Sikertörténetek -aki mert, az nyert


Szakbarbár # 2004.12.13. 00:13

Itt is és más fórumokon is sokszor lehet olvasni, hogy nem vagytok elég elszántak ahhoz, hogy bírósághoz forduljatok a munkáltató jogellenes lépése miatt. Röviden szeretnék beszámolni 2 sikeres perről, amelyeknek az eredménye a közelmúltban realizálódott, hátha valakinek nagyobb kedve lesz hozzá, hogy ne csak beszéljen arról, hogy hogy elbántak vele hanem tegyen is valamit ezellen.

Az egyik esetben a munkáltató csoportos létszámcsökkentést hajtott végre, de nem tartotta be ennek a forgatókönyvét, hanem felgyorsította (nem voltak meg a szükséges idők az egyes lépések között) arra hivatkozva, hogy csupán formaság a felmondás, mert másnaptól mindenkinek van munkája egy másik cégnél (ez még azelőtt volt, hogy a jogutódlás szabályai nem voltak olyan szigorúak)

Egy dolgozónak nem jöttek be a számításai az új munkáltatónál, aki 2 hét múlva próbaidő alatt kirakta. Emberünk sérelmezte, hogy ha a korábbi munkáltató betartja a hosszadalmas procedúrát a csoportosnál, akkor ő tovább el van látva bérrel, ezért kisebb rábeszélés után bírósághoz fordult a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt. 3 tárgyalás volt, 7 hónap alatt ítélet született, ez lehetett volna 5 is, ha hamarabb szerzett volna ügyvédet.

A végeredmény: jogellenes megszüntetés miatt a 2-12 hónapból 4 lett megítélve, plusz kapott kb. 2,5 havi bért arra az időszakra, amíg el nem helyezkedett. És tényleg csak formaság volt, amire alapozta az egészet, ennél sokkal durvábbakat lehet itt olvasni.
A 6,5 hónapból 1 heti bér volt az ügyvéd, szerintem megérte.

A másik eset: munkáltató szóban létrejött megbízási szerződéssel foglalkoztatott egyértelműen munkaviszonyra jellemző paraméterekkel fizikai munkát végző egyéni vállalkozót. 4 hónap munka és az első hiba után azonnal kirúgta és levont a számlájából egy kisebb összeget, mert önkényesen úgy döntött, hogy volt a dolgozó a hibás valamiben.

Ebből is per lett és ez elég sokáig tartott, ügyvéd hiányából fakadó problémák meg nyári szabadságok miatt, plusz szerintem a bíró is elég szerencsétlen volt, de 7 hónap és a 2. forduló után megegyeztek, mert a munkáltatónak elege volt a procedúrából és félt az APEH-tól. 1,5 havi bérben, amit le fog számlázni a kényszervállalkozó, de mégiscsak pénze lesz belőle és ha azt vesszük, hogy összesen 4,5 hónapot töltött el ott és erre kapott utána +1,5-et, az nem olyan rossz.

Itt egy kicsit csalódott voltam, mert ebből rengeteg pénzt ki lehetett volna hozni, de már mind a két fél unta, úgyhogy hamar le akarták zárni és így csak ennyi lett belőle.

Tanulság: legyetek bátrak és merjetek perelni, a jogszabály és a bíróság mellettetek van, nem megfizethetetlen egy per és nem tart olyan sokáig.

földiklán # 2004.12.13. 17:04

Köszönjük a biztatást!:)

Scully # 2005.10.23. 13:56

A hozzászólás a fórum szabályainak mesértése (többszöri beküldés) miatt törölve.

the big cat # 2005.10.23. 15:53

Egy helyre elég beírni, minden fórumot olvasunk.

