munkaszerződés


judyno # 2015.03.10. 12:31

Tisztelt Ügyvéd úr!

Korábban feltett kérdéseimre sajnos még nem kaptam választ, ezért újra leírnám a helyzetem előre is megköszönve válaszát!
3 és fél éve már hogy ugyan annál a cégnél dolgozom, folyamatosan megújított fél éves határozott idejű munkaszerződésekkel. A legutóbbi december 31-el lejárt, viszont azóta is folyamatosan dolgozom, rendben megkapom a fizetésem, cafetériámat illetve az egészségkártyámra is megérkezik a pénz.A munkaadómtól továbbra is kapok hivatalos bérpapírt, tehát benne kell hogy legyek a "rendszerben". A kérdésemre hogy mi a helyzet a szerződésemmel az a válasz hogy majd lesz. Aggódnom kellene emiatt? Ha végül lesz ilyen papír aláírhatom gond nélkül ha visszadátumozzák év elejére? Amit igen furcsállok még az az, hogy audit során pár tucat hozzám hasonló helyzetben lévő kollégát vagy szabadságra küldik, vagy "eldugják" a gyárban. Mi erről a véleménye? Tehetek valamit vagy várjak? Meddig?

taas # 2015.03.04. 16:23

Köszönöm a választ. {A távmunkát valóban nem lett volna köteles engedélyezni, de korábbi érdemeim elismeréseképpen gyakorolt ilyenfajta méltányosságot kérésemre az adott minisztérium KÁT-ja... speciális és összetett feladatköröm is a mérlegelés tárgya lehetett.}

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 09:54

Akkor a távmunkás kinevezés határozatlan idejű, módosítani csak közös akarattal lehet. (De én továbbra is kétlem, hogy a munkáltató ezt így akarta volna. Megjegyzem, a távmunkát - szemben a részmunkaidővel - nem is lett volna köteles engedélyezni.)

Padrepapp # 2015.03.04. 08:50

Tisztelt fórumozók!

Arra kértek a munkahelyemnél, hogy:

"Kérem, hogy a főigazgató úr felé nyilatkozzon írásban, hogy 2015. március 27-vel közös megegyezéssel szeretné megszüntetni az Intézetnél fennálló munkaviszonyát."

Jogilag mi számít írásbeli nyilatkozatnak, elég ha küldök egy emailt, vagy nyomtatásban aláírva kell beadnom?

taas # 2015.03.04. 08:06

Igen, jól látja, nem értem. A határozott idejűségnek leírt nyoma nincs a kinevezésmódosításban. Bármilyen hihetetlen, szövegértésből jó vagyok.:-)
Üdv:
http://balkanigerle.wordpress.com/

kveb # 2015.03.04. 05:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az én problémám az lenne, hogy mikor a munkahelyemre kerültem másfél éves határozott idejű szerződést kaptam, ez lejárt és további 3 hónapra hosszabbítottak.Igazából azt mondták, hogy nem tudnak határozatlan idejű státuszt adni, mert nincs.
Az új szerződésemet azóta sem láttam, 3 napja szerződés nélkül dolgozom, hiába kérdezem, hogy miért nem küldik, nem adnak egyértelmű választ.
Az kérdésem, hogy ha nem is adnak szerződést, akkor a későbbiekben lehet-e ebből gondom?Fizetést kapok, járulékokat levonják stb.Egy kolléganőm már másfél éve szerződés nélkül dolgozik.

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.03. 14:45

Látom, nem érted. A módosítás határozott idejű. Ezt nem nagyon tudom másképp mondani.

taas # 2015.03.03. 14:17

Nincs a határozott idejűségre nézve semmilyen kitétel a kinevezésben. A státusz továbbra is határozatlan jogviszonyú, csak távmunkát és részmunkaidőt nevesít. Milyen módon változtathatja meg a munkaadó a távmunka jelleget? Mennyi idővel előtte, és mire hivatkozva kell jeleznie, hogy nem tart igényt a távmunkában végzett munkámra? (A munkaadó, az egyik minisztérium KÁT utasítása, a közszolgálati szabályzat melléklete módosításához tartalmazza a távmunka szabályozását, de ebben ezekre a kérdésekre nem találok választ.)
Köszönöm válaszukat.

judyno # 2015.03.02. 13:25

Tisztelt Szakértő!

3 és fél éve már hogy ugyan annál a cégnél dolgozom, folyamatosan megújított fél éves határozott idejű munkaszerződésekkel. A legutóbbi december 31-el lejárt, viszont azóta is folyamatosan dolgozom, rendben megkapom a fizetésem, cafetériámat illetve az egészségkártyámra is megérkezik a pénz.A munkaadómtól továbbra is kapok hivatalos bérpapírt, tehát benne kell hogy legyek a "rendszerben". A kérdésemre hogy mi a helyzet a szerződésemmel az a válasz hogy majd lesz. Aggódnom kellene emiatt? Ha végül lesz ilyen papír aláírhatom gond nélkül ha visszadátumozzák év elejére? Amit igen furcsállok még az az, hogy audit során pár tucat hozzám hasonló helyzetben lévő kollégát vagy szabadságra küldik, vagy "eldugják" a gyárban. Mi erről a véleménye? Tehetek valamit vagy várjak? Meddig?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.28. 21:57

Az ilyen módosítás eleve határozott időre szól.

