Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Előrehozott öregségi nyugdíj

sitimaci # e-mail 2012.11.09. 07:14
  • Szia Lionee!---Na jól van,most már végképpen nem értem az egészet és valószínű,hogy más sem és az sem akire ez vonatkozik!!!---Kérdés:--Ki-mit-mikor.miért csinált rosszul? Hol szúrták el-mi volt a hiba?--Hogyan kellett volna csinálni?--És hogyan kel csinálnia másoknak,hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe???---A vállalatnak és a dolgozónak egyaránt! Már csak a tanulság kedvéért is!!!---Üdv.---
Menoire # e-mail 2012.11.08. 23:35

2011.09.01-től lettem nyugdíjas (2011.08.31-én szünt meg a jogviszonyom). (1953.09.01-én születtem). Egy év nyugdíjat a volt munkáltatón ( itt tanítottam 1975.08. 16-tól) fizette a nyugdíjat a nyufig felé. Nem számolta el a 40 éves jubileumi jutalmat. Kérdezem, hogy sikerrel kérhetem e utólag.

Lyonee #   2012.11.08. 23:21

Ha egy szerződés pl. 2012 február 28-ig szól, akkor teljesen értelmetlen a dolgozónak olyan nyilatkozatot adnia, hogy pl. augusztus 5-n kéri a jogviszonya megszüntetését, hisz az februárban megszűnt. A munkáltatót miért terhelné felelősség? Ha netán úgy kötik meg az újabb szerződést, hogy nem marad ki a két nap, az sem lett volna jó, mert az már egy másik jogviszony és nem arra kötötték 2011-ben a szerződést.

A jogszabály alkalmazása csak határozatlan idejű jogviszonynál működik.

Lyonee #   2012.11.08. 19:49

Határozott idejű szerződést a dolgozó sem mondhat fel.
Esetleg kétoldalú megállapodást lehetett volna kötni, hogy a 3 hónap lejárta előtt szűnjön meg a jogviszony. Ha akkor nem tudott nyugdíjba menni, mert nem voltak meg a feltételek, akkor a következő szerződésnek semmi értelme, mert 2011-ben nem annak jogviszonynak a felbontásában állapodtak meg, hiszen az akkor még nem is létezett.

Határozatlan idejű munkaviszonynál lehetett volna ezt meglépni.

LUDANYI52 # e-mail 2012.11.08. 19:31

Szafikának.....Nagy szeretettel köszöntölek Téged és minden fórum látogatót...Ígéretemhez híven szeretnék beszámolnia fejleményekről.....A buzdításodra és a segítségeddel minden papírt beadtam a hivatalnak elindították az előrehozott nyugdíjazási kérelmemet..
A munkáltató korrektül teljesítette minden kérésemet. A 60. születésnapomtól idehaza várhatom az intézet határozatát...Ügyintéző mindent rendben talált...
Nagyon szépen köszönöm , hogy segítettetek...
Tisztelettel. LUDÁNYI52

Ludányi J.

