vádelhalasztás következménye


Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.19. 06:40

Ezt azért nem ártott volna az elején mondani. Hiszen külön törvény szabályozza a szolgálati jogviszonyt.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.04.19. 06:34

A munkaviszonyod határozott vagy határozatlan időre szólt? Nem lehet, hogy letelt a határozott idő és nem hosszabbították meg?

gomorics # 2015.04.19. 03:53

Hivatásos katona voltam. Azért tudott róla a munkáltatóm, mert köteles voltam bejelenteni, hogy belj.-t indítottak ellenem. Szóval ennek tudatában azt hiszem már jobban érthetőek az előzőek.

Pici78 # 2015.04.18. 14:21

"Rendes felmondás

A rendes felmondás joga mind a munkáltatót, mind a munkavállalót megilleti.

A munkáltatói rendes felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A munkáltató köteles a felmondást megindokolni, az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie."

Miért tudott róla a munkáltatód, hogy ellened büntető eljárás indult?

Ha jogellenesen mondtak fel, akkor mehetsz a bíróságra.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 06:10

Csak ismételni tudom: a felmondás indoklásához nem kell jogerős ítélet. Sőt az se kell, hogy egyáltalán büntetőeljárás induljon.

gomorics # 2015.04.17. 17:47

Az indokolás szóról-szóra megegyezik az ügyészi vádelhalasztás indokával. Amiben úgy fogalmazták meg a tényállást, mintha elkövettem volna. Azonban ez jogerős ítélettel ugye nincs alátámasztva. Én pedig állítom, hogy nem követtem el. Szerintem nem keverek semmit. Vagy mire gondolsz?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.17. 11:18

Minek kevered a két dolgot?
Mivel indokolták a felmondást?

gomorics # 2015.04.16. 17:53

Tehát végülis a munkáltatóm logikája, hogy a hallgatás=beleegyezés, megállja a helyét? (Mivel nem panaszoltam be a vádelhalasztást, az abban leírtakat beismerő vallomàsnak tekintette.) Én meg továbbra is tagadom a vádakat, a bíróság pedig jogerős döntésig már nem fog soha eljutni, amivel az esetleges bűnösségemet igazolná. (Mivel a jövőben sem tervezek bcs.-t elkövetni.) Tehát szerintem mivel nincs bizonyítva a bűnösségem, azt nem is értékelhetik a terhemre. Egy büntető eljárásba bárki belekeveredhet, de amíg nincs bizonyítva a bűnössége, ártatlannak tekintendő. Vagy nem így van? A lefoglalt dolgokat a határidő leteltével visszakapom vajon? Köszönöm a további választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.16. 06:38

Attól, hogy egy bizonyos magatartás miatt az ügyész - egyelőre - nem emelt vádat, az a magatartás egy rendes felmondás indokául minden további nélkül megfelelhet. (A vádelhalasztás azért nem az eljárás megszüntetése, implicit benne van, hogy az ügyész is úgy véli, a terhelt elkövette a bűncselekményt.)

lajcsó # 2015.04.16. 05:50

"A kérdésem az lenne, hogy a vádelhalasztás jogerős elítélésnek számít?"
Semmiképpen. Ítéletet csak a bíróság hozhat. A vádelhalasztás miatt még bíróság elé sem került az ügyed.
"a kisebb súlyú ügy további utóélete "felfüggesztésre" került és a határidő eredményes letelte után ítélet nélkül lezártnak tekinthető."
Igen.
"Érdemes a történtek miatt munkaügyi bírósághoz fordulnom?"
Talán.
"A "vádelhalasztott" személyre nem vonatkozik az ártatlanság vélelme?"
De vonatkozik. Mivel a bíróság jogerősen nem állapította meg a bűnösségét.

gomorics # 2015.04.16. 04:24

Tisztelt válaszoló!
Vádelhalasztással záródott egy büntető ügyem. Ezt a döntést a rendelkezésére álló iratok alapján hozta, vallomást nem tettem és az elkövetést sem ismertem be. Erre való hivatkozással ( az indokolás szóról -szóra megegyezik a két iraton) azonban sajnos elbocsájtottak a munkahelyemről. (az ügy semmilyen összefüggésben nem áll, illetve nem befolyásolja a munkámat) Ezt én nem érzem jogosnak. A kérdésem az lenne, hogy a vádelhalasztás jogerős elítélésnek számít? Vagy egy szerencsés fordulatnak, ami alapjàn a kisebb súlyú ügy további utóélete "felfüggesztésre" került és a határidő eredményes letelte után ítélet nélkül lezártnak tekinthető. Érdemes a történtek miatt munkaügyi bírósághoz fordulnom? Az ilyen módon befejeződött elj. megszüntével a lefoglalt bizonyítèkok visszaadásra kerülnek? A "vádelhalasztott" személyre nem vonatkozik az ártatlanság vélelme? Köszönöm megtisztelő válaszait!