Fizetett ünnepnap


efi99 # 2014.01.08. 09:13

Pontosan ezt nem értem én se.
Az órabért eleve úgy kell meghatározni(kialkudni), hogy benne van a pakliban, hogy bizonyos hónapokban, sőt gyakorlatilag minden hónapban más óraszámot fog dolgozni ezért eltérő bért fog kapni, mint havibéresként, hiszen a kötelező óraszámok az év 12 hónapjában legalább 5-6 kombinációban fordulnak elő. Ennek oka - leírom századszor is - nem csak az, hogy beüthet egy ünnepnap hétköznapra - hanem az is (ami sokkal gyakoribb ráadásul), hogy vannak 30 meg 31 napos hónapok, meg mindegyiken belül 4, 4 és fél, meg 5 hétvéges hónapok, így a munkaórák száma is szór nagyjából 152-184 között.
Vagyis, ha megnézzük egy havibéres éves összes bérét, majd azt elosztjuk az általa 1 év alatt ledolgozandó összes órával és az órabéreseknek ezt dobjuk fel órabérnek, akkor éves szinten mindenki ugyanott lesz és nem kell(ene) ezzel a hülyeséggel görcsölni már évtizedek óta. Ha valahol esetleg volt annyi eszük, hogy tényleg így is kalkulálták ki, akkor ott a "fizetett", de nem le nem dolgozott ünnepnappal az órabéres plusz jövedelemhez jutna!

csaklátogató # 2014.01.07. 14:59

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat, bár igazából egyik hozzászóló azt mondja, hogy kell rá fizetni, másik azt, hogy nem. Így előrébb nem jutottam.

Ezt találtam a neten:

Távolléti díj egyik pontja, amikor fizetni kell:

óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő.

efi99 # 2014.01.06. 15:51

"az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő"
Ez teljes mértékben nézőpont kérdése és ezért attól függ, mit nevezünk ki alapállapotnak. Ha azt vesszük, hogy a hónapok jó részében van hétköznapra eső ünnepnap, másokban meg nincs, vagy ha van hétvégére esik, úgy is tekinthetnénk, hogy egyes hónapokban kell többet dolgozni, mint máskor.
Arról már nem is beszélve, hogy az ilyen teljesítendő munkaidőt csökkentő (vagy növelő, ahogy tetszik) napok közül a hétköznapra eső ünnep csak egy eset, befolyásolja a hétvégi napok száma is az adott hónapban (8/9/10) megspékelve a hónap hosszával is, ilyenformán az ünnepnapok kitüntetett szerepe teljesen indokolatlan.
Ha pl egy 31 napos hónapban az egyik évben 9 hétvégi nap van, meg egy hétköznapra eső ünnep, a másikban meg 10 hétvégi nap és hétvégére esik az ünnepnap, akkor pont ugyanannyit kell dolgozni, mégis az egyik esetben jött a "fizetett ünnepezés" mizéria.

wers # 2014.01.06. 10:50

Akkor a fizetett ünnepnap, mint fogalom megszűnt?

Ha így kérdezed, akkor a válasz igen. De ez nem azt jelenti, hogy erre a napra nem kell díjat fizetni.

Rosszul értelmezi a munkáltatód, össze keveri a havidíjas elszámolást az óradíjassal.

Az óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre távolléti díjat kell fizetni, mivel az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő

A havi bér esetén változott az elszámolás, pl. 2013 decemberben a régi tv. szerint 22 munkanap lett volna, amiből 2 nap fizetett ünnep, most viszont 20 munkanapot vesz alapul. A végeredmény gyakorlatilag ugyanaz, nem tudom mi értelme volt a változtatásnak.

efi99 # 2014.01.04. 16:52

De miért kapna kevesebbet? Dolgozol decemberben X órát, Y Ft/óra órabérrel, így kapsz X*Y Ft-ot. Minek kéne még fizetgetni mindenféle egyéb olyan napokat, amikor nem is dolgozol, akár ünnep akár nem ?

csaklátogató # 2014.01.04. 13:32

December 25-én és 26-án, január elsején akkor ezen napokra nem kell semmit fizetni, kevesebb fizetést kap ilyen hónapokban a dolgozó?
Ezen napokra lehet szabit kiírni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.04. 12:57

Korábban is csak azt értették alatta, hogy ha egy havibéres ezen a napon dolgozott, akkor ezt a napot pluszban ki kell neki fizetni. Ha valaki ma egy ilyen napon dolgozik, akkor százszázalékos pótlékot kap. Ez nagyjából ugyanaz.

csaklátogató # 2014.01.04. 11:03

Akkor a fizetett ünnepnap, mint fogalom megszűnt?

efi99 # 2014.01.04. 10:12

csaklátogató
Igazából a havibérest sem fizetik.
Pont annyira fizetik ki neki azt a napot, mint egy szombatot vagy vasárnapot: nem értelmezhető.

csaklátogató # 2014.01.04. 10:03

Órabéres.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 21:37

Nem havibéres vagy?

csaklátogató # 2014.01.03. 17:38

Üdvözlök mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni, munkáltató az ünnepnapokra nem fizetett semmit, így a fizetésem közel 10.ooo Ft-al kevesebb lett.
Azzal indokolta, hogy aug. 1-én változott a szabály és így az ünnepnapokra nem kell fizetni semmit.

A munkáltató valóban jól alkalmazta a szabályt? Nem kell ezentúl az úgynevezett fizetett ünnepnapra fizetnie semmit?

Köszönöm a segítséget.

Örülnék, ha ide vonatkozó jogszabály elérhetőségét leírná nekem, ha mégis járna azon napokra is fizetés, a munkáltatónak meg tudjam mutatni.

Köszönöm