Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Előrehozott öregségi nyugdíj

sitimaci # e-mail 2012.11.07. 11:33
---
  • Kedves Nem hiszem el!!!-----Komolyan mondom és nem viccből,hogy én sem hiszem el!--Nem hiszem el,hogy egy munkáltatói "baki" miatt,/ha lett volna más lehetősége/a dolgozónak megkeljen szívnia,mert ezért a baki miatt,nem mehet el nyugdíjba!Mert szerintem ez egy szerencsétlen eset,kivéve ha olyan munkahelyen dolgozott,ami nem folyamatos munkahelynek számít!Ám bár,lehet hogy úgy fogalmazták,hogy pl.,Hétfői nappal kezdődöttnek írták a szerződését,akkor ezek szerint a másik Péntekig volt!Egy olyan munkahelyen,ahol folyamatos műszak van,/kereskedelem,szolgáltatások,stb./szerintem ilyen nem fordulhatott volna elő!--Kérdés az hogy Ő hol dolgozott!?----De ha "sima" munkahelyen dolgozott,akkor ott szombat és vasárnap az nem munkanap,így a szerződésénél is kihagyták ezeket a napokat!!!!Na most ha ezt tudta volna,hogy gond lesz,akkor esetleg lehetett volna a szombati naptól írni,vagy vasárnaptól,ha felhívja erre a munkaadója figyelmét,hogy ez is számít a nyugdíjnál!Mert ezek szerint,pénteken szűnt meg az addigi szerződése és hétfői nappal írták az újat,mert a szombati és vasárnapi napokat,mivel azok nem munkanapok a "jobb helyeken",kivették! Igaz?????????Lehet,hogy a munkaadó szabályosan járt el mégis és nem lett volna jogos lehetősége arra,hogy ne vegye figyelembe a hétvégéket!DE az ONYF.-nél meg ez gond volt,hiszen kettő napig nem volt munkahelye!!! Hát,mondom ez nem piskóta,ha tud valaki "értelmesebbet"írni,akkor tegye meg!!!!!Köszönöm,ÜDV.
Korall54 # e-mail 2012.11.06. 22:11

Nem hiszem el

Mit írtál ma 17:28-kor?
Nem jelenik meg a beírásod. Lehet, hogy törölték?

Üdv: Korall (53-as nö)

Rainer # e-mail 2012.11.06. 22:10

Kedves szafika!

Köszönöm szépen az információt! :) Sokat segített ez :) Remélem én is, hogy valamit kitalálnak és nem dolgoztatják ki a lelküket az embereknek

Nem hiszem el # e-mail 2012.11.06. 17:28

Kedves Fórumozók!

Testvérem 60 éves elmúlt, 2012-ben töltötte be ezt a szép kort. Szolgálati ideje 42 év felett van, és élni kívánt azzal a lehetőséggel, mely szerint idézem:
"aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást 2012. január 1-jét megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra, bányásznyugdíjra, korengedményes nyugdíjra vagy az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjára jogosult lett volna, ...”"
Szóval Ő nyilatkozott a munkáltatójának, eljött a 60. születésnapja, megszüntette a munkaviszonyát, kérte a nyugdíja megállapítását, de a nyugdíjfolyósító elutasította a kérelmét, arra hivatkozván, hogy a munkáltatója 2012-ben 2 napra megszüntette a munkaviszonyát. A munkáltató - gondolom ez nem egyedülálló gyakorlat - 3 havonként újra köti a megállapodásait, és egy esetben a hétvégét(kettő pihenőnap) kihagyta, így a munkaviszonya megszakadt. Ezt persze ő nem érzékelte, mert folyamatosan dolgozott.
42 év után a munkáltató érthetetlen gyakorlata miatt elveszítette a nyugdíját, két év további munka vár rá, nem beszélve a 2 évnyi nyugdíja összegéről.
És ezt Magyarországon, egy állítólagos jogállamban meg lehet tenni valakivel, méghozzá büntetlenül.
Tud erre valaki valami megoldást?
Nem tudom elhinni, hogy ezt meg lehet csinálni, és nincs rá gyógymód. Jelenleg is ennél a munkáltatónál dolgozik, enni kell, nem tud konfliktusba kerülni.
Minden célravezető megoldás érdekel, még benne vagyunk a fellebbezési időben.

