Gyed Extra


Wikicsocso # 2017.11.24. 13:52

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő lenne:

Anno "X" munkáltatómtól mentem szülési szabadságra, jelenleg GYED-en vagyok. Kisfiam 6 hós elmúlt, igy szeretnék dolgozni a GYED mellett, de nem "X" munkáltatómnál, mivel ő nem tud a kisgyermek mellett is végezhető munkát ajánlani.

Kérdésem az lenne, hogy ha a gyermek 3 éves koráig másik munkáltatónál dolgozok -"Y"-nál-, akkor a korábbi "X" munkáltatóm köteles e visszavenni engem a korábbi pozíciómba, mivel ha már a gyermek óvodás korú lesz, úgy a régi munkámat szeretném tovább végezni?

Köszönöm

pazs # 2017.11.17. 15:11

soszták: igen, jár a gyed és a betegszabadság/táppénz egyszerre, mert nem fizetés nélküli szabadságon vagy, hanem dolgozol.

Erikita: igen, köteles foglalkoztatni, 30 nappal azután, hogy szóltál. Részmunkaidőt biztosítani is köteles, de az sajnos nem kívánságműsor, hanem nyolcórás munkaviszony fele, azaz napi négy óra, hacsak nem tudtok megállapodni másképp.

soszták # 2017.11.17. 14:10

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz.

Jelenleg GYED extrán vagyok apaként, de mellette dolgozom 8 órában.
Egy kisebb időre betegszabadságot kellene ki vennem, az egészségi állapotom miatt.
Mivel a GYED-et az OEP fizeti, kérdezném, hogy egyáltalán jogosult vagyok-e ebben a formában táppénzre, betegszabadságra.
(Eddig évek óta nem volt erre szükségem, annyit tudok, hogy az első 15 napot a munkáltató fizeti, a kereset 70%-val talán...)

Kérném ebben segítségét.

Köszönettel:

Besenyei Csaba

Erikita # 2017.11.09. 14:18

Kedves Szakértő!

A Gyed Extrával kapcsolatban lenne kérdésem. Részmunkaidőben (heti 8 vagy 10 neveléssel-oktatással lekötött munkaidő), szeretnék visszamenni dolgozni.
Ebben az esetben a munkáltató köteles elfogadni, hogy munkába kívánok állni a Gyed ideje alatt?
Továbbá tetszőleges óraszámban mehetek vissza dolgozni a gyed ideje alatt, vagy a munkáltató megszabhatja a nagyobb óraszámban történő foglalkoztatást?
Előre is köszönöm!

HeyGirl # 2017.11.09. 12:36

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 2017.január 13.-án tettem az egyetemen felsőoktatású szakképzésen záróvizsgát, és az első gyermekemet várom, mely 2017. december 6.-ára van kiírva. A kérdés a következő, a gyermek születése után jogosult vagyok-e diplomás GYED igénylésére.
Válaszát előre is köszönöm.

ildó87 # 2017.11.07. 20:08

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy 19hónapos a kislányunk.októberben álltam vissza munkába(anyuka) és megigényeltem az extra gyedet de most hallottam hogy apuka is "mehetne" extra gyedre mivel neki magasabb a bevétele így a család is jobban járna. Az lenne a kérdésem hogy lehetséges e hogy apuka vegye igénybe az exta gyedet? milyen feltételek vannak?mi kell tenni?visszamenőleg megkaphatnák e az ellátást?

Anita9 # 2017.11.06. 17:26

Tisztelt Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni a következő témában.
Jelenleg Gyed-en vagyok a 18 hónapos kisfiammal, viszont várandós vagyok (veszélyeztetett) a 2. gyermekemmel. Orvosom táppénzre venne, szükség esetén.
Az volna a kérdésem, hogy vissza tudnék -e menni dolgozni és rögtön táppénzre menni, hogy a Gyed extra igényelhető legyen a kisfiam 2 éves koráig. A szabadságomat a 2. gyermek után szeretném kivenni, ha lehetséges ez a verzió. Lehetséges-e, illetve kedvezőbb volna -e esetleg, ha a férjem igényelné meg a Gyed extrát, mivel magasabb a fizetése? A munkahelynek jogában áll -e elutasítani a kérésemet? Segítő válaszát előre is köszönöm!

