Jogutódlással megszűnés előtt felmentés / lemondás


Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 15:23

Te, ha 45 nap van a besorolásra, akkor a lemondási idő eltelik, még mielőtt be kellene sorolni azt a közalkalmazottat. (De mint céloztam rá, az új besorolás szerinti illetménye amúgy sem befolyásolja a lemondási időre fizetendő távolléti díjat.)

hunfrakk # 2016.05.06. 11:23

Köszönöm a válaszokat.

Ha a közalkalmazott nem vállalja a jogutódnál való alkalmazást, akkor a közalkalmazotti jogviszonya az átadás napjával megszűnik. Felmentési idő nem jár, de végkielégítés igen.

Sajnos ez csak akkor igaz, ha az Mt. hatálya alá tartozó munkáltató számára kerül átadásra [25/A. § (1) bek.] a közalkalmazott. Ekkor lehet nemet mondani, és jár végkielégítés, illetve van előzetes egyeztetés, még a beolvadás előtt.

Ha a Kktv. hatálya alá tartozóhoz [25/C. § (4) bek.], tehát a minisztériumba kerül a közalkalmazott a törvény erejénél fogva, akkor semmi nem jár, és csak utólag értesül, mikor már kormánytisztviselő, hogy mi is kerül a kinevezésébe.

Nincs tehát végkielégítés, nincs előre tájékoztatás, csak utólag, mikor már megtörtént a jogutódlás. Tehát nincs beleszólási lehetőség. Lefekszik hétfőn mint közalkalmazott, felkel kedden mint kormánytisztviselő, és majd utólag az átadást követően 30 illetve 45 napon belül kitájékoztatják, mi is lett vele, mennyi az illetménye stb.

(Ha a Kttv. alapján nem lehet kormánytisztviselő a közalkalmazott, akkor jár végkielégítés, ez OK, de ez nagyon ritka...)

*

25/C. § (4) A munkáltató személyében a jogszabály rendelkezése folytán bekövetkező olyan változás esetén, ha a munkáltató egésze vagy egy része (szervezeti egysége, anyagi és nem anyagi erőforrásainak vagy feladat- és hatáskörének meghatározott csoportja) a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatóhoz kerül, a munkáltató érintett szervezete vagy tevékenysége keretében foglalkoztatott közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a (6) és (7) bekezdésben, valamint a (12) bekezdésben foglalt kivétellel - a jogállásváltozás időpontjában kormányzati szolgálati vagy közszolgálati jogviszonnyá alakul át.
(5) A jogviszony átalakulásáról az érintetteket az átvevő munkáltató az átalakulást KÖVETŐ harminc napon belül tájékoztatja.
(8) A jogviszony kormányzati szolgálati vagy közszolgálati jogviszonnyá történő átalakulását KÖVETŐ negyvenöt napon belül a közalkalmazottat a kormányzati szolgálati jogviszonyra vagy a közszolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint be kell sorolni, és illetményét meg kell állapítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 16:17

Kösz, Lyonne.

Lyonee # 2016.05.05. 15:56

Az 1. esetben, akkor jár végkielégítés, ha egyébként is járna felmentés esetén, bár ez lejjebb úgyis kiderül.

Lyonee # 2016.05.05. 15:51

Kjt.
Jogutódlás esetén:
1.
Ha a közalkalmazott nem vállalja a jogutódnál való alkalmazást, akkor a közalkalmazotti jogviszonya az átadás napjával megszűnik. Felmentési idő nem jár, de végkielégítés igen.
2.
" 25/C. § * (1) A 25/A. §-t és a 25/B. §-t, valamint a (4)-(13) bekezdést nem kell alkalmazni, ha a 25/A. § (2) bekezdése vagy az (5) bekezdés szerinti időpont előtt

  1. tett munkáltatói vagy közalkalmazotti egyoldalú jognyilatkozat, vagy
  2. megkötött megállapodás - ideértve az áthelyezést is - alapján a közalkalmazotti jogviszony a 25/A. § (2) bekezdése vagy az (5) bekezdés szerinti időpontot követően megszűnik. Az a)-b) pont szerinti, a 25/A. § (1) bekezdésében vagy a (4) bekezdésben foglalt időpont előtti jognyilatkozattal vagy megállapodással kapcsolatban a közalkalmazott által kezdeményezett munkaügyi jogvita esetén a 25/A. § (1) bekezdésében vagy a (4) bekezdésben foglalt időpontot követően az átadó helyébe az átvevő munkáltató lép, valamint ezen időpont után a keresetlevelet az átvevő munkáltató ellen kell előterjeszteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben az átadás 25/A. § (1) bekezdésében vagy a (4) bekezdésben meghatározott időpontját követően a közalkalmazottat az átvevő munkáltatónál munkavégzési kötelezettség nem terheli, továbbá a korábbi megszüntető nyilatkozat vagy megállapodás alapján az átadás és a jogviszony megszűnésének időpontja közötti időtartam alatt esedékes díjazást, valamint juttatást az átadó munkáltatónak - a jogviszony megszűnésével összefüggő juttatások kifizetésére vonatkozó szabályok alkalmazásával - legkésőbb az átadás időpontjában ki kell fizetnie. Ezek összegét - e törvény eltérő rendelkezése hiányában - a távolléti díj alapulvételével kell meghatározni."

