Előrehozott öregségi nyugdíj


anna mama # 2011.11.30. 13:13

KEDVES VECI!1957-BEN SZÜLETTEM 37 ÉS FÉL ÉV MUNKAVISZONNYAL RENDELKEZEM SZERETNÉM MEGTUDNI HOGY MILYEN LEHETŐSÉGEM LENNE NYUGDÍJAZTATÁSHOZ AKÁR ELŐNYUGDÍJ VAGY BÁRMILYEN FORMÁBAN MERT NEM TALÁLOK MUNKÁT JÖVEDELMEM NINCS!JELENLEG ÁLLÁSKERESÉSI JÁRADÉKON VAGYOK!VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM ANNA MAMA!

Lina001 # 2011.11.30. 12:21

Kedves fórumozók!

Én már elvesztettem a fonalat, ezért szeretnék egy kis segítséget kérni.
1953as születésű nő vagyok, 2012 márciusában töltöm az 59et. Nincs meg a 40 év munkaviszonyom. Úgy tudom nyugdíjba nem mehetek így, viszont a kérdésem az lenne, hogy korhatár előtti ellátásba elmehetek e? Ha igen, az mennyivel kevesebb mint a rendes nyugdíj?( mi alapján szabják meg, hogy milyen összegű az ellátás)
Előre is nagyon köszönöm!

kormányos # 2011.11.30. 12:11

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszod. Sokkal több és kimerítőbb, mint amire számolhattam.
Maradok hű olvasód továbbra is.
Köszönettel: Kormányos

Veci # 2011.11.30. 11:57

Kormányos

  • jövőre is mehetek ugyan olyan feltétekkel mint az idén, ugyan olyan számítási módszerrel számolják az ellátásomat és ugyan annyiból”: IGEN
  • bukom az idei emelést, de a valorizációs szorzó miatt nem mind, viszont van végkielégítés”: IGEN
  • az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeget kivehetem, az 51.§ miatt” az én értelmezésem szerint IGEN, de nézd meg az ide vonatkozó törvényt is: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ez volt a zárószavazás előtti módosító javaslatban, amit megszavaztak: http://www.parlament.hu/…663-0030.pdf

22. Az egységes javaslat 51 . §-a az alábbiak szerint módosul :
„51. §
Az önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993 . évi XCVI . törvény 2. (5)
bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép :
(E törvény alkalmazásában a kiegészítő nyugdíjpénztárnál)
a) nyugdíjkorhatár: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatár, továbbá az az időpont, amelytől a pénztártag [saját jogú társadalombiztosítási nyugellátásban] öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül. A nyugdíjkorhatár betöltése után a pénztártag a várakozási idő időtartamától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra;”


Üdvözlettel Veci

kormányos # 2011.11.30. 11:15

Kedves Veci!

Felvázolom, amit tudok, vagy gondolok, és csak egy igent vagy nemet kérnék tőled.
2011 decemberében betöltöm a 60. életévemet, de nem megyek előre hozottba, mert kapok végkielégítést, ha 2011.12.31-ig maradok. Így, 2012 január 01-el kezdem a korhatár előtti ellátásomat.
Állításaim:

  • jövőre is mehetek ugyan olyan feltétekkel mint az idén, ugyan olyan számítási módszerrel számolják az ellátásomat és ugyan annyiból
  • bukom az idei emelést, de a valorizációs szorzó miatt nem mind, viszont van végkielégítés
  • az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeget kivehetem, az 51.§ miatt

Régen vártam ennyire az igenre. Valószínűleg, csak leánykéréskor.
Köszönettel: Kormányos

Veci # 2011.11.30. 10:52

HIldikó
Nem, mert az a ma még hatályos tv. szerint akkor adható 35 évnél több közalkalmazotti jogviszony esetében, ha a felmentésre a 30.§ (1) e) és f) pont szerint kerül sor. Tekintettel arra, hogy neked nem adták volna meg a felmentési időt, ezért te lemodással szünteted meg a jogviszonyt. Ha viszont megvolna a betöltött 40 év közalkalmazotti jogviszony, akkor kaphatnád meg a jubileumi jutalmat.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
78. §
(1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

  1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
  2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
  3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

37/B. §
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki

  1. az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik és felmentésére a 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján kerül sor,
  2. a negyven éves szolgálati idővel igénybe vehető öregségi teljes nyugdíj feltételével rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdés f) pontja alapján kerül sor.