Mókuska8 # 2017.10.27. 06:56

Tisztelt Szakértő!
Főállású egyéni vállalkozóként dolgozom, jelenleg táppénzen vagyok, várandósság miatt.
Az lenne a kérdésem, hogy a CSED-et, GYED-et, és a GYES-t a bruttó jövedelem után, vagy a megfizetett TEB és PEB járulék alap (ami esetemben a bruttó bér 1,5x-ese után fizetendő egyéni vállalkozóként) fogják számolni?

A CSED időszaka várhatóan 2018. május végétől november elejéig fog tartani.

Az lenne a kérdésem, hogy ha a GYED-nél a férjem menne GYED extrára, abban az esetben a 180 nap átlag jövedelmét (ha jól tudom) a GYED igénybevételét (kb. 2018 november ) közvetlenül megelőző 180 nap jövedelmét fogják figyelembe venni (kb. 2018 április-november), vagy a GYED folyósítása alatti időszakban is vizsgálják, hogy mennyi a jövedelem?

A GYED extra mértéke mennyi, a bruttó jövedelem hány százaléka? Ha mellette 8 órában dolgozik, milyen járulékfizetési vonzattal jár?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Vivien.26 # 2017.10.21. 11:44

Üdv!segìtséget szeretnek kérni.
Van egy 6 hós és egy 4 éves kislányom, mind kettőre gyest kapok.mivel nagyobbik lányom sajnos tartósan beteg.Gyed extrát apuka szeretné igényelni, én már le mondtam a kisebbik lányom gyeséről.de a munkahelyén azt mondták h a másik gyesről is le kell mondanom.Ez valóban így van?köteles vagyok arról is lemondani?köszönöm szépen a választ!
Szép napot!

pazs # 2017.10.20. 08:28

Bendeati: a gyedet megállapító határozatban benne van, hogy meddig jár (a gyerek két éves koráig), nem kell külön lemondani.

Lujzi11: több baj is van az elképzeléseddel. Legfőképpen az, hogy nem jár egyszerre a gyed és a táppénz (kivéve, ha visszamész dolgozni, azaz nem veszel ki gyereknevelés céljából fizetés nélküli szabadságot, de szerintem nem ez a terv, pláne azért nem, mert akkor megszűnik a rendes felmondás elleni védelmed is), másodsorban az, hogy táppénz eleve csak akkor jár, ha van élő jogviszonyod (tehát ha felmondasz vagy más módon megszűnik a munkaviszonyod, nem jár). A munkahelyed azért nem tud segíteni, mert nem tb-kifizetőhely? Akkor add be az igénylést simán (a gyed extrát ugyanúgy kell igényelni, mint a gyedet, és amúgy mind a kettőt gyednek hívják).

Lujzi11 # 2017.10.20. 05:02

Üdv! Segítséget szeretnék kérni. 2017.05.20.án 1460grmal született kislányunk. Emelt összegű családi pótlékot kapunk. Egyéb betegségünk nincs. November elején lejár a CSED. A munkahelyemen tudnának segíteni a GYEd extra igénylésénél. Azt szetetném kérdezni, hogy tudnánk kihozni a legtöbbet? A GYEDET 2 éves koráig kapom. A gyermek 1 éves koráig mehetnék táppénzre, majd a következő 2 évben 84-84 nap táppénzre lennék jogosult.( persze ha jól tudom)
Hogyan lenne a legjobb, hogy a GYEDET és a táppénzt is kapjam 1 éves koráig? Papíron vissza kell menni dolgozni, felmondani a fizetés nélküli szabit, és kivenni a rendes szabadságot, majd táppénzre menni? Így járna mindkét ellátás? Kérem segítségét! Előre is köszönöm!

Bendeati # 2017.10.19. 20:05

Tisztelt Szakértő!
Lehet volt már kérdés, de sehol sem találok egyértelmű választ arra, hogy a GYEDet le kell-e mondani annak megszűnésekor, vagy automatikusan nem folyósítják tovabb?
A helyzetet bonyolítja, hogy en, az apuka veszem igénybe a gyed extrát, ez jár le most október végén a gyermek masodik születésnapján, de az anyuka veszi majd igénybe a gyes-t, amit meg is igenyeltunk.
Válaszát előre is köszönöm.

