Határozott idejű szerződés + új munkakör


szalkszfork # 2015.07.02. 14:04

Közalkalmazottként.

ObudaFan # 2015.07.02. 13:20

Közalkalmazottként, vagy munkavállalóként dolgozol?

szalkszfork # 2015.07.02. 11:34

Sziassztok!

Pedagógusként dolgozom - felsőfokú, de nem pedagógusi végzettséggel – már 3 éve, határozott idejű szerződésem lett hosszabbítgatva. Közben elkezdtem tanulni, a hiányzó pedagógusi végzettség miatt, amelyet az elmúlt hónapban sikeresen be is fejeztem.

Az iskola a tanulásomat - az anyagiakat kivéve – szóban támogatta (órarend, helyettesítések …).

A legutóbb tavaly júniusban volt szerződéshosszabbítás (mely már tartalmazta a nyári szünet időtartamát is) ez év június 30-i időponttal. Indok volt, hogy folyamatban van a tanulásom, s így benne lehet a nyári szünet is, s ha ez év júniusában befejeztem a tanulmányaimat, akkor már határozatlan idejű szerződés lesz kötve.

Az elmúlt hónapban viszont – a nyári szünet időtartamát is tartalmazó – 2016. június 30-ig szóló határozott idejű szerződést kötött a munkáltató velem (nem látják még előre a létszámot, stb. …).

A szerződésem aláírását követően jutott a tudomásomra, hogy van meghirdetve a munkáltatóm részéről egy olyan, másik tanári állás, amely mindenben megegyezik az általam betöltöttel, csak az az állás már határozatlan idejűnek van eleve meghirdetve (már kétszer is hirdetve lett, először márciusban és június 22-én ismét).

Kérdésem az, hogy ez az egész eljárás így törvényes-e/az én szerződésem ilyen esetben törvényes-e, vagy kérhetem-e a határozatlan idejűvé módosítását?

A válaszokat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2015.07.01. 08:59
Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.01. 07:20

Ez ilyenkor nem új szerződés, hanem az előző módosítása. Megjegyzem még a te - szerintem téves - álláspontod szerint is következik, mert ha új munkaviszonynak tekinted, az is határozatlan idejű - hiszen külön megállapodás híján azt írja elő a törvény.

Vagyis akár így, akár úgy, a felek között határozatlan idejű munkaviszony jön létre, ha a határozott idő leteltével a munkavállaló a munkáltatói jog gyakorlására jogosult tudtával tovább dolgozik. Hogy aztán ennek a munkaviszonynak a tartamába a határozott idejű munkaviszonyt be kell-e számítani, az egy másik kérdés.

Dr.Attika # 2015.07.01. 06:06

Sajnos nem következik. A határozott idő elteltével a munkaviszony megszűnik. Ha a munkáltató tudtával tovább folyik a foglalkoztatás, akkor az írásba nem foglalt munkaszerződés szabályait kell alkalmazni, annak a korábbi munkaszerződésre kihatása nincs.

barrerra # 2015.07.01. 05:45

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2015.06.30. 13:28

Az új törvényben ez már nincs benne így, de szerintem is következik az új törvényből is, hogy ha a munkavállaló tovább dolgozik a határozott idejű szerződése letelte után a munkáltató tudtával, és a munkáltató ebbe belenyugszik, akkor határozatlan idejűvé alakul a szerződése. De valóban nincs még kialakult gyakorlat erre.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.30. 06:34

tudtommal ha júni 30-át követően is dolgozik, akkor ex lege határozatlan idejűvé válik a szerződése
Ex lege nem. Esetleg bono et equo. De nincs kialakult gyakorlat.

Szerintetek hogy jönne ki a legjobban a szituációból?
Miért akar kijönni belőle? Amikor azt se tudja, mi a szituáció?

barrerra # 2015.06.30. 05:58

Sziasztok!

A következő iránt szeretnék érdeklődni; az egyik ismerősömmel egy multinacionális cég határozott idejű munkaszerződést kötött június 30-ig, tehát a mai napig. Ugyanakkor bekerült 2 héttel ezelőtt egy új munkakörbe, ahol elvileg augusztus 31-ig lenne lehetősége dolgoznia, ugyanakkor szerződésmódosítást még nem látott. A kérdés az, hogyha július 1-jén bemegy a munkahelyére, és érdemben el kezd dolgozni aznap (tudtommal ha júni 30-át követően is dolgozik, akkor ex lege határozatlan idejűvé válik a szerződése), és csak aznap, vagy azt követő napon tolják elé a szerződést, hogy írja alá, de ő nem írja alá, akkor annak milyen következményei lennének. Megszüntethetik egyoldalú nyilatkozattal a munkaviszonyt munkáltatói oldalról, vagy sem? Elvileg ha nem írja alá, akkor határozatlan idejű a szerződése, ha aláírja, akkor aug. 31-ig van biztosan munkája. Szerintetek hogy jönne ki a legjobban a szituációból? A válaszokat előre is köszönöm!