Vadmacs # 2005.10.26. 19:08

Nohát nohát... A tanulmányi szerződésedből kiderül, hogy a munkáltató részéről történő rendes felmondás esetében nem kell a tandíjakat visszafizetned. Természetesen a tanulmányi szerződést is lehet módosítani, még a munkaviszony megszünése előtt. A javaslatom az, hogy a sorrend ez legyen és próbáld meg elérni azt, hogy a közös megegyezéssel történő megszüntetés esetén se kelljen neked visszafizetned a tandíjat. Ebből is kiderül, hogy a közös megegyezésre kell törekedni a munkaviszony megszüntetése esetén is. A szabadásgodnak csak az egy ötödével rendelkezel szabadon, a többinek a kiadásáról a munkáltatói is rendelkezhet, természetesen ebben is konszenzusra kell törekedni. Minden normális munkahelyen lennie kell szabadságolási ütemtervnek, amelyet a dolgozóval is jóváhagyatnak. Járj utána, van-e ilyen. Ami a mobilszámodat illeti, szerintem nincs joga zaklatni téged a szabadságod ideje alatt. Általában azonban meg kell adni a szabadságod ideje alatti elérhetőségedet. Ha szabadságról berendel dolgozni, akkor az ebből eredő költségeidet meg kell térítenie a munkáltatónak (pl. utazás, kár az előre befizetett nyaralás miatt stb.).


Üdv néktek

Vadmacs # 2005.10.26. 19:11

Bocs, nem egyötöde, hanem egynegyede a szabinak az a része, amit a munkavállaló kérésére kell kiadnia a munkáltatónak....


Üdv néktek

K_Peti # 2007.06.18. 20:37

Sziasztok!

Régóta pihen ez a topic, de most elérkezett az idő, hogy végre hozzászólhassak. Ez úton is szeretném megköszönni a fórum közösségének eddigi segítségüket (különösen BigCat-nek). Sok jó ötletet kaptam itt, ami az alábbi sikerhez vezetett.

Szóval kb. 10 tárgyalással és 3 évi pereskedéssel a hátam mögött végre eljutottam az elsőfokig. A bíróság a munkáltató összes követelését jogtalannak minősítette, az enyémeket pedig jogosnak ítélte.
A per így nekem gyakorlatilag 3 évnyi idegeskedésembe került és nagyon sok elmaradt költség megtérítésére kötelezték a munkáltatót, szóval a munkáltatónak ennél jóval többe fáj a konoksága.
A rendkívüli felmondástól, a tanulmányi szerződésen át, a vezető állású beosztásig mindent összekevert a munkáltató, de sikerült minden tekintetben bizonyítani az elhangzottak valóságalapját, vagy valótlanságát.
Másoknak is csak azt tudom ajánlani, hogy ha sok a sérelem, akkor igen is álljanak ki a jogaikért. (Már csak azért is, hogy a munkáltató kétszer is meggondolja, hogy valakivel elkezd-e még egyszer pereskedni.)

tukibubi # 2007.06.19. 15:00

Kedves K_Peti! Ha még olvasod ezt a topicot, kérlek írdd meg milyen címen olvashatom el a te ügyedet, nagyon érdekelne, ugyanis nagyon hasonló a mi ügyünk is a tiédhez. Nekünk az első tárgyalás szept. 3-án lesz. Az is érdekelne, hogy volt-e ügyvéded? Egyébként mi is nagyon sokat köszönhetünk Big Cat-nek.

K_Peti # 2007.07.07. 18:30

Igen meg olvasom. (Csak egy kicsit nyaraltam aztan meg el voltam havazva.) Az anyag nincs kint a weben, mert nem akarom esetleg a munkaltato jogait barhogy is serteni, de privatba szivesen valaszolok a kerdeseidre.
Igen volt ugyvedem, de mivel harmatgyenge volt, sajnos magamnak is atkellett neznem az MT.-t es a vonatkozo reszeket megnezni, hogy megvedhessem magam. Ebben volt oriasi szerepe ennek a forumnak! Az ugyved inkabb csak a hataridok es a folyamatot tartotta kezben. (Tudta, mit mikor milyen formatumban, hova kell kuldeni :)
Persze ha jo az ugyveded es tudod is hogy tuti a munkajogban, akkor neked nem lesz ilyesmire szukseged.
Itt kulon kihagsulyozando hogy az MT-t kell jol ismernie, mert szerencsemre a munkaltatom ugyvedje is - hat finoman is fogalmazva - de csak ugatta az MT.-t ami nagyon sokat segitett nekem :)
A tobbit majd privatba. Az email cimem a hozzaszolas jobb felso sarkaban talalod (es mukodik is.)

kisrita # 2007.07.08. 12:08

Hadd kérdezzek valamit én is.

