Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


állandó lakcím

monalisa1 #   2009.09.17. 09:27

KBS érdemben megválaszolt, másrészt egy állandó lakcím és annyi tartózkodási hely amennyit a vagyoni helyzet lehetővé tesz.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.09.16. 15:51

Szerintem a kommunális adó nem a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyhez kötődik, hanem az ingatlantulajdonhoz. De lehet, hogy tévedek.

www.kbs-ugyved.hu

Jennny # e-mail 2009.09.16. 13:47

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben:
Van egy állandó lakcímem Bp-en, viszont a jövőben egy vidéki városban szeretnék huzamosabban tartózkodni (de a Bp-i lakhelyem nem szűnne meg). Ha ott bejelentek egy tartózkodási címet (saját tulajdonú ingatlanban), akkor az a helyi adók szempontjából ugyanolyan, mintha lakcím lenne, tehát kell fizetnem kommunális adót?
Jogilag mi a különbség az állandó lakcím és a tartózkodási cím között?
Egy polgárnak hány állandó lakcíme és hány tartózkodási címe lehet?

Bekipada # e-mail 2009.08.07. 19:44

Monalisa!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Nem én akartam kijelenteni, ő kérte, de én egy kicsit tartottam ettől, ezért is kértem tanácsot. Sajnos nagyon sok tartozást halmozott fel az "elmúlt" életében, amit a fizetéséből vonnak már tavaly októbertől és még jó pár évig alig kap pénzt. Így onnan már nem tudnak vonni, max. sorban állni.
Akkor jól értem, hogy innen nem vihet el a vlgrehajtó semmit?

monalisa1 #   2009.08.07. 18:07

A ház saját vagyonod, van róla hivatalos igazolásod. A barátod személyes dolgain kívül minden egyéb más a bizonyára a ház/lakás felszereltségét képezi, melyek úgyszintén a te ingóságaid.

Egy élettárs nem több és nem kevesebb mint szívességi lakáshasználó., adott esetben vagyoni és/vagy ingósági
tulajdonlásokkal nem rendelkezik.

Megy a végrehajtó - körülnéz, aztán nem ritkán dolga végezetlenül távozik...

Külön írom: valahogy el kellene kezdeni a felgyülemlett adósságot törleszteni, és a részletfizetést a végrehajtó nem tagadhatja meg.

Ne írasd ki a lakásból a barátodat, a végrehajtó és/vagy a behajtócég emberének látogatása mint kellemetlenség elviselhető - okkal kimagyarázható.

Bekipada # e-mail 2009.08.07. 07:22

Köszönöm szépen a választ. Erre nem gondoltam, hogy még az orvosi ellátásban is hátránya lehet ebből :(
Az a baj, hogy vannak tartozásai és félünk, hogy ide jön a végrehajtó. Tudja-e valaki mennyire van joga a végrehajtónak nálam foglalnia? Páromnak (nem a férjem) nincs semmi a nevén. Ezt a házat a válásom után az eladott ingatlan rám eső részéből vettem. Ez után költözött csak hozzám! Elküldhetem-e az illetékeseket, ha ide jönnek?
Választ előre is köszönöm!

monalisa1 #   2009.08.07. 00:34

Ha jól tudom az önkormányzat jegyzőjén keresztül az okmányiroda kiállíthat egy "hajléktalanságot igazoló" igazolást, de sokra azzal sem megy - legfeljebb időnként némi segély mint aprópénz...

Pl. az orvos sem tud gyógyszert és/vagy kezelést felírni ha valakinek nincs bejelentett lakcíme.

Feri29 #   2009.08.06. 21:27

Elég sok hátránya lesz a hétköznapi ügyek intézésekor (pl. bank, hivatalok stb.)

