Jubileumi jutalom kifizetése


daih # 2005.06.20. 13:21

Az alábbi helyzethez kérném segítségüket:

A jelenleg meglévő köztisztviselői jogviszonyomból - várhatóan 2005. június 18-i hatállyal tartalékállományba helyeznek, melynek következtében 6 hónap múlva, 2006. január 19-án megszünik a köztisztviselői jogviszonyom.

Jelenleg 34 év szolgálati idővel rendelkezem, melyből 16 év korkedvezményre jogosító idő, -igy figyelemmel a 4 év korkedvezményt-
az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeit, 2006. február 20-án jogosulttá válok az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére.

2006. szeptember 1-én lenne meg a - korkedvezmény nélkül számított - 35 éves munkaviszonyom.

Kérdéseim:

  1. 2006. január 18-án - a munkaviszonyom megszünésekor - jár-e a 13. havi illetmény, ha igen teljes havi, vagy részhavi formában?
  2. Jár-e ruhapénz, ha igen milyen arányban?
  3. A 4 havi jubileumi jutalomra - a 35 éves munkaviszony után - a munkaviszony megszünésekor - 2006. január 18-án igényt tarthatok?
  4. Hogy célszerű áthidalni a várható 2006. január 18-i munkaviszony megszünési és a 2006. február 20-a előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság közötti időt ? (betegállomány, munkanélküli ellátás)

Köszönettel

dr. Bubo # 2005.06.21. 15:01

Kedves Daih!

  1. A jubileumi jutalom jár, a Kt. 49/E. § (5) bekezdélse alapján azt a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
  2. A 13. havi szerintem jár, de a Bm erről máshogy gondolkodik. Mivel a jogviszonyod még január 1-én fennáll, a Kt. ezt szabja feltételnek, tehát remélem, a személyzetisek is az én véleményemet osztják.
  3. A ruhapénznek csak az időarányos része jár.
  4. Áthidalásként a prémium programban való részvételt javaslom, ami azon köztisztviselőknek jelent könnyebbséget, akiknek a jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéstől számított 3 éven belül nyugdíjra jogosult.

Még egy apróság: a munkábajáráshoz szükséges bérlet - mivel a munkáltató mentett fel, a felmentéssel egyidejűleg a munkavágzás alól is felmentett - a közszolgálati jogviszonyod végéig jár.

Üdv.

dr. Bubó

Mr Ness # 2005.12.18. 12:48

Jár-e egy ismerősömnek jubileumi jutalék, ha a Közszolgálati jogviszonyba való kinevezéséről szóló papír alapján kinevezéskor 25 év 8 hónapnyi közszolgálati jogviszonya van?
Egy másik papír szerint viszont 1983. 05-ban kezdődött közszolgálati jogviszonya (ami azóta folyamatos). Így csak alig több, mint 20 éves a közszolgálati jogviszony.

Mindkét iratot 2003. novemberében készítettek. Az illetőt most mentették fel munkavégzés alól, s az a nagy kérdés, hogy mi okozhatja a két időtartam közti eltérést, illetve, hogy érdemes-e az első papírt lobogtatva megpróbálni a jubileumi jutalmat megkapni..

Lehet, hogy a felsőoktatási tanulmányokat nem számolta be a munkaügyis?

Mr Ness # 2005.12.19. 14:13

Tudna valaki valamilyen tanácsot adni ezügyben? Vagy próba-szerencse?

bermuda # 2007.06.26. 09:51

Üdvözlök Mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni! Édesanyám, aki közalkalmazott, most megy előrehozott öreségi nyugdíjba. Kapott a munkahelyén végkielégítést. Jár-e a jubileumi jutalom, mivel 38 éves munkaviszonnyal rendelkezik? Van olyan ismerősöm, akinek azt mondták, a végkielégítés és jubileumi jutalom együtt nem adható... Más szerint bizonyos feltételek mellett jár.. Kérem aki hasonló helyzetről tud, írjon...
Köszönöm

dr.joci # 2007.06.26. 12:12

40 éves jubil.t akkor kapja meg, ha napra pontosan megvan a 40 éves jogviszonya, vagy ha nyugdíjasként szünik meg a jogviszonya és min. 35 éve megvan.
Ha leépítés miatt felmentik:
Mivel 5 évnél kevesebb idő van a 62 éves nyugdíjkorhatárig, ezért emelt összegű végkielégítés illeti meg, ami 8+4=12 hónap. A felmentési ideje jelenleg 8 hónap, aminek a fele idejében mentik a munkavégzés alól.
Helyesen mondták, sajnos együtt nem adható.

