gyakornoki besorolás


rekiii # 2014.11.21. 20:59

Köszönöm!

Lyonee # 2014.11.21. 17:39

Helyesbítem:.
Ezek a kjt. szerinti gyakornokra voltak érvényesek.

Lyonee # 2014.11.21. 17:28

3 éves gyakornoki időt hogyan lehet kikötni 1 éves jogviszonyra?
kjt. 22.§
(1)Az E-H fizetési osztályba sorolt, a munkáltató alaptevékenységének ellátásával összefüggő munkakörbe történő határozatlan időre szóló kinevezés esetén - ideértve az ilyen tartalmú áthelyezést is - a gyakornoki idő kikötése kötelező, ha a közalkalmazott nem rendelkezik a munkaköréhez szükséges iskolai végzettséget és szakképzettséget, szakképesítést igénylő, a három évet meghaladó időtartamú szakmai gyakorlattal
(5)A gyakornoki idő az E fizetési osztályba tartozó munkakörben két, az F-H fizetési osztályba tartozó, illetve az (1) bekezdésben meghatározott tudományos kutatói munkakörben három év.
(6) A gyakornoki idő tartamát a kinevezéskor kell előírni.
A gyakornoki idő megszűnik,

  1. a közalkalmazotti jogviszony határozott idejűre történő módosításakor

Nem is lehetett téged gyakornoknak kinevezni a határozott idejű szerződésnél. Látod, hogy akinek a jogviszonya határozottá vált, annak is megszűnt a gyakornoki időre vonatkozó kötelezettsége.

A határozatlan idejű szerződésnél a gyakornoki időt nem érinti az áthelyezés. Ha megszűnik és újra határozatlan idejű szerződést kötsz, akkor pedig csak akkor folytatódik a gyakornoki idő, ha ugyanolyan munkakört látsz el.
Ezek csak a kjt. szerinti gyakornokra érvényesek.

A 326/2012 kimondja, hogy kötelező kötni, és 2 évre. Ebből következik, hogy csak 2 évnél hosszabb határozott idejű szerződésnél lehet gyakornokot alkalmazni.

Amiről írtál, az teljesen szabálytalan.
Akinek a jogviszonya 2013. szept. 1 után keletkezett, arra már a 326/2013 érvényes. Ha előtte nem volt 2 éves gyakorlata, akkor gyakornokiba került.
Akinek 2013. szept. 1 előtt, és határozatlan idejű volt, az a régi szerinti 3 éves gyakornok. 2013 előtt nem nagyon vették komolyan ezt a gyakornoki szerződést. Meg is van az eredménye. Káosz. Igazgatója válogatja, hogy ki hogyan oldja meg.
A gyakornoknak a 2 év alatt komoly feladatai vannak, amelyeket teljesíteni kell, és a végén van még a minősítő vizsga. Nem csak azt jelenti, hogy X helyen eltöltött valamennyi időt, és majd csak összekapirgálja valahogy a 2-3 évet.

rekiii # 2014.11.20. 15:48

A határozott idős szerződésemen is rajt van, hogy gyakornok vagyok. Nem értem az egészet, mert a kolléganőmnek úgy van meg a 3 éve, hogy mindig csak szept. 1- júli 30-ig volt a szerződése. Őt most egy "házi vizsgával" át is minősítették.

Lyonee # 2014.11.19. 16:50

Ha nem kötöttek gyakornoki szerződést, akkor nem is minősíthetnek. A határozott idejű szerződésnél nem is lehetett gyakornoki szerződést kötni, ezért nem lehettél gyakornok. Ez az idő a gyakornoki idődből mindenképpen kiesett.
2012-től, ha határozatlan idejű kinevezésed volt, akkor gyakornoki szerződést is kellett volna kötni.
Ha áthelyezésnél ezt az új munkáltató is elfogadja, akkor folytatódik a 3 év. Ebben meg kellett állapodni.
Nem nagyon vették komolyan ezt a gyakornokságot, és most nagy a káosz, sok pedagógust jóval később lehet emiatt minősíteni.
Szerintem menj vissza a 2012-s munkahelyedre, kérd hogy igazolják a gyakornoki idődet, ehhez a szerződésre is szükség van. (Ha nem volt, akkor írják meg utólag, mert kellett volna kötni!) Biztos voltak órát látogatni, az egyéb ped. munkavégzéseidet is ismerik, ezért egy igazolást az addigi teljesítményedről tudnak adni, ha akarnak. Egyébként ez kötelességük is, amit pótolni kell.
Szerintem 2012-től kezdődött a kjt. szerint a gyakornoki időd, 2015- ben kell a kjt. szerint minősíteni. Minden iskolának van gyakornoki szabályzata, az alapján kell ezt elvégezni.

rekiii # 2014.11.18. 16:33

Kedves Hozzáértők!

A segítségeteket szeretném kérni.
2009. szeptember 1- 2010. június 30-ig dolgoztam közalkalmazottként határozott idejű szerződéssel. Gyakornokként voltam papíron foglalkoztatva.

A szerződés lejárta után más munkahelyre mentem, majd 2012. szeptember 3-tól jelenleg is újra közalkalmazott vagyok. Ez utóbbi intervallumban váltottam egyszer munkahelyet áthelyezéssel.

A 2012 szeptemberi kinevezésem szerint 2014. november 8-tól kell pedagógus I.- be kerülnöm, ha sikeres minősítő vizsgát teszek.

Még a "régi rendszer" szerinti gyakornok vagyok, úgyhogy rám a 3 év vonatkozik. Belső minősítő vizsga kell és portfólió nem. (ha jól tudom)

Most hogy aktuális lenne az átsorolásom, kiderült, hogy mindegyik munkáltatómnak, ahol eddig dolgoztam, kellett volna gyakornoki minősítést adnia, mikor lejárt a szerződésem vagy mikor áthelyeztek. Utólag már ilyen minősítést nem adnak ki, úgyhogy jelenleg úgy áll a helyzet, hogy nem tudnak átsorolni ped I.-be a minősítések hiányában. Úgy informáltak, hogy az nem elég ha a jelenlegi munkahelyem minősít.

Kérném, hogy aki egy kicsit is átlátja ezeket a dolgokat vagy van valami okos ötlete, segítsen, hogy mi tévő legyek!!!

Lyonee # 2014.11.13. 17:16

2 évnél rövidebb időtartamra nem lehet gyakornokot alkalmazni. Gyakornoki szerződést a közalkalmazotti szerződéssel egy időben 2 évre kell kötni, a szerződés megkötése kötelező.
Erre hivatkozva kérd a szerződésed módosítását, és a gyakornoki szerződés megkötését! A kerületi KLIK segítségét is kérheted, ha nem tudod meggyőzni a vezetőt.

C I N I # 2014.11.13. 10:57

Miért ne?

szabfer71 # 2014.11.12. 20:55

Tisztelt Lyonee!

2014. szeptember 01-jén pályakezdőként kaptam meg általános iskolában a gyakornoki kinevezésemet. A kinevezésben határozott idő szerepel 2015. június 30-ig. Megteheti-e a munkáltató, hogy június 30-án megszünteti a munkaviszonyomat, majd szeptember 1-jével újra felvesz? Úgy tudom, hogy nem, mert a kinevezéskor 2 év gyakornoki idő kikötése kötelező. Valószínűleg azért ette, mert a nyári szünetre nem akar bért fizetni. Megteheti-e?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!