Benci04 # e-mail 2012.11.06. 10:44

Kedves Fórumozók!
Édesanyám jövő év, vagyis 2013 januárjában el mehet nyugdíjba, ugyanis a Nyugdíjig. szerint akkor lesz meg a jogosultsági ideje(32+8 év) a korkedvezményes teljes öregségi nyugdíjhoz.1978 júliusa óta közalkalmazottként dolgozik.Kérdésem a következő, szerintetek jár-e neki jövőre a 40 éve jubileumi jutalom, azaz megéri-e neki nyárig dolgozni, vagy kérje a nyugdíjazását januárban? Illetve mi a helyzet a felmentési idővel?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat !

sitimaci # e-mail 2012.11.04. 15:14
--
  • Szia szafika!!!--Teljesen igazad van,jól mondod!---De nem csodálkoznék ha 2014-ben egy új kormánynak is,meglenne a 2/3-da!--Most lehet,hogy "ez lesz a divat"! És utána mindig minden váltani akaró párt,2/3-dot akar! Nem baj,akkor állandóan változni fog az Alkotmány,meg minden ilyen-olyan törvény,jogszabály,a mindenkori pártunk és kormányunk íze-kedve szerint!!!----De könyörgöm,ki fog velünk, a csóri néppel törődni? A betegekkel-rokkantakkal-nyugdíjasokkal-idősekkel-fiatalokkal-munka nélkül maradottakkal-szegényekkel??? És akik a BÉKA SEGGE ALATT KERESNEK???Például a feleségem,nagy szakmai gyakorlattal,kemény,sokszor 12-órai munkával a kereskedelemben!Meg a többi hasonlóan keveset keresők és komoly fizikai munkát végzők!És ha nagy szerencséje van,akkor ő is eltud /na!/ menni 2016 februárjában a Nők 40-évesébe!Remélhetőleg!!!---üdv.Szia.
szafika # e-mail 2012.11.04. 11:03

Tudod , ez egy jó ötlet volt , nagyon sokan családostul , rokonostul ezért a lehetőségért szavaztak éppen a fideszre ,/ enélkül sose lett volna 2/3-uk !!! / nekem is szerencsém volt , ezért hálás is vagyok , de nagyon sokan megszívták , nem így , nem ezt ígérték ! Bármennyire is hálás vagyok nekik ezért , annyira mégsem , h csak 1x is rájuk szavazzak ! Csak akkor , ha sok-sok olyan döntést hoznának ami az ország nagyobbik részének lenne jó !!! nem pedig a saját zsebüknek ,+ a sleppjüknek !!! Mert csodálatosképp mindíg " nyócéveznek " ! de akármekkora "s.art" is vettek át , ez nem tartja őket vissza attól , h a sajátjukat emeljék , a rongyrázást folytassák , a pént szétosztogassák , közbe + les.arják magasról a vidéket , az ország nyomorultabb részeit !!! Csak ők léteznek sajátmaguk számára !!! / a túloldal se jobb !!! tényleg az egész parlamentbeli bagázst le kéne szerelni !!! /

sitimaci # e-mail 2012.11.04. 09:40
--
  • http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/francia-nyugdij-62-helyett-60-ev-390140----Itt van a cikk a "franciákról"!!!----Sajnos nálunk sok minden másképpen működik és továbbra is 50-évvel le vagyunk maradva!Ahány kormány annyiféle változás!Látjátok a mostani ellenzék.egyesület-társaság,már most azon van,hogy őnekik is legyen majd 2/3-uk!EZ addig jó is lenne,ha 'CSAK!!!', azokat a törvényeket változtatnák majd meg,ami a CSÓRÓ NÉP számara rossz!/Fizetés-nyugdíj-árak-adó-stb./ Igen ám,de akkor már ők is azt csinálhatnak majd,amit akarnak!Mert Orbán Viktor is mást mondott,mást ígért 2009-2010-ben a választások előtt!!!Elhittük,mert szép volt-igaz volt és nagyon jól hangzott!Ebből "született meg" a 2/3-uk!!!Vajon most is elhisszük amit mondanak? Betartják majd?Ez a kérdés! Tényleg,keressétek vissza az akkori beszédeket,érdekes lesz hallgatni újra!És látni azt,hogy mi van most!!!-------A Fidesz legnagyobb jótette az,hogy a NŐK 40-ÉVES NYUGDÍJBA MENETELÉT BEVEZETTE-ENGEDÉLYEZTE! És gondolom,hogy akik eltudtak menni azok nagyon hálásak ezért! Igaz???------ Üdv:
szafika # e-mail 2012.11.03. 13:00

