állandó lakcím


souleryn # 2011.01.26. 10:37

Köszi szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.26. 10:15

Természetesen a tulajdonos. Csak kellene hozzá egy halotti anyakönyvi kivonat.
Ha az nincs, akkor lehet fiktiváltatni is, akkor azonban ne emlegesd, hogy meghalt. Nem tudod hol van, itt évek óta nem lakik. Pont.

souleryn # 2011.01.26. 09:16

Köszönöm a helyreigazítást! Nekem fiktívvé nyilvánításhoz adtak kérelmet. S én is töröltethetem?:)Vagy ezt ki teheti meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.26. 09:09

Halottnál nem fiktívvé nyilvánítani kell, hanem töröltetni.

souleryn # 2011.01.26. 09:05

Tisztelt Hozzáértők, Hozzászólók!
A segítségüket szeretném kérni. Lakástulajdonosként most jutott tudomásomra, hogy az elhunyt előző tulajdonos néhai felesége még be van jelentkezve az én lakcímemre. A hölgy külföldön hunyt el, s gondolom, amikor az előző lakástulajdonos is meghalt, a hagyatéki tárgyalás kapcsán már fény derült arra, hogy a felesége közel 20 éve nem él. Ennek ellenére nekem kell fiktívvé nyilvánítását kérelmeznem illeték fejében az okmányirodában. Jogos ez így?

Köszönettel:

Souleryn

wind66 # 2011.01.04. 21:44

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hova fordulhatok, hogy meggyőződjem arról, hogy az albérlőm be jelentkezett-e engedélyem nélkül a bérelt lakásba. S ha bejelentkezett milyen módon tudom ezt megszüntetni, egyrészt, mivel nem járultam hozzá (nem írtam alá a bejelentő lapot) másrészt a bérleti szerződés is megszűnt és már nem lakik a lakásomban.
köszönettel

websas # 2010.10.30. 05:38

Kedves Nadír05!

Látom jól megértetted amit írtam.

"Azt sem tudod, mit írsz, egy helyettesítő postás miért ne dobná be az első postaládába a levelet, ha neki úgy kényelmesebb"

Ebből tényleg az következik, hogy a szomszéd egy utolsó disznó.

websas # 2010.10.24. 07:55

Kedves Nadír05!

" Egyszerűen zavarosban akar halászni ez az illető, már a mi leveleink is eltűntek. "

A Te leveled nem tünhet el mert a jó címre jön, ha valaki a Te címedet használja akkor olyan levelet is kapsz amihez nincs közöd, az ilyeneket szoktuk behelyezni a "nagy kerekes irattartóba" (kuka).

Ennyi.

horex # 2010.10.22. 18:36

Nadir
218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet

az egyes szabálysértésekről

"49. § (1) Aki jogosulatlanul

  1. közúti jelzést elhelyez, megváltoztat, felismerhetetlenné tesz, működtet vagy eltávolít,

ha ezzel a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti,
ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ez ugyan a közlekedési táblákat érti, de beleérthető esetleg az utcanévtábla is
Viszont miért görcsölsz, van Önkormányzat , be kell jelenteni

kicsix # 2010.10.21. 17:44

szakértő válaszát várom:
40 éve szüleimmel/nél élek. Apám halála után a fiam örökölte a lakás felét végrendeletileg, melyen anyám a jog szerint haszonélvezetet szerzett. Én továbbra is ebben a lakásban éltem a múlt hétig. Anyám ugyanis 80 felett lévő, szellemi problémákkal küszködőként feljelentést tett a rendőrségen, hogy eltűnt a lakásban tartott pénze. Én nem voltam otthon mikor ez történt. Zárat lecserélte és azóta nem enged be. Együttélő családtagként vagyok bejelentkezve erre a címre, most nem jutok be, postámat nem kapom meg, még a holmijaimért sem enged be, beszélni telefonon sem hajlandó velem.
Mit tegyek? Megteheti ezt jogszerűen? Én továbbra itt szeretnék élni, lehetőségem sincs máshová költözni.
Köszönöm a segítséget előre is.

