Minimálbér, vagy garantált bérminimum


moon7005 # 2015.04.28. 10:42

23 éve végzi ezt a tevékenységet ebben a formában, és eddigi ismereteink és a meglévő törvények értelmében 8 általánossal is végezhető volt a tevékenység, plusz az előbbiekben is említett ilyen-olyan vizsgák, ami véleményem szerint nem minősül középfokú végzettségnek.

moon7005 # 2015.04.28. 10:18

NAV ellenőrzés miatt kérdezem, mert a NAV azt állítja, hogy a garantált bérminimum után kell a TB járulékot fizetnie, de ebben egyáltalán nem volt biztos az adóellenőr, aki behívta ellenőrzésre. Ma ismét be kell mennie, mert a 2012-es évet ellenőrzik nála, de hiánypótlásra szólították fel, viszont azt, hogy mi után kell megfizetnie a járulékot, még mindig nem tudjuk.
A kérdés pusztán annyi, ami eldönti majd, hogy mi után, hogy a teherfuvarozó-egyéni vállalkozói tevékenység milyen végzettséget igényel?
Az NKH-t kérdeztük már, ott azt mondták nincs ilyen végzettséghez kötve.
Ezt a neten találtam:
".....A Tbj. 4.§-ának s) pontja külön fogalmat határoz meg a vállalkozók minimálbérére. Eszerint Minimálbér: a biztosított egyéni és társas vállalkozó járulékfizetéséről szóló rendelkezések alkalmazásában a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel. Ők a vállalkozás tevékenységében személyesen közreműködő vállalkozók, akiknek a tevékenysége döntő többségükben középfokú végzettséget igényel. Ez független attól, hogy rendelkeznek-e ilyen végzettséggel.

Nagyon ritka eset, hogy a vállalkozásban végzett munka ne igényelne legalább középfokú képzettséget. Ilyenkor, valamint az ügyvezetőként biztosított társas vállalkozónál a minimum-járulékot a minimálbér alapján kell meghatározni......"
Nos, ez alapján még mindig nem derül ki, hogy a belföldi teherfuvarozó, egyéni vállalkozói tevékenység milyen végzettséghez kötött...
FEOR besorolás alapján sem tudtam eldönteni... :(

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.28. 09:37

Ezt inkább a navtól kérdezd.

moon7005 # 2015.04.28. 08:30

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő lenne.
Adott egy egyszemélyes egyéni vállalkozás. Teherfuvarozást végez az illető, 7,5 t-ás teherautójával.
TB megállapítását szeretném megtudni.
Meg kell-e fizetnie a garantált bérminimumot, vagy elegendő a minimálbér után fizetni a járulékot?
Igényel-e középfokú végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget a tevékenysége, mert úgy tudom, hogy a járulékfizetés attól függ, mit igényel a tevékenység.
Egyébként nincs ilyen végzettsége, csak azok a gyorstalpaló továbbképzések, amiket eddig kötelezően előírtak, mint pl. GKI vizsga és társai.

Köszönettel...