Itt is lehetne annyi eszük a politikusoknak , h nem elsősorban azokat büntetnék , akik ilyen hosszú szolgálati időt szereztek , mert ezzel a munkát nagyon semmibe veszik ! Ezért érdemes volt fizetni 40akárhány évig , inkább ellébecolták volna , gyüjtögettek volna öreg napjaikra , a mostani politikai " elit !??? / meg fizetett volna , h tanulhasson !!!!

juhlaci # e-mail 2012.11.03. 11:15

A franciáknál most állították vissza, hogy 60 évesen el lehet menni nyugdíjba ha megvan az előírt járulék fizető évek. és ott is abból fedezik mint itt,a 40 éves jogosultsági idővel elment nőknek, előtte megemelt nyugdíj járulékból.

szafika # e-mail 2012.11.03. 01:38

Rainer , az baj , mert az 53-asoknak már sajnos nem lehet, csak 63 évesen nyd-ba menni , eltörölték a lehetőséget , de hátha változtatnak valamit , hátha megjön az eszük a politikusainknak , h a hosszú szolgálati idővel , hadd legyenek már nyd-asok !!!

Rainer # e-mail 2012.11.02. 14:04

Tisztelt szafika!
Elszúrtam, mert még nem 60 éves. 1953.március.4-én született.

szafika # e-mail 2012.11.02. 10:55

Rainer , idén 60 ? 52-es ? Pontosan mikor született ?

sitimaci # e-mail 2012.11.02. 06:59
Szia fagyongy!-
  • Örülök hogy megtaláltad és remélem,hogy számodra kedvező lesz!---Nem tudtam biztosra,de most is úgy emlékszem,hogy az MSZP.a Horn kormány idején döntött úgy,hogy 2013-tól/!!!/ megváltoztatja a számítási módot!Ezt a jó múltkor a Fidesz eltörölte!Amúgy sokan az MSZP.-nek köszönhetik,hogy nem tudtak kettő-három évvel ezelőtt nyugdíjba menni,mert ők növelték meg a nyugdíjkorhatárt és alakította át azt,hogy ki mikor mehet el 37-40 éves munkaviszonnyal,illetve már csak 42-vel!Az MSZP.idején volt az,hogy állandóan eltolódott a nyugdíjazásunk!Így sok embernek rákellet húzni még egy pár évet!És kitudja azt,hogy mi jött volna még!!!Most meg már minden át lett alakítva "rendesen"!!!Ezzel nem a FIDESZ.-t védem,csak tényként közlöm!---Ámbár nagyon sok Nő akik eltudtak menni és ezután is elmehetnek, a 40-éves nyugdíjba,/amit ugye ők vezettek be/örülnek és hálásak érte!!!Sokunknak szerencsénk volt,még annak ellenére is,hogy megvolt a 42-43 éves munkaviszonyunk!Mert mindenhez kel a szerencse is!!!!---Szia.Üdv.
LUDANYI52 # e-mail 2012.11.01. 15:01

Nagyon szépen köszönöm a segítséget...Remélem sikerül..
Ígérem beszámolok a fejleményekről...
Addig is köszönöm..

Ludányi J.

fagyongy55 # e-mail 2012.11.01. 12:54

Szafika köszönöm megtaláltam az alábbi linken táblázatban amire tegnap nem találtam rá bénáztam!!!!
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

Rainer # e-mail 2012.11.01. 12:11

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék némi segítséget kérni.
Édesapám 60 éves és decemberben megszűnik a munkahelye. Ezzel a korral nagyon kicsi az esélye annak, hogy bárhova is felvegyék dolgozni. Utolsó számolásoknál 42,5 év munkaviszonya van. El tud-e menni ennyi munkaviszonnyal nyugdíjba, ha beadnánk a nyugdíjazási kérvényt?
Előre is hálásan köszönöm a válaszokat!

