Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Előrehozott öregségi nyugdíj

t.laci # e-mail 2011.11.24. 11:11

Hétfőn lesz a zárószavazás :

korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetése....

http://www.mkogy.hu/…ulesterv.htm

Laci

ancsika11 # e-mail 2011.11.24. 11:01

Veci drága!
Határtalan türelmedért kitüntetés járna Neked.
Emelem kalapom :) Amit értünk metettél/megteszel az nem semmi.
Köszönjük szépen!!!!

Veci #   2011.11.24. 10:53

krizanta
Bocsi, de neked is leírom, ha néhány beírásomra (minimum néhány napra) visszaolvastál volna, akkor a választ te is megtalálhatnád és így kevesebb tájékozatlanságod lenne).
Számtalanszor leírtam és mások is a te eseteddel hasonló vonatkozó kérdésekre a választ.
NOS!!!
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

 1. az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,

MÁS
A korengedményes nyugdíjra a munkáltató megállapodhatna vele (erre a törvény nem kötelezi), ennek a következménye, hogy a munkáltató egy összegben befizesse a Nyugdíjfolyósítóhoz a nyugdíj összegét (nem a fennmaradó járulékot, és magánember nem tudja megtenni ebben a formában) az 59. szülinapig. Nagyon kellene sietni, mert 30 nappal korábban be kell jelenteni a Munkaügyi Központnak, ez a lehetőség már csak ebben az évben van. Itt a tájékoztató (a menetét nem tudom), ez is 2012-ben átalakul korhatár előtti ellátássá:
http://www.onyf.hu/?…
ITT van egy kalkulátor, amivel tájékozódásképpen kiszámolhatjátok mennyit kellene befizetni (a Nyugdíjbiztosító számítása alapján nekünk 5-7%-al több lett):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm

Ha volt szolgálati elismerési kérelme, akkor arra ráírták hogy mennyi a ebből a jogosultsági ideje. Ha nemsok hiányozna a 40 évhez, akkor addig javasolnám, hogy dolgozzon, mert akkor öregségi nyugdíjba mehet és nem korhatár előtti ellátásra. Nem írtad, hogy a 10 évet hány gyermek esetére vette igénybe. A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év, de ebből minimum 32 évet munkaviszonyban kell lennie.
Ha abból a 10 évből, amit írtál 3 gyerekkel volt otthon, akkor abból a 40 évhez csak 8 évet vesznek figyelembe, de akkor meg nincs 32 év munkaviszony. Ha kevesebb gyerkkel volt otthony annyi időt, akkor szerintem a munkaviszonynak hosszabbnak kell lenni. Más a helyzet, ha beteg gyermekkel van hosszabb ideig otthon a szülő, vagy ha 5 vagy több gyermekkel.
ITT a nyugdíjtörvény a 18.§ (2a.)-(2.d) pontokat olvassátok el:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

krizanta #   2011.11.24. 10:08

Kedves Veci,
Anyukám 1953 06.25-én született. Van 41 év szolgálati éve (ebből a 40 évből 10 év az, amikor gyesen és anyaságin volt), de mivel, nem tölti be december 31-e előtt az 59. életévét, nem mehet el a most hozott törvény szerint kedvezményes öregségi nyugdíjba. Hallottunk róla hogy van rá lehetőség hogy a még fennmaradó járulékokat nemcsak a munkáltató, hanem a magánember is kifizetheti, és így elmehetne az adott esetben is nyugdíjba. (Valószínűleg csak akkor ha ezt december 31-ig megteszi). Hogy lehet ezt megtenni? Erről szeretnénk részleteket megtudni, mivel a nyugdíjpénztárnál nem árultak el erről semmit.
Koszonom a valaszt

vörösnarancs # e-mail 2011.11.24. 09:25

Kedves Veci!
Végre leírtad, azt amire már régóta várok.
Ugyan azt a kérdést /helyzetet/ felteszik Neked és Te mindig megválaszolod.
Nem az kellene a kedves beíróknak, hogy előbb elolvasok néhány kérdést, majd rá választ, hátha a saját problémámra rá találok.
2009-től 2010-ig /nyugdijazásomig/ezen a
fóromon "világosodtam meg".
Nem kérdeztem, csak olvastam.

Veci #   2011.11.24. 09:21

Kedves 1952-es férfi Fórumozó társak!

