Becsaptak


H2SO4 # 2017.03.20. 14:00

Tisztelt Jogi fórum, kedves Mindenki!

Törökországból hosszú távollét után úgy gondoltam, hazaérkezésem másnapján elkezdem tevékenységemet itthon, de nem vállalkozóként mint 15-16 éve, hanem alkalmazottként. Eredetileg improduktív munkára gondoltam, mert életfilozófiám kissé nihilistára váltott át megtudván a magyarországi körülmények rejtelmeiről néhány dolgot.

Egy régi barlangász barátom cégéhez akartam elszegődni, aki nyílászárókat forgalmaz és szerel. Azonnal állandó bejelentéssel járó feladatkört ajánlott fel, azzal a feltétellel, hogy másnap kezdenem kell. Naivan belementem, negyedik nap végén viszont gyanússá kezdett válni a dolog: a munkaszerződésem még mindig sehol sincs... Javasoltam, változtassuk meg ezt egy egyszeri megbízási szerződéssé oly módon, hogy azután békében elválunk. Semmi hajlandóság nem volt erre, ekkor kezdtem nyomozni a cége után.

Néhány vidéki fórumon találtam is tevékenységére utaló felháborodásokat, 2007-ben például a Dabasi Bíróság felszámolást indított ellene. Gyanútlan, jóhiszemű vidéki embereket vert át több százezer forinttal úgy, hogy nyoma veszett. A cég saját webszerverein hirdetési portálokat tart fenn, ahol fantomtevékenységeit folytatja. (hirdetőoldalak, szexportálok stb.)

Napi 15-30ezer forintos munkabért ígért legálisan bejelentett és leadózott körülmények között, utolsó e-mailes beszélgetésünknél már csak 10000-ről tett említést.

Mivel nem vagyok olyan lelki alkat, hogy a legkisebb átverést is eltűrjem, segítséget és tanácsot szeretnék kérni olyan jogi dolgokban jártas emberektől, akik szintén nem szeretik a hasonló életmódot folytató vállalkozókat.

(Az illető előéletét tovább tanulmányozva kiderült, hogy egy ideig autótolvaj volt, majd összevert egy maratoni futót úgy, hogy kezdődő szembetegsége tovább fokozódott és megvakult, a többi priusz leírásával senkit sem szeretnék itt fárasztani.)

Tisztelettel:

Zsolt

bigatika # 2017.03.15. 10:15

Munkajogi problémám lenne.
Jelentkeztem egy cég munkaerő keresésére.
Behívtak elbeszélgetésre, kértek önéletrajzot (Az elbeszélgetésen az az üzemvezető volt jelen, amelyik üzembe keresték a jelentkezőt).
1 hónappal később telefonon jelentkeztek, (újra az előző üzemvezető) és jelentős összeggel nagyobb fizetést ajánlott, mint az előző munkahelyemen volt.
Természetesen elvállaltam, felmondtam az előző munkahelyemen, és másnap, a megbeszéltek szerint mentem felvételizni.
A termelési igazgató, és a gyárigazgató helyettes fogadott, 3 nap próbamunkát kértek (erről eddig szó sem volt, és ki sem fizették), amit letöltöttem.
A 3. nap végén közölték, hogy az a kollégájuk, aki nyugdíjba akart menni és a helyére kerestek jelentkezőt, egyenlőre nem megy nyugdíjba, és nevetséges összeget ajánlva egy alacsonyabb beosztást kínáltak fel.
Elsőre nem fogadtam el, próbáltam visszamenni az előző munkahelyemre, de nem vettek vissza, ezért mégis elfogadtam a felkínált állást, bár a jövedelmem így megfeleződött.
FONTOS!
Azt a telefonbeszélgetést, amely miatt felmondtam, rögzítettem.
Egyértelműen hallható, mit ajánlottak, milyen feltételekkel, mikori kezdéssel, és ami fontos, elhangzik az üzemvezető részéről, hogy mindenkivel egyeztetett.
Anyagilag rendkívül rosszul jártam, nem bírom fizetni a hiteleimet, egy egész családot hoztak lehetetlen helyzetbe.
50 éves vagyok, de engem még így nem csaptak be.
Szeretném tudni, milyen jogi lehetőségeim vannak.
Válaszukat előre is köszönöm.