Milyen papírokat kérhetnek jogosan az új munkahelyen


Jereván # 2017.08.15. 11:32

Amennyiben az előző jogviszonya fennáll az új munkáltatónak nincs szüksége arra, hogy ott hány nap szabadsággal rendelkezik, ill. abból hány napot vett ki.

Szüksége van viszont a TB igazolványára.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól1
a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel egységes szerkezetben

Vhr. 37. § (1) A biztosított a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony létesítésekor az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt (a továbbiakban: Igazolvány) a foglalkoztatónak átadja. A foglalkoztató az átvett Igazolványba három napon belül bejegyzi a biztosítási jogviszony kezdetét és az Igazolványt a jogviszony megszűnéséig megőrzi. A foglalkoztató a biztosítási jogviszony megszűnésekor az Igazolványba bejegyzi a megszűnést, valamint a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvány (a továbbiakban: jövedelemigazolás) kiadásának tényét, és az Igazolványt a biztosítottnak a biztosítási jogviszony megszűnésének a napján átadja, aki az átvételt igazolja. A biztosítás fennállása alatt újabb biztosítással járó jogviszony létesítése esetén az újabb foglalkoztató az Igazolványba a biztosítási adatokat az előzőek szerint bejegyzi és az Igazolványt visszajuttatja ahhoz a foglalkoztatóhoz, ahol a biztosítás előbb kezdődött. Ezen eljárás alól kivételt képez az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (8) bekezdésében meghatározott megbízási jogviszony.

wers # 2017.08.14. 09:20

Arról mindenképpen kell, hogy van-e végrehajtás a fizetésből.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.13. 18:33

Azt igen.

nonolet # 2017.08.13. 18:26

Nomeg
illene tájékoztatni az új helyet
a meglévő másik munkahelyről...

Meg a másikat is az újról.

Mert a TB/adó/kedvezmény dolgokat
csak így tudják mindkét helyen jól számfejteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.13. 16:41

Minek?

Haakon79 # 2017.08.13. 15:47

Tisztelt jogi fórum!

A már meglévő 4 órás/hétvégi munkaviszonyom mellett egy új 8 órás munkaszerződést írtam alá egy másik cégnél ahol csak hétköznap dolgozom. Az első bérszámfejtésig az új munkahelyen szükségük lenne az előző munkahelyemről a kilépési papírokra. Mivel az előző munkahelyem sem szűnt meg így kilépési papírokat sem kérhetek tőlük. Mi ilyenkor a teendő? Kérhetek igazolásokat kilépési papírok helyett a levont adóelőlegről,szabadságról,levonásokról stb?

Zengőbérci # 2017.03.03. 07:26

vik73 2017.03.02.

A munkanélküli ellátás megállapítására, illetve az egyes tagállamokban szerzett biztosítási idők igazolására az E 301-es, illetve az U1-es nyomtatvány szolgál, amelyet annak az államnak az illetékes intézménye (foglalkoztatási hivatalok, munkaügyi központok) ad ki, ahol korábban biztosított volt.

Rexor # 2017.03.02. 11:22

A felsorolt doksikat magyar munkáltató esetében kapod meg. Mivel ilyne nem volt el kell hogy fogadják azt is amit UK-ben kaptál, csak jelezd nekik.

vik73 # 2017.03.02. 09:09

Tisztelt Jogi fórum!

Arra lennék én is kíváncsi, hogy milyen papírokat kérhetnek tőlem ha magyarországi munkahelyre akarok jelentkezni?
Én 1 évet külföldön dolgoztam. Sehol nem találtam arról adatokat, hogy ilyenkor mit kell/tudok adni az előző munkahelyemről.
Egy oldalon találtam felsorolást mit kérnek.
Amikkel gondban vagyok:

  • Előző munkahelyi kilépőpapírok
  • Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor
  • Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához
  • Adatlap a bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről
  • Közvetítőlap a munkaügyi kirendeltségről

Az egyesült királyságban dolgoztam, a munkahelytől egyedül egy P45-ös formanyomtatványt kaptam, mást nem is adnak. Azon természetesen rajta van a bérezésem és az is, hogy fizették utánam az egészség biztosítást. Gondolom ez még édeskevés egy hazai munkaadónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.24. 13:36

Értem én, szakszerűség, meg minden. Dicséretes.
De ha kéri tőle a reménybeli munkáltató az eboltási bizonyítványát, ő nem adja, mert az nem kötelező, így a munkáltató "sajnálattal értesíti", akkor mi csináljon? Pereljen?

