jogügyleten alapuló átvétel - végkielégítés


Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.26. 16:56

Szerintem azt, amit az engedményező kérhetne. Még a 40 eurót is.

peteka # 2015.03.26. 13:21

ja,ja ilyen körülményes. de van még kérdésem, ha érdekel:

Gazd társaság tartozik másik gazd társaságnak. A jogosult cég engedményezi a követelést (ami egyébként már lejárt követelés, tehát késedelmi kamat jár ztána - egy magánszemélynek. Mikor az engedményezés alapján magánszemély fellép adóssal szemben, akkor milyen mértékben követelheti a teljesítésig a késedelmi kamatot? jegybanki alapkamat szerintit, vagy mivel az engedményező gazd társ volt, így +8%? vagy az engedményezésig +8% és utána jegybanki alapkamat?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.26. 11:23

Igen.

OFF
Élőben is ilyen körülményes vagy?)
ON

peteka # 2015.03.26. 10:40

Munkáltató személyében jogügyleten alapuló átvétel jogcímén változás következik be. a munkaviszonyok elvileg fennmaradnak, az átvevő munkáltatóval változatlan tartalommal folytatódnak tovább.
Munkavállaló - aki 25 éve dolgozik munkáltatónál -sem mondja fel a munkaviszonyát.
Az a kérdés, hogy mi történik, ha az átvevő munkáltató később rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyt. Pontosabban ha a felmondás miatt járna a végkielégítés a munkavállalónak, akkor a korábbi 25 év munkaviszonyt végkielégítés szempontjából figyelembe kell venni, vagy mivel új munkáltató van, őt nem lehet kötelezni az azt megelőző 25 év után járó végkielégítés megfizetésére?
En úgy értelmezem a jogszabályt, hogy mivel az átvétel időpontjában fennálló jogok és kötelezettségek átszállnak az átvevő munkáltatóra, így felmondása esetén a 25 év után járó végkielégítést is meg kell fizetnie. Jól gondolom?