taas # 2015.02.28. 21:54

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha (KTV szerint), kértem kinevezésmódosításomat határozatlan idejű jogviszonyom keretein belül 8 órásról 4 órás időkeretre, ill. távmunkára kaptam lehetőséget gyed-ről visszatérőként, és bár elolvastam a távmunkával kapcsolatos szabályozást, de nem értem világosan, hogyan vethet véget a munkavégzés távmunka jellegének a munkáltató, mert a kinevezésem maradt határozatlan idejű? Mire hivatkozhat, hogy ezt az állapotot meg tudja szüntetni és a munkavégzés helyéül újra a székhelyet jelölje meg? Van-e annak valamiféle időkorlátja, hogy mennyi székhelyen/vagy más helyszínen eltöltendő munkaórát írhat elő számomra, mondjuk rendkívüli esetben?
Nem tudom, hogy érthető voltam-e, csak fel szeretnék készülni arra, hogy milyen hivatkozással szüntethetik meg ezt a számomra nagyon kedvező állapotot, mivel nagycsaládos és vidéken lakó tisztviselő vagyok...
Köszönöm előre is, ha tudnak segíteni!
taas

kishilfer # 2015.02.07. 14:17

Sziasztok!

Segítségeteket kérném a következő kérdés megválaszolásában: ha van egy határozatlan idejű jogfolytonos munkaszerződésem amit 2006-ban írtam alá, akkor melyik Munka Törvénykönyve érvényes rám a munkaszerződésben nem szabályozott vitás kérdésekben:
1.) a 2006-ban érvényes Mt. vagy
2.) mindig az éppen aktuális Mt.?

Egyáltalán a szerződésemben vannak olyan pontok, amik a mai Mt. szerint már nem úgy vannak. Ilyen esetben a szerződésben leírt változat vonatkozik rám, vagy a jelenleg érvényes Mt. szabályozása?

Köszi a válaszokat előre is!

Üdv,
kishilfer

kutika # 2015.02.03. 09:51

Áthelyezéssel kerültem át egy megszűnt iskolából egy másikba. A főváros, mint fenntartó írt egy Megállapodást az áthelyezésről. Sajnos a Megállapodás egyik pontjában elvették a munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítést, amely határozatlan időre szólt.

Ha nem írom alá a megállapodást, akkor nem helyeznek el, akkor valószínűleg munkanélkülivé váltam volna. Így kénytelen voltam aláírni.
Tudok-e valamit ezzel kezdeni munkaügyi bíróságon?

ObudaFan # 2015.02.02. 22:06

Önmagában abban, hogy valakinek csak határozott idejű szerződést ajánlottak fel, semmi jogellenesség nincs. A néhány havonta határozott idejű hosszabbítgatás az viszont jogellenes.

vagtam # 2015.02.02. 19:58

"A munkáltatónak kellene megindokolnia, miért is nincs nála határozatlan idejű munkaviszony."

Miközben van, az osztályon ahol vagyok a munkavállalók 95 %-ának határozatlan idejű szerződése van, függetlenül attól hogy 2 vagy 10 éve dolgoznak ott.
Csak azoknak van határozott idejű szerződése, akik 2014-ben kezdtek el itt dolgozni.
Közülük néhányuknak már lejárt a 9 hónapos határozott idejű szerződése. A hosszabbítás ad hoc jelleggel történt. Volt aki határozatlant kapott, volt aki 1 éves határozottat, és volt olyan aki fél éves határozottat fizetéscsökkentéssel. Hogy ez mennyire szabályos, fogalmam nem volt róla idáig. Most már van...
Köszönöm a válaszokat, rengeteget segítettetek! Ha helyzet van és tovább kell lépni, jelentkezni fogok!

Köszönettel:

vagtam

wers # 2015.02.02. 18:26

:))) hát... ez nem az a munkáltató (remélem)
Más okból nem perelném.

Sherlock # 2015.02.02. 18:07

Nem is szabad, a Cég mindig nyer! (aki látta érti :) )

wers # 2015.02.02. 17:22

mondjuk költői a kérdés, én nem pereskednék velük

wers # 2015.02.02. 17:21

Az én munkáltatóm ellen is?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 17:11

Te vállalnál ilyen ügyet?
A munkavállaló oldalán? Persze. És nem is kellene nagyon erőlködnöm. A munkáltatónak kellene megindokolnia, miért is nincs nála határozatlan idejű munkaviszony.

wers # 2015.02.02. 16:07

csak mert pár hónap, és lehet, aktuális lesz nekem is.

wers # 2015.02.02. 16:06

Ezt majd adott esetben mondják a bíróságnak.

Te vállalnál ilyen ügyet?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 15:59

hogy nincs határozatlan idejű státusz.

Ezt majd adott esetben mondják a bíróságnak.

vagtam # 2015.02.02. 15:43

Köszönöm a választ!

Májusban kezdtem, 9 hónapos határozott idejű szerződést kötöttünk, az jár le most.
Az előttem jövőknek féléves vagy éves szerződést kínáltak azzal az indokkal, hogy nincs határozatlan idejű státusz. Én is kb erre számítottam, csak mostanában elkezdtett trükközni a munkáltatóm, ezért kérdeztem.
Ha 9 hónapos helyett kevesebb idejűt kínálnak fel, az már nem jó, vagy öt évig bezárólag akár havonta is hosszabbíthat?

Köszönettel:
vagtam

ObudaFan # 2015.02.02. 12:12

Attól függ, mit szeretnél megtámadni. Önmagában azt, hogy megint határozott idejű a szerződéed, amíg ebből nem csinál rendszert a munkáltató és amíg összesen nem éri el az öt évet a munkaviszony, nehéz támadni. (De ha sokszor egymás után köt veled határozott idejű szerződést, akkor rövidebb időtávon is támadható.) Azt, hogy próbaidőt köt ki, szerintem lehet támadni.