Nyelvvizsga hiánya miatt nincs diplomám


nonolet # 2017.07.02. 18:53

Egyébként ...

A diák felelőssége,
ha nem volt/van tudatában annak,
hogy
a képzési idejének másfélszerese alatt
diplomát is,
nem pedig csak államvizsgát kell szereznie.

Az információ benne volt/van

  • a hallgatói szerződésében
  • a felsőoktatási törvényben

Így eléggé ciki egy diplomavárónak, ha nem tud róla.

nonolet # 2017.07.02. 18:34

A képzésük költségének a felét ki kell fizetniük
azoknak az állami finanszírozású hallgatóknak,
akik
a képzési idejük másfélszerese alatt
nem szerzik meg a diplomájukat.

A diploma megszerzéséhez viszont nem elég befejezni a képzést és államvizsgázni: teljesíteni kell a nyelvvizsga-kötelezettséget is.

-

Mikor jár le a képzési időd másfélszerese?
Addig van időd.

Fanni.0410 # 2017.07.02. 17:43

Kedves Fórumozók!

Teljesen kétségbe vagyok esve, 2015.Júniusában államvizsgáztam sikeresen(mégpedig 4,5-ös átlaggal) és akkor sem kaptam semmilyen felvilágosítást a kar TO.-tól ( DE GYFK) a nyelvvizsga megszerzésével kapcsolatban.

Interneten, valamint volt csoporttársaimtól más más információt kaptam. A nyelvvizsgám még mindig nincs meg, értesítést se kaptam legalább, hogy ' Te hülye hamarosan lejár a határidő a nyelvvizsga megszerzéséig, kapd össze magad'!!

Voltam nyelvvizsgázni, sajnos sikertelenül, aztán az anyagi lehetőségeim miatt nem is tudtam újra próbálni.

Mostmár össze szedtem magam, ennek az évnek(2017) 2. felében meg akarom szerezni, tanárhoz járok, tanulok.

Valaki meg tudná mondani, hogy meddig van határidőm? Tényleg vissza kell fizetnem a képzés összegét? Ha szociális helyzetem miatt a nyelvvizsgára sincs nagyon keretem, akkor ezt hogy kérhetnék? Örülök, hogy tanulhattam, az állam segítségével, most meg ezt kapják a rászorulók?

Kérem segítsen valaki! Köszönöm, ha valaki tudna segíteni, mert teljesen el vagyok keseredve.

drbjozsef # 2017.04.11. 11:06

"2001. szeptemberében kezdtem másoddiplomás képzésemet egyszerre két egyetemen."

Szerintem jogos az egy diploma, hiszen ha egy masoddiplomas kepzest ket iskolaban kezdesz el, attol meg nem kapsz ket diplomat is, amikor befejezed.

Hortenzia111 # 2017.04.11. 07:51

Tisztelt Szakértő!
2001. szeptemberében kezdtem másoddiplomás képzésemet egyszerre két egyetemen. Az egyiktől megkaptam a diplomámat, a másiktól nem. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e ide vonatkozó törvényi passzus, amelyre hivatkozhatok a visszatartott diplomám kézhezvétele érdekében? 2001 szeptemberében iratkoztam be az intézménybe, és 2004/2005 második felében záróvizsgáztam.
Az eset pikantériája, hogy egy barátom ugyanezekkel a paraméterekkel indult, Ő megkapta a diplomát, én nem. Próbáltam ezt megírni az intézmény rektorának, de a törvényi akadályokra hivatkozott.
A nyelvvizsga megszerzése nem volt követelmény az intézménybe való beiratkozásomkor.
Nagy segítség lenne, ha kiderülne a számomra, milyen lehetőségem van, és abban az esetben, ha átvehetem a diplomámat, akkor melyik törvényt nevezhetném meg jogalapul?
Köszönöm a válaszát!
Tisztelettel,
Hortenzia111

Zsano67 # 2017.03.16. 16:28

Tisztelt Szakértő!

2008-ban államvizsgáztam szociálpedagógia szakon. ŰA diplom még a főiskolán van. Sajnos a nyelvvizsgát még nem tudtam megszerezni. Próbálkoztam de nem sikerült. Állami tisztviselő vagyok, tulajdonképpen a munkaköröm betöltéséhez nem szükséges a nyelvvizsga, de a diploma nagyon kellene. Egyedül nevelem alányomat,akinek sajnos több betegsége is van. azt szeretném kérdezni, hogy hol lehet azt megtudni, hogy kiadható-e a diploma ilyen esetben, ha a munkaköröm ellátáshoz nem kell nyelvvizsga.

Köszönöm

Tanti # 2017.02.06. 11:26

Tisztelt Szakértő!

