Táppénz melletti munka saját munkahelyen


Zengőbérci # 2018.08.06. 06:36

csdani84 @Zengőbérci:
A kérdés: Megteheti-e jogszerűen a munkavállaló, hogy az egyik munkaviszonyában keresőképtelen, és táppénzt kap, ugyanakkor egy másik munkaviszonyában keresőképes és dolgozik is? (Természetesen két eltérő munkakör esetén, amelyeknél a munkavégzés jellege is különböző, mint a lenti példában.)

-A válasz:
Igen, megteheti azzal, hogy a keresőképtelenség elbírálása orvos szakmai kérdés
, azaz azt, hogy ki minősül keresőképtelennek a TB-vel (NEAK) finanszírozási szerződést kötött orvos jogosult eldönteni, míg azt, hogy ezek keresőképtelennek minősített személy jogosult-e táppénzre azt a járási hivatal jogosult elbírálni.

  • A vonatkozó –álláspontom szerint egyértelmű- szabályok a teljesség igénye nélkül:
  • Ebtv. 45. § (1) A betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál az a foglalkozás, illetőleg az a munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott.
  • Ebtv. 43. § (2) Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot....mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

Természetesen igaza van: a jogértelmezés nem többségi vélemény kérdése. Ez azonban azt jelenti, hogy ellenkező állásfoglalások esetén csak az egyik oldal kijelentése lehet helyes. Egy adószakértő, két könyvelő és mások is azt válaszolták a fenti kérdésemre, hogy nem teheti meg, egy TB szakértő cikke szerint viszont igen - a témában nálam szakavatottabb emberek állásfoglalásai között én nem tehetek igazságot, de jogszerűen szeretnék eljárni. Ezért is kérek jogi fórumon tanácsot.

  • Üdvözlöm az adótanácsadót, és a két megkérdezett könyvelőt, de Ők nem TB tanácsadók. (A TB ügyintéző/szakelőadó ugyanúgy egy külön szakma, mint az ács, az esztergályos, a hegesztő, a könyvelő, vagy az adótanácsadó. Mindegyik más-más dologra van kiképezve.

Az egyik fórumozó társunk szokta volt kiírni: Fórumból való (jogi) tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mindezek figyelembevételével az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos kérdésekkel adótanácsadók, internetes fórumok, „Mekk Elek, mindent mekk remekelek” típusú szakemberek helyett javasolt a tárgyban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szervhez fordulni.

Ennek módját folyamatosan leírjuk, úgy látszik, hogy hiába.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

Laikus256 # 2018.08.04. 09:42

"Nem közvélemény kutatás ez, és nem is demokrácia kérdése, hogy a többség véleménye legyen a mérvadó."

Ez igaz, ugyanakkor ilyen helyzetben jogos a kérdés hogy tényleg a kevesebbeknek van e igazuk.

Lyonee # 2018.08.03. 21:23

Házi feladat megoldva.

csdani84 # 2018.08.03. 16:58

Üdvözlet!

Köszönöm a válaszokat.

@Kovács_Béla_Sándor:
Nem szeretek rágalmazni.
Gyanús, hogy félreértettem a hozzászólását. Azért írta, hogy a konkrét esetben kategorikus, mert ugyanazt a munkát végeztették volna a várandós hölggyel, amit korábban, ugye? Ez esetben természetesen egyetértek Önnel, és elnézést kérek.

@Zengőbérci:
A kérdés: Megteheti-e jogszerűen a munkavállaló, hogy az egyik munkaviszonyában keresőképtelen, és táppénzt kap, ugyanakkor egy másik munkaviszonyában keresőképes és dolgozik is? (Természetesen két eltérő munkakör esetén, amelyeknél a munkavégzés jellege is különböző, mint a lenti példában.)
Igaza van, több ponton változott a törvény azóta. Azért bátorkodtam a 2014-es topicba csatlakozni, mert máig ez a leginkább adekvát, amit találtam.
Természetesen igaza van: a jogértelmezés nem többségi vélemény kérdése. Ez azonban azt jelenti, hogy ellenkező állásfoglalások esetén csak az egyik oldal kijelentése lehet helyes. Egy adószakértő, két könyvelő és mások is azt válaszolták a fenti kérdésemre, hogy nem teheti meg, egy TB szakértő cikke szerint viszont igen - a témában nálam szakavatottabb emberek állásfoglalásai között én nem tehetek igazságot, de jogszerűen szeretnék eljárni. Ezért is kérek jogi fórumon tanácsot.

Köszönöm szépen!

Zengőbérci # 2018.08.03. 10:19

Mi a kérdés?

Jól értem, hogy 2018-ban egy 2014-es bejegyzésre (ildikoeger 2014.02.18. 00:48) hivatkozik, miközben az Ebtv-t évente kétszer módosítják?

a "miért nem" tábor áll gyengébb lábakon

Nem közvélemény kutatás ez, és nem is demokrácia kérdése, hogy a többség véleménye legyen a mérvadó.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.03. 10:02

Én meg éppen nem azt írtam. Szeretsz rágalmazni?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.03. 10:01

Nem azt írtuk.

csdani84 # 2018.08.03. 09:55

Köszönöm, én is így értelmeztem.
Elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy aki nem így értelmezi, az mi alapján nem.

