Munkahelyi Baleset SOS!


Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.05. 15:05

Meg azt is: „a munkáltatójánál 14 napig nem jelentkezik
Nem kell elhinned, de több évtizedes gyakorlatom van benne, hogy rosszul fogalmazott dolgokat jól értsek. Kezdve onnan, hogy tíz éven át javítottam általános iskolai dolgozatokat.

Jereván # 2015.08.05. 06:08

Kovács_Béla_Sándor 2015.08.05. 07:44
Nem az orvosnál nem "jelent meg", hanem a munkahelyén

A kérdező ezt (is) írja:

...orvosi ellenőrzéskor nem találják otthon mert már 10 napja eltünt a bejelentett lakciméről

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.05. 05:44

Nem az orvosnál nem "jelent meg", hanem a munkahelyén.

Jereván # 2015.08.05. 04:28

Margó12 # e-mail 2015.08.03. 21:08

Jó napot kivánok!
Érdeklődni szeretnék ha a dolgozó aki munkahelyibalesetett szenvedett és a délelőtti órákra van kijárása kiirva már három és félhónapja kapja a baleseti táppénzt,orvosi ellenőrzéskor nem találják otthon mert már 10 napja eltünt a bejelentett lakciméről és kezelő orvosa kiirja , keresőképessé nyilvánitja a munkáltatójánál 14 napig nem jelentkezik csak a munkahelyi felszólitásra, fel tudja e éleszteni ujra a beleseti táppénzét?

Elvileg feléleszthető, de vizsgálandó a távolmaradás oka.

Mi miatt tűnt-el? Az eltűnés felróható-e neki?

Ebtv. 47. § (3) A táppénz folyósítását meg kell szüntetni, ha a jogosult az elrendelt orvosi vizsgálaton elfogadható ok nélkül nem jelent meg, vagy a keresőképesség elbírálásának ellenőrzése során a szakértő, illetve a felülvéleményező főorvos általi vizsgálatához nem járult hozzá. A szakértő, illetve a felülvéleményező főorvos - a kezelő orvos jelenlétében - a keresőképességet a jogosult tartózkodási helyén is ellenőrizheti.

A táppénz folyósítását akkor is meg kell szüntetni, ha a táppénzre jogosult a keresőképességét elbíráló orvos utasításait nyilvánvalóan nem tartja be, illetve a gyógyulását tudatosan késlelteti.

Margó12 # 2015.08.03. 19:08

Jó napot kivánok!
Érdeklődni szeretnék ha a dolgozó aki munkahelyibalesetett szenvedett és a délelőtti órákra van kijárása kiirva már három és félhónapja kapja a baleseti táppénzt,orvosi ellenőrzéskor nem találják otthon mert már 10 napja eltünt a bejelentett lakciméről és kezelő orvosa kiirja , keresőképessé nyilvánitja a munkáltatójánál 14 napig nem jelentkezik csak a munkahelyi felszólitásra, fel tudja e éleszteni ujra a beleseti táppénzét?

Norberto # 2015.05.12. 07:31

Tisztelt Szakértők!
Párom 2 hete munkahelyi balesetet szenvedett,elég súlyos a sérülése,még kétséges, hogy a lába megmarad-e, de az biztos, hogy az építőiparban egy jó darabig nem fog tudni dolgozni. A "főnöke" mondta,hogy nem jár neki 100%-os táppénz, sőt semmilyen, mert egyszerűsített foglalkoztatásra lett bejelentve.( sajnos semmilyen dokumentum nincs a birtokunkban a párom semmit nem írt alá, csak az adatait kérték el.
A lényeg az,hogy szeretnék egy pártfogó ügyvédet találni, aki peren kívül, vagy ha nem megy perrel a jogos dolgokat elérné.
Előre is köszönöm a segítséget!

petranoemi # 2014.01.28. 11:35

Jó napot kívánok! Tájékoztatást szeretnék kérni a kötelezettségeimmel, illetve a jogaimmal kapcsolatban. December 6-án helyezkedtem el Ausztriában, 9-én munkahelyi balesetet szenvedtem. 19-ig voltam kórházban, ahol megműtötték a szárkapocs csontomat. Tegnap vették le a gipszet. Azt szeretném tudni, hogy mikor mehetek haza? Illetve hogyan járna otthon Továbbra is az ellátás?

vaczkor... # 2013.08.09. 07:11

Magyarul ha 3 hónap múlva leszámoltatnak autó matikusan akkor fogom ugyan ugyan úgy kapni a tpénzt?

