Jogi alapfogalom


Talmács # 2014.07.22. 15:50

OK

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 15:34

Konkrétan a munkaviszonyt megszüntető jognyilatkozat (felmondás) 30 napon belül támadható bíróságon. A kézbesítéstől számított 30 napon belül.

Talmács # 2014.07.22. 15:13

Köszönöm a tanácsot

Szóval ha egy egyoldalú jognyilatkozat érvénytelenre sikerül bármi úton akkor az bármikor támadható érvénytelenséggel elévülési és jogvesztő határidőkön belül?

Köszönettel a Válaszért

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 14:53

Ne fáradj.

(„amíg az érvénytelenség okai el nem hárulnak a szerződések támadhatóak”. Ez nagyon nem igaz.)

Talmács # 2014.07.22. 14:49

Köszönöm a tanácsod

Ha jól értelmezem, elvileg nem csak szerződésekre lenne ez igaz ha meg lehetne csinálni hanem egyoldalú jognyilatkozatra is ugyanaz a szabály mint a szerződésekre. Annak sikerült utánajárnom, hogy amíg az érvénytelenség okai el nem hárulnak a szerződések támadhatóak, de nem tudom, hogy ez csak kétoldalú megállapodásra vagy egyoldalú jognyilatkozatra érvényes.

Az igért infót és azt, hogy ezt hogyan oldottam meg csak akkor tudom privátban elküldeni, ha küldesz egy válasz E-Mailt, már ha vevő vagy az infóra, most mással nem tudok fizetni és az ügy egyedi és titkos.

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 14:29

Hogyan köt valaki úgy szerződést, hogy nem ismerheti meg a tartalmát? Letakarják a szöveget, úgy ír alá?

A kérdésed teljesen hibásan van feltéve. Valószínűleg azt akarod kérdezni, hatályosulhat-e úgy egy jognyilatkozat, hogy a címzett nem ismerte meg a tartalmát.
Igen, feltéve, hogy egyébként a kézbesítés szabályos volt. Az úgynevezett helyettes átvevőnek történő átadás teljesen szabályos, és a címzett anyjánál jobb helyettes átvevő nem is kell.

Amúgy is lekésted az összes elképzelhető határidőt.

Talmács # 2014.07.22. 14:21

Megfogadom a jótanácsot, nem pereskedem, de ha megtenné valaki csak kíváncsiságból, hogy ha valaki nem ismerheti meg egy szerződés tartalmát bizonyíthatóan és az érvénytelen, ez egyoldalú jognyilatkozatokra igaz-e vagy csak szerződésre?

Csak a fogalom érdekelne, nem pénzes dolog, érdekel a jog.

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 13:33

Felejtsd el!

Talmács # 2014.07.22. 13:29

Tisztelt jogászok

Van egy ügyem amelyben az volt a téma, hogy még a 92-es Mt alatt úgy mondak fel nekem próbaidő alatt, hogy elkavarodott az a postai levél, amelyet nagymamám vett át. Nagymamám súlyos beteg volt azóta elhalálozopozott, hagyatékai között még a munkaügyi okmányokat sem találtuk meg annyira sikerült betegsége miatt elkavarnia minden papírt. Erre orvosi papírok vannak, amelyek szerint ez a magatartás az ő betegségében természetes volt. A munkaügyi okmányok miatt úgyis kell munkaügyi per a cég ellen, mert szép szóval nem adják ki vagy nem adhatják ki elévülés okán a munkaügyi okmányokat.

Fordulhatok-e ügyvédhez, hogy érvénytelen a felmondás, így bár kirugtak, de ismét munkaviszonyba kerülhetek, mert most munka nélkül vagyok. Akkor azért nem pereltem, hogy az általam okozott kár elévüljön.

Interneten utánanéztem, hogy ha valaki nem ismerheti meg egy szerződés tartalmát az azt érvénytelenség indokával támadhatja. Igaz-e ez egyoldalú jognyilatkozatra is?

Előre is köszönöm a választ