felmondás


angyalka1 # 2015.07.09. 07:40

Segítséget szeretnék kérni az alábbi esetben : 2013 évben 6 hónapot 2014 - ben 5 hónapot dolgoztam egy vállalkozónál.
Jelenlegi munkahelyem is megszünt ezért regisztráltatni szerettem volna magamat a munkanélkülibe , de a vállalkozó 1 éve nem adja ki a kilépős papirjaimat legutóbbi levelében azt irta kórházban van várjak még 1 hónapot.
Nekem kötelességem várni még mindig ? Aki tud kérném szépen segítsen válaszával. Köszönöm :)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.08. 09:56

Miért kellene aláírnia az "igazolásokat"? Azt írja alá, hogy átvette őket.

8 év után már szó se lehet próbaidőről, jár a végkielégítés, felmondási idő, a felmondási idő felére felmentés. Nem ajánlom, hogy ügyvéd nélkül vágjon bele.

t.eva. # 2015.07.08. 07:06

Üdvözletem!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:
A Párom kb. 8 éve dolgozott ugyanazon a helyen biztonsági őrként. Mint, ahogy az ilyen cégeknél lenni szokott, nem folyamatos a munkaviszonya, mert kb. három havonta, fél évente másik „alvállalkozó” foglalkoztatja Őket. 2015. április 1-től új munkáltatója volt. Június 29-én szóban közölték vele, hogy nem tartanak igényt tovább a munkájára, tehát már aznap sem kell bemennie. A munkáltatótól semmilyen nyilatkozatot nem kapott, hogy a munkaviszonyát megszüntetik a próbaidő alatt. Csak a munkaviszony megszüntetésekor szokásos igazolásokat akarták átadni neki, de ezek között a TB kiskönyve nem volt. Ő ezeket a papírokat nem írta alá. Közölték vele, hogy ameddig nem írja alá, addig nem kapja meg a fizetését. Mi július 1-jén elutaztunk, és csak tegnap jöttünk haza. A fizetésére értelemszerűen szükségünk lenne, de nem tudjuk, hogy mennyire volna rossz döntés aláírni a papírokat, ha a továbbiakban jogi lépéseket fontolgatunk. Az már egy másik kérdés, hogy sohasem a munkaszerződésben foglaltak szerint dolgoztak (min. 4 óra, max. 12 óra), hanem többet.
Tehát a kérdés: Aláírja, aláírhatja-e a kiállított igazolásokat a fizetése fejében, vagy sem? Vagy esetleg írja rá a papírokra, hogy csak azért írta alá, hogy a fizetését megkapja?
Válaszukat köszönöm.

csaba.93 # 2015.07.04. 15:14

Tisztelt Tagok!
Azonnali felmondás utáni 30 napos felmondási időt köteles vagyok e ledolgozni abban az esetben ha, eggyes munkatársaim folyamatos megjegyzéseket tesznek nemi identitásomra vonatkozólag, tehát negatívan diszkriminálnak. Ez a magatartás számomra már elviselhetetlenné vállt és ez okból nem szeretném ledolgozni a felmondási időt.
A válaszokat előre is köszönöm.

wers # 2015.07.02. 18:26

Attól még másik munkaviszonyt létesíthet, nem?

ObudaFan # 2015.07.02. 13:25

Dina25

Ettől még csak úgy nem vagy jogosult indokolás nélkül azonnali hatályú felmondásra. Reménykedj, hogy nem indított veled szemben pert határidőben a munkáltatód.
Ha a kilépő papírokat nem adják ki, akkor viszont jelezheted feléjük, hogy az ebből eredő károk megtérítése iránt pert fogsz indítani, illetve jelezheted a munkaügyi felügyeleten a problémát.

ObudaFan # 2015.07.02. 13:23

Zshal

Attól függ, hogy mikori magatartási problémákról van szó, mikor szerzett a munkáltató tudomást róla és mi volt maga a magatartási probléma.

Zshal # 2015.06.30. 16:40

Barátnőm könyvelőként dolgozik.1 hónapra kölcsönadàsra át lett helyezve.Mivel nem akart ott maradni így visszakérte magàt.Főnöke most ki akarja minden áron rúgni.Jóval korábbi magatartási problémákra hivatkozva,melyekről feljegyzést akar írni.Állítólag "titkos" szavazàst tartott 10/2 arányban nem várják vissza kollégái.Kérdésem az lenne,hogy ilyen módon kirúghatja-e?