pazs # 2010.10.20. 11:15

Nadír05: de hogy bír az illető más küldeményeket elvenni a postástól? A postás bárkinek odaadja, aki felkiált, hogy ott én lakom? Valamiért azt hittem, hogy a postás csenget a címen és aki kijön, annak odaadja, ha ő a címzett vagy jogosult átvenni a küldeményt. A szerelőst sem értem, ő hívja ki a szerelőket nem létező címekre?
Nem vonom kétségbe, hogy van ilyen abszurd viselkedés, csak nem látom a jogi relevanciáját. Mert bosszantó, az tény, de szerintem nem a jogtól kell várni a megoldást.

baranysz # 2010.10.20. 10:41

Üdv mindenkinek!
Válaszolna esetleg az én kérdésemre is valaki?
Állandó lakcím bejelentést, csak az illetékes Város Okmányirodájában lehet intézni, vagy bármelyikben lehetséges? A helyi Okmányirodában azt mondták, hogy náluk nem intézhető, más városban lévő Állandó lakcím bejelentése.Ez igaz, vagy csak le akartak rázni? Elvileg központi Országos rendszer van, mindegy lenne, hol jelentkezik be az ember.

Köszönöm előre is a választ.

pazs # 2010.10.19. 13:48

A személyeskedést hagyjuk, jó?

Hát honnan tudjuk, hogy mi az állandó lakcíme az illetőnek és miért változtatja folyton? Ha meg hivatalos helyeken nem az állandó lakcímét adja meg levelezési címként, az az ő baja lesz.
Neked mi károd származik ebből?

pazs # 2010.10.19. 12:19

Nadir05: hiába ismétled meg újra és újra, nem érteni a kérdést.

baranysz # 2010.10.19. 09:57

Üdv mindenkinek!
Állandó lakcím bejelentést, csak az illetékes Város Okmányirodájában lehet intézni, vagy bármelyikben lehetséges? A helyi Okmányirodában azt mondták, hogy náluk nem intézhető, más városban lévő Állandó lakcím bejelentése.Ez igaz, vagy csak le akartak rázni? Elvileg központi Országos rendszer van.

Köszönöm előre is a választ.

Whisper # 2010.09.22. 11:04

A tv. szerint a polgárnak 3 napon belül be kell jelentenie a lakóhelyét vagy tartózkodási helyét, ha az keletkezik vagy megszűnik. Ha ezt nem teszi meg szabálysértést követ el, büntetés 30 eFt-ig terjedhet.

A tv. szerint a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.

A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.

Ebből értelemszerűen következik, bár a tv.-ben szerintem nincs benne, hogy lakóhely (állandó lakcím) nélkül nincs tartózkodási hely (ideiglenes lakcím).

A tv.-szerint a bejelentéshez a tulajdonos vagy más jogcímen használni jogosult hozzájárulása is szüksége, azonban ennek megtagadása esetére nincs jogkövetkezmény rendelve.

Adott esetben előfordulhat, hogy valaki azért nem tudja a lakcímét bejelenteni, mert ahhoz a tulajdonos nem járult hozzá, ilyen esetben sajnos nincs mit tenni, egy lehetőség van, ha büntetni akarják az illetőt, akkor azzal védekezik, hogy a szabálysértés elkövetése tekintetében nem áll fenn a vétkessége: mindent megtett annak érdekében, hogy bejelenthesse a lakcímét, de akadálya volt, így sem szándékosság sem pedig gondatlanság nem állapítható meg vele szemben.
Vétkesség hiányában nincs szabálysértés. - bár mindezt bizonyítani kell, így egy kicsit bonyolultabb is lehet az ügy.

Amúgy a szívességi lakáshasználat is lakóhely fogalmát kimeríti, így azt is be kell(ene) jelenteni.