Mit lehet tenni olyan esetben amikor a főnök lelkileg és emberileg padlóra tesz? Direkt arra utazik hogy lelkileg és pszichésen kicsináljon hogy végén te mondj fel.
Pl kerek perec közli a gyesről visszatérővel, hogy nem lesz teljes értékű munkaerő mert úgyis sokat lesz majd táppénzen! és rá úgysem lehet majd számítani.
Vagy piszkálja a dolgozót hogy mennyit van táppénzen majd közli , hogy jutalomosztásnál figyelmbe fogja venni valamint azt is hogy az ő műhelyében dolgozók szemmel láthatóan nem szívlelik őt, a főnököt ( a nagyot). Okéa jutalom az adható kategória na de kérem más is van táppénzen aki szép summát kap év végén.
És ezek csak kis dologok -de beleköt abba is hogy idézem: "nem jól álla szemed" - ugye amikor a munkádba már nem tud.
Diktafon senkinél sem volt az ominózus esetek során - lehet hogy az kéne?

the big cat # 2007.07.08. 13:58

Eltévesztetted a topikot?

kisrita # 2007.07.09. 15:25

Asszem igen. sok helyre benéztem és sok helyen ugyanazok a hozzászólók.
Bocsi, de azért válaszolhattok.
Nem merem mégegyszer elküldeni, mert hátha törlik - legalábbis azt írták hogy többszöri küldés esetén törlik a hozzászólást. Vagy ez csak ugyanarra a topicra történő töszbbszöri elküldére vonatkozik?

kisrita # 2007.07.09. 15:27

és igazából nem is tudom hova írjak ezzel kapcsolatban.............

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.09. 15:58

Fölösleges is lenne. Hülyeség, gonoszság, egyéb rossz emberi tulajdonságok ellen a jog nem nagyon véd. Nem arra való.

efi99 # 2007.07.09. 16:08

Gondolom ismerni kéne ehhez a főnök "véleményét" is. Mindenesetre gondolom esetleg nem véletlen, hogy pl beleköt a táppénz kérdésbe, elég sok a visszaélés, meg miért is nem szívlelik a többiek, hiszen az már nem a főnök véleménye...

kisrita # 2007.07.09. 18:02

Bocsi nem őt nem szívlelik a többiek, hanem a nagyfőnököt - és ezért a kollégát okolja.
Táppénzel kapcsoaltban - tudom hogy van visszaélés is vele ( ilyet is ismerek), de nincs többet táppénzen mint én vagy a többiek.
kbs - sajnos én is így látom hogy az emberi gonoszság ( mer t ez az) ellen nem véd semmi.

lezli # 2007.07.10. 14:36

kisrita - ez a téma a megfelelő topicban már tárgyalva volt - igaz, nem sok mindenre jutottak
http://www.jogiforum.hu/forum/16/8738
neten is van róla anyag:
http://www.mobbing.hu/
a tisztelt szakértők talán most már hozzá tudnak tenni a gyakorlatból is (remélem)
engem is érdekel, nálunk is zajlik ilyen, és a környezetemben is hallom, máshol sem ritka....


doRko

kisrita # 2007.07.10. 15:28

Köszönöm lezli - mindenképp megnézem!
Valóban jó lennemár valmi megoldást találni ezekre a dolgokra.

jassa # 2007.08.30. 08:44

Tisztelt tagok!
Ti vagytok az utolsó reményem, mert úgyérzem a magyar igazságszolgáltatás, csak keresztezi a jogaimat. Volt egy munkáltatóm 6 hónapja, munkaszerződéssel, ami formailag megfelelt, de munkabért nem fizetett másfél hónapig, ezért felmondtam írásban, ahogy kell. Egy hónap elteltével, felkerestem levélben a bizonyos állami szerveket,( APEH, KMMüF, TB) hogy miként derül ki, hogy bejelentett voltam, és a bérem is jól jönne akár utólag is. Közölték keressem fel az illetékes munkaügyi bíróságot. Elkészítettem a keresetlevelet, postára adtam, majd válaszul hiánypótlást kértek. Személyesen megtettem a hiánypótlást, majd Várakoztam a fejleményekre.
Napokban kaptam a várt levelet, végzés: lényegében, megszüntették az eljárást, mert nem rendeztem a hiánypótlást kellőképpen.
Szóval kezdhetem újra.
MIT TEGYEK SZERINTETEK? VAGY HAGYJAM?
Igy működik a magyar jogrendszer? ha nincs ügyvéded aki intéz mindent, akkor elvesztél? Feltehetőleg a volt munkakadómnak van ügyvédje, aki ellátja tanácsokkal.
az a szörnyű, hogy a fenti szarakodást mindenkinek végig kell járnia, de van aki már nem is kezd bele. Miért van ez így?