Zengőbérci # 2015.07.24. 12:00

Powfix

2015.07.21. 14:18

Tud valaki segíteni abban, hogy az új munkahelyen milyen papírokat kérhetnek el jogosan - az előző munkahelyről, munkahelyekről? Hány évre visszamenőleg? Esetleg van valamilyen jogszabály erre, amit elolvashatnék és adott esetben hivatkozhatnék rá?

Az attól függ, hogy milyen jogviszonyról van szó. Közalkalmazotti (Kjt.) és kormánytisztviselői (Kttv.) jogviszony esetében a besoroláshoz (magasabb fizetéshez) minden, az eddigi „Igazolás a munkaviszony megszűnésekor”, vagy „Közszolgálati igazolás” elnevezésű nyomtatványt le kell adni.

Belépéskor kötelező leadnia az előző (utolsó) jogviszony megszűnésekor kiadott „Adatlap a bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekről” elnevezésű nyomtatványt és ha a jogviszonya a tárgyévben szűnt meg az „Adatlap a munkáltatótól származó jövedelmekről és az adóelőlegek levonásáról”, továbbá az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és egészségbiztosítási ellátásokról elnevezésű nyomtatványt.

Mt. 80. § (2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Az adóelőlegek levonásával kapcsolatos adatlapról az adótörvények, a bírósági végzéssel meghatározott tartási kötelezettségekkel kapcsolatos adatlapról a bírósági végrehajtásról, a TB igazolványról az Ebtv. és a Vhr. (217/1997 (XII.1) Korm. rend.) rendelkeznek.

Rexor # 2015.07.24. 09:26

Az előző munkáltatótól kapott kimutatást a jövedelemről és a levont adóelőlegről mindeképpen el kell kérniük, mert anélkül nem tudják számfejteni a fizetésed. Hogy ezt miért kérik el 5 évre visszamenőleg az jó kérdés, de ha megvan tulajdonképpen miért ne adhatnád oda :)

Sherlock # 2015.07.24. 07:39

Miért vagy kiszolgáltatva? Menj máshova dolgozni vagy ha olyan hozzáadott értéket produkálsz, akkor nyugodtan mondjad hogy nem mutatsz meg semmit és a sértés miatt csak 10%-kal több pénzért mész oda melózni.

efi99 # 2015.07.23. 20:29

Mármint tőled?
Nem adod oda és kész. Elveszett, megette a kutya, közük?
Esetleg nyomtatsz egyet magadnak, amin 2 milliós havi fizetés van, had lássák, hogy mire számíthatnak.

Powfix # 2015.07.21. 16:52

Értsem ezt úgy, hogy akár 5 évre visszamenőleg bekérhetik a bérkimutatásaimat? Ennyire ki vagyunk szolgáltatva?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.21. 14:15

Gyakorlatilag azt kérnek, amit akarnak. Te meg azt adsz oda, amit te akarsz. Az igaz, hogy ha a kettő nem vág egybe, akkor aligha lesz belőle munkaviszony.

Powfix # 2015.07.21. 12:18

Tisztelt Jogi fórum!

Tud valaki segíteni abban, hogy az új munkahelyen milyen papírokat kérhetnek el jogosan - az előző munkahelyről, munkahelyekről? Hány évre visszamenőleg? Esetleg van valamilyen jogszabály erre, amit elolvashatnék és adott esetben hivatkozhatnék rá?

A válaszokat előre is köszönöm!