sitimaci # e-mail 2012.11.08. 11:28
--
 • Kedves!!!--Nem is gondoltam ilyesmire!--De ez az egész,olyan"magas" nekem,olyan hihetetlen!Mert ha valaki tudja,hogy nyugdíjba szeretne menni,akkor gondolom,hogy tájékozódott már a menetéről!--Az is elképzelhető,hogy a dolgozó enyhén szólva is,jobban tudja a rá vonatkozó szabályokat,mint a munkaadója!És ez nem kritika a munkaadó felé,mert lehetnek olyan apró szabályok,amiket a munkaadó nem tud!De hogy ezt nem lehetett volna elkerülni megoldani,hát...?!--Akkor talán,úgy kellet volna a szerződést írni,hogy amikor az egyik megszűnt,akkor kezdődött volna a másik!--Minden féleképen,mert hiszen a dolgozó nem lépett ki és már a szerződése végétől,újra -egy új szerződéssel-a vállalat dolgozója megint!!!--Az ONYF. helyesen járt el ezek szerint,na de az is nonszensz hogy egy ilyen ADMINISZTRATÍV probléma miatt ne tudjon elmenni nyugdíjba!!! Ez nem lehet igaz,ez őrület!!!---Valahogy oldjátok meg utólag,ha LEHETSÉGES!!!!!!!!!!!!----
sitimaci # e-mail 2012.11.07. 19:41
  • Kedves Nem hiszem el!---Új hírem van,ez az írásom után jutott a tudomásomra!!!---Mivel a munkahely nem minősül FOLYAMATOS munkarendben foglalkoztatónak,ezért a hétvégi Szombati és Vasárnapi napokat nem tekintheti munkanapnak,még a szerződésben sem!!! Ha folyamatos a munkarend akkor igen,de az más eset!!!---ITT NÁLATOK, ERRE FIGYELNI KELLET VOLNA,mint a testvérednek,mint a munkaadónak,hogy ezt a problémát meglehessen előzni a szerződés időpontját illetően,hogy ne essen ki egyetlen egy nap se,hanem a MUNKASZERZŐDÉS FOLYAMATOS LEGYEN!!!---Azért érdeklődjél még,hogy van e még,lehetőség valamire!!!---ÜDV.
sitimaci # e-mail 2012.11.07. 18:47
--
 • Nem hiszem el----Nem tudok semmit sem hozzá fűzni már ehhez!-A baj az,hogy már le lett adva a hivatalos papír /ok/ az ONYF.-nek ezt kéne újra "megkozmetikázni",és újra beadni,de nem tudom,hogy ez,nem minősül e,szabálytalannak!Felmeri e ezt vállalni megint a munkaadó,megbeszélve a könyvelővel,vagy a vállalati ügyintézővel és a dolgozóval!Újra írni és újra beadni,hétvégi nappal kezdődő új szerződéssel!!!/közvetlen a lejárt szerződés utáni nappal!!!/Hát???? Meg kel beszélni és ha lehet,akkor mehet,ha nem akkor érdemes óvatosnak lenni!!!--Mert nehogy........! És ezért nem biztatlak,nehogy ez legyen a baj--Üdv.
Nem hiszem el # e-mail 2012.11.07. 17:32

Kedves Hozzászólók!

Először is köszönöm, hogy ilyen komolyan foglalkoztok az üggyel így ismeretlenül is.

Sok-sok hasznos ötlet, megoldási lehetőség rajzolódott ki. Nyilván az lenne a legjobb, ha a munkáltató fel merné vállalni a saját tévedését (természetesen a megállapodást jóindulatúan megkötötte, amelyben a munkaviszony megszűnését a 60. születésnaphoz kötötte, és az rendben is lett volna, ha betartja) belátná, és felvállalná a módosítást, de ezt nem meri valamiért, azt gondolván, hogy a munkavállaló úgysem tud tenni semmit, neki meg nem hiányzik egy újabb ellenőrzés. Egyébként a nyufig már ellenőrizte őket az eljárás során, és ők állapították meg, hogy megszakítás van, tehát a jogosultsági feltétel nem áll meg, hiába van több mint 42 év biztosítási jogviszony. Ők nem munkaügyi ellenőrök, hiába látják az előző megállapodást is.

Ezért vagyok bajban, és keresem a konfiktusmentes megoldást. A hozzászólások alapján és a munkáltató nyilatkozatai alapján ezt most nem látom kivitelezhetőnek.

Azt nem tudom még, hogy a munkaügyi bírósághoz forduljunk először, közben fellebbezzünk a nyufighoz, mi lenne a jó sorrend. Mi lehet ilyenkor a fellebbezésben a hivatkozási alap? Tudja ezt valaki?

Ha nem fellebbezünk, és az elutasítás jogerőre emelkedik, akkor egy esetleges munkaügyi rendezés után újra lehet kérelmezni a nyugdíj megállapítását, vagy a munkáltatótól kellene kérni a kártérítést, hiszen több millió kiesett nyugdíjról van szó.

Üdvözlettel Nem hiszem el...

fagyongy55 # e-mail 2012.11.07. 16:01

Egyet értek előrehozottal de a munkáltatónak ebben az esetben is van bejelentési kötelezettsége a tb felé NA ezt kellene neki módosítani, és az a valószínűbb, hogy az előtte lévőt kellene két nappal meghosszabbítani./Azt nem tudom hogy a munkáltatónak ezért jár e bünti de egy jó könyvelő mindent megtud csinálni, természetesen azt a munkaszerződését is újra kellene írni + 2 nappal megtoldva. és ezek után az új mszerződéssel beadni az igényt.Közbe megkérdeztem egy ismerős könyvelöt azt mondta ha visszamenőleges kijelentés javításkor biztos, hogy ellenörzést kapna a cég.Ő inkább azt javasolta,hogy a nyufig jogi osztályához kellene fordulni de lehet személyesen jobb lenne, hogy mivel folyamatosan ott dolgozik és ez hétvége volt mit lehet tenni. Vagy esetleg a szépkornyugdíj.hu oldalon gyors jogi segítséget kérni ez igaz,hogy fizetős.