Üdvözlettel Veci

Lillz # 2011.11.30. 10:46

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket kérem, édesapám 55 évesen mozdonyvezetőként 35 év munkaviszony után 2010-ben korengedményes nyugdíjba vonult. A korengedményes nyugdíjak eltörlésével, mire számíthat? (most tölti be az 56-ot pár nap múlva)

Válaszaitok előre is köszönöm!

nefelejts # 2011.11.30. 10:11

54 éves férfi szolgálati nyugdíjba vonult betegség miatt 1998-ban.
1998-ban - mivel megfelelő szolgálati idővel rendelkezett - válsztania lehetett, hogy rokkantsági- vagy szolgálati nyugdíjat kér. A szolgálati nyugdíj igénybevétele mellett döntött.
Milyen ellátást fog kapni 2012. évtől ha betegsége jelenleg is fennáll? Csökkenteni fogják-e a nyugdíját?

Asztalos52 # 2011.11.30. 09:23

Kedves Veci!
Köszönöm szépen a gyors és precíz választ.

HIldikó # 2011.11.30. 08:52

Veci!
Én már a felmentési időn nem bánkódom, engem az érdekelne, hogy jogosult vagyok e a 40 éves juileumi jutalmamra. Gondolom arról is lecsúszok. Egy idő után már beletörődik az ember a sorsába.
Üdv. HIldikó

Veci # 2011.11.30. 08:43

fruzsi53
A helyedben kérnék (anno én kértem), mivel abból láthatod majd, hogy mennyi lesz pontosan a szolgálati időd a K01-es nyomtatványon kell kérni.
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.30. 08:40

HIldikó
A visszaolvasás azoknak szól elsősorban, akik új kérdezők, ugyan azt a kérdést teszik fel, amit 1-2 nappal korábban "türelmesen" sokadszorra leíruk.
Abban igazad van, hogy 28-a utáni dolgok felerősödtek. Ami gyökeres változás van a tv.tervezet, az egységes tv.javaslathoz képest az a hatálybalépés dátumának változása, a balettművészekre, szolgálati nyugdíjasokra vonatkozók főleg. Többször betettem a zárószavazás előtti módosítás elérhetőségét
http://www.parlament.hu/…663-0030.pdf
Abban lévő változásokat értelmezem én is és próbálom összenézni az egységes javaslattal, mivel még nincs fent a Köztársasági elnöknek továbbított szöveg.
A te gazdaságisod azért javasolta a lemondást, mivel nem adták meg a felmentési időt, ebben az esetben ez a lehetőség marad, vagy a közös megegyezés (lehet, hogy az sem lett volna kedvezőbb).
Szerintem ne bánkódj emiatt, te el akartál menni az 59. szülinapod után. Vannak fenntartók, ahol évek óta nem adnak felmentési időt a munkavállalói felmondás esetén.


Üdvözlettel Veci

fruzsi53 # 2011.11.30. 08:35

Kedves Veci!
Köszönöm. Egyetemet végeztem, közalkalmazott vagyok, így még sokat kellene várnom a 40 évre. 2012-ben 39 évem lesz, így csökkentett korhatár előtti ellátásra mehetek. Csak azt nem tudom, hogy mielőtt a munkahelyemen elíndítom valahogy a "nyugdíjazást" kell-e mégegyszer időbeszámítást kérnem? Ha igen, ez lenne a K02 nyomtatvány?