Dina25 # 2015.06.30. 16:21

Tisztelt Fórum!

Április végén azonnali hatállyal felmondtam a munkahelyemen.Már május 1-e óta nem járok be dolgozni.A munkáltatóm pedig direkt visszatartja a papírjaimat.Azóta írtam még egy felmondó levelet.Kötelezni akart a 30 napos felmondási időre,de mivel ez a cég 3-4 hónappal azelőtt alakult,ezért azt a tájékoztatást kaptam,hogy nem vagyok köteles ledolgozni a 30 napot.Azóta sem kapom meg a papírjaimat.Hova fordulhatnék segítségért,mert addig sehol sem alkalmaznak amíg nem adja ki a papírjaimat.Emiatt már egy munkalehetőségtől elestem.

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.06.30. 13:20

Lemondás esetén a lemondási idő valóban két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.
Emellett próbaidőben sem csak azonnali hatállyal lehet megszüntetni a jogviszonyt, hanem lemondási idővel le is lehet mondani.

Timi992 # 2015.06.30. 09:43

Tisztelt Munkajogi Szakértők!

Közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezem melynek adatai a következők.

Munkaviszonyom kezdete 2015.03.24.
Próbaidő 4 hónap.
Szerződés típusa: határozatlan idejű

Ezzel kapcsolatosan lenne az a kérdésem, hogy ha szeptembertől való felsőoktatási képzésem miatt fel szeretnék mondani, azt még a próbaidőben tegyem( ha jól számolom 2015.07.24.-ig), vagy ha a augusztus közepéig még dolgozni szeretnék (ahol ugye nem lennék már próbaidőben) akkor közös megegyezés alapján egyeztethetem-e ezt főnökömmel vagy a 2 hónapos felmondási idő kitöltése kötelező, amit ugye szeptember végéig kéne ledolgozzak ?

Előre is köszönöm szíves segítségüket!
Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.30. 06:48

a felmondást fontolgatom.
A közalkalmazott lemond. A közalkalmazottnak két hónap a lemondási ideje. Mert a közalkalmazottra a Kjt. vonatkozik.

nozi # 2015.06.29. 18:18

Tisztelt fórumozók, szakértők!

2015.06.30-án szűnik meg a munkaviszonyom és ez a nap lesz az utolsó munkában töltött napom is. Közös megegyezéssel válunk szét.Kérdésem,hogy az utolsó napomon is 8 órát "kell" dolgoznom és utána történik meg a munkakörátadás? A 80. § (1) kimondja, hogy a munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.
Ezt munkaidőben kell biztosítania a munkáltatónak, erre van esetleg olyan időkeret, hogy 4 óra a 8 órás munkaidőn belül?

veszpremi # 2015.06.29. 12:49

Tisztelt Cím!
Következő lenne a problémám,5 éve dolgozom a munkahelyemen,sajnos mára eljutottam odáig, hogy fölmondok, a cégvezető asszony viselkedése ellehetetleníti a normális munkavégzést. Állandóan megsiratja a kolléganőimet,undorítóan, megalázóan üvöltözik,mindenki retteg tőle.egyikőjüket már magas vérnyomással kezelik emiatt, a másik kardiológiára járt szívritmus problémákkal,lassan mindenkinek rámegy fiatalon az egészsége.ketten már fölmondtak ezek miatt az elmúlt 1 hónapban. a legsúlyosabb az én állapotom, 35 éves nő vagyok, 15 éve szívritmus zavarra szedek gyógyszert, most addig fajult a betegségem az utóbbi hetekben az ott átélt stressz miatt hogy egyik éjszaka a sürgősségin kötöttem ki és 5 napot töltöttem a kórház kardiológiáján, mert nem akart visszaállni a hirtelen fellépő pitvari fibrillációm. az orvosok azt mondták, hogy a következő a szív kamrai infarktus lehet.a kérdésem, hogy ez elég indok e az azonnali felmondáshoz? a záró jelentésben benne van hogy a stressz okozta és nem szervi baj.
Köszönöm!