Leányom 2012-ben államvizsgázott egészségügyi főiskolán, de nyelvvizsga hiánya miatt a diplomáját nem kapta kézhez.Kérdésem, hogy van-e határidő, amíg le kell tennie a nyelvvizsgát hogy kikaphassa a diplomáját? Vagy nincs időhöz kötve, bármikor levizsgázhat, és megkapja diplomáját.
Köszönettel várom válaszát.

VM07 # 2017.01.18. 14:31

Üdv mindenkinek!

A napokban máshová is írtam, de szerintem ott hülyeségeket beszéltek, éppen ezért inkább ide írom.

2014 szeptemberében kezdtem el a mesterképzést, ezt a mai napon befejeztem, tehát az abszolutórium után záróvizsgát tettem. Magyarán papíron a diploma megvan.

Igen ám, de nyelvvizsgám nincs, és ha nyárig nem szerzem meg, vissza kell fizetnem a képzés felét. Ezt biztosra tudom, hogy így van.

Azt viszont nem tudom, hogy a diploma elévül-e, ha bizonyos ideig nem szerzek nyelvvizsgát. Én úgy tudom, a megszerzett diploma (még ha később szerzi meg a nyelvvizsgát az ember) nem évül el, "csak" fizetni kell, ha lejár a képzési idő másfélszerese.

Tehát képzeljük el, hogy kifizetem az összeget, és 2030-ban teszek nyelvvizsgát. Akkor nekem 2030-ban is ki fogják adni a diplomám (a mai körülményeket/törvényeket figyelembe véve)?

Semmi olyat nem találtam a vonatkozó jogszabályban, ami azt írná elő, hogy ha a diplomád megszerezted a záróvizsgával, de nyelvvizsgád nincs, azután bizonyos idő kellene utóbbi megszerzéséhez, különben elveszik a diplomádat. Ilyen szerintem nincs, de ha van, akkor írja meg egy tényleges hozzáértő.

Előre is köszönöm!

kisniki # 2017.01.13. 17:38

Üdvözlök Mindenkit!

Nekem egy kérdésem lenne, megszeretném tudni milyen határidő vonatkozik rám, ha 2014-ben végeztem el a Főiskolát. Mennyi időm van bemutatni a nyelvvizsgát?!
Köszönöm a válaszokat!

AlexKirályfi # 2016.08.27. 08:15

Ez egy örök vitatéma ...

Sztem is a régit kéne kapnod, de mint látjuk, ennek a problémának sokszor tényleg abszolút egyszerű okai vannak.
Rengeteg a káosz, sokszor már azon is elgondolkodok, minek van erre jogi szabályozás, ugyanis igen sok helyen tesznek rá magasról. Nekem olyan ismerős volt, aki elvégzett egy X szakot, amelyet közben (!) átkereszteltek, de ő ugye nem arra jelentkezett és nem is arra vették fel, nem is azt végezte; mindennek ellenére megkapott egy olyan oklevelet, amelyik az új elnevezés szerinti végzettséget tanúsítja, és a ténylegesen elvégzett szak meg mintha nem is létezett volna (de a leckekönyve szerint meg a tényleges régit" végezte, sőt a záróvizsga alapján megszerzett végzettséghez is korrektül, még a régit írták >>> normálisak ezek?).
Tényleg hajmeresztő sokszor, de hát szélmalomharcnak tűnik ezt kijárni ...

Egyébként ez még itthon kb elmegy, mert bárki utána néz, h pontosan melyik egyetem, mi volt ott stb, de én is ütköztem ilyen problémába, amint külföldön akartam felhasználni, kellett a hiteles fordítás, és ezzel jöttek a problémák is, ugyanis végül tök másra fordították. Persze végül jól sült el, mert ez a káosz oda vezetett, hogy aztán a munkáltatót se nagyon érdekelte már az oklevél megnevezése, mert látta, hogy valami nagyon nem passzol.
Csak hát tény ami tény, tök jó lenne ezt a területet rendbe tenni már egyszer ...

Rexor # 2016.08.26. 08:33

Szerintem van lehetőség erre, de ha nincs még mindig nyelvvizsgád akkor nincs miről beszélni. A tanulmányi osztályt nem hívtad fel?

Marcee # 2016.08.25. 15:56

Tisztelt Szakértő, az előző hozzászólóval hasonló kérdésem lenne nekem is. 2009-ben végeztem, viszont a nyelvvizsgám hiányzik , ahhoz, hogy kiváltsam a diplomám. Tanácstalan vagyok, egyáltalán van- e még lehetőség arra, hogy a kezembe legyen a főiskolai végzettségem.
Előre is köszönöm válaszát!

Roni78 # 2016.08.03. 20:07

Tisztelt Szakértő!

