lemondó nyilatkozat


Freemami # 2019.05.12. 20:37

Kedves helyettes017!

Köszönöm szépen a kimerítő választ.
Értem, hogy mit akar a közjegyző, de azért lenne egy kis hozzáfűzni valóm. Sajnos az elmúlt években, nem régen, volt 2 hagyatéki ügyem is a közeli családi körben. Mindkét esetben egyedüli örökös voltam és mindkét esetben írásban értesítést kaptam! Ez az, amit elsőre hiányolok. Azért ez egy hivatalos eljárás és még egy dokumentumot sem kapott a fiam.Minden bemondásra ment. Csak telefon és ez az E-mail, amit szintén kifogásolhatónak tartok, mivel semmi nem bizonyítja, hogy mennyi értékről van szó, továbbá semmilyen adat és leírási tanács nem szerepel benne (pl. az özvegy adatai). Nehezményezem továbbá, hogy a közjegyző nem tájékoztatta sem szóban, sem írásban a fiam jogairól, UGYANIS! én elolvastam a törvényt, miszerint Ő nem csak az özvegyre, hanem bármelyik más örökös javára is lemondhat. És nem tudom még, mi mindenről kéne tudnia, amiről nem tájékoztatták. Szerintem kötelessége lett volna az eljárás megkezdése előtt Őt tájékoztatni a hagyaték tárgyáról és az Ő jogairól. Nekem is küldtek ilyen papírt és utána lehetett arról rendelkezni. Én nem kértem, de ennek ellenére mindkét esetemben volt tárgyalás és küldtek utána határozatot is. Én ezeket hiányolom, de nagyon.

helyettes_017 # 2019.05.12. 20:09

Kedves Freemami,

Szinte biztos, hogy nem maga a közjegyző kereste meg a fiadat, hanem az irodájában dolgozó közjegyzőhelyettes/adminisztrátor, nekik is van/lehet @kozjegyzo.hu-ra végződő e-mail címük. A MOKK honlapján lévő névjegyzékben ők nem szerepelnek. A közjegyzők tekintetében az adatbázis szerintem naprakész.

A megkeresés mögött - ami a valóságban a napi rutinnak megfelelő, számotokra azonban nem megszokott kommunikációs csatornákon történt - nem kell összeesküvést sejteni, az én olvasatomban mindössze egy apropója volt ennek, az, hogy tárgyalás tartása nélkül - a Hetv. 95. § (1) bek. b) vagy d) pontja alapján - lehessen hagyatékátadó végzést hozni. Ami mindenki - mind az örökösök, mind a közjegyző - számára kedvező lehet, pl. gyorsabb, költségkímélőbb, stb.

S ha már a fiad a hagyatéki vagyon/őt illető örökség ismeretében szóban úgy nyilatkozott, hogy nem tart igényt az örökrészére, hanem "lemond" az özvegy javára, hát e-mailben leírták neki, hogy ennek mi a menete, milyen tartalmú nyilatkozatot kell ehhez tennie. Ennyi a történet szerintem, mégha némely ponton "gagyi"-nak tűnik is.

Természetesen, ha kétséges számotokra, hogy milyen és mekkora értékű vagyontárgyakból áll a hagyaték, a fiad, mint örökös a hagyatéki leltárba vagy akár az összes iratba betekinthet, azokról másolatot kérhet.

Valamint nyilván nem kötelező az örökrészét elajándékoznia illetve a hagyaték tárgyalás tartása nélküli átadását kérnie (bár számomra a leírtakból egyértelmű, hogy semmi ilyesmire nem akarja a fiadat rábírni a közjegyző).

Freemami # 2019.05.12. 16:06

Kedves Grav7, a mokk.hu-n kerestem, de ott azt írja nincs találat. Az E-mail címe érdekes módon: neve@kozjegyzo.hu.

Kedves Lyonne! A lakásnak már utána néztem, az önkormányzati és a feleség nevén van 100%-ban.

Kedves Bum Out! Nekem is ez volt az érzésem, hogy ilyeneket nem bonyolítunk telefonon és ilyen "gagyi" levelekkel.

Köszönöm szépen a válaszokat!

Burn Out # 2019.05.12. 15:58

A hagyatéki eljárásban történő ajándékozásnál az ajándékozónak és a megajándékozottnak is személyesen jelen kell lennie és személyesen kell nyilatkoznia.