sortie # 2017.10.13. 06:00

gaborjnemeth 2017.10.12. 22:21
Tisztelt Szakértő !
Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni:
Jelenleg feleségem van otthon kisgyermekünkkel és gyermekgondozási segélyt kap, nem kaphatott GYED-et, mivel nem volt meg a biztosítási jogviszonya.
Amikor kisfiúnk fél éves lesz el szeretnék menni GYED- extrára, ha jól értettem ez lehetséges a jelenlegi 8 órás munkám megtartása mellett is, így annyi változna, hogy feleségem részére kellene fizetnünk az egészségügyi szolgáltatásért.
Jól tudom?
Továbbá szeretnék érdeklődni, hogy álláskeresési járadékon voltam, ez is beleszámít a 365 nap biztosítási jogviszonyba melynek meg kell lennie 2 évvel a gyermek születése előtt?
Amennyiben jogosult vagyok a jövedelmem hány százaléka lesz az összeg?
Hogyan és mikor lehet ezt igényelni, a gyermekgondozási segélyt le kell mondani vagy automatikusan megszűnik?
Megtisztelő válaszát előre is megköszönöm:

T. Kérdező!

Igen, jól tudja.

Igen, az álláskeresési járadék időtartama a Tbj. 5. § taxációjában (zártkörű felsorolás) szerepel, így ez az idő biztosításban töltött időnek minősül.

A feleségének erről írásban le kell mondani. Célszerű a lemondó nyilatkozat egy példányát a GYES-t folyósító szerv részére megküldeni, a lemondó nyilatkozat egy másik, eredeti példányát pedig az Ön GYED igénye mellé csatolni.

Az igényben és a nyilatkozatban egy konkrét dátumot kell megjelölniük. GYED az apának az Ebtv. 42/B. § (1) értelmében legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól (szülést követő 169. nap) a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Az átfutási/ügyintézési idő miatt az igényt célszerű ezt megelőzően kb. 30 nappal benyújtani.
Nagyon leegyszerűsítve az irányadó időszakban elért bruttó jövedelmének a 70%-a, amelyből adóelőleget és 10% nyugdíjjárulékot vonnak.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

gaborjnemeth # 2017.10.12. 20:21

Tisztelt Szakértő !

Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni:
Jelenleg feleségem van otthon kisgyermekünkkel és gyermekgondozási segélyt kap, nem kaphatott GYED-et, mivel nem volt meg a biztosítási jogviszonya.
Amikor kisfiúnk fél éves lesz el szeretnék menni GYED- extrára, ha jól értettem ez lehetséges a jelenlegi 8 órás munkám megtartása mellett is, így annyi változna, hogy feleségem részére kellene fizetnünk az egészségügyi szolgáltatásért.
Jól tudom?
Továbbá szeretnék érdeklődni, hogy álláskeresési járadékon voltam, ez is beleszámít a 365 nap biztosítási jogviszonyba melynek meg kell lennie 2 évvel a gyermek születése előtt?

Amennyiben jogosult vagyok a jövedelmem hány százaléka lesz az összeg?
Hogyan és mikor lehet ezt igényelni, a gyermekgondozási segélyt le kell mondani vagy automatikusan megszűnik?

Megtisztelő válaszát előre is megköszönöm:

Jusztasz # 2017.10.10. 09:40

Orsha 2017.09.28. 14:58

Tisztelt Szakértő!

Második gyermekemet várom, úgy tervezem, hogy a születése után 5 hónappal, a CSED lejártával visszatérek a munkába - ennek anyagi okai vannak.
A kérdésem, hogy ebben az esetben nem jár a munkavégzés mellett GYED? Mindenhol 1 év utáni munkábaállásról olvasok...

Köszönettel:

Valószínűleg régi hozzászólásokat olvas. Változott a jogszabály, GYED mellett akár napi 8 órában is dolgozhat.

Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Orsha # 2017.09.28. 12:58

Tisztelt Szakértő!

Második gyermekemet várom, úgy tervezem, hogy a születése után 5 hónappal, a CSED lejártával visszatérek a munkába - ennek anyagi okai vannak.
A kérdésem, hogy ebben az esetben nem jár a munkavégzés mellett GYED? Mindenhol 1 év utáni munkábaállásról olvasok...

Köszönettel:

monoszkop # 2017.09.25. 09:42

m„ évi 1979 2017.09.23. 22:24
Tisztelt szakértő.
Segítségét szeretném kérni.
Megtudtuk hogy a férjem is igényleheti a gyed extrat, és mivel neki magasabb a bére ,igy ezzel szeretnénk is élni.
A problémánk az ,hogy a férjem fizetéséből tiltással az ex párja havonta kapja a gyerektartáat ami a fizetése 25%a. Viszont ha a cég ahol dolgozik (audi) fizetésként számolja a gyed extrára fizetett összeget, akkor abbol is elveszik a 25% ot ?
Vagy van erre valami törvény? Mi ugy gondoljuk hogy ez a pénz amit a közös haztartásában élő kisfiunkra kapnánk ,abbol nem vonhatják le a nem velünk élő kisfiú javára.
Mi ilyenkor az eljárás?
Válaszát előre is köszönöm.

