lemondó nyilatkozat


helyettes_017 # 2019.05.12. 20:09

Kedves Freemami,

Szinte biztos, hogy nem maga a közjegyző kereste meg a fiadat, hanem az irodájában dolgozó közjegyzőhelyettes/adminisztrátor, nekik is van/lehet @kozjegyzo.hu-ra végződő e-mail címük. A MOKK honlapján lévő névjegyzékben ők nem szerepelnek. A közjegyzők tekintetében az adatbázis szerintem naprakész.

A megkeresés mögött - ami a valóságban a napi rutinnak megfelelő, számotokra azonban nem megszokott kommunikációs csatornákon történt - nem kell összeesküvést sejteni, az én olvasatomban mindössze egy apropója volt ennek, az, hogy tárgyalás tartása nélkül - a Hetv. 95. § (1) bek. b) vagy d) pontja alapján - lehessen hagyatékátadó végzést hozni. Ami mindenki - mind az örökösök, mind a közjegyző - számára kedvező lehet, pl. gyorsabb, költségkímélőbb, stb.

S ha már a fiad a hagyatéki vagyon/őt illető örökség ismeretében szóban úgy nyilatkozott, hogy nem tart igényt az örökrészére, hanem "lemond" az özvegy javára, hát e-mailben leírták neki, hogy ennek mi a menete, milyen tartalmú nyilatkozatot kell ehhez tennie. Ennyi a történet szerintem, mégha némely ponton "gagyi"-nak tűnik is.

Természetesen, ha kétséges számotokra, hogy milyen és mekkora értékű vagyontárgyakból áll a hagyaték, a fiad, mint örökös a hagyatéki leltárba vagy akár az összes iratba betekinthet, azokról másolatot kérhet.

Valamint nyilván nem kötelező az örökrészét elajándékoznia illetve a hagyaték tárgyalás tartása nélküli átadását kérnie (bár számomra a leírtakból egyértelmű, hogy semmi ilyesmire nem akarja a fiadat rábírni a közjegyző).