Lyonee # 2007.06.26. 20:26

dr. Joci!
Nem mindig jár végkielégítés, illetve 8+4!
Nem írta, hogy az utolsó munkahelyén hány évet dolgozott. Legalább 20 év esetén lesz 8+4 havi a végkielégítés mértéke.
De bermuda anyukája már megkapta, ezek szerint lejárt a felmentési ideje, megszünt a közalkalmazotti jogviszonya.

Lyonee # 2007.06.26. 20:40

Mr Ness!
A 25 év 8 hónap valószínűleg a besorolás alapjául vett szolgálati idő, a 20 év pedig a tényleges közszolgálati jogviszony. Csak az utóbbi vehető figyelembe a felmentési idő és a jubileumi jutalom megállapításánál.
A felsőfokú tanulmányok ideje csak a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megállapításánál vehető figyelembe.

bermuda # 2007.06.27. 07:08

Köszi a hozzászólásokat!
Aki azt mondta, hogy jár együtt a a végkielégítés+jubileumi: szerinte 3 feltétel esetén lehet adni a jubileumit is. Sajnos nem emlékszem a feltételekre... egyébként decemberben jár le csak a felmentési ideje anyának, úgyhogy, még nem kapott semmit..
Még 1* kösz

Lyonee # 2007.06.27. 07:34

Bermuda!
dr. Joci leírta, de megpróbálom részletesebben.

  1. Nyugdíjasnak nem jár végkielégítés. Ha a felmondási idő alatt nyugdíjassá válik, nem kaphat végkielégítést, viszont nyugdíjasként szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonya, ezért min. 35 év esetén a 40 éves jubileumi jutalomra jogosult lesz.
  2. Ha nem a felmondási idő alatt válik nyugdíjassá, akkor a felmentés utolsó napján megkapja a végkielégítését. Tehát csak a közalkalmazotti jogviszony megszünte utáni időpontra kérje a nyugdíjat.
  3. Ha a felmentési idő alatt meglenne a 40 éves közalkalmazotti jogviszonya, akkor jogosult lenne azon a napon, amikor ez bekövetkezik a 40 éves jubileumi jutalomra. A felmentési idő utolsó napján megkapná a végkielégítését és csak utánna szabad nyugdíjba menni. Ez az az eset, amikor mind a kettőt meg lehet szerezni. Anyukádra ez nem vonatkozik, mert csak 38 éve van.

Nagyon fontos lenne tudni, hogy decemberben mikor jár le a felmentése. Az utolsó munkahelyén hány évet dolgozott, hány havi végkielégítést kapna?

bermuda # 2007.06.27. 12:22

Köszi Lyonee az infót. A végkielégítést megkapja rendesen, a többi, meg alakul majd! :-)

BSZE # 2010.10.12. 10:02

Kedves Szakértők,

jubileumi jutalommal kapcsolatos kérdésem van.

A közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókat átvette cégünk jogelődje, munkaviszonyban foglalkoztatta tovább a dolgozókat, majd a mi cégünk, munkajogi jogutódlással "megörökölte" a dolgozókat, ezáltal a jubileumi jutalmak kifizetésének kötelezettségét.

Egy munkavállalónk most jelezte, hogy 2008. novemberében lett volna jogosult a jutalomra. Abban az időben ő csak részmunkaidős volt a cégünknél.

A kérdésem, hogy mit vehetünk alapul a jubileumi jutalom kiszámításánál? A mostani bérét, vagy a 2008-as, részmunkaidős bért.

Előre is köszönöm.

Lyonee # 2010.10.12. 19:07

mosza!
Csak tippelni tudok, hogy erről van szó, de amit leírok azt a gyakorlatban úgy alkalmazzák.
Új dolgozó esetén összeadják az összes közalkalmazotti jogviszony idejét, és a felvétel napjától visszaszámítják, hogy ha ez folyamatos egyetlen foglakoztatás lenne, akkor mikor kezdődne. Szerintem ez lehet az eszmei kezdet. Akinek nem volt nem közalkalmazotti, (vagy annak elfogadható, pl. köztisztviselői) jogviszonya, és kieső időszaka, annak ez megegyezik az első közalkalmazotti munkavállalás időpontjával. Az áthelyezésekre is ügyelni kell. Akinek pedig vannak kieső időszakai, amit nem lehet figyelembe venni (nem dolgozott, vagy munkaviszonyban dolgozott) annak ez a kezdő időpont az első közalkalmazotti jogviszony megkötésének időpontja után esik. Még akár évekkel is.
A besorolásoknál ugyanígy járnak el, csak ott még más jogviszonyokat is figyelembe lehet venni. Most nem részletezem.