Bekipada # e-mail 2009.08.06. 20:47

Segítséget szeretnék kérni!
Saját tulajdonomból szeretném páromat kijelenteni (az ő kérésére). Kérdésem az, hogy mivel nincs ahova bejelentkezzen nem lesz lakcíme. Milyen hátrányai lehetnek neki ebből?

deebog # e-mail 2008.12.02. 21:04

Sziasztok!
Az a helyzet,h diákok vagyunk a Kedvesemmel,de nyáron szeretnénk összeházasodni.Ő télen fejezi be az egyetemet,így fél évet mindketten diákokként élnénk házasan.Nagycsaládos családban élünk még,ezért kapunk is támogatást,ehhez mindössze testvérek iskolalátogatásija kell,plusz önkormányzattól egy igazolás az egy háztartásban élő személyekről,akik állandó lakcímre vannak bejelentve. Tehát,ha mindketten még a régi családhoz vagyunk bejelentve állandó lakcímre,és az albérletbe pedig ideiglenesre-ez törvényes? mert így kapnánk talán nagycsaládos támogatást( nem kikötés a támogatásnál,h házas létemre hol élek).Nem vagyunk pénzmániásak,egyszerűen szeretnénk összeházasodni,mert több mint 200 km-re tanulunk egymástól :( és amit meg tudnánk keresni egy félév alatt(munka,tanulmányi ösztöndíj),az nem biztos h elég lenne kenyérre is,pedig nagyon szerény albérletet vagy koleszt szeretnénk. Szerintetek törvényes? én nem vagyok járatos ezekben.Köszi,ha segítetek! -deebog

Zoltanuss # e-mail 2008.03.22. 14:11

Természetesen nem 35 csak 5 , de még 35 év után is nyomon követhetnek !!

Zoltanuss # e-mail 2008.03.22. 14:10

Valóban korábban az ideiglenes lakcim - a tartózkodási hely - csak 2 évig volt - már jó pár éve3 5 év. Más, hogy jóval 5 év után is benne van a számítógépükben - nálam pl. egy 7.5 éves ügyet - még "láttak".
Az viszont új, hogy már ezért is fizetni kell !

Tailor # e-mail 2008.03.14. 13:30

A "kellemetlenség okozóját" nem lehet utolérni sem telefonon, sem emailben, a tartózkodási helyét sem tudom, csak a városnevet. Nyilván először őt próbáltam utolérni, azután írtam csak ide, próba szerencse...
Hivatalos személy ide- vagy oda, akkor is kihajítom, ha a szép szó nem használ. Elvégre könyörgöm, ez az én tulajdonom, és egyébként is, milyen égő lehet egy vh. megjelenése, nem szertném megtapasztalni, még más hanyagsága végett sem. Egyébként ne a szó szoros értelmében vedd a kihajítást, a fizikumom sem olyan, hogy a -gondolom férfi- végrehajtót csak úgy felkapjam, és átdobjam a kerítésen... én is a békés megoldás híve vagyok, csak utána hajítok.
További szép napot!

monalisa1 #   2008.03.14. 13:12

Csupán annyit, hogy egy hivatalos személyt nem hajitunk ki a házból (...) hanem tisztázzuk a félreértést. Aztán megkeressük a kellemetlenség okozóját és vele "elbeszélgetünk".

A továbbaikra nézve minden jót.

Tailor # e-mail 2008.03.14. 12:21

Köszi monalisa1 a választ. Hát... menten infarktust kapnék, ha megjelenne egy vh. lefoglalni éntőlem bármit is a fiktív lakcímes tartozása ellenében. Azt hiszem úgy hajtanám ki a saját házamból, hogy a lába nem érné a földet.
Beszéltem az adásvételt ellenjegyző ügyvéddel, ő is ledöbbent attól, hogy a volt tulaj tojt kijelentkezni az eladott ingatlanából.
Mindenesetre inkább kifizetem az illetéket, de nem akarok a házamban tudni a családomon kívül senkit sem a beleegyezésem nélkül. Mégegyszer köszönöm!

monalisa1 #   2008.03.10. 20:10

Még szerencsésnek mondhatod magad, hogy a másfél év alatt pl. a végrehajtó nem nálatok kereste - és alkalmasint foglalt le a lakásban ezt-azt - egy jogerős bírói végzés alapján, valamiféle tartozása okán.

monalisa1 #   2008.03.10. 20:06

Tailor

Ha az ingatlan adásvételi szerződésében valahanyadik pontjaként nem volt kikötve, hogy x időn belül köteles az önkormányzatnál kijelentkezni a cs.házból, akkor sajnos viselned kell a 2.200 Ft/fő kijelentkeztetésük költségét.

