közös megegyezés és 98 % - os adó


Angelicasol # 2014.04.16. 12:48

Kedves Besszerita!
Eddig is sérelmesnek éreztem, hogy 30 év munka után azt mondják, hogy a végkielégítésem azokkal esik egy kalap alá, akik milliárdokat vesznek fel ezen a címen semmi munkákra! De ez azon nem változtatott, hogy a jogszabály elég egyértelmű volt! Vagyis gyakorlatilag, ha kifizetik a végkielégítésem tv-i mérték feletti részét sem kaptam volna meg belőle semmit. Most pedig megszületett néhány uniós döntés, miszerint a magyar jogszabály sérti az uniós jogot. Így már van jogalapja is a sérelmemnek, nemcsak annyi, hogy rosszul esett.

Azt, hogy mindenki jobban jár a közös megegyezéssel, azt - ha figyelmesen olvasod - ők mondták, mivel elég sok kollégával együtt kértek fel minket a távozásra, így mélyen a zsebükbe kellett volna nyúlniuk. Én semmivel sem jártam jobban mintha felmondtak volna nekem, sőt gyakorlatilag azt bántam meg, hogy jóhiszeműen álltam hozzájuk, mivel nekem annyi előnyöm származott volna a közös megegyezésből, hogy az jobban néz ki az önéletrajzomban, mint a felmondás, de erre szerencsére nem volt szükségem. Így arra gondoltam akkor, hogy hiába toporzékolok, akkor sem javítok a helyzetemen, maximum rontok a cégén.

Hogy ebben mi a csalás Te biztos tudod, és ha ennyire ragaszkodsz ehhez akkor kérlek magyarázd el nekem is, hogy hol van ebben a részemről jogtalan haszonszerzés vagy éppen ennek érdekében a más tévedésbe ejtése!
Ha szándékos rosszindulattal olvasod, hát lelked rajta tessék...de az imént is kértelek, hogy ha nem tudsz érdemben hozzászólni, akkor moderáld magad annyira, hogy nem szólsz bele!

pazs # 2014.04.16. 12:34

besszerita: nem kapta meg zsebbe a 98%-os adó által elvitt részt, itt egyedül a cég járt jól, sem az állam, mert nem kapta meg az adót - ami egyébként nem volt jogos, mostanra kiderült, sem pedig a kérdező, aki, ha nem írja alá a közös megegyezést, most könnyebben hozzájutna a 98%-os adó miatti részhez, amihez annó nem.

Angelicasol # 2014.04.16. 11:57

A volt munkáltatóm sajnos nem a konstruktív megoldások vagy a normál kommunikáció híve, ami számomra is csak a munkaviszony megszűnésekor kristályosodott ki, de ez egy másik történet...butaság volt elfogadni a közös megegyezést, de sokan elképzelni sem tudják, mennyire letaglózhatja az embert ha derült égből villámcsapásként egy ilyen hírt közölnek vele és várják az azonnali döntést...most pedig olyan érzés, mint ha egy tele szekér után akarnék futni, ami nem vesz fel és elviszi 30 év munkáját kétségbeejtő!

Ezért érdekelne, hogy szerintetek milyen lehetőségeim vannak!

Egyjogász # 2014.04.16. 11:34

Nem kell rögtön a bíróságra futni, egyezkedni próbáltál már a volt munkáltatóddal? Pl. módosítsátok a megállapodást, és fizessenek még valamit.

Egyébként ettől a 98%-os különadótól mindíg kinyílik a bicska a zsebemben. A Rogán-Lázár gőzhenger 2010-ben a "pofátlan végkielégítések" megszüntetése érdekében találta ki, ehhez képest a 2010 előtt kifizetett valóban pofátlan végkielégítéseket szerintem a mai napig nem perelték vissza, viszont sikerült megadóztatni a 30-40 éve közszolgaként dolgozó kisemberek törvény(ek) alapján járó teljesen törvényes végkielégítését....remek....

Az meg, hogy az AB hatáskörét először ennek kapcsán nyirbálták meg ("amit nem vizsgálhat az AB, az nem is lehet alkotmányelles" felkiáltással), már csak hab a tortán...

Angelicasol # 2014.04.16. 10:23

Értem, tehát azt nem hozhatom elő, hogy ehelyett a rendes felmondást kértem volna, mert akkor a megkötött egyezség módosítását kérném a bíróságtól, amit nem lehet kérni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.16. 09:35

ez a 98%os adó, akkor más tartalommal kötöttem volna meg a megállapodást
Ezt nem mondhatod. Azt tudod állítani, hogy ezt a megállapodást ezekkel a feltételekkel nem kötötted volna meg.

Angelicasol # 2014.04.16. 09:23

a 3,5 felettiről

Angelicasol # 2014.04.16. 09:23

KBS:
Nagyjából jól értem, amit mondasz?
Ezek szerint a közös megegyezést a tévedés felismerésétől számított 30 napon belül megtámadhatnám azzal, hogy lényeges körülmény tekintetében tévedésben voltam, mivel ha nincs ez a 98%os adó, akkor más tartalommal kötöttem volna meg a megállapodást (kértem volna a rendes felmondásomat és azzal a végkielégítésemet)? Ezzel kérem az érvénytelenségét.

