Felmondás után ügyfélhez átmenni dolgozni


ObudaFan # 2015.05.22. 18:46

Egészen egyértelműen rendezi ezt a törvény.

A felek megállapodása alapján a munkavállaló - legfeljebb a munkaviszony megszűnését követő két évig - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné.

A kötelezettség teljesítéséért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet. Az ellenérték összegének meghatározásánál különösen arra kell tekintettel lenni, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót - elsősorban képzettségére és gyakorlatára tekintettel - újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Az ellenérték a megállapodás tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

Tamás00007 # 2015.05.21. 19:34

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretném segítségét kérni felmondás ügyében. A munkaszerződés az alábbi pontokat tartalmazza: „"A Munkavállaló vállalja, hogy a Munkáltató legkésőbb a munkaviszony megszűnésekor hozott egyedi döntése alapján a jelen szerződésben meghatározott munkaviszonya bármilyen okból történő megszűnését követő legfeljebb két éven belül nem nyújt szakmai / tanácsadói szolgáltatásokat sem közvetve, sem közvetlenül a jelen munkaviszony megszűnésekor a Munkáltató versenytársának, vagy ügyfelének számító cégnek, szervezetnek, magánszemélynek, illetve nem alkalmaz (illetve a jogviszony létesítését nem segíti) sem bármilyen mértékben saját tulajdonú, sem hozzátartozói által tulajdonolt cégben egyéb szervezetben olyan munkavállalót, aki Munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, vagy az azt megelőző fél éven belül bármikor a Munkáltató munkavállalója volt (a továbbiakban: Versenytilalmi Klauzula). A Felek megállapodnak, hogy abban az esetben, ha a Munkavállaló megszegi a Versenytilalmi Klauzula rendelkezését, köteles nyolc napon belül visszafizetni az addig részére a Munkáltató által megfizetett ellenérték teljes összegét. Amennyiben a visszafizetett ellenérték nem fedezi a Munkáltató kárát, a Munkáltató további kárai megtérítését követelheti a vonatkozó jogszabályok alapján. A Versenytilalmi Klauzula alkalmazása esetén annak időtartama alatt Munkavállaló ellenértékként az alapbérének egyharmadára jogosult. A Munkáltató a Versenytilalmi Klauzula alkalmazásáról, illetve annak időtartamáról, valamint a tilalommal érintett társaságok, szervezetek, magánszemélyek köréről a Munkavállalót legkésőbb a munkaviszony utolsó napján írásban tájékoztatja.”" ---------------------------------
Azt szeretném megtudni, hogy ez megtiltja, hogy a jelenlegi cégem egyik ügyfeléhez menjek át dolgozni? Hallottam egy olyan verziót, hogy alkotmányos jogom, hogy "bárhova" elmehessek dolgozni és munkaszerződésben erről nem mondhatok le. Önök szerint?