Bűncselekmény polgári perben.


Öreg Tölgy # 2017.08.17. 05:11

Kedves vadsuhanc,

dogmatikailag kétségkívül úgy van, ahogy írtad. Akkor idézőjelbe teszem, hogy az adott esetben ennyi lehet a "büntetőeljárás".

T. naj1942,

a kérdésére bizonyára választ kap a büntetőjog kategóriában, ha felteszi.

naj1942 # 2017.08.17. 05:01

Tisztelt Fórum Mikor válik bűnüggyé a fenyegetés?

naj1942


Tisztelt Fórum!
Hogyan lehet törölni a bejegyzéseket. Véletlenül többször jelent meg.

naj1942@gmail.com

Vadsuhanc # 2017.08.16. 13:54

Tisztelt Öreg Tölgy !

Köszönöm a részemre adott megtisztelő és higgadt válaszod!

Én azt az álláspontot képviselem, hogy a nyomozás elrendelésével kezdődik el a büntetőeljárás. A feljelentés megtétele ( vagy a hatóság észlelése ) csak alapja lehet egy olyan döntésnek, amely a büntetőeljárás megindítását akár ismert vagy ismeretlen tettes ellen megalapozza, de csak akkor, ha a bűncselekmény megalapozott gyanúja megállapítható, mert ennek hiányában a büntetőeljárásnak nincs helye mert akadálya a büntetőeljárás megindításának.

Öreg Tölgy # 2017.08.16. 10:03

Tisztelt K.B.S.!

Nyilván Te is pontosan tudod, hogy a kölcsön vissza nem fizetése akkor bűncselekmény, ha az elkövetőnek a hitel visszafizetése már annak felvételekor sem állt a szándékában. A gyakorlatban számos olyan tényező van, ami alapján erre következtetni lehet, ezért valóban, én is rengetegszer láttam már olyan csalás miatti elmarasztalást, ahol az elkövetési magatartás a kölcsön vissza nem fizetésével vált teljessé. Ott volt azonban előtte a többlet: a szerződéskötéskori megtévesztés. Ezért emeltem ki kétszer is a hozzászólásomban, hogy csak akkor utasítják el biztosan a feljelentést, ha csak ennyi van benne (t.i. hogy az adós két éve nem fizeti vissza a kölcsönt), és a vissza nem fizetés ÖNMAGÁBAN nem bűncselekmény.

Kedves Vadsuhanc,

valóban lehet vitatkozni azon, hogy a feljelentés benyújtása esetén, annak elutasításáig folyik-e büntetőeljárás (sőt, dogmatikailag biztosan nem, tehát igazad van). Én most arra gondoltam, hogy a feljelentő megtette, amit az adott ügyben büntetős vonalon megtehet, arról születni fog egy elutasító döntés, ennyi eljárásra számíthat - az általa leírtak alapján.

Vadsuhanc # 2017.08.16. 09:31

Tisztelt KBS !

..." (Ugyanis az ügyészség és vele egyetértve a bíróság is, azt a körülményt, ha egyetlen részletfizetést sem eszközöl az adós, hajlamos befejezett, szándékos bűncselekménynek minősíteni a kölcsönfelvételt.),,,”"

Jómagam is egyetértek ezen ügyészi és bírói gyakorlattal.

Vadsuhanc # 2017.08.16. 09:19

Tisztelt Öreg Tölgy !

Rosszul értelmeztem a Be. amikor azt olvasom, hogy ... " A büntetőeljárás - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - nyomozással kezdődik...."

Nyomozás elrendelése nélkül, hogyan indulhat büntetőeljárás valaki ellen ? ( akár ismeretlen tettes ellen is )

Nem vitatkozni akarok, de a feljelentés a büntetőeljárás alapja csak akkor lehet, ha bűncselekmény megalapozott gyanúja is megállapítható. Nincs helye büntetőeljárás megindításának, ha a feljelentés adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény megalapozott gyanúja.

Büntethetőséget kizáró ok ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.16. 09:17

OFF
Elnézést a két tagmondat elment egymás mellett, de remélem, azért érthető.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.16. 09:15

Nem elvitatva a nagyobb jártasságodat a büntető ügyekben, megjegyezném, hogy láttam én már bíróságot végrehajtható szabadságvesztést is kiszabni olyan vádlottra, aki kölcsönt vett fel, és aztán nem törlesztette, nem fizette vissza. (Ugyanis az ügyészség és vele egyetértve a bíróság is, azt a körülményt, ha egyetlen részletfizetést sem eszközöl az adós, hajlamos befejezett, szándékos bűncselekménynek minősíteni a kölcsönfelvételt.)
A rendőrség elutasítását pedig meg lehet panaszolni.

Öreg Tölgy # 2017.08.16. 09:00

Hát az kétségkívül megindult, de - ha csak annyit tartalmaz, amennyit a kérdező leírt - feltehetően azonnal el is utasítják (vagy már elutasították). Ahogy ugyanis arról a megfelelő kategóriában már többször szó volt, kölcsön vissza nem fizetése - önmagában - nem bűncselekmény.