Lyonee # 2010.10.12. 19:21

BSZE!
kjt
"25/A. § (1) Ha a munkáltató személye azért változik meg, mert az alapító vagy a munkáltató döntése alapján a munkáltató egésze vagy egy része (szervezeti egysége, anyagi és nem anyagi erőforrásainak vagy feladat- és hatáskörének meghatározott csoportja) a Munka Törvénykönyve vagy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltató számára kerül átadásra, a munkáltató átadásra kerülő szervezete, illetve tevékenysége keretében foglalkoztatott közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az átadás időpontjában megszűnik."

Tehát, ha a jogelődöd munkaviszonyban foglalkoztatta a dolgozódat, nem járhat neki a közalkalmazotti jubileumi jutalom.
Vagy olyan munkaszerződést kötöttek , ami garantálta hogy ugyanazt kapja mintha közalkalmazott lenne? Nem gondolom.

BSZE # 2010.10.13. 08:42

mosza, sajnos de... Ilyen szerződést kötöttek, sőt a jogviszonyt is elismerték folyamatosnak...

Lyonee # 2010.10.13. 17:35

Ehhez nem kell jogszabály, mert ez egy praktikus eljárás. Ezt gyakorlatilag így csinálják, nyugodj meg, hogy helyes. Nekem a személyzetis, munkaügyes magyarázta el, még évekkel ezelőtt. Azt hiszem, hogy az IMI program kiszámolja ezt a dátumot, ha beírják a jogviszonyok kezdő és záró időpontjait.

Lyonee # 2010.10.13. 18:08

BSZE!
Azt el is kell, a kjt. alapján, sőt a személyi alapbér sem lehet alacsonyabb. A jubileumi jutalom nem személyi alapbér, de ha a szerződésben benne van egyértelműen, akkor nincs mit tenni.
Én nem vagyok jogász, de szerintem az akkori bérrel számoljatok, kamattal növelve.
Azért a jogosultságot ellenőrizzétek le. Miért nem kapta meg 2 évvel ezelőtt? Lehet, hogy nem ismerték el az összes szolgálati időt közalkalmazottinak. Sokan nem is tudják, hogy mi számít annak.

A kjt. 25/A.§-25B.§ bekezdései vonatkoznak az átadásra.
"(2) Ha az átvevő munkáltatónál munkaviszony létesül, a munkaszerződés alapján a közalkalmazott munkabére (személyi alapbérének, bérpótlékainak és egyéb bérelemeinek együttes összege) nem lehet alacsonyabb mértékű, mint az átadást megelőzően irányadó illetményének és a jogszabály, illetve kollektív szerződés alapján járó illetménypótlékainak együttes összege, kivéve, ha valamely közalkalmazotti illetménypótlék megállapításának alapjául szolgáló körülmény a munkaszerződés megkötését követően már nem áll fenn. A személyi alapbérbe a közalkalmazotti illetménypótlékok beépíthetőek."
"(6) Ha a munkaszerződés megkötésével (a kinevezéssel) létesített jogviszony megszűnése, illetve megszüntetése esetén a közalkalmazottat felmondási (felmentési) idő, valamint végkielégítés illeti meg, annak mértékét az átadó és az átvevő munkáltatónál jogviszonyban töltött idő együttes tartamának figyelembevételével, a jogviszonyra irányadó szabályok alapján kell megállapítani. Ettől eltérően a felmondási (felmentési) idő, valamint a végkielégítés mértékét az átadó és az átvevő munkáltatónál jogviszonyban töltött idő együttes tartamának figyelembevételével és e törvénynek az átadás napján hatályos szabályai szerint kell megállapítani, ha az a közalkalmazottra nézve kedvezőbb."

Lyonee # 2010.10.14. 19:16

Miért kellene a számítási módhoz jogszabály?
Attól a közalkalmazotti jogviszony nem lesz sem hosszabb, sem rövidebb, ha programot használnak a számítások elvégzésére. Ismétlem, ez csak egy nagyon praktikus eljárás, a személyzetisek munkáját könnyíti meg. Egyszerűbb a több, rövidebb idejű, megszakításokkal tűzdelt jogviszonyt egyetlen folytonos jogviszonynak tekinteni. De ettől nem lesz a k. jogviszonyban töltött napok száma sem tőbb, sem kevesebb.

