Táppénz alatt megszüntették munkaviszonyomat


christoph # 2017.06.20. 19:23

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi okból:egy munkaerő kölcsönzőnél határozatlan idejű-,3hónap próbaidővel munkát vállaltam egy cégnél.A foglalkoztató cégnél 10 nap betanulási-és próbaidővel.12 nap után derült ki egy vizsgálat alkalmával,hogy várandós vagyok,veszélyeztetettség miatt tápénzre fel is vett az orvosom.Jeleztem a munkaerő kölcsönző felé a tényt,akiktől telefonon rögtön azt a mondatot kaptam:"akkor mivel huzamosabb ideig nem tudsz jönni dolgozni,így felmondunk".Ezt a férjem is hallotta.
Azt szeretném megtudni,hogy mit tudok tenni,mivel több helyen olvastam az interneten,hogy a terhesség miatt nem mondhatnak fel,negatív megkülömböztetés,diszkrimináció,egyenjogúság megsértését követik el ha mégis.A felmondás csak akkor lehetséges így is indok nélkül,ha a foglalkoztató jelzi,hogy nem felelt meg a támasztott követelményeknek,de ezt is a próbaidő alatt(vagyis esetemben a 10 nap alatt).Ez nem történt meg,sajnos mással igen,de velem nem.

Válaszukat előre is köszönöm!

monoszkop # 2017.06.16. 09:14

Tisztelt Fórumozók!
Dolgoztam egy Magyar cégnél gépkezelői munkakörben németországi kiküldetéssel és nemrégiben visszamenőleg kijelentettek 04.08tól miközben 04.02-től táppénzen voltam. Táppénzes papírokat elküldtem nekik én cserében csak a tb-kiskönyvem és a leszámolási papírokat kaptam.
Tudok valamit lépni?
Válaszokat előre is köszönöm!!!

T. Kérdező!

(Igen, gyalog lép B6-ra.)

A Munka Törvénykönyve értelmében a keresőképtelenség ténye nem védi a munkavállalót attól, hogy a munkáltató a rendes felmondást közölje (Mt. 65. §), viszont a felmondási idő legkorábban a keresőképtelenség lejártát követő nappal kezdődhet. (Mt. 68. §)

  • A felmondást indokolással ellátva, írásban kell közölni a munkavállalóval.

Igen, munkaügyi bírósághoz fordulhat, feltéve, hogy a jogviszonyát nem próbaidő alatt szüntették meg. Mt. 287. §

(Sakk, matt.)

mesti # 2017.06.15. 14:30

Tisztelt Fórumozók!

Dolgoztam egy Magyar cégnél gépkezelői munkakörben németországi kiküldetéssel és nemrégiben visszamenőleg kijelentettek 04.08tól miközben 04.02-től táppénzen voltam. Táppénzes papírokat elküldtem nekik én cserében csak a tb-kiskönyvem és a leszámolási papirokat kaptam.

Tudok vaélamit lépni?

Válaszokat előre is köszönöm!!!