8 óra munkavégzést 4 órára jelentik be


titusz51 # 2014.07.24. 06:46

Nagyon szépen köszönöm a részletes és érthető választ!
Üdv.: Gizi

MacskaMalvin # 2014.07.23. 12:30

titusz51

Bajod nem származhat belőle hatóságilag legalábbis ha bejelented a területileg illetékes adóhatóságnál és munkaügyi szervnél, hogy nem annyi időre voltál bejelentve mint amennyit ténylegesen dolgoztál.

Azonban érdemes pár dolgot szem előtt tartanod:

  1. bajod nem csak a hatóságtól származhat, hanem az illetőtől, hiszen ő nem hatósági ember, tehát nyilván nem arra gondolt, hanem arra, hogy majd tőle számíthatsz ki tudja mire ha bejelented, hogyan is foglalkoztatott.
  2. Fontos tudnod, hogy a bejelentésnél elsősorban neked kell valamivel előállnod amire ezt alapozod, értem ezalatt azt, hogy volt-e munkaszerződésed?, az hány órás munkavégzést tartalmaz?, órabérben vagy havi munkabérben dolgoztál neki?, illetve, hogy hogyan kaptad meg a pénzedet, utalta bankszámlára? vagy készpénzben a kezedbe nyomta hó végén?, és hogy milyen fizetési papírokat kaptál tőle, tételes elszámolást azon hány órás foglalkoztatás szerepel, valamint aláírtad-e hogy hány forintot vettél át havonta.

Mindez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy te csak mondjuk a bejelentett 4 órás béred után adóztál abban az időszakban és a többit "zsebbe" kaptad vagy valóban 8 órás a munkaszerződésed, 8 órás bért kaptál mondjuk havonta bankszámlára utalva és ennek ellenére 4 órás a bejelentett munkaviszonyod....továbbá az is fontos, hogy az éves adóbevallásodat te készítetted magadnak mint vállalkozó? és ott évente a 4 órás vagy a 8órás béredet vallottad be?, vagy ő készítette el neked az adóbevallást mint munkáltatód.

A bajod lehet belőle max. annyit tesz, hogy ha te észre kellett, hogy vedd a bevallásnál, vagy tudtad, hogy a 4 és 8 órás bér közti különbözetet "zsebbe" kaptad és ennek ellenére a 4 órás után adóztál, akkor lehet, hogy adófizetési kötelezettséged is keletkezik még, valamint akkor az első tudomásodra jutáskor kellett volna bejelentést tenned, hiszen ez nem tegnap történt, és ha magad készítetted a bevallásodat akkor azt aláírtad, amelyben lenyilatkoztad, hogy az abban szereplő adatok mind a valóságnak megfelelnek.

A jelenlegi munkaadódnak jelezd szerintem az ár aláígérési problémát, mert ez lényegében az ő hasznát is csökkenti azon felül, hogy téged bosszant és máris nem csak a te problémád és felelősséged, hátha majd ők elintézik maguk közt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 10:26

Igen.

titusz51 # 2014.07.23. 08:45

Tisztelt Kovács úr!

Ha az alábbi válasz nekem érkezett, akkor lehet, hogy én hülye vagyok, de nem folytatom tovább ezt a levelezést, mert ettől a választól sem lettem okosabb!
Remélem másnak, aki értelmesebb nálam, többet tud segíteni!

Gizi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 21:00

Miért nem akarod elfogadni a pertut.

Mondtam én, hogy bajod lehet belőle?

titusz51 # 2014.07.22. 20:47

Tisztelt Kovács úr!

Köszönöm a válaszát, de még mindig nem tudom, hogy nekem ki bajom lehet abból, hogy nem fel, hanem bejelentem a vállalkozót?

Köszönöm a válaszát: Gizi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 10:47

Nem a vállalkozót, hanem azt, hogy a bejelentéstől eltérően teljes munkaidőben dolgoztál. A munkaügyi hatóságnál és az adóhatóságnál.

titusz51 # 2014.07.22. 08:48

Az előbb még elfelejtettem azt megkérdezni, hogy hol kell bejelenteni a vállalkozót?

Köszönöm a választ!

Gizi

titusz51 # 2014.07.22. 08:46

Tisztelt Kovács úr!

Ön nagyon szűkszavú!

Írjon már egy kicsit bővebben ha lehetséges, hogy megértsem!

Az igen mire vonatkozik? Nekem lehet-e belőle bajom vagy hogy jelentsem be?

Köszönöm: Gizi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.21. 20:11

Igen. Mit veszthetsz rajta?

titusz51 # 2014.07.21. 19:11

Nekem lehet belőle bajom, ahogy a vállalkozó mondta nekem?
Nem feljelenteni, hanem bejelenteni? Erre gonddlt? De érdemes?
Köszi: Gizi

titusz51 # 2014.07.21. 19:08

Tisztelt Kovács úr!

Ha a válasza nekem szólt, egy árva kukkot sem értettem belőle! Megtenné, hogy "szájbarágósan" válaszol?

Köszönöm: Gizi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.21. 17:43

Nem fel-, be-. Már ha tényleg fontos a biztosítási jogviszony, meg a nyugdíjalap.

titusz51 # 2014.07.21. 16:48

Üdvözlöm Önöket!

Két évig dolgoztam egy vállalkozónál, zöldséget árultam. Azt ígérte, hogy 8 órára jelent be, mivel 1958-as születésű vagyok és nekem nagyon fontos a szolgálati idő!
Első év végén kiderült, hogy csak 4 órára voltam bejelentve. Mikor számon kértem a vállalkozót, azt mondta, hogy elnézést kér, ígéri, hogy most már 8 órára fog bejelenteni. Idén, az adóbevallásnál derült ki, hogy mégsem jelentett be csak 4 órára. Nagyon megharagudtam rá ezért és eljöttem tőle. 2 évig teljes munkaidőben dolgoztam, ki is fizette mindig a béremet ennek megfelelően! Nem is gondoltam arra, hogy újra meg fogja tenni, hogy csak 4 órásra jelent be.
Most ismét zöldséget árulok és a jelenlegi főnököm pont a mellette lévő asztalt bérelte ki a piacon. Nap mint nap azzal szórakozik, hogy alám írja az árakat, hogy ellehetetlenítsen. Szóltam neki, hogy ne tegye ezt velem, mert ha nem hagyja abba, feljelentem amiért engem 2 évig félrevezetett. Szabályosan az arcomba nevetett és azt mondta, hogy akkor engem is meg fognak büntetni!
Az ellen a kérdésem, hogy valóban engem is megbüntetnének? Annyira szemtelenül viselkedik, hogy nagyon fontolgatom, hogy feljelentem! Önök szerint érdemes lenne?

Várom mielőbbi válaszukat!

Köszönettel:Gizi