Szeretnék mindenkit megkérni, hogy vegyétek egy kicsit a fáradságot és olvassatok vissza minimum néhány napot, de akár hosszabb időre az én válaszaimban is nagyon sokszor szerepel a titeket érintő kérdés. Bocsi nem akarok rosszindulatúnak tűnni, de szinte már sok, hogy sorozatban ugyanarra (hasonló) kérdésre újra-és újra ugyanazt a választ leírom.
Talán kevesebb bizonytalanságot élnétek meg egy kis olvasással.
Biztosítékként ide írom a tv.javaslat elérhetőségét és egyéb fontosságokat:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

 1. az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,

feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.
A 41. oldalon
A 4. §-hoz
Alkotmányossági szempontból jelent garanciát az a szabály, amely szerint korhatár előtti ellátást igényelhet, aki esetében a foglalkoztatási jogviszony megszűnése e törvény hatálybalépésekor már folyamatban van (pl. a felmondást közölték a másik féllel, a közös megegyezés már létrejött), és az érintett a foglalkoztatási jogviszony megszűnését követő napon, 2012-ben korhatár előtti öregségi nyugdíjra lett volna jogosult.

ITT elolvashatjátok a parlamenti jegyzőkönyvet az előterjesztésről és az általános vitáról:
http://www.parlament.hu/…_fadat_aktus?…

Üdvözlettel Veci

Veci #   2011.11.24. 09:03

tóthklári53
Ha a szülinapodig meglesz a minimum 37 év szolgálati időd, akkor te is elmehetsz korhatár előtti ellátásra a végszavazás előtt álló tv.javaslat szerint, ami (ha nincs 40 év) csökkentett lesz. A rokkantnyugdíjas idő a am még hatályos tv. szerint az előrehozott nyugdíjba vonulásnál szolgálati időbe kedvezményként beleszámít, ami a nyugdíj összegére alig van kihatással tudtommal.
A nyugdíj melletti munkát abból az időből nem tudom miként számítják be, mert úgy tudom, hogy 2008-tól 0,5%-os emelést lehet kérni.

petymeg1
Bocsi, de neked is leírom, ha néhány beírásomra (minimum néhány napra) visszaolvastál volna, akkor a választ te is megzalálhatnád és így kevesebb tájékozatlanságod lenne).
Abban az esetben, ha az idén írásban megtörténne a felmondás és megkezdenéd a felmondási időt, ami minimum a szülinapodig tartana, akkor jövőre elmehetnél korhatár előtti ellátásra. Úgy látom neked hosszú lenne ez az idő, bár a Mt. ad lehetőséget erre is, de ebben a munkáltatónak és neked kell közös megoldást találni.
MÁS
a korengedményes nyugdíjazás, aminek nagyon ketyeg a megkezdési ideje, mivel egy esetleges megállapodás esetén a munkáltatónak 30 nappal előbb be kell jelenteni a Munkaügyi Központnak (pár nap áll erre lehetőség). A levezénylését nem tudom.
Ha egyik sem kivitelezhető, akkor sajnos csak 62,5 évesen tudsz nyugdíjas lenni.
Arra számíts, hogy max. 8,4 %-al csökkentett lesz az ellátás.

debike96
Bocsi, de neked is leírom, ha néhány beírásomra (minimum néhány napra) visszaolvastál volna, akkor a választ te is megzalálhatnád és így kevesebb tájékozatlanságod lenne).

csaba52
Ha megkapod a felmentési időt, ami a szülinapodig tart annak egy része munkában telik, másik része munka alóli felmentés. Te jövőre nem előrehozott nyugdíjat kérhetsz (másokkal együtt), hanem korhatár előtti ellátást, amit ugyanúgy számítanak ki, mint a nyugdíjat. A felmentést (felmondást) bármelyikőtök megtehetné, de te akarsz elmenni, ezért neked kell kezdeményezni, mert ha a munkáltató tenné ezt, akkor az már más tészta (létszámleépítés és annak komoly anyagi vonzata lenne). A munkáltató esetleg a közös megegyezést kezdeményeze, amiben benne szerepeljen szerintem a felmondási/felmentési idő.
Olvasd el a fenti válaszom (petymeg1-nek írtam).

tlaca52
Bocsi, de neked is leírom, ha néhány beírásomra (minimum néhány napra) visszaolvastál volna, akkor a választ te is megzalálhatnád és így kevesebb tájékozatlanságod lenne). Te az előbbi 2-3 fiúval szemben annyival vagy kedvezőbb helyzetben, hogy február 20-tól (közalkalmazottaknál a felmentési idő alapján, csak a szülinap utáni naptól lehet előrehozottba menni a ma még hatályos tv. szerint. Neked is az idén meg kell kezdeni a felmentési időt, ahhoz, hogy ellátást kaphass. Arra számíts, hogy max. 8,4 %-al csökkentett lesz az ellátás.

