondást,

almakarika(66) 2018.10.18. 14:24
Általad idézett mondat nem szerepelt a kérdésemben.

Bizonyára velem van a baj.

wers # 2018.10.18. 15:04

Hopp76, dehogy. Akinek szántam kellően értékelte is :)

nonolet # 2018.10.18. 14:22

drbjozsef

DE lehet... munkaszerződést emilben, smsben felmondani.

Mivel speciel írásos formának minősül.

Hopp76 # 2018.10.18. 13:31

wers! Ezt nekem írtad?

"Minek kérdezel, ha tudod a tutit.

Lentebb mintha közös megegyezést emlegettél volna."

drbjozsef # 2018.10.18. 12:55

Ha így jobb, és szabatosabb :

Felmondást lehet mailen, sms-ben is küldeni? Igaz, hogy így is hivatalos, és igazoló erejű? Köszönöm

Nem.

almakarika(66) # 2018.10.18. 12:24

Nyilván soha nem érek a nyomdokaidba. Általad idézett mondat nem szerepelt a kérdésemben. Egyszerűbb mondatokat még én is megértek. A magabiztosságodat és a felsőbbrendűségedet nyilván az a határtalan és megingathatatlan 100 %-os tudás táplálja, amivel rendelkezel, velünk, pórnéppel ellentétben.Amikor a szerénységet és az alázatosságot osztogatták, sajnos még a sorba sem álltál be. Pedig érdemes, fél siker. Palástolja a butaságot :)

wers # 2018.10.18. 11:54

Vagy még mindig a "felmondok közös megegyezésnél" tartasz almakarika(66)? Hárman is próbáltak elterelni róla, hogy vagy ez, vagy az. Vagy ennyit értettél meg belőle.

wers # 2018.10.18. 11:50

Minek kérdezel, ha tudod a tutit.

Lentebb mintha közös megegyezést emlegettél volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.18. 11:50

Ez csak egy vélemény. Pont annyit ér, mint a vitatóké.

almakarika(66) # 2018.10.18. 11:33

Kérdeztem. De elég flegma a hozzáállás. Nyilván nem a hüvelykből szoptam.

"
A munka törvénykönyve
Felmondás közlése emailben

Kategória: Hírek
2016.01.25. 11:19

Az Mt. főszabálya ugyan az alaki kötöttségtől mentesség, ugyanakkor a legfontosabb jognyilatkozatokat – a munkavállalók védelmében – kötelező a feleknek írásba foglalnia. Ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír a jogviszony megszüntetése, hiszen az írásba foglalás elmaradása önmagában már jogellenessé teszi a felmondást, tekintet nélkül arra, hogy melyik fél mulasztotta el azt – írja a munkajog.hu.

Az írásbeliség fogalmát a jogalkotó kibővítette az elektronikus dokumentummal. Eszerint írásbelinek kell tekinteni a jognyilatkozatot, ha annak közlése a jognyilatkozatban foglalt információ változatlan visszaidézésére, a nyilatkozattevő személyének és a jognyilatkozat megtétele időpontjának azonosítására alkalmas elektronikus dokumentumban kerül sor.

A fenti fogalomból akár az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvényre és a minősített elektronikus aláírással ellátott dokumentumokra is asszociálhatnánk, azonban a jogszabály szövege semmilyen formában nem utal arra, hogy kizárólag az ilyen dokumentumokat fogadná el elektronikus dokumentumnak. Azaz, az írásbeliségnek nem feltétele az elektronikus aláírás, sőt, ha a jogszabályi rendelkezést szó szerint értelmezzük, annál lényegesen kötetlenebb formákat is találhatunk, amelyek megfelelőek lehetnek.

Kézenfekvőnek tűnik, hogy az e-mail elektronikus dokumentumnak minősül, a benne foglalt tartalom visszaidézhető, a küldő személye és nyilatkozat közlésének időpontja (az az időpont, amikor a dokumentum hozzáférhetővé válik) egyértelműen beazonosítható. A küldő személyét egyértelműen beazonosíthatja a felek által ismert e-mail cím (akár hivatali, akár privát címről legyen is szó), a hozzáférhetővé válás időpontját a levelezést bonyolító szolgáltatók napló bejegyzései igazolják, a tartalom pedig a fogadó fél által nem módosítható.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az e-mailben történő közlésnek és így az írásbeliségnek nem feltétele, hogy a jognyilatkozat papír alapon is elkészüljön és az arról készített fotó vagy szkennelt dokumentum kerüljön a másik fél részére megküldésre, hiszen az elektronikus dokumentum lényege éppen az, hogy maga az e-mail szövege is tartalmazhatja a felmondást.

