Femondás visszavonása


pazs # 2016.02.04. 14:18

Persze hogy ragaszkodhat.

todom # 2016.02.04. 14:13

Üdvözletem!
Közalkalmazotti jogviszonyban dolgozom. Kérelmet írtam, hogy a munkaviszonyomat közös megegyezéssel szüntessék meg a 60 napos felmentési idő helyett 30 nappal. A kérelemre írásban választ nem kaptam, szóban megegyeztünk 33 napban (mert így egész hétre jött ki). Egy héttel a kérelem benyújtása után meggondoltam magam és újabb írásbeli kérelemben kértem, hogy korábbi kérelmemet tekintsék, tárgytalannak szeretnék továbbra is maradni. A második kérvényem benyújtása utáni napon a helyemre kiírt pályázat mégis megjelent. A két kérvényen kívül semmilyen papírt, megállapodást nem írtam alá. Kérdezem, hogy ebben a helyzetben a munkáltató ragaszkodhat-e ahhoz hogy közös megegyezéssel mégis távozzak?
A válaszokat előre is köszönöm.

huntah # 2014.09.30. 15:23

nem áll fenn esetleg itt a munkáltató súlyos szerződésszegése? munkavállaló megtévesztése, stb.
vannak valami emailek, ami ugye írás...

ObudaFan # 2014.09.30. 10:54

Szóban érvényesen nem lehet megszüntetni a munkaviszonyt. A munkavállaló, ha most jogellenesen szünteti meg a munkaviszonyát, ha tehát megegyezni nem sikerül és nem is dolgozza le a felmondási idejét, kötelezhető a felmondási időre eső munkabére megtérítésére és esetleg kártérítésre.

huntah # 2014.09.30. 03:17

Hát próbáljanak megegyezni. Mekkora összegen volt a vita? Érdemes érte kockáztatni az új helyet?
Esetleg kérdezd meg egy másik megye m.ügyi felügyeletét. Hátha máshol jobban meggyőznek.

Már miért kérhetné vissza az egyhavi bért? Így
egyeztek meg a munkaszerződésben erre az esetre?
Van a kezetekben egy csomó minden. És ha innentől írásban rendezitek a lényeges dolgokat, akkor még lesz is.

world # 2014.09.29. 08:43

A munkaügyi azt mondja, hogy próbáljanak megegyezni.
És jól mondja, mert ez a cél, de úgy néz ki, ha nincs semmi a kezünkben, akkor már csak azért sem alapon áll hozzá a volt mukaadó.

Ha nem megy be, akkor kérhetik az egy havi munkabárt vissza.

A munkaügyitől megkérdeztem a rendkívüli felmondást is.
És akkor volt hajlandó erről mondani valamit, amikor mondtam, hogy kulcsok hozzáférések el vannak vonva, munkát végezni nem tud, és úgy adta ki az elszámolós papírjait, hogy az nem írta még alá.
Erre azt mondta, hogy mindent írjuk le, és ha gondoljuk, akkor adjuk be rendkívülivel.
De igazából nem volt így elég meggyőző a dolog.

Mások ajánlották a táppénzt is, de azt tudjuk, hogy azzal lehet többet veszíteni is. Tehát nem járható út.

Tehát még mindig kétséges hogyan tovább, illetve az új hely mint mondott.

world # 2014.09.29. 07:16

Még nincs információm.

huntah # 2014.09.29. 07:13

És mi történt 8-kor?

huntah # 2014.09.29. 07:12

Szerintem egy telefonos kérdést megér a munkaügyi felügyeletnél. Vagy találjatok hamar egy ügyvédet, aki írna egy mailt a régi munkáltatónak.
Talán kihozható a munkáltató súlyos szerződésszegése és ez alapján az azonnali felmondás, de akkor pénz nem várható azonnal. Az összeg nagysága/sürgőssége szerint választanék a munkaügy és az ügyvéd között, de kell külső segítség.

world # 2014.09.29. 06:24

Nem erről van szó. 3 forduló után választották ki. Meg is egyeztek, hogy tud kezdeni, mert elég sürgős lenne.
De ha belemegy a játékba, akkor akár 30 napig is el tudja a régi melóhely húzni a dolgot (de lehet tovább is). És érthető módon, ha tanárra van szüksége az új helynek, akkor túl sokáig nem fog tudni várni.
Ők kb most tudják meg mi történt. Nem tudom mit mondanak. De mivel egyértelműen a régi melóhely nem tovább foglalkoztatni akarja, hanem a tulajdonos akar neki kersztbe tenni, ezért nem lenne szerencsés 2 munkahely közé esni. Eddig örült, hogy mire mennie kell, addigra szerzett melót és nem munkanélkülivel kezd, de a régi munkáltató mivel meg mert szólalni duzzogó kisfiuként keresztbe kíván tenni. Ha az uj helyen feveszik, vagy a régire nem megy be, akkor szerződést szeg, ha bemegy veszítheti az új helyet. Ezért érzem, hogy talán egyedüli megoldás, ha írásba most frissen rögzítve a tényállást ő lép előbb. Így kereszbe húzva, hogy a volt munkáltató azt mondja: nem pénzt kapsz, hanem még én követelek kártérítést.
Ezért érdekelne, hogy ez járható út e ha már ilyen gerinctelenek.

huntah # 2014.09.29. 05:51

Ha az új helyen nem értik meg a helyzetet 1-2 nap erejéig, akkor talán azt sem kéne erőltetni.
De így passz.

world # 2014.09.29. 05:05

Szia!
Köszi a választ.
Sajnos előtte a bejelentés csak szóban történt meg, és pénteken az elszámoló papírokat bár átadták, de végül nem írták alá, mert a munkavállaló hiányolt egy tételt.
Erre nem az volt a válasz, hogy beszéljük meg, hanem akkor majd inkább jól foglalkoztatlak még (gondolom addig, míg az új helyen megunják, mert ugye a régi munkaszerződése tartalmazza, hogy hasonló helyre nem mehet, mí g ott dolgozik a munkaadó beleegyezése nélkül.)
Az új helyén mától állna munkába a párom, a régi helyén szintén mától az új ember aki helyette jön, de így az is borul gondolom.
(bár az üzenet az volt, hogy majd személyesen tulajdonos add valami munkát a páromnak csak azért is „ hogy tudja hol a helye”...)