Veci # 2011.11.30. 08:31

bambusz1
Az Asztalos52-nek írt válaszom terád is vonatkozik. A személyes befizetés a korengedményes nyugdíjhoz nem lehetséges, mivel a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás alapján jön létre, amelyben a munkáltató vállalja, hogy egy összegben befizeti a nyugdíj összegét (én nem járuléko)a Nyugdíjfolyósítónak a 60. szülinapodig.
A te befizetésed, ha munkáltató belemenne, hogy az ő számlájára befizesd az összeget, ő pedig a Nyufi-nak, annak a lebonyolítását számvitelileg nem tudom. DE már nincs rá idő, mivel a munkáltatónak bejelentési kötelezettsége van a Munkaügyi Központ felé 30 nappal.
lagi53
Várd meg, hogy neked mondjanak fel, akkor +4 havi végkielégítés is járna, 2009-ben én is így jöttem el létszámleépítéssel. De ha te kéred a felmentésedet korhatár előtti ellátásra (ma még nyugdíjazás), akkor nem jár egyáltalán végkielégítés. Ezért javasolnám, hogy ne te kezdeményezd a felmondásod.
HIldikó
Ez azt jelenti, hogy te mondtál fel, ebben az esetben le kell dolgozni a lemondási (felmondási időt), de ettől el is tekinthetnek, nálad 1 hónapot a munka alól mentesítenek.
KZIT
Lentebb penjan már írta, hogy „olvasni, olvasni vissza néhány napot és sok minden megvilágosodik” CSK néhány napo!!!!
NOS édesapád nem korkedvezményes nyugdíjba menne az én értelmezésem szerint (az az egészségre ártalmas munkakörben szerzett idő), hanem korengedményes nyugdíjba menetel érdekelné, a megállapodás megkötésére a törvény a munkáltatót nem kötelezi. (A lentebb írt válaszaimat olvasd el.) Már erre nincs idő, mivel a munkáltatónak 30 nappal korábban bejelentési kötelezettsége van a Munkaügyi Központ felé.
the_1953
Úgy gondolom, hogy az a ma hatályos Kjt. szerint nem változik.
Korall54
Szerintem jól érvelsz. Majd talán itt találhatjuk meg (most még nem) a Köztársasági elnöknek továbbított szöveget: http://www.parlament.hu/…663-0029.pdf


Üdvözlettel Veci

HIldikó # 2011.11.30. 08:22

Veci!
Köszönöm a válaszodat. Talán azért nem lapozunk vissza korábbi beírásokra, hiszen 28.-án éjfél körül szavazták meg a törvényt és csak az igaz, amit utána írtunk, ill. amit utána válaszoltatok. Mégegyszer köszi!
HIldikó

Veci # 2011.11.30. 08:03

Most válaszolok sorban (már kétszer elszállt a próba alatt a beírásom), lehet hogy valaki már előttem válaszolt, de remélem nem hiábavaló a többszöri értelmezés. Most megpróbálom azonnak elküldeni (most "okosabb voltam", mert word-ben kimentettem).
jako
IGEN
fruzsi53
Kérj újra szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást, ha meglesz a 40 év jogosultsági idő, akkor nem korhatár előtti ellátás lenne, hanem öregségi nyugdíj.
Asztalos52
Úgy tűnik, hogy te a 62,5 éves korodban tudsz elmenni öregségi nyugdíjba, mivel a max. 8 havi felmentési idő a szülinapodig nem telik le. Az „"akivel a felmondást már közölték, a közös megegyezés létre jött”", szerintem a felmentési idő letöltésének megkezdését jelenti, de egy munkajogász pontosítani tudja ezt az jogi fogalmat. Bár az is lehet, hogy a közös megegyezésbe hosszabb idő is beleférne, de nagyon ne éld bele magad, mivel közszférában sok helyen még 1 nap felmentési időt sem adnak évek óta azoknak a munkavállalóknak, akik akár nyugdíjazás miatt saját maguk kérik a felmentést.
aniko07
Maradt a lehetőség továbbra is, hogy akik jogot szereztek a korhatár előtti nyugdíjazásra 2011.dec.31-ig, azok később is érvényesíthetik a korhatár előtti ellátás igénybevételét.
Misi52
Lentebb penjan már írta, hogy „olvasni, olvasni vissza néhány napot és sok minden megvilágosodik”. Megszűnik 2012-től a korhatár előtti nyugdíjazás lehetősége, helyette a korhatár előtti ellátás lesz. A te esetedben az én értelmezésem szerint, ha az idén megtörténik írásban a felmondás, megkezded a felmondási időt felmondási idő letöltését, ami legkorábban a 60. szülinapodon telik le, akkor te is kérheted a korhatár előtti ellátás megállapítását.
Btzs és HIldikó
Lentebb penjan már írta, hogy „olvasni, olvasni vissza néhány napot és sok minden megvilágosodik”. IGEN megmarad a lehetőség, olvasd el az egységes javaslatban a 7.§ (1) b) pontot (ennem nem volt zárószavazás előtti módosítása), ez változatlanul maradt, úgy mint a tervezetben volt.
http://www.parlament.hu/…663-0029.pdf
Korall54
Hasonlóan értelmezem én is. A zárószavazás előtti módosításból idézek (6. oldal):
http://www.parlament.hu/…663-0030.pdf
16. Az egységes javaslat 40 . és 41 . §-a elhagyásra kerül, egyidejűleg a 42-114. §-ok
értelemszerűen átszámozásra kerülnek:

toboz
Az 1950, 1951-ben született nők esetében a gyermekkedvezményt (max. 3 év) akkor vették figyelembe, ha hiányzott a csökkentés nélküli, vagy csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz a szolgálati idő. Akinek anélkül megvolt a 38 ill. 34 éve, akkor nem számították be. Attól a nyugdíj összegét a tényleges szolgálati idő alapján számítottuk (saját tapasztalat). Aki viszont a régi szabályok szerint ment el nyugdíjba, de megvolt a 40 év jogosultsági ideje, azok 2012-től nem korhatár előtti ellátást, hanem öregségi nyugdíjat kapnak. Ha hiányzik az idő, szerintem az ellátás folyósítása nélkül munkaviszonnyal megszrezheti. Ennek értelmezéséről a Nyugdíjbiztosítót lehet kérdezni, DE CSAK a Közlönyben megjelenés után 8-10 nappal (nekik is értelmezni kell a tv.módosítást).


Üdvözlettel Veci

HIldikó # 2011.11.30. 07:28

Korall54!
Ilyen szöveggel mondtam le, vagy fel, mert ezek a szavak nem szerepelnek benne:".....azzal a kéréssel fordulok Önhöz,hogy közalkalmazotti jogviszonyomat 2012. január 29.-el megszüntetni sziveskedjen." Ezt sem én fogalmaztam, hanem a gazdaságisunk. Én csak aláírtam, mivel fogalmam sem volt, arról, hogy néz ki egy le/felmondás. A 40 év alatt ez az egy munkahelyem volt. Ma már ez sem dicsőség! Igazad van, a felmentésemet május végén elkezdhettem volna, ha a helyi önkormányzat megadta volna, mint munkáltató.Csak a 2 hónapot kaptam, abból is az elsőt le kell dolgoznom. Köszönöm, hogy időt szántál a problémáimra.
Üdv. HIldikó

Andre06114 # 2011.11.29. 23:16

Az a biztos, ami majd a MAGYAR KOZLONY-ben meg fog majd jelenni. Addig nem erdemes a kulonfele paragrafusokban elmerulni...

Ezt kovetoen az ORSZAGOS NYUGDIJBIZTOSITO hivatalos honlapjan is meg fog jelenni a tegnap elfogadott torvenymodositas. Na az lesz a B I Z T O S...

Korall54 # 2011.11.29. 22:20

the_1953
Eddig laikusként elég jól kiigazodtam, de most már elvesztem a §-okban.
Azért mégis próbálok okoskodni, de lehet, hogy tévedek, ne alapozz rá:
Nekem az jön át, hogy a törvény minden §-a 2012.jan.1-én lép hatályba. Addig minden a mostani tv szerint megy. Tehát aki ez évben még megkezdi a felmentését/felmondását, annak a folyamat az idei tv szerint zajlik, csak az előrehozott nyd-a első napján átnevezik korhatár előttire.
A kimaradt 32.,37.,41.§-okban volt az a csavar, hogy ezek a kihirdetés utáni 3-ik napon már hatályba léptek volna.
Módosult a 22.§ is, amely ezt a furmányos hatályba léptetést közölte.