Üdvözlettel Veci

ancsika11 # e-mail 2011.11.24. 08:32

Iván László szavai számomra nem hitelesek és nem hiszem el amit mond. Pl. tavaly a szolgálati idő és a jogosultsági idő. Mert ugyebár nagyon nem mindegy mert az előbbi változat szerint már idén februárban elmehettem volna nyugdíjba az utóbbi szerint decemberben, de ennek is örülök nem vagyok elégedetlen. Sok idegeskedéstől mentett volna meg többünket ha normálisan kommentálta volna, és nem beszél összevissza. Egyik nap szolg.idő a másik nap már jog.idő. Ezek után mondhat bármit én nem veszem komolyan.

tlaca52 # e-mail 2011.11.23. 22:11

T.Címzett

Azt szretném tudni hogy elmehetek e előre hozott nyugdíjba 2012 be,1952.02.19-én születten,és van 44 év és fél év munkaviszonyom.Jelenleg közalkalmazott
ként dolgozom,ha lehet érdemes e vagy várjam meg a 62,5 évet.

Köszönettel Tóth László
tlaszlo@dunaweb.hu

gabusch # e-mail 2011.11.23. 20:49

@foglalt becenév és Ildo50
minden szavatokkal egyetértek:-)

@Veci
"Iván prof. megint keveri a szezont a fazonnal, mint tavaly a nők nyugdíjával kapcsolatban. Tényleg a nyugdíjkorhatárt betöltött képviselőknek nem kellene nyugdíjba menni, mint a bíráknak?"

Tavaly aug.ban minden szavát meghallgattam/minden médián.
Hajrá a nők 40 éves szolgálati idejéért-szólt a fövenyesi csapból is naponta/napokig!

Mára nekem is úgy tűnik,mintha min.10 milla agysejtje behalt volna :-)

csaba52 # e-mail 2011.11.23. 20:37

Kedves Veci!
Áprilisban betöltöm a 60. évemet, a 42 évem pedig jul. közepén lesz meg. Ha az idén megkezdem a felmentésem, és azt jul. közepéig megkapom akkor mehetek előrehozottba ha jól értem. A felmentési idő alatt dolgozhatok? A munkáltatónak vagy nekem kell felmondani? Előre is köszönöm válaszod. Üdv.: Csaba

debike96 # e-mail 2011.11.23. 20:24

1952.04.05.született férfi vagyok ,1970-től dolgozom,jelenleg is. Milyen lehetőségeim vannak a jelenleg érvényes korhatár elötti vmilyen nyugdíjba való menetelre?
Várom megtisztelő válaszukat !

52.04.05 született férfi vagyok,1970 -t?l dolgozom(jelenleg is ). Milyen lehet?ségeim vannak nyugdíjba vonulni és milyen lépéseket kell megtennem? Vár

petymeg1 # e-mail 2011.11.23. 19:25

Érdeklődésem tárgya az előrehozott nyugdíj.
1952.október, 20-án születtem. Az ipari iskolát is beleszámítva 1967 szeptemberétől van munkaviszonyom,
44 év. Mikor mehetek előrehozott nyugdíjba vagy nyugdíjba?
Tisztelettel; Tibor

attszabo # e-mail 2011.11.23. 19:24

Kedves Veci!
Válaszod és egyben tanácsod megköszönöm. Igen a Munkaügyi Központtól kapom az ellátást amely pont a születésnapomig fog tartani. Megnyugtattál a nyugdíj kiszámításával kapcsolatba, ezt is kösz! Tehát ha jól értelmezem, csak a neve fog változni az ellátásnak a lényege marad az eddigi a civileknek. A nevedről annyit hogy nem akartam kéretlen keresztanyád lenni, csupán egy betű elírás történt, amit nem ellenőriztem megfelelően. BOCS! Üdv.

Veci #   2011.11.23. 18:45

attszabo (VECI vagyok!!!)

 • 2012-ben az 59. szülinapodtól kérheted a korhatár előtti ellátást. Ha sikerülne munkát találnod és meglenne a 40 év jogosultsági időd, akkor öregségi nyugdíjas lehetnél. De szerintem 2012-ben kérjed az ellátást, mert 2013-től másként számolnak.
 • Csak a szülinapod tájékán add be a kérelmet a K02-es nyomtatványon, addig úgy sem foglalkoznak vele. A munkanélküli ellátást majd meg kell szüntetned.
 • a munkanélküli ellátás a nyugdíj összegét nem rontja le, a szolgálati időbe beleszámít, ha a Munkaügyi Központ által kapod és nem az Önkormányzattól.
 • a végszavazás előtt álló tv.javaslat szerint a civil korhatár előtti ellátottalnak nem csökkentik szja-val az ellátást.

