Fizetett ünnep


latxa # 2006.04.11. 18:09

Sziasztok!
Egy olyan problémában kérem segítségeteket, ami sokunkat érint:

  • az általunk aláírt "kétműszakos munkarendű" szerződést, tájékoztatásuk szerint folyamatos munkarendnek tekintik azáltal, hogy 20%-os délutáni műszakpótlékot kapunk
  • azoknál a kollégáknál, akiknél benne is van a "folyamatos munkarend" szó a szerződésükben, azoknál úgy is szerepel, "a folyamatos munkarend szombatra vonatkozik"
  • a "folyamatos munkarendre" hivatkozva a múlt hónapban a fizetett ünnepet nem számolták el

Kérdéseink a következők:

  • a "kétműszakos munkarend" kifejezés folyamatosnak számít-e a 20%-os délutáni műszakpótlék által?
  • a "folyamatos munkarend" nem csak a három műszakos, hétfőtől vasárnapig terjedő munkavégzésre vonatkozhat?
  • esetünkben jár-e a szombati munkavégzés után hétvégi pótlék? (ezidáig nem kaptunk)
  • folyamatos munkavégzés esetén jár-e fizetett ünnep, köteles-e a munkáltató kifizetni?

Segítségeteket előre is köszönöm!

pastorius # 2006.04.10. 22:18

Sziasztok! A problémám a következő: Egy szálloda recepcióján dolgozom, ami napi 24 órás jelenlétet igényel. A fizetett ünnepek során a munkatársak egy része az aznapi munkabeosztástól függően dolgoznak, vagy a fizetett ünnepnapra hivatkozva fizetett ünnepnapot kapnak. Viszonzásul aki dolgozik az ünnepnapon valamennyivel több fizetést kap (minimális összeg). A hétre tehát jár 2 szabadnap és a szerencsén múlik, hogy valaki kap-e még egy szabadnapot (ami jelen esetben ünnepnap). Egyszerűbben fogalmazva ha én húsvét hétfőn otthon vagyok akkor az fizetett ünnep + még jár 2 szabadnap a héten, aki viszont dolgozik az ünnepnapon, ez elbukott 1 szabadnapot. Kérdés: Jogos-e, hogy csak a szerencsén múlik, hogy otthon lehetek-e ünnepnap, és nem kérdezik meg a munkavállalót, hogy mit szeretne: szabadnapot az ünnepnapon, vagy munkát de több fizetést aznapra???

pepemaci # 2006.03.30. 12:31

Én azt kérdezném az itteni tudósoktól, hogy ha van egy munkaszüneti nap Pl.: Március 15. akkor azt ugye ki kell fizetni teljes napként a munkaadónak?
És erre kéne a jogszabály vagy belinkelve vagy másolva
Köszönöm

Ritzo # 2006.03.18. 13:50

Sziasztok!

Az én kérdésem a következő:

Színházi dolgozó vagyok, hetente egy fix (hétfői) és egy változó szabadnapot kapok. Érdekelne, hogy jogszerű-e a munkáltatómnak az a gyakorlata, hogy ezen a héten a második szabadnapomat márc. 15.-ére adja ki? Magyarul: Hiába fizetett ünnepnap 15.-e, nekem (és kollégáimnak) kiadott pihenőnapként van elkönyvelve, így a hétre további szabadnapot nem kapunk.

Előre is köszönöm a segítséget!

the big cat # 2005.06.08. 04:54

Akkor a munkáltatód mutassa meg, hol az a törvény.

A probléma ott van, hogy ő azt hiszi, (vagy át akar verni), hogy a tanulmányi szabadság úgy működik, mint a fizettelen szabadság, azza egybefüggő, és az alatta lévő fizetett ünnepekre nem jár díjazás. Ez nem így van. A tanulmányi szabadás napokra jár, egyesével, nem fizetetlen szabadság, annak ellenére sem, hogy díjazás nem jár rá.

A munkáltatóddal közöld, hogy amennyiben fizettelen szabadságként fogja elszámolni a tanulmányi szabadságot, akkor törvénysértést kövte el, mivel a tanulmányi szabadságot nem adja ki. Mindkető díjazás nélküli, de csak aze gyik fizetetlen szabadság.

fejfájás # 2005.06.07. 20:09

Nagyon örülök a válasznak, akkor tulajdonképpen nekem is fizetett ünnep 05. 16. A Corvinus Egyetemről kellett hivatalos igazolást faxoltatni a munkáltatómhoz, hogy fizetés nélküli szabadságot engedélyezzenek a vizsgákhoz.
Milyen paragrafusra tudnék hivatkozni?
A munkáltatóm kategorikusan kijelentette, hogy erre törvény van, hogy nekem nem jár fizetés erre a napra és kész.
Várom a választ és előre is köszönöm.

the big cat # 2005.06.07. 10:51

Ha tanulmányi szabadságon voltál, és nem fizetetlen szabadságon, akkor a fizetett ünnep jár.

Az lényegtelen, hogy a tanulmányi szabadság fizetett, vagy fizetetlen volt.

A fogalmak kissé keverednek, és nem mindig fedik pontosan azt amit gondolunk belőle.

Van tehát un. rendes szabadság, ez mindig fizetett
Vannak pótszabadságok, amik vagy fizetetettek vagy nem.
Vannak munakvégzés alóli felmentések, szintén vagy fizetetettek vagy nem.
Van un. fizetetlen szabadság, aminek a jogcímei a törvényben fel vannak sorolva (építkezés, gyermekválallás, stb) ez mindig fizetetlen.
És van tanulmányi szabadság, amire vagy jár díjazás vagy nem, de ez nem "fizetetlen szabadság" semmiképpen.

fejfájás # 2005.06.07. 08:13

Nagyon köszönöm a válaszokat, bár nem jó hír. Fizetetlen tanulmányi szabadságot kellett kivennem , mert nem kötöttem tanulmányi szerződést a munkáltatómmal.

the big cat # 2005.06.03. 03:35

Igen igaz. A fizetett ünnep annak jár, aki az adott napon munkára kötelezett lett volna. Aki fizetési szabadságon van az nem.
De, hogy is van ez a fizetetlen szabadság? Nem tanulmányi szabadságon kellett volna lenned?

Lolka # 2005.06.02. 20:51

Úgy néz ki, hogy igaz.
Bővebben olvashatsz a témáról itt a Jogi Fórumon, Nekényi Edvárd írt erről hosszabban 2002.11.27-én: "SOS Fizetés nélküli szabadság!!! "

Ha május 15-ig vettél volna ki fizetés nélküli szabit, majd pedig május 17-től újra elengedett volna a főnököd, akkor járt volna a távolléti díj a fizetett ünnepre.

fejfájás # 2005.06.02. 19:25

Kedves Mindenki!
Tanácsot szeretnék kérni.
Május elejétől 19-ig fizetés nélküli szabadságon voltam a főiskolai vizsgáim miatt. A munkáltatóm szerint így a május 16. nekem nem fizetett ünnep, hanem az is fizetés nélkülinek számít mert előtte és utána fizetés nélkülin voltam.
Azt szeretném megtudni, hogy ez igaz?
A választ előre is köszönöm.