Hát nem tudom! Jó volna látni a kész végleges változatot, csak az a biztos.


Üdv: Korall (53-as nö)

the_1953 # 2011.11.29. 21:54

Korall54

A 41.§ -t elhagyták a kormány(nemzeti erőforrás miniszter) által benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat szerint.

http://www.parlament.hu/…663-0030.pdf

16 . Az egységes javaslat 40 . és 41 . §-a elhagyásra kerül, egyidejűleg a 42-114. §-ok értelemszerűen átszámozásra kerülnek

MIT JELENT EZ SZÁMUNKRA ?

the_1953

Korall54 # 2011.11.29. 20:25

HIldikó
Előre bocsátom, hogy várd meg Veci válaszát is, mert lehet, hogy hibás az értelmezésem.

Te lemondással szünteted meg a jogviszonyodat a következők szerint:
Kjt. 28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.
(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.”

Nem tudom, mikor és milyen kérelmet adtál be, azt, hogy te magad mondasz le?

Ha jól számolok, akkor neked 2011.máj. 30-tól kellett volna kérned a 8 hónapos felmentésedet a következők szerint:

Kjt.„30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi”

Ezt még nov. végétől is megtehetted volna, csak akkor júl. végén ért volna véget a jogviszony.
(Nem lett volna kötelező a szülinap utáni naptól rögtön megszüntetni a jogviszonyt.)

Kjt.78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:

  1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
  2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
  3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

    (3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

37/B. §
…..
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki

  1. az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik és felmentésére a 30. § (1) bekezdés e) pontja alapján kerül sor

Úgy gondolom, sajnos nem fogsz kapni jubit, mert nem az idézett §-ok szerint zajlik a jogviszonyod megszűnése.


Üdv: Korall (53-as nö)

KZIT # 2011.11.29. 19:27

Édesapám 1952-ben született, 43,5 bedolgozott éve van.
Milyen elkötelezettsége van a munkáltatónak az állam vagy a nyugdíjfolyósító felé, ha korkedvezménnyel most nyugdíjba menne? (TB kifizetése? ...stb)

HIldikó # 2011.11.29. 19:17

Korall54!
A Kjt. 28.§. 1.bek.alapján lettem felmentve.
HIldikó

lagi53 # 2011.11.29. 19:10

Kedves Fórumozók!
Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki megosztja velünk az információit. Aki nem rest visszaolvasni sok, korrekt információhoz hozzájuthat.

40 évi szolg. év és 35 év tanítás után nem járult hozzá a fenntartó (önkormányzat) a felmentésemhez (nem kaphatok majd jubileumi jutalmat). De: 2012. szept.-től kevesebb osztályt enged indítani, emiatt nem lesz elég óra az iskolában.
Márciusban betöltöm az 59. évet. Engem a védett kor miatt csak különös indokkal küldhetnek el, és szívem szerint még tanítanék is.Rajtam kívül csak kisgyerekes kollégák jöhetnek szóba. Megszólal a lelkiismeretem is, ennek ellenére a lehető legjobban szeretnék kijönni ebből a helyzetből.

Kérdésem:A tanév vége után elmehetek-e korhatár előtti ellátásra végkielégítéssel?
A MT szerint emelt végkielégítés járna, de ha valaki nyugdíjba megy, akkor nem. (A "korhatár előtti" nem nyugdíj!!!)

Előre is köszönöm, ha tud valaki segítsen!Nagyon rossz ez a bizonytalan állapot.

Korall54 # 2011.11.29. 19:07

HIldikó
Mi van a felmentésedről szóló dokumentumban? Nincs beleírva jogszabályi hivatkozás, hogy milyen § alapján vagy felmentve?


Üdv: Korall (53-as nö)