Andy00 # 2010.09.16. 09:21

Segítséget kérnék! Albérletbe lakom a gyermekemmel, anyámmal és tesómmal. Ide állandóra vagyunk bejelentve, de anyám közölte 2 hetem van lakást keresni a gyerekkel. Ahol érdeklődtem albérlet felől ott csak ideiglenesre lehet bejelentkezni. Én úgy tudom törvényesen mindenképpen kell egy állandó lakcím és nem lehet csak az ideiglenes lekcím. Segítséget előre is köszönöm!

dori001 # 2010.09.14. 15:09

Kérem segítsenek!
Ha az állandó lakcímemről ki kell jelentkeznem,de nincs új helyem (csak szívességből lakom ismerősöknél) mi a teendőm? Elfogadják az okmányirodákban, ha nem adok meg új lakcímet még ideigleneset sem?

Whisper # 2010.09.09. 11:35

Egészen pontosan: azt nem mondtam, hogy adózni nem kell, azt mondtam, hogy a lakcím létesítése önmagában nem hoz létre bérleti jogviszonyt.
HA nincs bérleti díj, nincs mi után adózni.
Ha szed bérleti díjat a bérbeadó, akkor adózni is kell(ene) és ehhez még adószámot is kell kérnie az APEH-től, de az egy másik történet :)

üdv.

Giduska # 2010.09.06. 21:15

Szép estét.

Akkor nem kell adózni. Köszönöm szépen a választ!

Üdv.

Potterky # 2010.09.06. 14:16

Szép napot mindenkinek!

Röviden és tömören,van egy 200.000ft tartozásom bank felé.Jelenleg albérletben lakom,és sajna megadtam a címet a végrehajtónak.A minap felhívtak telefonon,hogy kiakarnak jönni foglalni.Nos,ezt megtehetik?
Nem vagyok bejelentve az albérletbe és az álltalam vett bútorokat már nem tudom igazolni sajnos.
Be kell engednem őket,vagy......?

Köszönöm.

Whisper # 2010.09.06. 11:46

Adózni nem kell csak azért, mert v.ki be van jelentkezve, adózni a bérbeadásból befolyt jövedelem után kell(ene).
Ha v.ki más jogcímen lakik ott, pl. családtag, vagy szivességből (tehát ingyen), az nem adóköteles.

Szóval nyugodtan be lehet jelentkezni, ha csak ez a baj.

üdv.

Giduska # 2010.09.04. 10:41

Jó napot mindenkinek!

Albérletben vagyok. Pár hónapja kijött egy papír, hogy nincs állandó lakcímem. A háttér infója a dolognak az, hogy 2008 elején albérletbe költöztünk anyukámmal. De anya kiment 2009 első felében Amerikába. Költözésünkkor ideiglenes lakcímünk volt. Nem tudom, mi lehet az állandó lakcímem.

Szóval, jött egy értesítés, hogy nincs állandó lakcímem. Bementem a hivatalba (különben eljárás indul ellenem) és kértem lakcímigazoló papírt, amit ki kellett volna töltenem az albérlet tulajával. De persze ő nem vállalta el, hogy állandó lakcímre legyek oda bejelentve.

Időközben egy másik albérletbe költöztem lassan fél éve.
A lényeg, hogy mit kell ilyenkor csinálni, ha nincs állandó lakcímem? Ugye itt vagyok egyedül, se rokonságra, senkire nem számíthatok. Igazából nincs is állandó lakcímem.

A mostani tulaj elvállalná, de fél, hogy adóznia kellene utánam és a többi. Nem tudjuk milyen következményekkel járna ez neki.

Köszönöm előre is a választ!
Üdv.

Loorena # 2010.08.17. 18:24

Tedus!Köszönöm!

Tedus # 2010.08.17. 17:32

Kedves Evadam!
Az idegenrendészeten járt már regisztráltatni magát? Külföldi állampolgár lévén, és mert román állampolgár, a szabad mozgás tartozkodás jogával rendelkező státusza van, de az Idegenrendészet az első lépcső.