Az e-mailen túl jóval „kötetlenebb" közlési formák is eleget tudnak tenni az Mt.-ben szereplő fogalomnak, így például akár egy közösségi oldalon küldött üzenet, vagy éppen egy SMS is alkalmas lehet – elméletileg – arra, hogy abban felmondást közöljünk. Egy közösségi oldalon küldött üzenet ugyanis szintén alkalmas a közlés időpontjának, valamint a küldő személyének beazonosítására (az oldalon lévő profilhoz is csak jelszóval lehet hozzáférni, és egyértelműen azonosítja a nyilatkozatot tevő felet). A nyilatkozat tartalma pedig az oldal üzemeltetőjének szerverein biztosan hozzáférhető, még akkor is, ha azt a felek egyike esetleg törölte.

Az SMS-ek esetében már lényegesen több kérdőjel merülhet fel a küldő személyének beazonosítása során, különösen akkor, ha az nem a másik fél által is ismert számról érkezik, de elméletileg valamennyi feltétel teljesülhet ilyen formában is.

Nem vitatható, hogy a fenti közlési formák esetében a jogszabályi feltételek valamennyi esetben megkerülhetőek. Így például a munkavállaló vagy éppen a munkáltató jelszava ellopható, a felhasználói fiók feltörhető, de ez – végeredményében – nem különbözik lényegesen attól, mintha valakinek a nevével visszaélve jogosulatlanul írnánk alá egy jognyilatkozatot és adnánk azt postára. Azaz, önmagában a visszaélés elméleti lehetősége nem jelenti azt, hogy a közlési forma nem felel meg a jogszabályban foglaltaknak. Csupán arról van szó, hogy míg egy papír alapú dokumentum esetén írásszakértő állapítja meg az aláírás hitelességét, addig elektronikus dokumentumok esetében azt informatikai szakemberek fogják megtenni"

Nem is zavarok tovább. Minden jót!

Hopp76 # 2018.10.18. 11:32

Wers ! Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Bizom benne hogy elenged mert kicsit bonyolult a helyzetem! Az eddigi közmunka program amit 3 éve csináltam 54 ezer ft-ért azt most az én kérésemre igaz de egy Munkanélküli központon keresztüli támogatásos programba azaz a Ginopos programon keresztül 204 ezer bruttó kérhetett a munkáltatom miattam. Aminek a nettója ugy 134 ezer lenne ahogy mondták. De mivel a munkáltatom egy "civil szervezet" ezért azt mondta, hogy mehet ez a program de ahogy megkapom a fizetésem minden hónapban a munkáltatómnak azaz a szervezetnek 34 ezer ft vissza kell adjak. Én ebbe nem mentem bele így felmondok! Oké, hogy a 100 ezer is nagyobb összeg mint amit most kapok. De mire fel kellene azaz kérheti ezt?
Hopp76

wers # 2018.10.18. 09:48

már bocs, csak elképzeltem a szitut, mondjuk én vagyok a főnököd.

Szép napos délután van, és kapok egy sms-t "Helló főnök, én most felmondok, holnap már nem is megyek, akkor megegyeztünk?"

Így gondoltad?

wers # 2018.10.18. 09:43

Mire entereztem, rájöttem, hogy hülyeséget írtam.

téged idézlek, remélem most is így van

almakarika(66) # 2018.10.18. 08:37

Felmondást lehet mailen, sms-ben is küldeni? Igaz, hogy így is hivatalos, és igazoló erejű? Köszönöm

wers # 2018.10.18. 05:28

A felmondásba mit írjak konkrétan?

Csak egyszerűen, hogy felmondasz, nem kell indokolnod.

Közös megegyezéssel szeretnék eljönni mindenképpen.

Egyedül nem megy, kell hozzá a munkáltatód is. Attól "közös"

Hopp76 # 2018.10.17. 20:31

Tisztelt Jogász!
Jelenleg köz foglalkoztatott vagyok és szeretném felmondani mivel indul egy tanfolyam amire szeretnék jelentkezni!
A felmondásba mit írjak konkrétan? Hozzá teszem, hogy nem igazán akarnak elengedni. A tanfolyamra hivatkozhatok?
Közös megegyezéssel szeretnék eljönni mindenképpen.
Elöre is köszönöm a választ!
Hopp76

le harvy osvald # 2018.10.16. 10:31

Rendben.Köszönöm.

wers # 2018.10.16. 10:28

minden cégnél kell munkavédelmi megbízottnak lenni, jelezd neki a problémáidat, esetleg az üzemorvosnak.

le harvy osvald # 2018.10.16. 09:56

A képzés sikeres befejezésétől számìtott 6 hónaig a munkavállaló felmondással nemszünteti meg munkaviszonyát ellenkező estben a tanfolyam díját egyösszegben 8napon belül visszakell fizetni.ezért kell várnom.