Nem hiszem el # e-mail 2012.11.07. 12:27

Kedves sütimaci!

Az alaphelyzetet jól látod. Neki a hétvégén nem kellett dolgoznia, ezért a munkáltató ezt kihagyta az újabb szerződéskötéskor, így megszakadt a folyamatos munkaviszonya.

Az Onyf a jogszabályi szöveget szó szerint alkalmazta, mégha "ordít" is az igazságtalanság. Tudom, hogy a szabály az szabály. Csakhogy ezt a szabályt 2011 december 11-én alkották meg (átgondolatlanul, hevenyészve, és ilyen igazságtalanságokat szülve), mert érezte a jogalkotó, hogy 20 nap múlva életbe léptet olyan szabályokat, amelyek teljesen felkészületlenül érnek 42 éve dolgozó embereket! Talán azt is lehetne mondani, hogy maga a szöveg alkotmányellenes, hiszen nem biztosít megfelelő időt a változásra való felkészülésre.

A fentieken túl az alapprobléma talán az, hogy a munkáltatók kényükre kedvükre szórakozhatnak a munkavállalóikkal, mégha ekkora károkat is okoznak. Természetesen a munkáltató tudta, hogy nyugdíjba készül, hiszen neki jelentette be a munkaviszony megszüntetési szándékát is. Természetesen az is igaz, hogy valószínűleg fogalma sincs arról, hogy mit jelent ez magatartás a munkavállalóinak. Csak az Ő érdeke érvényesül, a többiek kiszolgáltatottak. A formálisan jogszerű szerződéseket pedig az állam(Onyf, stb...) is elfogadja, mert ezzel még spórol is...

Természetesen a munkáltató egykedvűen veszi tudomásul, hogy milyen kárt okozott, és nincs is önszántából hajlandósága semmiféle korrekcióra. Pedig munkajogi szempontból "ordít" a háromhavonkénti munkaviszonyok létesítése ugyanazon emberekkel...

Nem tudom mit lehetne tenni, de nem hiszem el, hogy nincs erre konfliktusmentes megoldás...

sitimaci # e-mail 2012.11.07. 11:43
  • De ahogyan látom,azt írod,hogy Ő folyamatosan dolgozott,akkor szombaton és vasárnap is kellet,csak most éppen,nem???? Ő olyan munkahelyen-munkakörben dolgozott,ahol folyamatos műszak van ??? Mert ha igen,akkor írhatták volna simán szerintem az új szerződését és nincs megszakítás,miért is ne,hiszen ha éppen hétvégén kel kezdenie az új szerződése szerint,akkor sem attól a naptól írták volna!!!???---Amúgy megbeszélte a munkáltatójával azt,hogy Ő nyugdíjba szeretne menni?Tudta azt,hogy milyen előírások vonatkoznak erre,hogy mit.hogyan kel kitölteni a papírokon???Mik a kizáró tényezők és a buktatók???? Üdv.---
sitimaci # e-mail 2012.11.07. 11:33
---
 • Kedves Nem hiszem el!!!-----Komolyan mondom és nem viccből,hogy én sem hiszem el!--Nem hiszem el,hogy egy munkáltatói "baki" miatt,/ha lett volna más lehetősége/a dolgozónak megkeljen szívnia,mert ezért a baki miatt,nem mehet el nyugdíjba!Mert szerintem ez egy szerencsétlen eset,kivéve ha olyan munkahelyen dolgozott,ami nem folyamatos munkahelynek számít!Ám bár,lehet hogy úgy fogalmazták,hogy pl.,Hétfői nappal kezdődöttnek írták a szerződését,akkor ezek szerint a másik Péntekig volt!Egy olyan munkahelyen,ahol folyamatos műszak van,/kereskedelem,szolgáltatások,stb./szerintem ilyen nem fordulhatott volna elő!--Kérdés az hogy Ő hol dolgozott!?----De ha "sima" munkahelyen dolgozott,akkor ott szombat és vasárnap az nem munkanap,így a szerződésénél is kihagyták ezeket a napokat!!!!Na most ha ezt tudta volna,hogy gond lesz,akkor esetleg lehetett volna a szombati naptól írni,vagy vasárnaptól,ha felhívja erre a munkaadója figyelmét,hogy ez is számít a nyugdíjnál!Mert ezek szerint,pénteken szűnt meg az addigi szerződése és hétfői nappal írták az újat,mert a szombati és vasárnapi napokat,mivel azok nem munkanapok a "jobb helyeken",kivették! Igaz?????????Lehet,hogy a munkaadó szabályosan járt el mégis és nem lett volna jogos lehetősége arra,hogy ne vegye figyelembe a hétvégéket!DE az ONYF.-nél meg ez gond volt,hiszen kettő napig nem volt munkahelye!!! Hát,mondom ez nem piskóta,ha tud valaki "értelmesebbet"írni,akkor tegye meg!!!!!Köszönöm,ÜDV.
Korall54 # e-mail 2012.11.06. 22:11

