Óvodai ellátás


tájékozatlan # 2017.06.18. 23:11

Az óvodában az óvodapedagógusok év közben (szept. 1 és május 31 - szorgalmi időnek nevezik) között nem vehetnek ki szabadságot. Azt csak nyáron, június 1 és augusztus 31 között élvezhetik, És persze majdnem mindig a munkáltató dönti el, hogy mikor és mennyit vehet ki egyszerre.Ez utóbbi nem törvényes, de ez van. Azon kívül a fenntartók mindig biztosítanak másik, lehetőleg közelben lévő óvodát, ahol fogadják a gyermekeket. Arról nem is szólva, hogy a gyermek jogai között szerepel, hogy évente 2 hetet joga van folyamatosan a családjával tölteni, mondhatni szabadságra menni. Mert azt tudjuk, hogy a gyermekek számára az óvoda inkább szükséges rossz, mint vágyálom. Nekik az édesanyjuk mellett lenne a helye ebben a korban és nem idegenekre bízva várni, hogy hazavigyék őket. Szóval nekik is jár legalább két hét. De ez csak egy kis kitérő volt.

Óvodapedagógusok szabadságának kiadása:

A hét munkanap szabadság időpontjának meghatározásához való jog

a Munka törvénykönyvében

Mt. 122. § (2) A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

A pedagógusok szabadságának kiadásával kapcsolatos speciális szabályozást a 326/2012. (VIII.30.) Kormányrendelet tartalmazza az alábbiak szerint:

30. § (4) A nevelési-oktatási intézményekben a pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, annak figyelembevételével, hogy a gyermekek óvodai nevelését a teljes óvodai nevelési évben biztosítani kell. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, a téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.

drbjozsef # 2017.06.05. 21:38

Az iskola egy dolog, ott a nyári szünet adott, a dolgozók akkor kapják meg a szabadságokat, nincs választásuk a pedagógusoknak.
Óvodában viszont nincs tanév, nincs rá ok, hogy bezárjon. Mindenkit megillet a szabadság, a villamosvezetőt, a rendőrt, meg a gyári melóst is. Mégse zár be a bkv, a kapitányság, meg az audi sem. Az óvodából is el lehetne menni szabadságra, a csoportot összevonják a szomszéd szobá(k)ban. Nem szerencsés, de nem is lehetetlen. Pont a felújítás az, ami miatt esetleg zárni kell, de ezt előre hónapokkal ki lehet hirdetni, másik helyen plusz pedagógust biztosítani.

Egyébként az is igaz, hogy a nyáron a 30fős csoportból kb. 4-5 gyereket csakazért is összevont csoportba vivő szülők 90%-a amúgy otthon van gyed/gyesen a kisebbik gyerekkel...

Szomorú örökös # 2017.06.05. 21:26

lajcsó

Az óvodában nincs nyári szünet

Én ezt megértem, jogilag biztosan igazatok van, de akkor sem értem, miért háborodnak fel rajta emberek, hogy egy óvoda be mer zárni nyáron, bakker. Erkölcsileg egy óvónőnek is teljesen joga van a nyárhoz, hogy elmehessen nyaralni, ha van neki miből, telik rá, nem? Sokan még azért a festési szünetért is felháborodnak, holott egy gyereknek legjobb helye a családban van, nem egész nap az óvodában. Az iskolás korú gyerekek szülei vajon hogyan oldják meg a nyári szünetet? Nyilván meg tudják oldani, talán ebből kellene kiindulni...és erkölcsi, nem pedig jogi alapon.

efi99 # 2017.06.05. 20:10

Szomorú örökös
Annak semmi köze hozzá.
7 nap max, az is csak festés miatt, nem pedig kiadjuk a szabikat, az iskolában úgyis szünet van, spóroljunk egy kicsit, meg hasonló marhaságok miatt:
http://www.mszoe.hu/index.php?…

lajcsó # 2017.06.05. 19:49

"az iskolák is bezárnak nyáron"
Igen, azt úgy hívják, hogy nyári szünet.
Az óvodában nincs nyári szünet, ezért az óvoda a fenntartó engedélyével zárhat be nyáron.

Szomorú örökös # 2017.06.05. 19:16

efi99

Hogy a francba lehet egyáltalán megengedni, hogy bezárják az óvodát? Legalábbis alternatíva nélkül.

Alapból nem értem a kérdést, hiszen az iskolák is bezárnak nyáron - alternatíva nélkül - és mégis megy tovább az élet. Az iskolás kiskorú gyerek semmivel se másabb, mint egy óvodás szerintem, hiszen ugyanúgy felügyeletet igényel.

drbjozsef # 2017.06.05. 10:54

Biztos van, nyilván van ügyeletes óvoda, de mondjuk egy nagyobb budapesti kerületben öt perc helyett háromnegyed órára. Persze, az óvónőknek is pihenni kell valamikor, de hát a gyár se áll le, ha szabadságra megy valaki. Van ez így.

efi99 # 2017.06.04. 18:22

Hogy a francba lehet egyáltalán megengedni, hogy bezárják az óvodát? Legalábbis alternatíva nélkül.

Ildiko4600 # 2017.06.02. 07:42

Köszönöm a segítséget!

lajcsó # 2017.06.01. 19:38

"Ők tehát már nem óvodások"
De, ők még óvodások, hiszen a nevelési év augusztus 31-én ér véget! Tehát eddig az időpontig jogosultak óvodai ellátásra, függetlenül a ballagástól.
Az tény, hogy az óvoda nyári zárva tartását a fenntartó jogosult engedélyezni.
A problémádat jelezd a fenntartónak!

Ildiko4600 # 2017.06.01. 16:34

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő:
Megtagadhatja-e az óvodavezető egy hétéves gyermektől az óvodai ellátás lehetőségét az óvodapedagógusok nyári szabadságolására hivatkozva? A nyári szünet 07.17-én kezdődik, ám ő június 10. után nem kívánja fogadni a "leballagott" gyerekeket. Ők tehát már nem óvodások, még nem iskolások és szinte 3 hónapra kizáratnak a közoktatásból. Segítségüket kérem!
Köszönöm!