acumen365 # 2015.06.27. 21:00

T. Ügyvéd Úr!

Közalkalmazotti jogviszonyban álló egy eü-i intézménnyel, de a felmondást fontolgatom. Sajnos a jelenlegi munkáltatóm eddig megmagyarázhatatlan okból 2 hónap felmondási időt vár el bárkitől, aki beadja a felmondását. Akárhol néztem eddig utána, mindenhol az Mt. szerint is 1 hónapot kell ledolgoznom, ha a munkáltató kéri. Amennyiben a felmondás beadásakor mégis azt mondja, hogy 2 hónapot dolgozzak le, de csak 1-et fogok, úgy ebben az esetben élhet-e bármilyen szankcióval irányomba? Pl. a fennmaradó 1 hónap kifizetése, munkaügyi per stb...Igazából ezt az egész 2 hónapos dolgot nem értem, lehet ennek bármi jogalapja? Már nem nálunk dolgozó ex-kollégától hallottam, hogy ő csak 1 hónapot dolgozott le, viszont a másik egy hónapot ki akarta vele fizettetni a munkáltató és mondta, ha nem fizeti ki, perre viszi a dolgot. Aggódok a felmondás miatt picit és értetlenül állok az egész előtt egyelőre...Kérem, a fenti kérdésen felül szíveskedjen arra is írni valamit, hogy a felmondásba bele kell-e írni a közös megegyezést, avagy nincs jelentősége?!
Köszönettel: T.

anncsi22 # 2015.06.27. 18:57

Tisztelt Szakértők!

Két kérdés megválaszolásában kérem a segítségüket:

  1. Június 30-án fel fogok mondani a munkahelyemen és 30 napos felmondási idő van kikötve a szerződésemben. Jelenleg még van 4 nap szabadságom. Van-e arra lehetőség, hogy ezzel a négy napnyi szabadsággal 34 napra toljam ki a felmondási időmet?
  2. Jogilag van-e annak következménye, ha egy cégtől kapott állásajánlatot írásban elfogadok és utána elállok tőle?

Köszönettel,
Anncsi22

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.25. 06:37

2. Persze. Csak számítson rá, hogy azonnali hatállyal felmondanak neki.

peeterke # 2015.06.25. 02:23

Tisztelt Szakértők!

Két kérdésben szeretném a véleményüket kérni:

1., Ha a munkavállaló felmond, akkor azt nem kell indokolnia. Ha mégis megindokolja távozása okát, elolvassa egyáltalán valaki, tehát van értelme indoklást írni? Nem személyeskedésre, vagy panaszáradatra gondolok, hanem tényleg a tényekre, amik akár építő visszajelzés is lehet a vezetőségnek. Ilyenekre gondolok, mint pl. kiégés, motiváció hiánya, kevés fizetés stb.

2., Volt kollégáim, akik felmondtak, becsülettel végezték a munkájukat a felmondási idejük alatt is. Valószínűleg, ha majd egyszer felmondok, én is így fogok tenni.
Felmondási idő alatt ha csak ülni és kávézni jár be az ember (tehát eltölteni az időt), tehet egyáltalán valamit is a (volt) főnök, vagy mivel a munkavállaló már úgyis felmondási idejét tölti, egy vállrándítással elintézheti a főnöki utasítást?

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.22. 09:45

Lekésted a keresetindítás határidejét. Vigasztaljon, hogy valószínűleg amúgy sem lett volna jogellenes a felmondás.

rubintandi # 2015.06.22. 09:06

Tisztelt Szakértő!
A Férjemnek a munkáltatója (Bt.) ez év elején szóban közölte, hogy a vállalkozása úgy néz ki ebben az évben valamikor bezár és keressen új munkahelyet,járjon nyitott szemmel. Ez egy vastelep, egy kisebb vállalkozás, ahol a Férjem kicsivel több, mint 5 éve dolgozik. Ahogy telt az idő érdeklődött, hogy mégis mikor lesz vége a munkahelyének, de választ soha nem kapott. Egyébként határozatlan idejű a szerződése, amiben a felmondási idő 15 nap. Úgy gondoltuk, hogy lassan a fele eltelt az évnek és keresünk munkahelyet. Találtunk, volt próbanap és "fel van véve", ez volt a válasz, természetesen ha a felmondási időt letölti a régi munkhelyén. Gyorsan írtunk és oda lett adva a RENDES FELMONDÁS. A felmondási időt kiváltotta a Főnök a szabadsággal ami még arányosan járt. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben jár -e a munkavállalónak végkielégítés vagy nem, mert csak szóban hangzott el, hogy megszünik a munkahely és keressünk újat? Válaszát előre is köszönöm szépen: Fehérné