Üdvözlettel Veci

tóthklári53 # e-mail 2011.11.23. 18:32

Tisztelt Fórumozók! Abban kérnék segítséget, hogy miként
mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba, ha 2012.október 11-én leszek 59 éves, és 1994-től 2007-ig rokkantnyugdíjas voltam, de mellette dolgoztam részmunkaidőben közalkalmazottként. 1972.szeptemberétől dolgozom, a gyomorműtétem után majd egy évig voltam táppénzen, de utána is, mint írtam részmunkaidőben dolgoztam. Két gyermekem van.Tehát a kérdésem az, hogy el tudok-e menni, és hogyan kell esetleg "lepapírozni" azt, hogy az idei jogszabályok alapján szeretnék jövőre elmenni. Jól tudom-e, hogy a rokkant nyugdíj jogszerző időnek számít? Nem voltam végig közalkalmazott, csak 1986-tól, de előtte is folyamatosan dolgoztam, kivéve a gyest. Remélem valaki fel tud világosítani, mert most elég kaotikusak az információim ez ügyben. A segítséget előre is köszönöm!

attszabo # e-mail 2011.11.23. 17:41

Kedves Veca, vagy válaszadó Fórumozó!
1953.07.15.-én született nő vagyok. Elismert szolgálati időm 2012.07.15.- ig 42év 202nap lesz. Munkaviszonyom a tanuló időt, a munkanélküli s és minden egyéb ellátást levonva 39év 181nap. Tudtommal 59. évet betöltve kérhetek valamilyen öregségi ellátást.
Jelenleg álláskeresési segélyen vagyok havi bruttó 31200 Ft.
2008-ba baleset ért, ezért 1 évig táppénzen voltam. Idő közben megszűnt a munkahelyem és 1200-ad magammal munka nélkül maradtunk. Az egészségi állapotom és az életkorom miatt sajnos elhelyezkedni nem tudtam. Rokkantsági ellátást meg sem próbáltam, mert már a végtaghiány sem akadály a munka frontján, hisz ide akarnak vissza vezetni sok rehabilitálható rokkantat. Bár Én annak is örülnék ha az én munkafrontom megmarad, nem kellene vezetni ballagnék magam rajta, mint az elmúlt 40 évben, ha lenne min.
Több kérdésem is lenne!
Milyen ellátásra vagyok-leszek jogosult?
Van-e jelentősége hogy 2011, vagy 2012-be nyújtom be kérelmet?
A folyósított segély mennyire befolyásolja a nyugdíj összegét, vagyis mi szerencsésebb?
40év aktív kereset, vagy 40év aktív + 2év 202nap segély?
Mennyit jelent + 1 év munkaviszony? Valóban felhígul a nyugdíj összege az utolsó segélyek miatt?
A nyugdíj kiszámításánál még el nem érem a 63. évemet, addig valóban csökkentik a nyugdíj összegét 16%-al?
Azok a piszkos anyagiak!!! Csak már tele van a hócipőm hogy 2 éve 1 keresetből osztok-szorzok annyi idő munkaviszonnyal, mit némelyik nyugdíjas éveinek a száma. Bár így is a szerencse fia vagyok azokhoz képest, akik egyedülállók vagy mind a ketten munkanélküliek, na azoknak nagy a gondja valóban.
Választ előre is kösz,üdv.

Veci #   2011.11.23. 17:35

Iván prof. megint keveri a szezont a fazonnal, mint tavaly a nők nyugdíjával kapcsolatban. Tényleg a nyugdíjkorhatárt betöltött képviselőknek nem kellene nyugdíjba menni, mint a bíróknak?