T.Kérdező!

Hogyan fogalmaz az ítélet?

A Tb. ellátás (táppénz, csed, gyed) eredetileg keresetpótló juttatásként funkcionált, azaz a betegség, szülés miatti keresetet hivatott pótolni.

A TB. ellátást nem a 2. gyermek, hanem a szülő kapja, amely bér jellegű, keresetpótló juittatás, ebből következően nem mentes a tartásdíjfizetési kötelezettség alól.

A tb. ellátásból tehát lehet tartásdíjat vonni, de legfeljebb 33%-ot.

Igen, van rá jogszabály.

Egyrészt a PTK, másrészt 1994. évi LIII. törvény,
a bírósági végrehajtásról szóló törvény, harmadrészt az egészségbitosításról szóló törvény.

Ptk. 4:215. § [A szülő tartási kötelezettsége]
(1) A kiskorú gyermek tartására a szülő a saját szükséges tartásának korlátozásával is köteles.

4:216. § [A gyermektartás módja]
(1) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben teljesíti (a továbbiakban: gyermektartásdíj).

4:217. § [A szülők megegyezése a gyermektartásról]
(1) A gyermektartásdíj mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsősorban a szülők megállapodása irányadó.

4:218. § [A gyermektartásdíj bírósági meghatározása]
(1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.
(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:

  1. a gyermek indokolt szükségleteit;
  2. mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;

(4) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni.

  • Amennyiben a GYED-et az apa veszi igénybe, úgy az az Ő jövedelmének számít!!!

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Levonás egészségbiztosítási pénzbeli ellátásból

68. § A baleseti járadékból, a baleseti táppénzből, táppénzből, a gyermekgondozási díjból, valamint a csecsemőgondozási díjból legfeljebb 33%-ot lehet levonni az alábbi követelések fejében:

A munkáltató felelőssége

79. § (1) A munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelesség megszegése esetén a munkáltató a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.

m évi 1979 # 2017.09.23. 20:24

Tisztelt szakértő.

Segítségét szeretném kérni.
Megtudtuk hogy a férjem is igényleheti a gyed extrat, és mivel neki magasabb a bére ,igy ezzel szeretnénk is élni.
A problémánk az ,hogy a férjem fizetéséből tiltással az ex párja havonta kapja a gyerektartáat ami a fizetése 25%a. Viszont ha a cég ahol dolgozik (audi) fizetésként számolja a gyed extrára fizetett összeget, akkor abbol is elveszik a 25% ot ?
Vagy van erre valami törvény? Mi ugy gondoljuk hogy ez a pénz amit a közös haztartásában élő kisfiunkra kapnánk ,abbol nem vonhatják le a nem velünk élő kisfiú javára.
Mi ilyenkor az eljárás?
Válaszát előre is köszönöm.

cincinnatus # 2017.09.14. 08:44

Greta1997 2017.09.13. 18:32
Tisztelt Szakerto!
Azt szeretnem megtudni Ontol, hogy jogosult leszek-e GYED-re, GYED extrara valamelyik formajara, de legfokeppen a diplomas GYED erdekelne.
Varhatoan 2018.02.26.-an fogok szulni.
Munkaviszonnyal egyaltalan nem rendelkezem, 2016 majusaban erettsegiztem, az azt megelozo 4 evben gimnaziumba jartam.
2016 nyaran( a pontos datumot nem tudom) felvettek az egyetemre, igy 2016 szeptemberetol aktiv nappali tagozatos hallgato voltam egy egesz feleven keresztul, az ezt koveto felevben, tehat 2017 januar legvegetol vagy februar elejetol egy felev erejeig, tehat 2017 augusztusaig nappali passziv feleven voltam.
2017 szeptemberetol, vagyis mostantol pedig aktiv levelezoi a statuszom, tehat mire a baba megszuletik addigra rendelkezni fogok ket aktiv felevvel 2 even belul, illetve korabbi gimnaziumi felevvel is es tudomasom szerint a passziv felevem is biztositott volt TB szempontjabol, illetve levelezoi jogviszonyom alatt is fizetve lesz a TB-m, a baba szuletesekor is aktiv levelezo leszek.
A problemam, vagyis a kerdes azert merul fel, mivel az interneten tobb helyen azt olvastam, hogy a diplomas GYED-re valo jogosultsaghoz 2 aktiv felev kell (az nem allt benne, hogy nappali vagy levelezo), ami addigra meg is lenne, azonban egy helyen viszont azt lattam, hogy 2 nappali aktiv felev kell, ami ugyebar nincs meg, mert abbol csak 1 db-al rendelkezem. A kerdesem azert is merul fel On fele, mivel az interneten GYED extraval vagy GYED-del kapcsolatban semmilyen hitelesnek tuno jogszabalyt vagy kormanyrendeletet nem talaltam.
Valaszat elore is koszonom!