Nem hiszem el

Mit írtál ma 17:28-kor?
Nem jelenik meg a beírásod. Lehet, hogy törölték?

Üdv: Korall (53-as nö)

Rainer # e-mail 2012.11.06. 22:10

Kedves szafika!

Köszönöm szépen az információt! :) Sokat segített ez :) Remélem én is, hogy valamit kitalálnak és nem dolgoztatják ki a lelküket az embereknek

Nem hiszem el # e-mail 2012.11.06. 17:28

Kedves Fórumozók!

Testvérem 60 éves elmúlt, 2012-ben töltötte be ezt a szép kort. Szolgálati ideje 42 év felett van, és élni kívánt azzal a lehetőséggel, mely szerint idézem:
"aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást 2012. január 1-jét megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra, bányásznyugdíjra, korengedményes nyugdíjra vagy az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjára jogosult lett volna, ...”"
Szóval Ő nyilatkozott a munkáltatójának, eljött a 60. születésnapja, megszüntette a munkaviszonyát, kérte a nyugdíja megállapítását, de a nyugdíjfolyósító elutasította a kérelmét, arra hivatkozván, hogy a munkáltatója 2012-ben 2 napra megszüntette a munkaviszonyát. A munkáltató - gondolom ez nem egyedülálló gyakorlat - 3 havonként újra köti a megállapodásait, és egy esetben a hétvégét(kettő pihenőnap) kihagyta, így a munkaviszonya megszakadt. Ezt persze ő nem érzékelte, mert folyamatosan dolgozott.
42 év után a munkáltató érthetetlen gyakorlata miatt elveszítette a nyugdíját, két év további munka vár rá, nem beszélve a 2 évnyi nyugdíja összegéről.
És ezt Magyarországon, egy állítólagos jogállamban meg lehet tenni valakivel, méghozzá büntetlenül.
Tud erre valaki valami megoldást?
Nem tudom elhinni, hogy ezt meg lehet csinálni, és nincs rá gyógymód. Jelenleg is ennél a munkáltatónál dolgozik, enni kell, nem tud konfliktusba kerülni.
Minden célravezető megoldás érdekel, még benne vagyunk a fellebbezési időben.

Benci04 # e-mail 2012.11.06. 10:44

Kedves Fórumozók!
Édesanyám jövő év, vagyis 2013 januárjában el mehet nyugdíjba, ugyanis a Nyugdíjig. szerint akkor lesz meg a jogosultsági ideje(32+8 év) a korkedvezményes teljes öregségi nyugdíjhoz.1978 júliusa óta közalkalmazottként dolgozik.Kérdésem a következő, szerintetek jár-e neki jövőre a 40 éve jubileumi jutalom, azaz megéri-e neki nyárig dolgozni, vagy kérje a nyugdíjazását januárban? Illetve mi a helyzet a felmentési idővel?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat !

sitimaci # e-mail 2012.11.04. 15:14
--
 • Szia szafika!!!--Teljesen igazad van,jól mondod!---De nem csodálkoznék ha 2014-ben egy új kormánynak is,meglenne a 2/3-da!--Most lehet,hogy "ez lesz a divat"! És utána mindig minden váltani akaró párt,2/3-dot akar! Nem baj,akkor állandóan változni fog az Alkotmány,meg minden ilyen-olyan törvény,jogszabály,a mindenkori pártunk és kormányunk íze-kedve szerint!!!----De könyörgöm,ki fog velünk, a csóri néppel törődni? A betegekkel-rokkantakkal-nyugdíjasokkal-idősekkel-fiatalokkal-munka nélkül maradottakkal-szegényekkel??? És akik a BÉKA SEGGE ALATT KERESNEK???Például a feleségem,nagy szakmai gyakorlattal,kemény,sokszor 12-órai munkával a kereskedelemben!Meg a többi hasonlóan keveset keresők és komoly fizikai munkát végzők!És ha nagy szerencséje van,akkor ő is eltud /na!/ menni 2016 februárjában a Nők 40-évesébe!Remélhetőleg!!!---üdv.Szia.
szafika # e-mail 2012.11.04. 11:03