A munkáltató miért is mentené fel a közalkalmazottat előbb, ha úgyis megszűnik a jogviszonya?

A lemondási idő pedig minden esetben 2 hónap. Az átadó munkáltató felmentheti a közalkalmazottat, -ha akarja- a munkavégzés alól, de a jogutódnál a lemondási időből visszalévő időre munkavégzési kötelezettsége már nem lesz. Végkielégítés nem jár.

A közalkalmazotti jogviszony hosszától függ, hogy mikor jár jobban (1. vagy 2. eset) a közalkalmazott.
"(6) A közalkalmazott végkielégítésének mértéke, ha a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő legalább

  1. három év: egy havi,
  2. öt év: két havi,
  3. nyolc év: három havi,
  4. tíz év: négy havi,
  5. tizenhárom év: öt havi,
  6. tizenhat év: hat havi,
  7. húsz év: nyolc havi

távolléti díjának megfelelő összeg."

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 14:31

Na jó, -hati, -heti. És azt a közalkalmazott honnan tudja előre, hogy mentesítik-e?

hunfrakk # 2016.05.05. 11:09

Két hónap lemondási idő van.
Munkavégzés alól mentesítheti munkáltató a közalkalmazottat.
Ekkor még két hónapig fennmarad jogviszony, dolgozni nem kell, illetmény jár. Ez a két hónap extra.
Vagy szerinted ezt nem így kell értelmezni?

28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.
(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 08:09

Most egy picit összezavartál. Miért járna két havi plusz, ha a közalkalmazott lemond?

hunfrakk # 2016.05.05. 06:29

köszönöm, mi is a közös megegyezést preferáljuk

de most több kollégában felmerült, hogy inkább lemondanak a közalkalmazotti jogviszonyukról, mert akkor még két havi extra illetmény jár nekik, ráadásul mentesítik őket a munkavégzés alól, csak ne kelljen kormánytisztviselővé válniuk...

a távolléti díj tekintetében kielemezzük az Mt. 148.§-t

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 05:58

(Az illetményes kérdést meg kicsit el is kapkodtad. Nézd csak meg, mi jár a felmentési idő alatt, és azt is, hogy azt hogyan számítják.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 05:56

Akinek nem szűnik meg a jogviszonya a jogutódlás napjáig, annak már a jogutóddal fennálló jogviszonya szűnik meg. A többi ebből egyértelműen következik.
(Értelmes munkáltató és értelmes közalkalmazott közös megegyezést kötne, és akkor neked sincs problémád.)

hunfrakk # 2016.05.05. 05:40

sziasztok, alábbi kérdésemre tudna esetleg valaki pár szóban reagálni valamit? köszönöm, kéne egy mankó, mert patthelyzet van nálunk értelmezésügyileg....köszi!

hunfrakk # 2016.05.04. 15:05

Sziasztok, a következő kérdésben szeretnénk tisztán látni, megoszlanak az egyes vélemények.

Adott egy központi költségvetési szerv, ahol közalkalmazottak dolgoznak.

A szerv megszűnik 2016.06.30. napján, jogutód az irányító szerv, a felettes minisztérium lesz.

Ha valaki 06.30. előtt lemond a közalkalmazotti jogviszonyáról vagy felmentik, akkor a felmentési vagy lemondási ideje alatt mi lesz vele jogállásilag?

Vagyis a lemondási idő alatt megmarad vajon közalkalmazottnak lenni (de már megszűnt az az intézmény, ahol közalkalmazott volt), vagy pedig kormánytisztviselő lesz (minisztérium), csak "passzívként"?

És ugyanezen vonatkozásban kérdés, hogy lemondási vagy felmentési idő alatt milyen illetmény kerül kifizetésre, a közalkalmazotti kinevezése szerinti (miközben már megszűnt az a szerv, amelynek kinevezése rögzíti az illetményt) vagy már a kormánytisztviselői (ahol viszont nincs kinevezése, de más a besorolás, más a fizetési fokozat stb.)?

Köszönöm szépen, ha valaki erre tud valami használhatót írni.