T. Kérdező!

1. A „hitelesnek tűnő jogszabály” : 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

2. CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki a szülés napján –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

3.A diplomás GYED jogosultsági feltételeiről az előbb hivatkozott jogszabály rendelkezik ekként:

Ebtv. 42/E. § (1) A 42/A. § (1) bekezdésében foglaltakon túl gyermekgondozási díjra jogosult az a szülő nő is, aki az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

  1. a 42/A. § alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult,
  2. a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe,
  3. a gyermeke a b) pont szerinti hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,
  4. a gyermeket saját háztartásában neveli,
  5. magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára, és
  6. a gyermek születésének napján rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.

(2) Az (1) bekezdés alapján megállapított gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár.

(3) Az (1) bekezdés szerinti gyermekgondozási díjra az (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételeknek megfelelő vér szerinti apa akkor jogosult, ha a szülő nő

  1. meghal, vagy
  2. az (1) bekezdés b)–f) pontjában foglalt feltételek valamelyikének nem felel meg és a 42/A. § alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult.

(4) A vér szerinti apa részére a gyermekgondozási díj a (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági időből igénybe nem vett időszakra jár, de legfeljebb a gyermek 1 éves koráig.

(4a) A gyermek születését követő 169. napot megelőzően nem jár gyermekgondozási díj az (1) és (3) bekezdés alapján jogosult részére arra az időszakra, amikor bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat.

(5) Az (1), illetve a (3) bekezdés alapján megállapított gyermekgondozási díj havi összege

  1. a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér,
  2. a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum

70 százaléka.

  • Láthatja, hogy a jogszabály két, nappali tagozatos, aktív félévet ír elő. A középiskolai nappali tagozat ez esetben nem vehető figyelembe!
  • A törvény végrehajtására kiadott kormányrendelet tovább pontosít. Ennek értelmében a két éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni.


Lásd: 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet. (Vhr.) 26/D. § (1) Az Ebtv. 42/E. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott két aktív félév megállapításához a gyermek születését megelőző két éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni.

Ezt írja még: „Illetve korabbi gimnaziumi felevvel is es tudomasom szerint a passziv felevem is biztositott volt TB szempontjabol, illetve levelezoi jogviszonyom alatt is fizetve lesz a TB-m, a baba szuletesekor is aktiv levelezo leszek.

  • Nem, ezt rosszul tudja. A nappalis középiskolás és a levelezős hallgató, valamint aki maga után fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot nem minősül Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak, Ők csak „ingyenes” egészségügyi ellátásra jogosultak, pénzbeli ellátásra ezzel nem szereznek jogosultságot.

(A Tbj. 5. § taxációja egy olyan zártkörű felsorolás, amely tartalmazza azt, hogy ki minősül biztosítottnak. Ebben a felsorolásban az előbbiek nem szerepelnek. Az előbbiek a Tbj. 16. §-ban található, az Egészségügyi szolgáltatásra jogosultak személyek felsorolásában találhatóak. A két fogalom és a hozzájuk tartozó jogosultságok tehát jelentősen eltérnek…)

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Greta1997 # 2017.09.13. 16:32

Tisztelt Szakerto!