Tudod , ez egy jó ötlet volt , nagyon sokan családostul , rokonostul ezért a lehetőségért szavaztak éppen a fideszre ,/ enélkül sose lett volna 2/3-uk !!! / nekem is szerencsém volt , ezért hálás is vagyok , de nagyon sokan megszívták , nem így , nem ezt ígérték ! Bármennyire is hálás vagyok nekik ezért , annyira mégsem , h csak 1x is rájuk szavazzak ! Csak akkor , ha sok-sok olyan döntést hoznának ami az ország nagyobbik részének lenne jó !!! nem pedig a saját zsebüknek ,+ a sleppjüknek !!! Mert csodálatosképp mindíg " nyócéveznek " ! de akármekkora "s.art" is vettek át , ez nem tartja őket vissza attól , h a sajátjukat emeljék , a rongyrázást folytassák , a pént szétosztogassák , közbe + les.arják magasról a vidéket , az ország nyomorultabb részeit !!! Csak ők léteznek sajátmaguk számára !!! / a túloldal se jobb !!! tényleg az egész parlamentbeli bagázst le kéne szerelni !!! /

sitimaci # e-mail 2012.11.04. 09:40
--
 • http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/francia-nyugdij-62-helyett-60-ev-390140----Itt van a cikk a "franciákról"!!!----Sajnos nálunk sok minden másképpen működik és továbbra is 50-évvel le vagyunk maradva!Ahány kormány annyiféle változás!Látjátok a mostani ellenzék.egyesület-társaság,már most azon van,hogy őnekik is legyen majd 2/3-uk!EZ addig jó is lenne,ha 'CSAK!!!', azokat a törvényeket változtatnák majd meg,ami a CSÓRÓ NÉP számara rossz!/Fizetés-nyugdíj-árak-adó-stb./ Igen ám,de akkor már ők is azt csinálhatnak majd,amit akarnak!Mert Orbán Viktor is mást mondott,mást ígért 2009-2010-ben a választások előtt!!!Elhittük,mert szép volt-igaz volt és nagyon jól hangzott!Ebből "született meg" a 2/3-uk!!!Vajon most is elhisszük amit mondanak? Betartják majd?Ez a kérdés! Tényleg,keressétek vissza az akkori beszédeket,érdekes lesz hallgatni újra!És látni azt,hogy mi van most!!!-------A Fidesz legnagyobb jótette az,hogy a NŐK 40-ÉVES NYUGDÍJBA MENETELÉT BEVEZETTE-ENGEDÉLYEZTE! És gondolom,hogy akik eltudtak menni azok nagyon hálásak ezért! Igaz???------ Üdv:
szafika # e-mail 2012.11.03. 13:00

Itt is lehetne annyi eszük a politikusoknak , h nem elsősorban azokat büntetnék , akik ilyen hosszú szolgálati időt szereztek , mert ezzel a munkát nagyon semmibe veszik ! Ezért érdemes volt fizetni 40akárhány évig , inkább ellébecolták volna , gyüjtögettek volna öreg napjaikra , a mostani politikai " elit !??? / meg fizetett volna , h tanulhasson !!!!

juhlaci # e-mail 2012.11.03. 11:15

A franciáknál most állították vissza, hogy 60 évesen el lehet menni nyugdíjba ha megvan az előírt járulék fizető évek. és ott is abból fedezik mint itt,a 40 éves jogosultsági idővel elment nőknek, előtte megemelt nyugdíj járulékból.

szafika # e-mail 2012.11.03. 01:38

Rainer , az baj , mert az 53-asoknak már sajnos nem lehet, csak 63 évesen nyd-ba menni , eltörölték a lehetőséget , de hátha változtatnak valamit , hátha megjön az eszük a politikusainknak , h a hosszú szolgálati idővel , hadd legyenek már nyd-asok !!!

Rainer # e-mail 2012.11.02. 14:04

Tisztelt szafika!
Elszúrtam, mert még nem 60 éves. 1953.március.4-én született.

szafika # e-mail 2012.11.02. 10:55

Rainer , idén 60 ? 52-es ? Pontosan mikor született ?