Ezekre a közvetett és közvetlen bizonyítékokra, valamint a MT 2012. évi I. 6. § (2) és a MT 2012. évi I. 7. § (1) bekezdéseire való hivatkozással élhetünk -e a rendkívüli felmondás lehetőségével, mivel a régi munkáltató az utolsó munkanapon szóban (illetve vasárnap délután e-mailban) tett nyilatkozatával azt kívánja megakadályozni, hogy a munkavállaló az új helyén munkába tudjon állni. Így vissza próbál élni erőfölényével, súlyos, aránytalan károkat okoz a másik félnek, és megszegi a „Tilos a joggal való visszaélés.” tilalmát.

Mit javasoltok?
Mit csináljon 8:00-kor?
Z.

huntah # 2014.09.29. 01:51

Ha alá van írva a közös megegyezés, akkor az érvényes. Az elszámolási vita egy másik ügy.
Akkor lenne visszavonható a felmondás, ha lett volna felmondás. A közös megegyezés az nem felmondás.

world # 2014.09.28. 19:02

Annyi kiegészítés:
A munkáltató már szóban jelezte, a felmondási szándékát hetekkel előbb, és az volt eredetileg, hogy 2014.09.30-al szűnik meg a munkaviszonya.
A munkavállaló ezért kezdett el új munkahelyet keresni, és talált is.
A munkavállaló kérte a munkaviszony 28-al való befejezését, amihez először hozzá is járultak.

Tehát lehet -e munkaválói rendkívüli felmondás indoka, hogy a munkaadó már bejelentette a felmondási szándékát szóban, a leszámolás (oldalakról letiltás, jelszóváltások, stb.) és a kulcsok leadása a megegyezés szerint megtörtént, viszont a munkaadó az utolsó pillanatban "valamilyen okból" (ugye nem mondható, hogy bosszúból) meggondolta magát, aminek a munkalávaló az utolsó munkanapján (pénteken) már nem tudott eleget tenni.

Illetve egy érdekesség, hogy a munkaszerződésük nem rendelkezik eleve a felmondási időről. Ilyen esetben egy default 30 él, vagy ilyenkor nincs felmondási idő sem.

Esetleg a munkavállaló bejelentheti, hogy lett egy másik állása is, hisz eredetileg 4 órás munkaköre volt. Létesíthet -e másodállást akkor is, ha annak munkaideje az eredeti munkaidő idejével ütközik?

Ui.:
Amúgy most olvastam, hogy a munkaszerződésük szerint nem mehetne hasonló helyre pl. a munkaviszonya alatt, viszont a régi helyen irodás volt a másik helyen oktató lenne (de a két cég profilja ugyanaz).

De ami még érdekes volt, hogy a munkaszerzősében semmilyen kitétel nem volt a munkaadó kötelezettségeire. Csak a munkavállaló kötelezettségeivel foglalkozik. Ez így egyáltalán jogszerű, ha csak a 2012. évi I. és a 2012. évi I. 46§-ra hivatkozik.

Mit tegyen holnap reggel?

Köszönöm a gyors segítséget.
Z.

world # 2014.09.28. 17:12

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne.
Párommal a munkáltatója közölte, hogy szeretne felmondani.
Ezért párom keresett, és talált is új munkahelyt.

Meg is egyeztek, hogy 28.-án megszűnik a munkaviszonya közös megegyezéssel.
Megkapta a papírjait, amin ez szerepel is.
Viszont mivel van egy tétel amiben nem egyeztek meg, ezért a volt munkáltatója bosszúból közölte, hogy márpedig nem mond fel neki, és hétfőn 8-ra jelenjen meg (e-mailben).
Ugye a párom 8-kor már az új munkahelyén kezdene és az egész arra megy ki, hogy elveszítse a talált új állást, mivel munkájára itt már nincs szükség (folyamatban van két másik személy felvétele már)...

Mit lehet ilyenkor tenni?
Azt tudni kell, hogy az alá nem írt elszámoló papíron szerepel a 28.-a mint felmondás dátuma, a gépeken jelszavakat változtattak, a kulcsokat le kellett adnia, a kezelt oldalakról kizárták mint egy normál leszámolás esetén. Tehát ez akár bizonyíték is lehet, hogy rendesen meg voltak egyezve.

Mi történik ha nem jelenik meg?
Milyen hátránya származik belőle?
Esetleg élhet -e ő a rendkívüli felmondással (ha igen, akkor milyen indokkal), mert amint elveszítené az új helyen az állát, vagy ha nem jelenik meg reggel, akkor úgy is a volt munkáltatója felmond (akár rendkívülivel).

Ti mit javasoltok, mert ugye evidens, hogy egy megszerzett állást (ahol hétfőn kezdene) nem fogja hagyni veszni.

Köszi.
Z.