Azt szeretnem megtudni Ontol, hogy jogosult leszek-e GYED-re, GYED extrara valamelyik formajara, de legfokeppen a diplomas GYED erdekelne. Varhatoan 2018.02.26.-an fogok szulni. Munkaviszonnyal egyaltalan nem rendelkezem, 2016 majusaban erettsegiztem, az azt megelozo 4 evben gimnaziumba jartam. 2016 nyaran( a pontos datumot nem tudom) felvettek az egyetemre, igy 2016 szeptemberetol aktiv nappali tagozatos hallgato voltam egy egesz feleven keresztul, az ezt koveto felevben, tehat 2017 januar legvegetol vagy februar elejetol egy felev erejeig, tehat 2017 augusztusaig nappali passziv feleven voltam. 2017 szeptemberetol, vagyis mostantol pedig aktiv levelezoi a statuszom, tehat mire a baba megszuletik addigra rendelkezni fogok ket aktiv felevvel 2 even belul, illetve korabbi gimnaziumi felevvel is es tudomasom szerint a passziv felevem is biztositott volt TB szempontjabol, illetve levelezoi jogviszonyom alatt is fizetve lesz a TB-m, a baba szuletesekor is aktiv levelezo leszek. A problemam, vagyis a kerdes azert merul fel, mivel az interneten tobb helyen azt olvastam, hogy a diplomas GYED-re valo jogosultsaghoz 2 aktiv felev kell (az nem allt benne, hogy nappali vagy levelezo), ami addigra meg is lenne, azonban egy helyen viszont azt lattam, hogy 2 nappali aktiv felev kell, ami ugyebar nincs meg, mert abbol csak 1 db-al rendelkezem. A kerdesem azert is merul fel On fele, mivel az interneten GYED extraval vagy GYED-del kapcsolatban semmilyen hitelesnek tuno jogszabalyt vagy kormanyrendeletet nem talaltam.
Valaszat elore is koszonom!

intentio # 2017.09.04. 06:27

Norbert3535 2017.09.03. 09:00
Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megtudni, hogy jogosult leszek e a gyed extrára. 2017.01.10. óta van folyamatosan munkaviszonyom előtte nem volt. 2017.04.09-én született meg a kisfiam.Ha meg lesz az egy év munkaviszonyom tehát 2018.01.10-én ,akkor jogosult leszek e a gyed-re? Válaszát előre is köszönöm!

T. Kérdező!

  • Mit ért GYED extra alatt, ugyanis ez a fogalom egy több elemből álló csomagot jelent tartalmat. (diplomás gyed, gyed munkavégzés mellett, gyed az apának stb…)
  • CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki a szülés napján –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.
  • Látható, hogy a jogosultsághoz két feltétel együttes fennállása (konjuktív feltétel) szükséges.

Ugyancsak látható, hogy a 365 biztosításban töltött nappal mind az anyának, mind pedig az apának a szülés napján kell rendelkeznie.

  • Amennyiben ez a szülés napján nincs meg, az később (a szüléstől a gyermek 3 éves koráig terjedő időszakban) nem pótolható.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Norbert3535 # 2017.09.03. 07:00

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megtudni, hogy jogosult leszek e a gyed extrára. 2017.01.10. óta van folyamatosan munkaviszonyom előtte nem volt. 2017.04.09-én született meg a kisfiam.Ha meg lesz az egy év munkaviszonyom tehát 2018.01.10-én ,akkor jogosult leszek e a gyed-re? Válaszát előre is köszönöm!

intentio # 2017.08.29. 08:46

csibe1982 2017.08.28. 15:08
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg gyesen vagyok legkisebb 19 hónapos gyermekünkkel. Úgy értesültem a férjem is lehet gyeden és azzal az összeggel jobban járnánk azonban nem tudom mit néznek pontosan. Elvileg ahogy olvastam jogosult, de szeretnék biztosra menni mert korábban miután megszültem nem mondta ezt senki.
2015.12.15 én szültem előtte egy hóénnappal férjnek megszakadt a munkaviszonya 9 éves (jó fizetés 480 bruttó) és álláskeresésin volt mikor szültem éppen 2016.01.21. Től van munkaviszonya a jelen munkáltatónál jóval csekélyebb pénzért de van! Ha igényelhük elég a jelen munkáltatón keresztül igényelni? Kell vmit csatolni v mi alapján fogják számolni elég a tajszám adószám látják a korábbi adatokat?
Másik kérdés: visszamenőleg lemondhatok e a gyesről mert akkor inkább még a visszamenőleg kifizethetőt igénybe venném ha lehet. Még akkor is ha vissza kell fizetni. Nem mindegy h 25 öt kapok v férj 150 et...
Válaszukat előre is köszönöm

T. Kérdező!

  • Nem mondta, mert nem kérdezte.
  • Ha biztosra szeretne menni javasolt a tárgyban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szervnél érdeklődni, ahol lehetősége van az illetékes vezetővel személyes konzultációt is kezdeményezni.


Ehhez mintákat itt talál:

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki a szülés napján –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

Látható, hogy a jogosultsághoz két feltétel együttes fennállása (konjuktív feltétel) szükséges.
Az apa legkorábban a csed lejártát követően igényelhet GYED-et, azaz kb. a gyermek féléves korától.