Üdvözlettel Veci

Veci #   2011.11.23. 17:16

ditke51
Maradj nyugton. A tv.javaslat szerint aki a nyugdíjkorhatártól 5 éven belül van, annak marad az eddigi ellátása. Téged már nem kell vizsgálat elé vinni, de majd értesítenek. Egyébként aazal jársz jobban, ha maradsz rokkantságin.
Írj a hasonló sorsúak topic-jába, ott szerintem engem megerősítenek.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # e-mail 2011.11.23. 17:14
T.Fórumozók!-
 • A Népszava cikkének a cáfolata! De miért is,ne "lenne jó" a Bajnai kormány által már felemelt nyugdíj korhatár? "Rendesen" felemelték,úgy hogy ez a kérdés "rendezve" van,nem okozhat problémát a jövőre nézve a kormánynak!Üdv.
sitimaci # e-mail 2011.11.23. 17:11

Nyugdíjkorhatár: marad a Bajnai-terv

10 komment| Megjelent: 2011.11.23. 15:52|Frissült: 2011.11.23. 16:38
Nem változik a nyugdíjkorhatár a korábbi kormány által eldöntötthez képest.

Megéri megérni? Fotó: MTI / H. Szabó Sándor
Kiforgatták a szavait, s a kormány egyáltalán nem tervezi más módon bevezetni a nyugdíjkorhatárt, mint ahogyan azt korábban a Bajnai-kormány eldöntötte – közölte lapunk kérdésére Iván László, a Fidesz nyugdíj szakpolitikusa.

Mint a Fidesz.hu-n most is olvasható, Iván László azt mondta: „a nyugdíjkorhatár emelésének tekintetében Magyarországon 2014-ben vezethetik be a 65 éves felső nyugdíjkorhatárt”. A Népszavában a témával foglalkozó cikkben az olvasható, hogy a szocialista kormányok idején az volt a terv, hogy a korhatár csak 2027-re éri el a 65 évet. Valójában azonban ez kifejezetten a Gyurcsány-kormány terve volt, a Bajnai-kormány egy ennél szigorúbb menetrendet vezetett be. Eszerint 2014-2022 között vezetik be a 65 éves nyugdíjkorhatárt.

Iván László lapunknak elmondta, erre a jelenleg is hatályos menetrendre gondolt, amikor a 65 éves nyugdíjkorhatár 2014-es bevezetéséről beszélt.

Ki, mikor megy nyugdíjba?

 • 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
 • 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
 • 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
 • 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
 • 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
 • 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
 • 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Forrás: 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról.

Szerző: K.M.

ditke51 # e-mail 2011.11.23. 17:05

Kedves Andre06114!

1951.02.11-ben születettem (férfi vagyok). 2005-től 67%-os rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg számomra. Megrokkanásomkor 39 év 56 nap szolgálati időt igazoltak.
Kérdésem. Mire számíthatok 2012-ben? Kérjem, kérhetem a rokkant nyugdíj helyett a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat?

Üdvözlettel:ditke51

wtamaas # e-mail 2011.11.23. 16:31

Nagyon köszönöm a válaszokat! Azóta az itt vitatott 61 napnál (amiben vsz. a Nyuginak van igaza, csak NAGYON kellett volna a 39 évhez az egyszer már "megítélt" 61 nap) sokkal nagyobb fogást találtunk bosszankodás közben: egy 1987-88-as gyes-felmondás-3hó munkanélküliség-új állás "történet" kapcsán másfél év kimaradt a Nyuginak (a gyes közepétől az új állás második(!) hónapjáig), most már csak bizonyítanunk kell (van esély, mert akkoriban még volt Munkakönyv), és nemhogy 39, de meglesz a 40 év! Hurrá!!!

Még egyszer köszönöm!
Tamás

krizanta #   2011.11.23. 16:03

Kedves Veci,
Anyukám 1953 06.25-én született. Van 41 év szolgálati éve (ebből a 40 évből 10 év az, amikor gyesen és anyaságin volt), de mivel, nem tölti be december 31-e előtt az 59. életévét, nem mehet el a most hozott törvény szerint kedvezményes öregségi nyugdíjba. Hallottunk róla hogy van rá lehetőség hogy a még fennmaradó járulékokat nemcsak a munkáltató, hanem a magánember is kifizetheti, és így elmehetne az adott esetben is nyugdíjba. (Valószínűleg csak akkor ha ezt december 31-ig megteszi). Hogy lehet ezt megtenni? Erről szeretnénk részleteket megtudni, mivel a nyugdíjpénztárnál nem árultak el erről semmit.
Koszonom a valaszt

Scop Bachy # e-mail 2011.11.23. 14:37

Kedves Veci!
Korábbihoz tenném még azt, hogy állítólag a 42 év mivel nincs meg a 60.-ik születésnapomon, nem mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba.
Kérdezem, hogy a nappali tagozatos tanulmányok közül a szolg.-idő beszámítás hogy működik. Volt egészségügyi okok miatt félévismétlésem.

Scop