Alább mindhárom felhasználó (nandy, Kovács_Béla_Sándor, Egyjogász) azt írta, hogy "Táppénz ideje alatt keresőtevékenység nem folytatható", pedig ez az én értelmezésemben csak akkor igaz, ha ugyanabban a munkaviszonyban akarna pénzt keresni az illető, amelyikben táppénzen van, vagyis keresőképtelennek minősítették.
Ha másik munkaviszonyában akar keresőtevékenységet folytatni, amelyiknél a keresőképtelenség kritériumai különbözőek, és ott nem minősül keresőképtelennek, akkor dolgozhat. (Ildikoeger ugye pont azt írta, hogy külön megbízási szerződést akarna az illető kötni, ami pedig lehet eltérő munkakör, ergo a keresőképtelenség feltételei különbözhetnek az eredeti munkaviszonyáétól).

Köszönöm!

nonolet # 2018.08.02. 13:01

csdani84

Mi a kérdés?

Igen, külön-külön kell elbírálni,
hogy
az ADOTT munkakörben keresőképes-e...

Azaz lehet, hogy: ez egyikben igen, a másikban meg nem.

csdani84 # 2018.08.02. 12:54

Kiegészítés: A neten nagyjából fele-fele arányban találtam olyan megállapításokat (természetesen mindkét irányban magukat hozzáértőnek minősítő forrásokból), amelyek alapján lehet, és olyanokat, amelyek alapján nem lehet valaki egyik jogviszonyában keresőképtelen, a másikban keresőképes. Jelenleg egyébként a "miért nem" tábor áll gyengébb lábakon, a legtöbbször annyi az indoklás, hogy "mert nem, és kész".
Köszönöm szépen!

csdani84 # 2018.08.02. 12:48

Üdvözlet!

Még mielőtt nagyon gyorsan szétszednének: Nem vagyok jogász, az alapján kérdezek, amit a Jogtárban olvastam, és azért, mert nem világos számomra a helyzet.
Az 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól a 43. § (2) alatt azt írja, hogy
"Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. E rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn."
Ez alapján azt gondolná az ember, hogy lehetséges pl., hogy valaki eltöri a lábát, és így buszvezetőnek keresőképtelen, de programozónak nem. Sőt, a törvény külön taglalja azt is, hogy ugyanannál a munkáltatónál lévő több jogviszonyt is külön kell vizsgálni.
Mit nem tudok, melyik jogszabály mond ennek ellent?

Köszönöm!

ildikoeger # 2014.02.18. 08:03

Köszönöm szépen a válaszokat, remélem ezek alapján sikerül meggyőzni, hogy most saját maga és nem a munkáltatója a fontos.

Egyjogász # 2014.02.18. 07:59

Valaki vagy keresőképtelen, vagy nem, ezt az orvos állapítja meg. Ha keresőképtelen, akkor nyilván nem tud munkát végezni, ha viszont tud, akkor nem keresőképtelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.18. 05:22

Ja, bocs, csak a címet néztem. A konkrét esetben valóban ilyen kategorikus.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.18. 05:21

Ez ilyen mereven nem állítható. De valóban nagyon veszélyes terep.

nandy # 2014.02.17. 23:59

Táppénz ideje alatt keresőtevékenység nem folytatható. Ennyi.

ildikoeger # 2014.02.17. 23:48

Tisztelt Hozzáértők!

Lányom barátnője veszélyeztetett terhes lett(hat hónapos terhes, így táppénzre vették.
A munkája jellege miatt a munkáltató még ágyat is hajlandó lett volna betenni neki, csakhogy miután ez a munkahely nem helyben van, az utazgatás is veszéllyel járna, így a lakásába vittek egy számítógépet és oda jár az új kolléganő, akit be kellene tanítani, illetve ellenőrizni a munkamenetet.
Nyilván táppénz alatt jogellenes dolgozni, ennek ellenére van esetleg Önök szerint valamilyen lehetősége arra, hogy ha már segít, azt ne ingyen tegye?
Gondolom saját munkáltatóval táppénz alatt külön megbízási szerződést nem lehet kötni, de akkor mégis létezik egyáltalán bármiféle megoldás, hogy ne csak szóbeli megállapodás legyen közöttük, hanem a kismamának legyen egy biztosíték is a kezében?
Én egyébként nem javasoltam neki ezt az otthon végzendő munkát, hiszen most legfontosabb a baba és ha nem segít a munkáltatójának, tudtommal ő akkor is védettséget élvez,nincs mitől tartania.
Várom válaszukat, az esetleges javaslattal együtt - már ha van.
Köszönettel

Sné Ildikó