Lyonee # 2019.05.12. 15:41

Freemami
Közjegyzők ilyen manővereket nem csinálnak. A fiadat át akarja verni az özvegy. A fiad vegye át az örökségét, akármennyi. Én azért kideríteném, hogy kitől származik a levél, és bemutatnám a közjegyzőnek is. Az is lehet, hogy köteles rész is járna a fiadnak mondjuk lakásból, stb.

Grave7 # 2019.05.12. 15:15

@Freemami:
A mokk.hu weboldalon találhatóak a közjegyzők elérhetőségei.

Szerintem nem a közjegyző volt, aki telefonon majd e-mailben megkereste a fiad. Találgatások nélkül.

Freemami # 2019.05.12. 15:00

Lenne még egy kérdésem, a közjegyző hölgy nem szerepel a jelenlegi Közjegyzői Kamarai Névjegyzékben, van ennek jelentősége? Nem tudom mennyi időnként frissítik ezt az adatbázist.

Freemami # 2019.05.12. 14:52

A következő kérdésem lenne. Fiam, édesapja (akinek első felesége én voltam) első házasságából született. Nem régen elhunyt. A második házasságából 2 gyermeke született. Jelenleg a hagyatéki eljárás fázisában vagyunk, amikor is a közjegyző telefonon megkereste a fiamat és bemondta az "állítólagos" öröklött összeget (80 eFt) és megkérdezte, hogy igényt tart-e rá? Fiam - a csekély összegre való tekintettel - azt mondta nem. Most a közjegyző E-mailben kéri a fiamat, hogy Ő készítsen egy lemondó nyilatkozatot, melyben az alábbiak szerepelnek, idézem: "
Tisztelt Uram!

Nem küldöm a nyomtatványt, mert az Ön esetében mégsem jó.

Egy lemondó nyilatkozat-ot kellene írnia, melyben nyilatkoznia kell, hogy az örökhagyónak Ön törvényes örököse, hogy a hagyaték átadását tárgyalás tartása nélkül kéri és hogy az Erste Banknál vezetett bankszámla Önre eső részét az özvegynek ajándékozza."

Nekem ezzel több problémám is van: Nem szerepelnek az özvegy adatai, nem szerepel az örökölt összeg, nem szerepel, hogy mit kell tartalmaznia a nyilatkozatnak és egyáltalán nem értem miért nem a közjegyző írja ezt meg, miért a fiamnak kell? Véletlen sem akarnék vádaskodni vagy kételkedni, de azért valamilyen bizonyító erejű okirat másolatot legalább illene bemutatni a közjegyzőnek, hogy milyen értékről van szó, nem? Kérem szíves tájékoztatásukat ennek törvényes rendjéről. Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.27. 06:07

Az anyakönyvvezető hatóság. Tehát az előtte tett nyilatkozat hatályos.

klarianya # 2009.07.26. 16:30

Köszönöm a segítséget.
Sajnos ez nem túl bíztató.
A nyilatkozatot az Anyakönyvvezető előtt tettük,de a baba csak szeptemberben fog megszületni.
Tehát akkor jogi következmények nélkül megtehetem,hogy szüléskor nem adom oda a nyilatkozatot,mintha nem is készült volna?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.26. 09:09

Ha az elismerő nyilatkozatot hatóság előtt tette vagy már benyújtottátok, akkor annyi. Aztán már csak örökbeadással szabadulhat.
Ha még nem nyújtottátok be anyilatkozatot, akkor annyit tehetsz, hogy nem is adod be. Ez esetben nem jegyzik be apaként. Azt viszont tudni kell, hogy ez nem jelent semmiféle garanciát a számára, bármikor beperelhetd. Sőt, ha nem jegyeznek be annak a gyereknek valós személyt apaként, akkor ő is bármikor a pert indíthat az apasága megállapítása iránt.

