Végkielégítés meg nem fizetése


ObudaFan # 2015.09.02. 10:03

Ha nem fizeti a végkielégítést, felszámolási eljárást is indíthatsz és legfeljebb a Bérgarancia Alap fizet. Más kérdés, hogy a felszámolási eljárásnak azért vannak költségei.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.02. 07:02

A per sem fog hamarabb véget érni fél évnél. És akkor nem is beszéltünk a végrehajtásról. (Ha a cég fizetésképtelen, akkor ehhez hozzájön a felszámolás egy-két éves időtartama.) Nem olyan rossz ajánlat az a részletfizetés, csak ki kellene terjeszteni a végkielégítésre is úgy, hogy azért max. egy év alatt az egész befolyjon.

Krujnek Attila # 2015.09.02. 05:22

Kedves Juli! Ezt csak bírósági úton rendezheted.

Cseke57 # 2015.08.01. 13:50

Tisztelt fórumozók!

Segítségre lenne szükségem. 2015.07.31-én munkáltatói felmondást kaptam. Indoklás: több éve veszteséget termel a vállalkozás és az alkalmazott bérét és annak járulék vonzatait nem tudja kitermelni. A felmondási időm 2015.09.27-ig tart, de a felmondási időre felmentettek a munkavégzés alól.
A felmondásban szerepel, hogy munkabérem, az éves szabadságból igénybe nem vett, arányos pénzbeli megváltását, egyéb járandóságaimat és munkaviszonyomnak megszűnésével kapcsolatos iratokat a munkában töltött utolsó naptól (július 31.) számított 5 munkanapon belül a részemre kiadják.
Ehhez képest a főnököm közölte, hogy augusztus 10-én odaadja a papírokat, de a felmondási időre járó bért, csak havonta, minden hónap 25-én adja oda részletekben (erről természetesen nem akar írásban nyilatkozatot tenni) a végkielégítést meg „majd valamikor”, és hogy másnaptól mehetek munkát vállalni másnál. A főnököm elmondása szerint nem tud fizetni, mert az utánam nem fizetett adójárulékok után 500 ezer Ft adótartozása van az APEH felé.
Amikor szóba hoztam a Munkaügyi Bíróságot, akkor a főnökasszonyom a képembe nevetett, és azt mondta nyugodtan pereljen be, mert annyi adóssága van az állam felé, hogy évek, mire pénz látok. Ennek ellenére a céget (egy ruhaüzletről van szó) nem számolja fel, tovább viszi egyedül.15 éve dolgozom nála, 60 napos a felmondási időm van, és 4 havi végkielégítés járna.
Ilyen esetben mit lehetne tenni? Csak a bírósági út járható? Milyen módokon lehet még „behajtani” a pénzt rajta? Én minimálbért kaptam mindig, drága ügyvédre sajnos nincs pénzem.
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy mit tudok tenni, hogy a járandóságomat megkaphassam.

Válaszukat előre is köszönöm!
Juli