Mindig tanul és okul az ember...

uj_balek # e-mail 2008.03.10. 13:34

Úri passzióból, rendelkezem lakóhellyel és tartózkodási hellyel is.
Lakcím kártyámon a tartózkodási helyhez van Bejelentési idő és Érvényességi idő is (ez öt évvel későbbi mint a bejelentési idő), a lakóhely résznél csak bejelentési idő van.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.03.10. 13:08

Vagy úgy. Szerintem azt sem törlik "avulás" miatt. De azért nem zárom ki. Láttam már varjún karórát.

www.kbs-ugyved.hu

uj_balek # e-mail 2008.03.10. 12:44

Tartózkodási helyről van szó, nem lakóhelyről.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.03.10. 11:43

Jól néznék ki! 10 éve lakom ugyanott, és nem "újíttattam". Anyám meg 50 éve nem.

www.kbs-ugyved.hu

uj_balek # e-mail 2008.03.10. 11:33

"A tartózkodási hely (nincs olyan, ideiglenes lakcím) mindaddig hatályos adatm amíg nem törlik."
Kedves Béla!
Nem 5 évig érvényes csak? Ha nem újítják meg érvényét veszti.

Tailor # e-mail 2008.03.10. 11:25

Sziasztok!
Egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni, aki tud légyszi segítsen. Történet a következő:
Vettem egy családi házat 2006. decemberében. A családommal annak a rendje és módja szerint beköltöztünk és bejelentkeztünk oda és éltük a mindennapjainkat. De a napokban becsengetett a volt tulaj fia, hogy jött e nekik levelük, mert egyet keresnek és nem találják. Mondtam, hogy nem, de ha jön azonnal szólok, aztán megkérdeztem tőle, hogy miért itt keresnek levelet 1,5 év után. Nem volt válasz...
Ma bent voltam az önkormányzaton, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy az egész család még mindig ide van bejelentve állandó lakcímre, és ha azt akarom, hogy töröljék őket a tulajdonomból, fejenként 2.200,- Ft-os ill.bélyeggel ellátott kérelmet kell benyújtanom. Hát őszintén, eléggé furcsállom a dolgot. Én sem szóban, sem írásban nem engedélyeztem azt, hogy továbbra is ebbe a házba legyenek bejelentkezve, miért nekem kell fizetnem ezért?
Attól félek, hogy a szoc.pol-t is vissza kell fizetnem ez miatt. Vagy nem? Kérlek segítsetek, előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.03.01. 11:33

A tartózkodási hely (nincs olyan, ideiglenes lakcím) mindaddig hatályos adatm amíg nem törlik.
Önmagában nem keletkeztet jogokat.

www.kbs-ugyved.hu

bridge08 # e-mail 2008.03.01. 10:17

Kedves Fórumozók!

Az én kérdésem is hasonló lenne, ill. kiegészíteném:

Egy rokonom szeretne bejelentkezni hozzánk ideiglenes lakcímre (munkát keres, és bp-i cím feltétel).
Úgy tudom, hogy az ideigelens lakcím 2 év múlva 'elévül', de érdekelne, hogy ez pontosan mit jelent.
Az ideiglenes lakónak vannak-e valamilyen jogai, lehetnek-e követelései, nekem származhat-e ebből valamilyen hátrányom?
Ha probléma adódik én, mint tulajdonos kijelenthetem-e őt nélküle (bármikor), vagy ő is kell hozzá?
Válaszotokat várom,
Segítségeteket előre is köszönöm!