Munkahelyi balesetvédelem hálózati feszültségre


Anti # 2017.10.04. 18:11

Tisztelt Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem.
Egy multinál dolgozom, ahol sztatikus védelem a fő irányadó, ehhez párosul egy vezetőképes cipő, ami alapfeltétel a területre való bejutáshoz. Vannak munkakörök, mint pld. a karbantartás, akiknek szigetelő bakancsot kellene kapniuk és vannak olyan dolgozók, akik a termeléshez kapcsolódnak, akiknek valójában a villanyszereléshez semmi közük, de nyúlkálnak bele a gép belsejébe és sajnos néha történt belőle áramütés.
A helyi vezető ezért előírt nekik is villanyszerelő bakancsot, ami szerintem nagy hiba volt.
Tudni kell ezekről a dolgozókról, hogy a szakképzettségük messze áll a hálózati feszültséghez közeli szakmához. Pld. szakács, szobafestő, stb..., de a gépekbe ugyanúgy belenyúlnak, mint a karbantartók.
Jól gondolom-e, hogy villamos berendezések belsejébe csak arra képzett szakember nyúlhat, akinek van erről vizsgája, ezzel együtt jár neki a bakancs?
Jól gondolom-e, hogy ha a vezető kioszt neki olyan eszközt, ami hamis biztonságérzetet ad a dolgozónak, akkor azt helytelenül teszi, mert azzal elismeri, hogy áramütést kaphat a dolgozó? Ezzel együtt jogi értelemben is hibás, mert nem szerelhet olyan valaki hálózati feszültség alatt még szigetelő bakancsban sem, ha nincs róla papírja?
Mennyire "bajos" ez a téma?
Köszönöm a hozzászólásokat.