2009-ben záróvizsgát tettem (abszolutóriumot szereztem). Egy hozzászólásban olvastam, idézem: "Röviden a diploma kiváltása nem évül el, akkor váltod ki amikor akarod."
Úgy tudom, vannak/voltak határidők a kiváltáshoz szükséges nyelvvizsga letételére, (záróvizsgától számított x év) de a 2009-ben végzetteknél eltörölték. A Diplomamentő program esetében viszont újból felmerültek határidők...
Elvesztem, most akkor hogy is van? Van még időm pótolni a nyelvvizsgát 2009-es záróvizsgával?
Előre is köszönöm a választ!

Egyjogász # 2016.07.09. 05:51

Egy ismerősöm esetében az intézmény (igaz nem tanárképző) azért nem tudott régi formátumú oklevelet kiadni, mert azokat egyszerűen leselejtezték (először persze a TO egyik munkatársa azt hazudta, hogy egy nagy esőzésnél eláztak, de aztán kiderült, hogy nem), nem gondolva az ilyen esetekre, mint a tiéd is....

Úgyhogy lehet, hogy a dolgoknak néha egészen prózai okai vannak...:))

Egyjogász # 2016.07.09. 05:51

Egy ismerősöm esetében az intézmény (igaz nem tanárképző) azért nem tudott régi formátumú oklevelet kiadni, mert azokat egyszerűen leselejtezték (először persze a TO egyik munkatársa azt hazudta, hogy egy nagy esőzésnél eláztak, de aztán kiderült, hogy nem), nem gondolva az ilyen esetekre, mint a tiéd is....

Úgyhogy lehet, hogy a dolgoknak néha egészen prózai okai vannak...:))

hanga76 # 2016.07.09. 03:53

Kedves Monoszkop!
Köszönöm a gyors válaszát!
Válaszára reagálva a kérdésem az lenne, hogy az ön által idézett törvény szövegében hogyan értelmezendő a "megszabott alakban" kiállított jelző. Ugyanis az OH által kiadott, új oklevelekre vonatkozó szabályozás azt írja elő, hogy új oklevelet az új, bolognai képzést végzett hallgatók kapnak; aki hagyományos képzést végzett, annak a hagyományos oklevelet kellene kiadni. Ezen kívül a szabályozás azt írja elő az oklevél tartalmi részére vonatkozóan, hogy az oklevélnek tartalmaznia kell a szak megnevezését. Az enyém ezt nem tartalmazza, csak a végzettséget. (Gondolom ennek indoka az, hogy nem akartak/nem írhattak be a szak elnevezéséhez szakpárt, ha a végzettséghez viszont csak az egyik szakot nevezték meg.) Tehát ilyen esetben, kinek a felelőssége, ha a későbbiekben ebből bármilyen probléma adódik, adódhat-e egyáltalán? Azaz, tisztában kell-e nekem lennem a fent leírtakkal, vagy ez az egyetem, illetve a tanulmányi osztály felelőssége? Válaszát előre is köszönöm!

monoszkop # 2016.07.08. 06:08

Azt, hogy a felsőoktatási intézmény helyesen járt-e el nemtudom, de az általa kiadott oklevelet (okleveleket) ellenkező bizonyításig mindenkinek el kell fogadnia!

1952. évi III. törvény a polgári perrendtartásról

195. § (1) Az olyan papír alapú vagy elektronikus okirat, amelyet bíróság, közjegyző vagy más hatóság, illetve közigazgatási szerv ügykörén belül, a megszabott alakban állított ki, mint közokirat teljesen bizonyítja a benne foglalt intézkedést vagy határozatot, továbbá az okirattal tanúsított adatok és tények valóságát, úgyszintén az okiratban foglalt nyilatkozat megtételét, valamint annak idejét és módját. Ugyanilyen bizonyító ereje van az olyan okiratnak is, amelyet más jogszabály közokiratnak nyilvánít.

(7) A közokiratot az ellenkező bebizonyításáig valódinak kell tekinteni,...

(Ha az iskola igazgatója az okleveleket aggályosnak tartja forduljon Ő írásban a kibocsátó intézmény rektorához és állítását támassza alá jogszabállyal.)

hanga76 # 2016.07.08. 04:04

Tisztelt fórumozók!
A következő kérdésben kérnék segítséget:
Záróvizsga letétele után 4 évvel, az idén sikerült megszereznem a nyelvvizsgámat, így a diplomámat ez évben vehettem át, azonban véleményem szerint nem a megfelelő oklevelet állították ki számomra. A tanulmányi osztály a megváltozott tanulmányi rendszerre hivatkozva adott ki két darab, új típusú oklevelet, de én hagyományos osztatlan tanárképzést végeztem, így arról tudomásom szerint nem két, hanem csak egy, hagyományos oklevél adható ki, mely a szakpár nevét tartalmazza. Most keresek állást, és egy beadott pályázatom kapcsán, az iskola igazgatója fogalmazta meg kételyeit az oklevéllel kapcsolatban.
Kihez fordulhatok ilyen esetben?
Köszönöm a segítő válaszokat!

kinga79k # 2016.04.16. 20:36

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ

capisca # 2016.04.15. 07:57

Ha megvan a záróviszga igazolás, azaz teljesítetted az államvizsgákat, akkor bármikor kiválthatod a diplomádat, HA rendelkezel az előírt nyelvvizsgával.