Azt, hogy te mit akarsz, nem tudjuk eldönteni helyetted.

klarianya # 2009.07.26. 07:58

Üdv.!
Tanácsot szeretnék kérni,hogy mi a módja az apaságról való lemondásnak?
Jelenleg 31 hetes terhes vagyok.
Az első házasságomból van egy 8 éves kisfiam.
Sajnos születendő gyermekem apjával szakításra került sor,de amikor még együtt voltunk,tett apasági elismerő nyilatkozatot.
Most viszont ott tartunk,hogy azon gondolkodik,inkább lemond a kislányáról,és felejtsük el egymást.
Igazából nem tudja mit akar.
Egyszer foglalkozna a gyermekkel,máskor nem.
Megjegyzem,neki ez már a 3.gyermeke.Egyik sem vele él,és csak az egyik van a nevén,de gyerektartást ott sem fizet.Viszont azért a gyermekért harcol!
Kérdésem,hogy mi a módja a lemondásnak,ha van már elismerő nyilatkozat,és meglehet-e ezt tenni még a szülés előtt úgy,hogy ne is kapja meg a gyermek a nevét sem?
Ugyanis így már a nevét sem szeretném adni a gyermeknek.
Azonkívül a volt férjem,akivel baráti kapcsolatban vagyunk,felajánlotta,hogy szívesen adja a nevét a gyermeknek,csak hogy nekünk ne kelljen az emberek
negatív véleményét hallani,miszerint 2 gyerek 2 apától,
és azt is felajánlotta,hogy amikor nagyobb lesz,akkor elvinné mindkét gyereket láthatásra,csakhogy a kicsi ne érezze úgy,vele nem törődik az Apukája.
Én a legjobbat szeretném a gyermekemnek,de nem tudom,mikor teszem a legjobbat.
Ha hagyom,hogy lemondjon róla az Apja,vagy sem?
Ő sajnos az atípus,aki csak ígérget,de nem tartja be az ígéretét.
Még azt is mondta,hogy még ha vállalja is a gyermeket,
gyerektartást csak akkor fizetne,ha van munkája.
Ezt viszont nem tudnám ellenőrizni,mert általában bejelentetlenül dolgozik/szobafestő/.
Ebben az esetben hogyan lehetne kötelezni rá,hogy rendszeresen fizessen gyerektartást?

Előre is köszönöm a segítséget!

Panita75 # 2009.07.03. 15:18

Ezzel tisztában vagyok. Nem tudom, hogy hogyan sikerült hiteleket, kölcsönöket felvennie, de mivel vagyona, lakása nem volt, ebből gondolom, hogy talán így. Gondolom lehet olyan embert találni, aki segít ebben. Felnőtt ember volt, akiről már kb. 10 éve nem tudtunk. Amit ő mit csinált, az az ő dolga; viszont bűnhődni senki nem akar helyette. Nem is akarok ezekről tudni.

Csúnya ilyet mondani, de neki a legkönnyebb....


-

ObudaFan # 2009.07.03. 09:50

aki akar, tud szerezni hamis papírokat (gondolom)

A hitelezési csalás bűncselekmény.

Panita75 # 2009.07.03. 08:26

Elfelejtettem írni, hogy a polgármesteri hivatalban már tett a gyerek nyilatkozatot, hogy nem volt semmi vagyon.


-

Panita75 # 2009.07.03. 08:22

Köszi a válaszokat!

Fedezet nélkül nem adnak a bankok, de aki akar, tud szerezni hamis papírokat (gondolom)...de ez már egy másik történet.

Igazából rég nem tartottuk már a kapcsolatot, így csak most kezdenek kiderülni dolgok. Nem szeretnék más után fizetni!


-

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.03. 06:27

Pisa teszt negatív...

Százzor leírtuk - csak ebben a rovatban már vagy háromszor -, hogy az örökös az örökhaygó tartozásaiért csak az örökrészével (vagy annak erejéig) felel.

Napsugár68 # 2009.07.03. 05:25

Sziasztok,

Bocsánat, de nem értem konkrétan. Ha nekem van banki hitelem, mondjuk bármi, vagy APEH felé tartozásom, akkor azt a gyerekemen behajthatják, ha nekem semmi vagyonom nincs? Ergo nem örököl, csak mondjuk adósságot.
köszi

Egyjogász # 2009.07.02. 21:12

Ja, azért anyit jó ha tudtok, a bankok általában nem szoktak lazán leírni első szóra több milliós hitelt, és vélhetően be fognak próbálkozni az örökösnél, hogy fizessen, de erre csak azt kell mondani, jelensék be a hitelezői igényüket a közjegyzőnél, ha akarják, de jó ha tudnak, róla, hogy annak fedezetét képező hagyatéki vagyon nincs, így az örökösnek nincs miből kifizetnie. (De pl. hagyatéki vagyon az elhunyt még ki nem fizetett munkabére, vagy nyugdíja is, arra a bank ráteheti a kezét.)