Igen, bár a munkáltató csak próbaidő alatt, vagy a határozott idejű szerződés lejártakor szüntetheti meg jogszerűen a jogviszonyt.

meg sem kérdezték hogy van e mivel feljárnom a Kórházba kezelésekre a gyógyszereket van e miből kiváltanom vagy a segéd eszközöket

Munkabaleset esetén Önnek 100%-os baleseti táppénz, illetve kedvezményes, (azaz az általánosnál jóval olcsóbb) gyógyszer és gyógyászati segédeszköz jár.

Egyben felhívom szíves figyelmét arra, hogy amíg fennáll a biztosítása (munkaviszonya) és rászorult évente egyszer az egészségbiztosítótól kérhet egyszeri gyógyszersegélyt is. Összege max. 50.000 Ft.-/év

Méltányosságból engedélyezhető egyszeri segély

Vhr. 31/F. § (1) Az OEP főigazgatója, illetve a fővárosi és megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a biztosított kérelemében előadott összes körülményre tekintettel dönt a segélyben részesítésről és a segély összegéről. Ennek keretében mérlegelni kell a biztosított

  1. egészségi állapotában bekövetkezett kedvezőtlen változást, illetve egészségkárosodást,
  2. jövedelmi helyzetét, életkörülményeit,
  3. egészségügyi szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban felmerült utazási költségét,

(2) A biztosított a segély megállapításának időpontjától számított egy éven belül csak különös méltánylást érdemlő körülmény bekövetkezése esetén részesíthető ismételten segélyben.

Vhr. 31/G. §789 (1) A fővárosi és megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a biztosítottat ötvenezer forintig részesítheti segélyben.

(2) Az OEP főigazgatója dönt, ha a biztosított segélyezése az (1) bekezdésben meghatározott összeg felett indokolt.

(3) A biztosított a 31/F. § szerinti segély iránti kérelmet a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szervnél vagy a kormányablaknál nyújthatja be.

A kérelemnek tartalmaznia kell a biztosított TAJ-át.

A kérelemhez csatolni kell a biztosított egészségi állapotára, kezelésére vonatkozó és a kérelemmel összefüggő egészségügyi dokumentációt, továbbá a biztosított nyilatkozatát a saját és a vele közös háztartásban élők által – a kérelem benyújtását megelőző három hónapban – megszerzett jövedelemről.

zsolesz7706 # 2013.08.09. 05:53

Magyarul ha 3 hónap múlva leszámoltatnak autó matikusan akkor fogom ugyan ugyan úgy kapni a tpénzt???Mert igazából a fő gondom az hogy nem igazán érzem korrektnek ezt a munkáltatótól hogy önhibámon kívül sérültem meg még csak meg sem kérdezték hogy van e mivel feljárnom a Kórházba kezelésekre a gyógyszereket van e miből kiváltanom vagy a segéd eszközöket de még le is számoltatnának hát valahogy nem érzem korrektnek.Persze mint minden ember én is csak a saját és a családomat érdekeit nézem bizonyára a cégnek is vannak érdekei.Nagyon Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszaitokat!!!!!:)

vaczkor... # 2013.08.09. 05:42

Az előbbi, alapos hozzászólást -tekintettel arra, hogy a kérdező nem jogász- az alábiakkal egészíteném ki.

"több ismerődöm is mondta hogy állítólag annyi időt lehetek táppénzen amennyi munka időt ledolgoztam"

Valóban a "sima" táppénznél ez igaz, azonban Ön baleseti táppénzt kap, amire attól eltérő szabályok vonatkoznak, így -függetlenül attól, hogy a munkaviszonya a későbbiekben esetleg a szerződés lejártakor megszűnik- egy évig jogosult baleseti táppénzre, amit az orvosszakértői bizottság indokolt esetben további 1 évvel meghosszabbíthat.

Amennyiben a táppénz igényjogát kimerítette éljen a lenti válaszban említett baleseti járadék (illetve baleseti rokkantsági nyugdíj) igénylésének a lehetőségével.

Szilvia0801 # 2013.08.09. 05:26

Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, illetve a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül.
Törvényhely
A kérdést az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény, illetve a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény szabályozza.

A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.

Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. Azaz nem tekinthető munkahelyi balesetnek az az eset, mely az alatt következik be, amikor a munkavállaló otthonától a munkahelyére tart, illetve munkahelyéről hazafelé tart gyalog, gépjárművel illetve tömegközlekedési eszközzel.