Ádám

szafika # e-mail 2012.10.31. 16:36

Fagyöngy , remélem sikerül ! Végül azt el is felejtettem írni, h a nyd számításnál mindent beleszámolnak , a férjemnek is benne volt a szakmunkássuli , a katonaság + amit a 7-ik , 8-ik osztály után a nyári szünetbe dolgozott , még azt is beleszámolták neki ./ Ha sikerül neki , miért ne sikerülne ?! az egy fiatalnak talán lehetőség egy munkahelynek !
Remélem , marad a számítás , eddig mindenhol azt olvastam , h marad . Mondjuk , elég nagy piszokság lenne , ha egy hosszú szolgálati idővel nyd-ba menő emberke , kevesebbet kapna nyd-at , mint aki dolgozott 10-20 évet , de már 20-30 éve az évenkénti emelésekkel többet kapna .

fagyongy55 # e-mail 2012.10.31. 16:15

Szafika ismerősömnek segítségre van szüksége de én nem vagyok elég türelmes a törlések, visszavonások bogarászásában. kérdésem marad a nyugdíjszámítás2013. ban úgyan úgy mint 2012 ben pl 40 év 80%. mert ha nem akkor lemond a felmentési időről , és még az idén elmegy.

szafika # e-mail 2012.10.31. 07:43

Fagyöngy , írtam neki egy e-mail-t , mert nemsoká lesz 60 , és ha szerencséje van a főnökséggel , az egy fiatalnak munkahelyet jelenthetne !

fagyongy55 # e-mail 2012.10.30. 16:54

Ludanyi52 menj át a korhatár előtti topikba és jó alaposan olvass vissza.igazából nincs veszve a dolog ha a főnököd is akarja és EMBERBŐL van. Meglehet oldani visszapapírozással.De csak az idén van rá lehetőséged, egyébként meg 62,5 év

fagyongy55 # e-mail 2012.10.30. 16:49

Bocs ha félreérthetően írtam a meghunyászkodást én nem rossz indulatból inkább reménykeltőnek, nem akarta megsérteni senkit.Ami a főnők urat illeti direkt kis betű és nem tűr nyomdafestéket a véleményem róla mint emberről.

zsana80 # e-mail 2012.10.29. 19:04

Tisztelt Fórumozók!

Először is köszönöm mindenkinek,aki hozzászólt a levelemhez.Úgy látom,nem vagyok egyedül e problémával.
Anyukámtól amit többet meg tudtam,az az,hogy voltak benn a nyugdíjnál,meg van minden papír a korkedvezményes nyugdíjhoz.Mivel veszélyes munkakörben dolgozik,így ennyi év után meg is járna neki.Kaptak egy papírt ott,amit eljuttattak a főnökének,hogy töltse ki.A helyzet az,hogy a tavalyi dátummal kéne,és azt,hogy ez évben foglalkoztatja.Így decembertől elmehetne nyugdíjba.Mivel maszek cégről van szó,úgy érzem,lehetetlen lesz,hogy aláírja.Ha felmond,megszűnik ,mert nem ebben a munkakörben lesz.És kérdem én,lebénulva,56 évesen hova fog kelleni???És ami a meghunyászkodásról szól,hogy elérjünk valamit,azon is túl vagyunk.:( Anyukám egy szép és kérő levelet írt neki,hogy legyen tekintettel arra is,hogy 3 hónapja agyvérzést kapott és le van bénulva,engedje,hogy nyugdíjba mehessen...stb.szóval ez sem hatotta meg.
Írjatok kérlek ötleteket,mert bármire hajlandó vagyok,hogy apukámnak segítsek.
Köszönöm mindenkinek.

LUDANYI52 # e-mail 2012.10.28. 14:54

Tisztelt Fórum...
1952.11.18-án születtem szakmunkás képző /MTH/ ban tanultam azóta folyamatos munkaviszony ban dolgozok..
Kérdésem..van-e valamilyen lehetőségem arra , hogy ha betöltöm a 60 évet elmenjek nyugdíj vagy valamilyen ellátásba...Ha nincs lehetőségem kérek segítséget, hogy erre mikortól volna lehetőségem..Jelenleg egy hűtőház dolgozója vagyok ahol 1982.márc.30. tól dolgozom mint TMK-lakatos..karbantartó..
Segítő válaszukat előre is köszönöm....
Tisztelettel. LUDÁNYI52

Ludányi J.

szafika # e-mail 2012.10.27. 04:48

Ribbed , sajnos nem mehet , eltörölték 2012. jan. 1-től , itt-ott lehet olvasni róla , h talán változtatnak rajta , de pillanatnyilag csak 63 évesen tudnak az 53-as pasik nyd-ba menni . Az utolsó korosztály az 52-es , nekik se mindnek sikerült , csak ha 2011 dec 31-ig megállapodást kötött a munkáltatójával az idei évi nyd-ba menetelről.