Munkavállalási lehetőségek - diákkánt


FJozso17 # 2020.02.13. 16:38

Tisztelt szakértők! Tisztelt fórumtársak!

Egy olyan kérdésem merült fel pár napja, hogy nekem járna-e délutáni pótlék.

Amit szerintem érdemes tudni, diákszövetkezet átal vagyok alkalmazva mint külsős egy raktárban. A műszakkezdésről annyit mondtak, hogy ahogy az órarendem engedi kezdhetek 13:00, kor és 22:00 ig maradok. Vagy kezdhetek 16:00kor és szintén 22:00 ig maradok. Illetve szombaton van egy olyan lehetőség, hogy 6:00-tól 15:00-ig (1 óra szünet). Tehát ahogy tudok úgy megyek nincs megszabva.

Szóval akkor első kérdésem lenne, hogy 18:00 után, jár-e (jogilag vagy nem is tudom hogyan) délutáni pótlék? Tehát, ez opció vagy kötelezően kell elszámolni?

A második pedig, hogy szombaton szintén normálbért fognak nekem elszámolni?

Sajnos mikor feltettem a diákszövetkezetnek a kérdést, hogy van e ilyen, hogy délutáni pótlék, csak hebegtek-habogtak és annyit mondtak, hogy „nem, ez nem olyan, csak normál és hogy ugyan úgy kerül elszámolásra.
Szóval, hogy erről a diákszövetkezet dönt, hogy jár-e vagy sem?

Válaszokat előre is köszönöm!

Kármán Frigyes 92 # 2017.06.13. 12:29

Én amellett, hogy tisztelem az olyan gyerekeket, akik készek nyáron munkát vállalni, emellett a szabályozást több ponton nem értem. Ezért teljesen egyetértek a topic indító (BiFer76) kérdésével:

A 15. életévüket betöltött gyerekek folytathatják-e a munkát szeptember 1-jét követően pl. hétvégén (szombat-vasárnap) illetve őszi-, téli-, és tavaszi szünetben?
Annyival, hogy az egyes iskolaszünetek esetén mindenhol az és/vagy kötőszót lett volna érdemes használi!

Én a leírásban a következőt nem értem:
...„3-4 haverjukal összefogva a mi falunkban valamint a környező 3 faluban vállalnának újságkihordást.”....
Ez vajon mit takarhat? (Esetleg a gyerekek "egymás falujában" is vállalnának bizonyos területet, vagyis ez valójában egy "csapatmunka" lenne.)

BiFer76 # 2017.06.13. 12:02

Szép jó napot kívánok!
Én azzal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni, hogy ikergyermekeim vannak. Augusztusban (nem sokkal az állami ünnep előtt) töltik be a 15. életévüket. Nagyon szívesen vállalnának munkát. Ők első körben persze diákszövetkezeten keresztül. (A térségünkben 4 iskola- illetve diákszövetkezetnek van irodája.)
Azzal tisztában vannak (illetve vagyunk), hogy még be nem töltik a 15-öt, addig még diákszövetkezeten keresztül sem helyezkedhetnek el sehol semmilyen munkakörben. Utána ők itt 3-4 haverjukal összefogva a mi falunkban valamint a környező 3 faluban vállalnának újságkihordást. (A szövetkezet ezt 880 Ft-os órabért ajánl.)

A kérdés:

1. A 15. életévüket betöltött gyerekek folytathatják-e a munkát szeptember 1-jét követően pl. hétvégén (szombat-vasárnap) illetve őszi-, téli-, és tavaszi szünetben?

Ők is ezt úgy fogalmazták meg, hogy csak azért, hogy augusztusba legyen 9-10 napjuk és nettóban talán megkaphatnak max. kb. 52 ezer forintot (persze fejenként), aztán 9-9,5 hónapig semmi. A tanév ideje alatt ez kb. havi 5-5 ezer forint pluszot jelenthetne (csak), de ha legalább szombat-vasárnap - és főleg szombatonként) illetve az iskola közi szünetekben dolgozhatnának tanév közben is azért havi (+) min. 20-21 ezer forintot jelenthetne fejenként.

(Ebben ugyan egyfelől vitatkoznék, mert legalább beletanulnak, hogy milyen a munka. Másfelől pedig megértem, merthogy logikátlan arra fogni, hogy szombat-vasárnap nem dolgozhat a 15 éves diák, hogy suli van. Merthogy iskola csak hétfőtől péntekig van. Arról nem is beszélve, hogy az iskola szünet esetében sem tudom, hogy miért kizárólag csak a nyári szünetet veszik figyelembe, amikor ezen felül három /őszi-, téli- és tavaszi/ szünet is van.)

Kérdésem, vagyis kérdésünk fentebb volt olvasható!

Bízom válaszukban!

két munka iránt érdeklődő fiúgyermek érdeklődő (de dolgozó) apukája