Röviden a diploma kiváltása nem évül el, akkor váltod ki amikor akarod.

kinga79k # 2016.04.15. 06:16

Tisztelt Szakértő!

2006-ban diplomáztam esti tagozaton (SZIE_GTK_VTI tandíj fizetésével) nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg az oklevelem. Azóta sem nyújtottam be. 1 középfokú nyelvvizsga bemutatása volt szükséges a diploma átvételéhez. 2010-2015-ig gyesen voltam, ha számítana, de tudtommal nem. A kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi szabályzás szerint elvesztettem e a diplomámat, vagy még benyújtható a nyelvvizsga, mely még most sincs meg, tehát kb. 2 év múlva lenne esedékes.

Válaszát előre is köszönöm

capisca # 2016.04.14. 10:51

A felsőoktatási intézménynek kell tudnia mi a követelmény egy vagy két nyelvvizsga. Egy nyelvvizsga mindenképpen, de az intézmény szigorúbb követelményt is előírhat.

Azt kell megnézni, hogy az igény benyújtásakor a diploma kiadásának mi a feltétele a záróvizsgán kívül egy vagy két nyelvvizsga. Ezt az intézménynek tudnia kell, hiszen ő határozza meg, hogy egy vagy kettő.

Írj a TO vezetőjének és a dékánnak is, így biztosan fog válaszolni valaki.

Juha21 # 2016.04.14. 10:42

capisca: "...a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott"

Most már csak annyi lenne a kérdésem, hogy ezt hol találom meg, mert mint említettem, már lentebb vitték a követelményt, viszont fogalmam sincs mikortól, és milyen feltételekkel stb.

A TO-s néni nem volt túl határozott, kb. 10 percig keresett valamit, aztán mondta, hogy szerinte két szakmai a követelmény, viszont sehol nem találom ezt hivatalosan leírva...

Mindenesetre köszönöm a segítséget!

capisca # 2016.04.14. 07:44

2011. évi CCIV. felsőoktatási törvény 107. § (1) Ha az oklevél illetve bizonyítvány megszerzésének az előfeltétele az általános nyelvvizsga megléte, a követelmény teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik tanulmányaik első évfolyamon történő megkezdésének évében legalább a negyvenedik életévüket betöltik. Ez a rendelkezés azoknál alkalmazható utoljára, akik a 2015/2016. tanévben tesznek záróvizsgát.

2011. évi CCIV. felsőoktatási törvény 51. § (1) A felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres záróvizsga, továbbá - ha e törvény másképp nem rendelkezik - az előírt nyelvvizsga letétele. Ha a képzési és kimeneti követelmény szigorúbb feltételt nem állapít meg, az oklevél kiadásához a hallgatónak be kell mutatnia azt az okiratot, amely igazolja, hogy

  1. alapképzésben egy középfokú, „C” típusú általános nyelvi vagy középfokú (B2 szintű) általános nyelvi, komplex,
  2. mesterképzésben a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott

államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgát tett (a továbbiakban: nyelvvizsga). A tantervben a felsőoktatási intézmény meghatározhatja, hogy milyen nyelvekből tett nyelvvizsgát fogad el, azzal a megkötéssel, hogy a középiskolai érettségi bizonyítvány által tanúsított, illetve az érettségi vizsgaként elfogadott nyelvvizsgát általános nyelvi - komplex - nyelvvizsgaként köteles elfogadni.

Tehát, ha két szakmai van akkor két szakmai nyelvvizsgával kell rendelkezni a diploma átvételéhez, kivéve, ha az iskola elkezdésekor a 40. életévedet betöltötted.

MACSKAJANCSI # 2016.04.14. 07:21

nekem azt a felvilágosítást adták, hogy a 40 éves korhatár a beiratkozáskor feltétel.

tehát 40 éves kor felett elkezdett felsőfokú tanulmányok diplomájához NEM feltétel a nyelvvizsga.

vagy ebben is változás történt?
leszállították? tehát az államvizsga teljesítésekor feltétel a 40 éves kor???

szerintetek hol lehet ezt most konkrétan megtudni?