Pindike # 2015.06.22. 08:11

Tisztelt Ügyvédek!
A volt munkahelyemen 2013. október 1-én kezdtem dolgozni. Minden rendben is volt, elégedettek voltak a munkámmal. A volt főnökasszonyom és főnököm egy pár voltak, de már több mint fél éve(novemberben) szakítottak. Április óta a volt főnökömmel egy párt alkotunk, de ezt a cégnél nem vertük nagydobra, mert úgy gondoltuk, magánügy. Május 6-án szabadságot vettem ki,orvoshoz kellett mennem. Aznap a volt főnökasszonyom tudomására jutott, hogy a párommal mentem az orvoshoz. Ő kihasználva a távollétünket, felhívta a könyvelőt, és kijelentett engem május 7-től. (Ezt utólag tudtam meg). Az ügyfélkapumon meg tudtam nézni. Másnap, 7-én reggel bementem a céghez, és közöltem, hogy akkor munkaügyi bíróságra megyek, mert nem volt joga ehhez, mert semmit nem követtem el a céggel szemben, semmiféle tájékoztatást nem kaptam arról, hogy ő fel akar mondani nekem. Természetesen a papírokat nem írtam alá. Közölte, hogy akkor majd postán megkapom. Ennek ellenére, másnap, május 8-án én megjelentem a munkahelyemen (mert semmiféle papírom nem volt, hogy felmondtak nekem, így úgy tűnt volna, mintha egyszerűen csak nem megyek be dolgozni.). Aznap, 8-án a kezembe nyomta a felmondásomat, miszerint a 2014-es év gazdasági helyzetére hivatkozva költség csökkentés miatt felmond nekem, 30 napos felmondási határidővel. A felmondási időtől teljes mértékben eltekint, illetve május 8-tól felment a munkavégzés alól. A munkaviszonyom viszont június 30-ig él. Ezt a felmondást ugyan aláírtam, bár nem értem az egészet. Ha május 8-án mond fel, akkor hogy lesz abból június 30.? Főleg, ha költség csökkentés miatt?! Május 8. és június 30. között nem is dolgoztam, de a fizetésemet megkapom. Így, hogy aláírtam a felmondást, nem tehetek ellene már semmit ugye? Ha így van, csak kíváncsiságból érdekelne, mint hozzá értő véleménye, hogy ez a felmondás mennyire volt szabályos? Köszönöm a válaszukat!

Turbo1988 # 2015.06.21. 10:19

Sziasztok!

Jogi tanácsot szeretnék kérni. 10-étől elvállaltam egy munkát, de még mindig nem kötöttünk szerződést. Tegnap bejelentettem, hogy felmondok. Erre azt mondták, hogy hétfőn még jöjjek be.
De mit tegyek akkor, ha kitalálják, hogy még kedden is be kell jönnöm, aztán szerdán, csütörtökön, stb?
Tehát meddig tarthatnak bent az akaratom ellenére?
Arra hivatkoztak, hogy nincs elég emberük, de mi van akkor, ha kedden is ezzel a dumával jönnek.
Légyszíves adjatok tanácsot!

ObudaFan # 2015.06.20. 12:41

Ha átveszik az egész üzletágat, az akkor is munkajogi jogutódlás lesz, ha nincs beolvadás.
Egyébként ki kell fizetniük a hátalévő hónapokat, de legfeljebb egy évet.

süty # 2015.06.18. 12:00

Nincs semmilyen kapcsolat a két cég között. Nem lesz jogutódlás.

Bori Bori # 2015.06.18. 10:17

A-val nincs jogviszonyotok. B és C között nincs valamilyen kapcsolat, jogutód vagy ilyesmi? Erre én is kíváncsi vagyok, hogy kiskapuzzák ezt meg.