Az apa, mint szülő akkor kaphat gyed-et, ha az igénylés napján biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

Az ellátását a jelen munkáltatónál elért keresete alapján állapítják meg, de korlát a gyed max.
Igen, a táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az ezzel kapcsolatos okmányokat, nyilatkozatokat az igénylőnek a munkáltatójánál kell leadni. (Ebtv. 62. §)

A férj gyed igényéhez csatolni kell az Ön GYES-ről történő lemondó nyilatkozatát is.

Meg kell jelölniük, hogy mely naptól kéri az apa a GYED ellátást.

Az igényt az Ebtv. szerint legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni.

Igen kérheti korábbi időponttól. Lásd a 217/1997. Korm. Rend. 25/B § (1)-(5) bekezdéseiben foglaltakat.

A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)

Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, az ONYF honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a járási hivatalnak továbbítani. (Vhr. 38. § )

A munkáltató adatszolgáltatása, illetve havi adóbevallása alapján közölt adatokból fogják kiszámolni a gyed összegét, tehát „fizetési/bérpapírt” nem kell csatolni.

A kormányhivatal járási hivatala –amennyiben minden adat rendelkezésre áll - köteles az igényt 8 napon belül elbírálni, azaz kérelemről érdemben dönteni, határozatot hozni és/vagy az ellátást kiutalni.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

csibe1982 # 2017.08.28. 13:08

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg gyesen vagyok legkisebb 19 hónapos gyermekünkkel. Úgy értesültem a férjem is lehet gyeden és azzal az összeggel jobban járnánk azonban nem tudom mit néznek pontosan. Elvileg ahogy olvastam jogosult, de szeretnék biztosra menni mert korábban miután megszültem nem mondta ezt senki.
2015.12.15 én szültem előtte egy hóénnappal férjnek megszakadt a munkaviszonya 9 éves (jó fizetés 480 bruttó) és álláskeresésin volt mikor szültem éppen 2016.01.21. Től van munkaviszonya a jelen munkáltatónál jóval csekélyebb pénzért de van! Ha igényelhük elég a jelen munkáltatón keresztül igényelni? Kell vmit csatolni v mi alapján fogják számolni elég a tajszám adószám látják a korábbi adatokat?

Másik kérdés: visszamenőleg lemondhatok e a gyesről mert akkor inkább még a visszamenőleg kifizethetőt igénybe venném ha lehet. Még akkor is ha vissza kell fizetni. Nem mindegy h 25 öt kapok v férj 150 et...
Válaszukat előre is köszönöm

sortie # 2017.08.23. 07:42

Aniii13 2017.08.19. 09:52
Tisztelt Szakértő!
A segítségét szeretném kérni.
1: Az első kérdésem az lenne, hogy a férjem jogosult e a gyed-re:
Én diploma után nem dolgoztam, fizetem magam után a tb-t 14 hónapja, a párom munkaviszonya november 23-án lesz 1 éves bruttó 350 ezres átlaggal. A baba október 1-re várható.
2. A másik kérdésem pedig a diplomás gyeddel kapcsolatos ha a férjem nem lenne jogosult a gyedre:
(Erre sajnos akárhol érdeklődtem nem kaptam választ)
Jogviszonyom volt: 2012.07.25 - 2016.06.31 -ig BSC képzésen.
Most pedig idén is felvételt nyertem: 2017.szeptember 1-től lenne nappali jogviszonyom megint.
Mivel már nincs állami félévem ezért lenne jó tudni, hogy megkapom e diplomás gyedet, mert ha igen beiratkozom, ha mégsem kapnám meg akkor feleslegesen nem fizetek a félévekért.
Köszönettel:
Anita

Kedves Anita!

I.

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

Ebtv. 42/A. § 4) A gyermekgondozási díjra történő jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

  1. a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot.

Ha a fentiek fennállnak jogosult, ha nem állnak fenn, nem jogosult.

(Összegezve a férje az igénylés pillanatában legyen biztosított ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezzen 365 biztosításban töltött (naptári) nappal. A 365 napba a munkaviszonyban töltött idő belül beszámít a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban eltöltött idő, de csak a szülést megelőző 2 éven belüli napok és abból is legfeljebb 180 nap.)

Fontos még, hogy vér szerinti apa részére a gyermekgondozási díj legkorábban a szülést követő 169. naptól/gyermek féléves korától állapítható meg/folyósítható.

II.