A kérdezőnek pedig az állampolgári jogainak bősz hangoztatása helyett bizonyos alapvető állampolgári ismereteket kellene elsajátítani: pl. azt, hogy van polgári és van büntetőeljárás, a kettő közel sem ugyanaz, a rendőrség valóban nem indíthat helyette polgári pert, büntetőeljárást viszont csak bűncselekmény gyanúja alapján folytathat, tehát ha az nincs, de a pénzünket szeretnénk visszakapni, akkor ne a rendőrségtől követeljük, hogy járjon el helyettünk.

Vadsuhanc # 2017.08.16. 08:48

.." A feljelentéssel a büntetőeljárás megindult..."

Ugye viccelsz kedves KBS ?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.16. 08:31

A feljelentéssel a büntetőeljárás megindult.

Vadsuhanc # 2017.08.16. 08:20

Ha nincs büntető eljárás akkor miben bírálják el a polgárjogi igényt?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.16. 08:18

Lehet kérni, hogy a büntetőeljárásban a polgári jogi igényt is bírálják el.

smargo # 2017.08.16. 06:32

Köszönöm szépen a válaszokat!


El?rehozott öregségi nyugdíj

Vadsuhanc # 2017.08.16. 06:08

A rendőrség csak akkor küldi meg a bíróságnak az iratokat az eljárás lefolytatása érdekében, ha a feljelentett cselekmény bűncselekmény, de az a bíróság hatáskörébe tartozik.

A rendőrség feljelentés alapján hoz majd egy döntést vagy elrendeli a nyomozást vagy a feljelentés elutasítása mellett dönt. A feljelentés elutasítása esetén panaszjogod van. HA a panaszodat elutasítják és továbbra sem állapítható meg a bűncselekmény megalapozott gyanúja a polgári peres eljárást neked kell kezdeményezned a rendőrség erre nem kötelezhető.

lajcsó # 2017.08.16. 06:04

A rendőrség nem kezdeményezhet helyetted polgári pert.

smargo # 2017.08.16. 05:26

Pénzkölcsönzés kapcsán tettem feljelentést a rendőrségen, mert két éve hiteget az érintett, hogy visszaadja. A rendőrségen először azt mondták, nem az ü hatáskörük, menjek a bíróságra, és kezdeményezzem a polgári peres eljárást. Miután arra hivatkoztam, hogy állampolgári jogom van feljelentést tenni, felvették a jegyzőkönyvet, de azonnal elmondták, valószínű eredménytelen lesz az eljárás, és nekem kell kezdeményezni a polgári peres eljárást, amely nekem plusz költséget jelentene.
Az lenne a kérdésem, mely esetben kell a rendőrségnek megtenni a bírósági eljárás megindítását, vagy valóban csak az érintett teheti ezt meg?
Ha tud valaki segíteni ebben az ügyben, előre is köszönöm!


El?rehozott öregségi nyugdíj

joskapityu # 2015.02.19. 13:00

Érvénytelen, semmis-e az a lakásbérleti szerződés, amelyben a Tul.laptól eltérően 2 haszonélvező helyett csak egyik van feltüntetve 100%-os haszonélvezőként ?

Panna50 # 2014.10.04. 11:25

ObudaFan!
köszönöm szépen a választ, így mosmár tisztán látok.
megfontolom a további lépést, több szempontot kell itt figyelembe venni, mert ha felfüggesztésre kerül az alapper, akkor annak anyagi érvényesítése is a végtelen homály reménye lesz...

zso53 # 2014.10.04. 10:19

Köszönöm a válaszokat.
Elég reménytelennek látszik az ügy.

ObudaFan # 2014.10.04. 10:03

zso53

Meg lehet próbálni a kinti magyar konzult.

ObudaFan # 2014.10.04. 10:02

Panna50

Ha véleményed szerint csalás történt, akkor célszerűbb, ha te teszel feljelentést és a bíróságot erről tájékoztatod, illetve, ha ez a pered szempontjából célszerűnek mutatkozik, akkor indítványozod a per felfüggesztését. A hamis tanúzás miatt nem tudsz feljelentést tenni, amíg az alapper folyamatban van. Az elévülése a büntethetőségnek a büntetési tételkeret felső határához igazodik, de minimum 5 év, a régi Btk. hatálya alatt elkövetett cselekmények esetén 3 év. A büntetési tételkeret pedig az elkövetési értéktől függ.

Dr.Attika # 2014.10.04. 09:39
zso53 # 2014.10.04. 08:35

Tisztelt Hozzáértők!

Nagyon fontos kérdésben kérek segítséget.
Ismerősömet Hollandiába munkavégzés reményében hívták ki, de egy csomagot vitt a munkáltatója kérésére. A borzolom ezután következett. A csomagban kokain volt és Őt letartóztatták. Abszolút naivan viselkedett. Most viszont a felesége teljes elkeseredéssel kérdezi, hogy mit tehet a férj segítéséért? Pénze sem ügyvédre, sem kiutazásra nincs. A kijelölt ügyvéd még a konzulátushoz sem fordult és úgy tűnik egyáltalán nem érdekli a védence sorsa.
Hova fordulhat szegény asszony aki hisz a férje ártatlanságába?

Üdv: Zsó

Mofa21 # 2014.10.03. 18:31

tojás az pontos j. ;)