Súlyos az a munkabaleset, amely:
a sérült halálát (halálos munkabaleset az a baleset is, amelynek bekövetkezésétől számított egy éven belül a sérült orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben életét vesztette), magzata vagy újszülöttje halálát, önálló életvezetését gátló maradandó károsodását;
valamely érzékszerv (vagy érzékelőképesség) és a reprodukciós (utódnemző) képesség elvesztését, illetve jelentős mértékű károsodását okozta;
orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást;
súlyos csonkulást, hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének
elvesztését (továbbá ennél súlyosabb esetek);
beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő eltorzulást, bénulást, illetőleg elmezavart
okozott.

Csonkolásos munkabaleset az a munkabaleset, amely bármely ujj első percének az elvesztését eredményezi, továbbá az ennél súlyosabb esetek.
Az üzemi baleset fogalma

A társadalombiztosítási ellátás igénybevétele során bekövetkezett balesetek közül üzeminek az számít, amely a biztosítottat keresőképtelenségének vagy rokkantságának (munkaképesség-változásának) az elbírálása céljából elrendelt, illetőleg a keresőképessé váláshoz szükséges egyéb orvosi vizsgálaton vagy kezelésen történt megjelenésével összefüggésben érte.

Nem üzemi baleset az a baleset, amely

kizárólag a sérült ittassága miatt, vagy
munkahelyi feladatokhoz nem tartozó, engedély nélkül végzett munka, engedély nélküli járműhasználat, munkahelyi rendbontás során, vagy
a lakásról (szállásról) munkába, illetőleg a munkából lakásra (szállásra) menet közben, indokolatlanul nem a legrövidebb útvonalon közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során történt.

Mi a foglalkozási betegség?

Foglalkozási betegség az a betegség, amely a biztosított foglalkozásának a különös veszélye folytán keletkezett.
A munkahelyi balesetek kivizsgálása

Területi munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség felügyelője elsőfokon jogosult "a balesetet munkabalesetnek minősíteni, továbbá a munkabaleset bejelentését vagy kivizsgálását elrendeli, ha a bejelentést vagy a kivizsgálást elmulasztották, vagy nem a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően végezték, illetőleg ha a munkáltató a balesetet jogszabályba ütköző módon nem tekinti munkabalesetnek". [(Mvt. 84.§ 1. bekezdés i) pont)].
Munkahelyi baleset esetén igénybe vehető ellátások

Baleseti ellátás. Baleseti ellátás üzemi baleset vagy foglalkozási betegség esetén jár. Baleseti ellátásként a sérültet baleseti egészségügyi szolgáltatás, baleseti táppénz és baleseti járadék illeti meg.

Az a munkavállaló, aki sérülését szándékosan okozta, vagy az orvosi segítség igénybevételével, illetőleg a baleset bejelentésével szándékosan késlekedett, az egészségbiztosítás baleseti ellátásaira nem jogosult.

Az üzemi balesetből vagy foglalkozási megbetegedésből (a továbbiakban együtt: üzemi baleset) eredő egészségkárosodás miatt igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és ellátás árához - amennyiben a támogatás mértéke a nulla százalékot meghaladja - százszázalékos mértékű támogatás jár.

Baleseti táppénz. Baleseti táppénz annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő legkésőbb harmadik napon üzemi baleset következtében keresőképtelenné válik. Keresőképtelen az, aki az üzemi balesettel összefüggő és gyógykezelést igénylő egészségi állapota miatt vagy gyógyászati segédeszköz hiányában munkát végezni nem tud.

A baleseti táppénz - az előzetes biztosítási időre és táppénzfolyósításra tekintet nélkül - egy éven keresztül jár, mely legfeljebb egy évvel meghosszabbítható.

Baleseti járadék. Baleseti járadékra az jogosult, akinek a munkaképessége üzemi baleset következtében tizenöt százalékot meghaladó mértékben csökkent, de baleseti rokkantsági nyugdíj nem illeti meg.

Ha a munkaképesség-csökkenés mértéke a huszonöt százalékot nem haladja meg, a baleseti járadék legfeljebb két éven át, ha meghaladja, e munkaképesség-csökkenés tartamára időbeli korlátozás nélkül jár. Szilikózisból és azbesztózisból eredő munkaképesség-csökkenés esetén a baleseti járadék időbeli korlátozás nélkül jár akkor is, ha huszonöt százalékot nem haladja meg.

A baleseti járadékra jogosultság azzal a nappal nyílik meg, amelytől az igénylő tizenöt százalékot meghaladó munkaképesség-csökkenését megállapították. Ha az igénylő ezen a napon baleseti táppénzben részesül, a jogosultság a táppénz megszűnését követő nappal nyílik meg. A meghatározott két évet attól a naptól kell számítani, amelytől a baleseti járadékot megállapították.