Ne akárhol érdeklődjön, hanem hivatalosan, írásban, az erre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szervnél, amely szervnek kötelessége teljeskörű választ adni. + akár személyes konzultációt is kezdeményezhet az illetékes vezetővel.

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

III.

A diplomás GYED-re való jogosultság szabályai ezek:

Ebtv. 42/E. § (1) A 42/A. § (1) bekezdésében foglaltakon túl gyermekgondozási díjra jogosult az a szülő nő is, aki az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

  1. a 42/A. § alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult,
  2. a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe,
  3. a gyermeke a b) pont szerinti hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,
  1. a gyermeket saját háztartásában neveli,
  2. magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára, és
  3. a gyermek születésének napján rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.

(2) Az (1) bekezdés alapján megállapított gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár.

(3) Az (1) bekezdés szerinti gyermekgondozási díjra az (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételeknek megfelelő vér szerinti apa akkor jogosult, ha a szülő nő

  1. meghal, vagy
  2. az (1) bekezdés b)–f) pontjában foglalt feltételek valamelyikének nem felel meg és a 42/A. § alapján gyermekgondozási díjra nem jogosult.

(4) A vér szerinti apa részére a gyermekgondozási díj a (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági időből igénybe nem vett időszakra jár, de legfeljebb a gyermek 1 éves koráig.
(4a)823 A gyermek születését követő 169. napot megelőzően nem jár gyermekgondozási díj az (1) és (3) bekezdés alapján jogosult részére arra az időszakra, amikor bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat.
(5) Az (1), illetve a (3) bekezdés alapján megállapított gyermekgondozási díj havi összege

  1. a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér,
  2. a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum

70 százaléka.
(6)824 Ha az (1), illetve a (3) bekezdés alapján gyermekgondozási díjra jogosult személy a gyermek születésének napján biztosított és a számítási időszakban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, az ellátás összegét a 48. § (1) és (2) bekezdése alapján kell kiszámítani azzal, hogy az ellátás összege nem lehet kevesebb az (5) bekezdés a), illetve b) pontjában meghatározott összegnél, valamint nem lehet magasabb havonta a minimálbér kétszeresének 70 százalékánál.
(7)825 Ha az (1), illetve a (3) bekezdés alapján gyermekgondozási díjra jogosult biztosított a számítási időszakban nem rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, az ellátás naptári napi alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része alapján kell megállapítani azzal, hogy ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a gyermekgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni. Az így megállapított gyermekgondozási díj összege nem lehet alacsonyabb az (5) bekezdésben meghatározott összegnél.
(8) Ha az (1) vagy a (3) bekezdés alapján gyermekgondozási díjra jogosult személy az (1) bekezdés b) pontja szerinti hallgatói jogviszony megszűnését követő 1 éven belül válik jogosulttá az ellátásra és az ellátás összege nem állapítható meg a (6) bekezdés alapján, a gyermekgondozási díj összegét az (5) bekezdés a) vagy b) pontja szerint kell megállapítani.
(9) Az (5) és a (6) bekezdés alapján megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig hivatalból felül kell vizsgálni és a tárgyévre érvényes kötelező legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.
(10) Az (1)–(9) bekezdés szerint megállapított gyermekgondozási díjra a 42/B–42/D. § rendelkezései közül azokat kell alkalmazni, amelyektől eltérő rendelkezést az (1)–(9) bekezdés nem tartalmaz.

ÖSSZEGZÉS:

A diplomás GYED feltételei tehát:

  1. Munkaviszony és biztosítási idő hiányában GYED-re nem jogosult.
  2. A gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik
  3. a gyermeke a b) pont szerinti hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,
  4. a gyermeket saját háztartásában neveli,
  5. magyar állampolgár

Ha ezekkel a feltételekkel rendelkezik, akkor jogosult diplomás gyed-re.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hasznos tudnivalók, ügyféljogok táppénz, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz (gyáp), csecsemőgondozási díj (csed) és gyermekgondozási díj (gyed) igénylők számára

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatalának, ezen belül is annak társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: illetmeny@allamkincstar.gov.hu )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.
Dr. Bogdán Zsuzsanna főosztályvezető szintén a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen érhető el.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).
Ehhez mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail , ajánlott, tértivevényes levélben pedig a 1081 Budapest Fiumei út 19/A címre, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Főigazgatójának címezve küldheti meg.

( Mintákat itt talál: http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22 )

Fenti tájékoztató szabadon megosztható, várandós kismamák, ill. egyéb érintettek számára továbbítható.