Az állam jogalkotási tevékenysége minősülhet harmadik személy megtévesztő magatartásának? Vagy az, hogy ez egy állami cég eshet az alá a megítélés alá, hogy a megtévesztő magatartásról tudniuk kellett? (bocsánat ha butaságokat kérdezek!)

Jelen esetben felmerülhet az az érvelés, hogy a tévedés kockázatát vállaltam (azon az alapon, hogy volt aki perre vitte a 98%os adót)?

Egyjogász # 2014.04.16. 09:09

3,5 MFt-ig a végkielégítés mindíg is mentes volt a 98%-os különadó alól, erről is lemondtál, vagy csak a 3,5 Mft feletti végkielégítés részről?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.16. 09:04

Közös megegyezés esetén nem jár végkielégítést. Márpedig te közös megegyezést kötöttél. A megkötött egyezség módosítását bíróságtól nem lehet kérni. Így egyedül az érvénytelenség megállapítását kérheted. Ha a munkaviszonyt megszüntető megállapodás érvénytelen, akkor a munkaviszony megszüntetése jogellenes. Azonban, ha közös tévedésben voltak a felek, akkor szerintem nem lehet a jogellenesség anyagi szankcióit alkalmazni a munkáltatóval szemben. Marad a munkaviszony helyreállítása.
Ha azt is bizonyítod, hogy a munkáltató nem volt tévedésben, hanem ő tévesztett meg téged, akkor más a helyzet.

Angelicasol # 2014.04.16. 08:44

Miért is akartam volna csalni besszerrita? Ha esetleg megmagyaráznád, mielőtt vádaskodni kezdesz, ha pedig nem értesz hozzá, akkor megtennéd, hogy a szakértők címzést nem veszed megszólításnak és a felesleges hozzászólásaid mellőzöd. Köszi...

KBS:
Nekem itt a munkaviszony megszüntetésének jogellenességével lenne a gondom? Úgy voltam vele, hogy a nemzeti szabályozás uniós-jogot sértő mivolta miatt és a volt munkáltató kérésére jóhiszeműen választottam a közös megegyezést, amiből nekem semmilyen előnyöm nem származott, viszont az Európai Bíróság vonatkozó ítéleteit követően derült ki, hogy hátrányom az igen.
A bíróság csak kérelemre állítja helyre a munkaviszonyt, nem?
Egyéb járandóságként a végkielégítésért lenne nyerési esélyem?
Vagy előbb a közös megegyezést kellene támadni, hogy változtassák át rendes felmondássá, amiben jogosult lennék végkielégítésre?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.16. 06:18

A tévedés felismerésétől számított 30 napon belül pert indíthatsz a közös megegyezés érvénytelenségének megállapítása, a jogellenes munkaviszonymegszüntetés jogkövetkezményeinek alkalmazása iránt. Bár nekem gyanús, hogy akkor is csak a jogviszony helyreállítását kérheted.

Angelicasol # 2014.04.16. 05:52

Az aláíráskor hatályos jogi szabályozás nem elegendő?
Tanú meghallgatással lehetne bizonyítani.

Ha ezt tudom bizonyítani mihez kezdjek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.15. 13:41

Azt, hogy megtévesztettek vagy legalábbis közös tévedésben voltatok.

Angelicasol # 2014.04.15. 11:02

Azt, hogy azért írtam alá a közös megegyezést, mert a végkielégítésemet terhelte volna a 98%? Vagy hogy ez volt az érv rá?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.15. 10:38

Tudsz bizonyítani?

Angelicasol # 2014.04.15. 09:49

Kedves szakértők!

A véleményükre vagyok kíváncsi az alábbi sztoriban:
adott egy állami tulajdonban lévő cég, ahol egy nap közlik, hogy elbocsátanak. Gondoltam rendben van, mert van végkielégítésem 30 év munkaviszony után. Mire a cég azt mondja, hogy a végkielégítésemet elvenné a 98%-os adó, és a cégnek meg nem megy túl jól, így mindenki jobban kár, ha közös megegyezéssel szüntetjük meg a munkaviszonyt és a végkielégítésből azt a részt ami megmaradna kifizetik nekem. Nem értek ehhez, hát én elhittem, hogy nem járhatok jobban.
Most pedig ott tartunk, hogy az EU elkaszálta a 98%-ot és akik az Európai Bíróságnál pereltek azoknak kártérítést fizetnek, ráadásul már a NAV-nak is vissza kell fizetnie az jogtalanul elvett 98%-ot.

A kérdésem:
Lehet e nekem bármi esélyem, hogy visszaszerezzem a végkielégítésemet? A lakáshitel törlesztésére lenne hova tennem.
Valaki azt mondta, hogy biztatási kártérítésért pereljem be a magyar államot? De már olyat is hallottam, hogy a közös megegyezést támadjam meg, bár már túl vagyok a határidőkön.

Tud valaki egy kis fényt gyújtani ebben? Tehetek valamit és ha igen, hogy kezdjem?