BSZE # 2010.10.18. 10:34

Köszönöm a választ.

Mindenképp jár, ennek utánanéztek már. És nekem is az a véleményem, hogy azt a bért kell alapul venni, ami a jubileumi jutalom esedékességének időpontjában járt a munkavállalónak. Csakhogy akkor épp részmunkaidős volt, természetesen ennek megfelelő, csökkentett jövedelemmel és nem szeretném, ha a szakszervezet balhézna emiatt...

Vesper # 2010.10.22. 09:30

Tisztelt Fórumozók!

1983.január 1-től közalkalmazotti jogviszonyom van. Munkaviszonyom l971.július 1-től folyamatos. Első munkahelyem termelőszövetkezet volt ahonnan kikérővel áthelyezéssel jöttem el.
Későbbi munkahelyemről szintén kikérővel áthelyezéssel kerültem egy általános iskolába, ahol jelenleg is dolgozom.
Jelenlegi munkahelyemen a 25 és 30 éves jubileumi jutalmat megkaptam. Most kérdésessé vált, hogy 2011. július 1-én a 40 éves jubileumi jutalmat kifizetik-e.
Jogviszonyom 2011. szeptember 24-ig tart, tehát ténylegesen ledolgozott 40 évem lesz.
Válaszukat köszönöm.

Lyonee # 2010.10.22. 16:27

Az áthelyezések miatt megillet a 40 éves jubileumi jutalom.
Mivel próbálják megmagyarázni az ellenkezőjét?

Krujnek Attila # 2010.10.24. 09:49

Kormánytisztviselő vagy? Rájuk szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a köztisztviselőkre.

"Jubileumi jutalom – a jogszerző idő szigorítása

A kormánytisztviselő a köztisztviselővel azonos hosszúságú szolgálati idő és azonos kedvezmények figyelembe vétele mellett jogosult azonos összegű jubileumi jutalomra, de a szolgálati időt a Ktv-nél rigorózusabban számítja a Kjtv. A Ktv-től eltérő jogosultsági feltételek a következők! A 25, 30, 35, illetve 40 év számításakor a Ktv. 49/E. § (3) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a jubileumi jutalomra jogosító idő megállapításánál a 72. § (1)-(2) bekezdése az irányadó azzal, hogy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, illetőleg 1992. július 1-je után munkaviszonyban töltött időt figyelmen kívül kell hagyni. Ennek értelmében – szemben például a közalkalmazottakra hatályos rendelkezéssel – a Ktv. hatályba lépése előtti időszakból valamennyi munkaviszony és munkavégzésre irányuló jogviszony tartama jogszerző időnek minősül.
A Kjtv. – egyelőre (?) eltérően a Ktv-től – csak a közszférában eltöltött időt tekinti jogszerzőnek, amely szükségszerűen sérti azon kormánytisztviselők érdekét, akik 1992 előtt például egy vállaltnál vagy egyéni vállalkozóként dolgoztak. Akik például közel négy évtizedes szakmai múlttal őszre tervezték a nyugdíjba vonulást. A jubileumi jutalomra jogosító idő megállapításánál

•a Kjtv. és a Ktv. hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közszolgálati és kormánytisztviselői jogviszonyban eltöltött időt,
•a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992 . évi XXXIII. törvény [Kjt .], hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban töltött időt,
•a hivatásos szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
•a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
•a hivatásos nevelőszülői jogviszonyban,
•a Kjtv., a Ktv., illetőleg a Kjt. hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, valamint
•az állami vezetői szolgálati jogviszonyban töltött időt kell figyelembe venni."

Lásd teljes cikk: http://munkajogportal.hu/…lasa-ii-resz

Lyonee # 2010.10.24. 10:23

Kormánytisztviselő általános iskolában?

Vesper # 2010.10.25. 06:21

Kedves Lyonee!

Közalkalmazott vagyok.
Arra hivatkoztak, hogy a termelőszövetkezetnél töltött éveket nem lehet beszámítani a jutalomba. Azt, hogy annak idején áthelyezéssel vettek át a második munkahelyemre, és onnan a jelenlegibe, nem vették figyelembe.
Tudnál jogszabályhelyet írni, amire hivatkozhatnék?

Köszönöm a válaszod!

nanya # 2011.01.10. 09:07

Üdv!
1986 szeptember óta dolgozom óvónőként,mikor jár nekem jubileumi jutalom?