határozott idejű munkaszerződés


Dius32 # 2017.10.03. 15:12

Üdvözlöm! A régi munkahelyemen felajánlottak egy állást,anno létszámleépítés miatt küldtek el! Ha határozott idejű szereződés lehetőségét próbálnám megbeszélni a cég vezetőjével,akkor az számomra mennyire lenne biztosabb,mint egy határozatlan idejű?
Előre is köszönöm a választ

Jusztasz # 2017.09.22. 09:42
  • A jogviszony megszűnésekor pénzben meg kellett volna váltani (ki kellett volna fizetni) a ki nem vett szabadság után járó munkabért (távolléti díjat).
  • Szabadság jár a csed idejére és a gyed első hat hónapjára.

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

43. Eljárás a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) esetén

80. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

(2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában

  1. a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
  2. a szabadság,
  3. a szülési szabadság,
  4. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,

122. § (5) A szabadságot – a 125. §-ban foglaltakat kivéve – megváltani nem lehet.

125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.

§ (3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

285. § (1) A munkavállaló és a munkáltató a munkaviszonyból vagy az e törvényből származó, a szakszervezet, az üzemi tanács az e törvényből vagy kollektív szerződésből, vagy üzemi megállapodásból származó igényét bíróság előtt érvényesítheti.

Karotta # 2017.09.22. 07:51

Jo napot! A kovetkezo helyzettel kapcsolatban lennenek kerdeseim:
A munkaltatomnal hatarozott ideju szerzodessel dolgoztam. Idokozben terhes lettem, tgyasra mentem, majd gyedre. 2 evre ra ujabb gyermekunk szuletetett, a munkaltato idokozben mindig hosszabbitgatta a szerzodest, egeszen addig, mig el nem erte a majdnem 5eves hatarozott ideju szerzodes idotartamot, ezutan mar nem hosszabbitott. Kozben en meg gyeden maradtam. Indoklas nelkul, csak a szerzodes lezarasanak papirjait kaptam meg. Az lenne a kerdesem, hogy a hatarozott ido alatt gyult szabadsagaimat ebben az esetben nem kellett volna-e kifizetniuk (tgyas es gyed teljes ideje alatt az elso gyermeknel, tgyas es a gyed elso eve alatt gyult szabadsagokat, kb 50 nap szabadsagot)? Ha nem kellett, akkor mi ennek az oka? Jol tudom, hogy hatarozatlan ido eseten gyedrol visszateres utan ki kell fizetni a szabdsagokat?
Valaszukat elore is koszonom?

Triplee # 2017.09.18. 14:26

Sziasztok!

Sajnos elvesztem a paragrafusok értelmezésében, a kérdésem a következő lenne, van egy határozott idejű szerződés (3 hónap 2017.07.01.-2017.09.30) most jelezte a munkáltató, hogy hosszabbítsam meg a szerződését a dolgozónak 2017.12.31.-ig mert még szükségük van rá. Jogszerű szerződés módosítással meghosszabbítani? mert a munkaörvénykönyv 192. § " A határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő hat hónapon belüli ismételt létesítése csak munkáltatói jogos érdek fennállása esetén lehetséges. A megállapodás nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekének csorbítására." elbizonytalanított. " Mit jelent a jogos érdek? (A munkavállaló is dolgozna, nem egyoldalú a szándék és nem is a próbaidő kijátszása..)

Előre is köszönöm a válaszokat!

efi99 # 2017.09.01. 20:24

Sokkal "elegánsabb" próbaidő utolsó napján kirúgni, majd mással vagy újból vele folytatni.

ObudaFan # 2017.08.31. 21:10

Ha mindig újraköti, az egyértelműen rendeltetésellenes joggyakorlás.

rygi # 2017.08.29. 12:03

Jogszerű-e ha a munkáltató 6 hónapos határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatja dolgozóit, amit mindig újraköt?