A baleseti járadék mértéke az üzemi baleset okozta munkaképesség-csökkenés fokától függ

az 1. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 16-25 százalék, összege a havi átlagkereset nyolc százaléka,

a 2. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 26-35 százalék, összege a havi átlagkereset tíz százaléka,

a 3. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 36-49 százalék, összege a havi átlagkereset tizenöt százaléka,

a 4. baleseti fokozatba tartozik az, akinek a munkaképesség-csökkenése 50-66 százalék, összege a havi átlagkereset harminc százaléka.

A baleseti járadékot a balesetet közvetlenül megelőző egy éven belül elért kereset havi átlaga alapján kell megállapítani.

A foglalkozási betegség alapján járó baleseti járadékot a foglalkozási betegség veszélyének kitett munkakörben (munkahelyen) elért utolsó egyévi kereset havi átlaga alapján kell megállapítani. Ha az igénylő a baleseti járadék megállapítását megelőző öt éven belül ilyen munkakörben (munkahelyen) egy évnél rövidebb időn át dolgozott, e rövidebb időre kapott kereset havi átlagát kell alapul venni.

A szilikózis vagy azbesztózis alapján járó baleseti járadék megállapításánál a szilikózis vagy azbesztózis veszélyének kitett munkakörben az öt évnél korábban elért keresetet is figyelembe kell venni, ha az igénylő az öt éven belül ilyen munkakörben egy évnél rövidebb ideig dolgozott és a kereset így megállapított átlaga kedvezőbb.

Ha a baleseti járadékot nyugdíjasként elszenvedett üzemi baleset alapján állapítják meg, a havi átlagkereset összegét a nyugdíjasként elért kereset alapján kell meghatározni.

A baleseti fokozat változása esetén a baleseti járadék összegét az új fokozatnak megfelelően módosítani kell.
A jogosultság megszűnése

A baleseti járadékra jogosultság megszűnik, ha a munkaképesség-csökkenés a tizenöt százalékot már nem haladja meg. Ha a munkaképesség-csökkenés a tizenöt százalékot újból meghaladja, a baleseti járadékra jogosultság feléled. Az 1. fokozatú baleseti járadék két éven át történt folyósítása után a járadékra jogosultság akkor éled fel, ha a munkaképesség-csökkenés utóbb három hónapon át a huszonöt százalékot meghaladja. Ha a munkaképesség-csökkenés ismét huszonhat százalék alá száll, a tizenöt százalékot azonban meghaladja, a baleseti járadék ennek az állapotnak a tartamára - legfeljebb két éven át - újból jár.

A baleseti járadék módosításánál, illetőleg újbóli megállapításánál azt az átlagkeresetet kell figyelembe venni, amelynek alapján a baleseti járadékot utoljára megállapították.

(Dr. Barcsai Tímea, jogász)

zsolesz7706 # 2013.08.09. 04:37

Sziasztok!
A segítségetekre és a szakértelmetekre lenne egy kis szükségem.
A következő a gondom.Így elől járóban Közmunka programban dolgozom ami ugye határozott idejű szerződés ami az én esetembe úgy néz ki idén Március 5 napján kezdtem dolgozni a helyi városgondnokságnál és 2014 Február 24-napjáig van szerződésem.Sajnos Július 3-án volt egy munka helyi balesetem amit le is jegyzőkönyvezett a cég a házi orvosom elküldte a jegyző könyvet a szükséges helyekre a Tb is vissza igazolta hogy munkahelyi baleset.Meg kellet műteni a térdem most jelen pillanatban ott tartok hogy nincs kereszt szalagom az oldal szalagból hiányzik egy 2cm darab illetve a porcok is roncsolódtak.A doktor úr szerint eddig úgy néz ki a dolog hogy most mai nappal elkezdem a gyógytornát majd a fizikoterápiát de valószínűleg egy 3 hónap múlva meg kell műteni még egyszer a térdem és így sem lesz már normális azaz maradandó károsodásom lesz úgy fest a dolog.Ami a nagyobb gond az az hogy több ismerődöm is mondta hogy állítólag annyi időt lehetek táppénzen amennyi munka időt ledolgoztam aztán autó matikusan leszámoltatnak a cégtől:( A kérdésem igazából az lenne hogy ezt tényleg meg tehetik annak ellenére hogy munkahelyi balesetem volt????Mert ha igen akkor ezek szerint amíg nem leszek munka képes se munka helyem se jövedelmem nem lesz??