Egyjogász # 2007.08.30. 09:38

A törvény szerint, ha a beadvány nem felel meg a törvény rendelkezéseinek, vagy más okból kiegészítésre vagy kijavításra szorul, az elnök a beadványt rövid határidő kitűzésével s a hiányok megjelölése mellett pótlás végett a félnek visszaadja, és egyben figyelmezteti, hogy ha a beadványt újból hiányosan adja be, a bíróság el fogja utasítani, illetőleg hiányos tartalma szerint fogja elintézni.

Vélhetően (mivel nem írod, le, hogy pontosan mi történt) a hiánypótlási végzésnek nem tettél megfelelően eleget, ezért szüntette meg a bíróság az eljárást.

Egyébként igen, ha nincs ügyvéded, a keresetet akkor is a törvény szerinti tartalommal kell előterjesztened, de több mód is van rá, hogy ha valakinek az anyagi körülményei nem teszik lehetővé ügyvéd fizetését, akkor is szakszerű jogi segítséget kaphasson.

Arról, hogy te nem adtad be megfelelően a keresetet, azért nem a munkáltatód, vagy annak ügyvédje tehet.

A keresetet be lehet adni újra, de ezek után mindenképen tanácsolnám, hogy ehhez kérd szakember ( ügyvéd) segítségét.

(Már többször leírtam a Fórumon, tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a jogász, az ugyanolyan szakma, mint pl. a villanyszerelő.
Ha nem értesz a villanyszereléshez, gondolom nem piszkálod a konnektort, mert agyoncsap az áram, hanem hívsz egy villanyszerelőt.
Ha pedig nem értesz a jogászkodáshoz, célszerű, ha nem adsz be magad keresetet, hanem hívsz egy jogászt, mert a bíróság visszadobja az egészet.)

Attus # 2007.08.31. 10:03

Ilyen pereknél ki viseli az ügyvédi költséget? Ha mondjuk a munkavállaló az ügyet megnyeri, akkor az egyébként neki járó jogos pénzből valójában az ügyvédi díjjal csökkentett összeget nyeri meg; vagy a pervesztes munkáltatóra rá lehet ezt is verni, mint kizárólag annak jogszerűtlen magatartásából fakadó többletkiadást?

Kála # 2007.08.31. 10:05

természetesen a pervesztes viseli a másik fél költségeit a munkaügyi perekben is (vagyis igen, ha a munkavállaló a pernyertes akkor a munkáltató)

Attus # 2007.08.31. 10:47

Kösz.

Dr.Attika # 2007.08.31. 10:54

Tisztelt "jassa"!
A magyar jog nem hagyja magára azokat, akik nem tudják megfizetni az ügyvédi munkadíjat. Önnek be kell mennie a helyi bíróságra és ott kereseti kérelmét jegyzőkönyvbe mondani. A jegyzőkönyvet bírósági fogalmazó, titkár- jogvégzett ember- fogja felvenni így biztos lehet abban, hogy az szabályszerű lesz. Ha vagyoni és jövedelmi viszonyai miatt nem tud ügyvédet meghatalmazni, akkor a kérelmére ki fognak rendelni ügyvédet.

Nem szabad házilagosan szerkesztett beadványokat a bíróság elé tárni. Erre való a fenti eljárás.

andris11 # 2009.05.21. 06:25

Sziasztok!

Azzal kapcsolatban kellene egy kis segítség, hogy ha a munkaügyi perben a munkáltató a pernyertes és megítélik részére a perköltséget, akkor az őt képviselő ügyvéd ezt le kell, hogy számlázza, illetve ez egy áfás szolgáltatás lesz vagy sem?
Köszi előre is!