Egyébként érdekes, a több milliós hitelnek biztos nem volt valamilyen fedezete? Ennyi hitelt a bankok nem szoktak puszira, minden fedezet nélkül adni.

Egyjogász # 2009.07.02. 21:04

Halálesetkor először az illetékes polgármesteri hivatal keresi meg az örököst (aki adott esetben a fiú, így a szülőknek testvérnek a hagyatéki eljáráshoz semmi köze nincs), hogy nyilatkozzon, van-e olyan vagyontárgy (ingatlan, nagyértékű ingóság, takarékkönyv, bankszámla), ami miatt szükséges a közjegyzői hagyatéki eljárás megindítása.

Ha az örökös azt nyilatkozza, hogy nem volt semmilyen vagyona az örökhagyónak, a polgármesteri hivatal nem is továbbítja az ügyet a közjegyzőhöz, mivel ilyen esetben nem kell közjegyzői eljárást lefolytatni.

Az örökösnek elvileg nem kötelező tudnia arról, hogy az örökhagyónak voltak-e hitelei, de ha bejelenti, hogy voltak, ilyen esetben megindítják a közjegyzői eljárást és a bank bejelentheti a hitelezői igényét, de hagyaték hiányában az örökösön nem fogják tudni behajtani.

Ha az örökös nyilatkozata alapján nem indul közjegyzői hagyatéki eljárás, a bank előbb-utóbb észreveszi, hogy nem fizeti senki a hitelt, és ilyen esetben hagyatéki hitelezőként ő is kérheti a közjegyzői hagyatéki eljárás megindítását, de hagyaték hiányában nem fogja tudni behajtani az örökösön az örökhagyó adósságát.

ObudaFan # 2009.07.02. 10:36

Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja.

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Panita75 # 2009.07.02. 07:35

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni; hátha valaki tudja a választ!

Nővérem nemrégiben elhunyt. Tetemes banki tartozást (milliók) hagyott maga után. Nincs férje, élettársa, csak egy 24 éves fia. Érdeklődnék, hogy mi lesz az adósságokkal? Kinek kell megtérítenie? A fiának semmije nincs; minimálbért keres, albérletben lakik. A ruháin kívül semmi nem maradt a testvérem után.
Behajthatják a tartozást a többi élő rokonon is (szülők, testvér)?

Kaptam már olyan választ, hogy mondjunk le az örökségről közjegyzőnél; illetve volt, aki azt tanácsolta, ne foglalkozzunk vele, mert ha nincs örökség, nincs miből behajtani a tartozásokat!

Elég komoly milliókról van szó valószínűleg!

Válaszaitokat előre is köszönöm!


-

Egyjogász # 2009.06.30. 21:10

Az örökhagyó halála után az örökséget visszautasítani lehet, de nem valaki javára.

Azaz az örökösnek ahhoz van joga, hogy azt mondja, neki nem kell az örökség, de ha ezt nyilatkozza a közjegyzőnek, a továbbiakban semmi köze nincs az örökséghez, így azt ő már nem határozhatja meg, kié legyen az örökrésze, azé lesz, akit a törvény alapján megillet.

A másik variáció, hogy nem utasítja vissza az örökséget, hanem elfogadja, és odaajándékoza valakinek, de erre már az élők közötti ajándékozás szabályai az irányadóak.

bajussz # 2009.06.30. 16:59

szeretnék egy olyan nyilatkozatmintát kapni, amibe le lehet mondani valaki javára a hagyatékról (ingatlan és minden más)

jövő héten lesz egy hagyatéki tárgyalás, és az ismerősöm ezzel szeretné elérni, hogy ne kelljen jelen lennie, ugyanis körülményes az utazás nekiű

a címem: pgcsoport kukac freemail pont hu

köszönöm

ObudaFan # 2009.02.24. 19:18

Adásvételi szerződés, és az eladó nyilatkozata arról, hogy a kifizetés megtörtént. Földhivatali bejegyzés nyilván nem lesz, ha az ingatlan-nyilvántartás szerint a tiétek az ingatlan.