GYED,GYES, táppénz


Gyuri # 2005.07.18. 12:26

Sziasztok!

Páromnak 2005.06.11-én járt le a gyed ideje az első gyerkőc után, az óta 2005.08.15-ig megkapja a fizetett szabadságát, és ugyebár ez után lehetne igényelni a GYES-t.
Szeretnénk mihamarabb egy második gyereket.
Kérdéseim:

  1. 2005.08.15-től kaphat gyest 22500 értékben, ettől kezdve ugye fizetés nélküli szabin van a munkáltatójánál (közalkalmazott)? Ettől a 22500 összegtől szeretnénk valahogy többet "kapni"..
  2. GYES-ről el mehet-e táppénzre (mondjuk veszélyeztett terhesség jogcímen betegállományba kerül)? Vagy ne igényeljük meg a GYES-t és várjunk még?
  3. Vagy valahogyan legyen 4 órás munkája? A jövőbeli magasabb GYED végett..
  4. Mi alapján fogják számolni a GYED-t, ha megszületik a második gyerkőc? Jár-e a GYED ezek után?

KÖszi a segítséget!

Üdv.: Gyuri

ericica # 2005.07.20. 10:43

Tisztelt Fórum!
Három hónapos terhes vagyok, és dolgozom, de csak 2004 május 18.-a óta. Ha a szülési szabadság előtt kell táppénzre mennem, akkor hogy számolják ki nekem annak összegét?
A 2004-es év keresetét 365-tel osztják el és annak veszik a 70 százalékát, vagy pedig csak a biztosított napok számával osztják az összeget?
És később, ha GYED-et fogok kapni abba beleszámolják a táppénzes időszakban kapott pénzt, vagy csak az aktív keresetemet
veszik alapul?
Köszönöm előre ha válaszolnak.
Erika

TAndrea # 2005.07.22. 13:29

Sziasztok!
GYED-en vagyok a 10 hónapos kislányommal. Munkahelyemen bejelentettem, hogy ősztől dolgozni szeretnék, és ők azt mondták, pont kapóra jövök, viszont az előző, nagyjából középvezetői pozíció helyett egy alacsonyabb szintű pozíciót tudnak jelenleg ajánlani. Ez számomra egyelőre nem gond, hiszen eléggé kiestem a gyakorlatból és bízom magamban annyira, hogy később újra feljebb léphessek. Viszont azt is mondták, hogy a fizetésem az azonos szinten lévőknél lényegesen magasabb. Ugye, nem csökkenthetik a béremet, csak ha esetleg én is belegyezek (de természetesen nem fogok)? Azt mondta a főnököm, úgy fognak eljárni, ahogy azt a törvény előírja, legfeljebb, ha a többeiknek lesz béremelés, nekem majd nem. Ezt megtehetik?
Mikor elmentem táppénzre, majd szülni, természetesen vissza kellett adnom a céges mobilomat. Most kérhetem, hogy kapjam vissza ugyanazt vagy egy másikat, vagy akkor kapok, ha a cég indokoltnak és szükségesnek találja?
Köszönöm a válaszokat.
Andi

Kála # 2005.07.25. 05:19

Szia Andi!
A munkabéredet csak veled együtt, közösen tudják módosítani, de azt valóban megtehetik, hogy mivel új munkaköröd lesz, az éves bérkorrekció alkalmával tekintettel a munkaköri átlagnál magasabb béredre, neked kevesebbet vagy egyáltalán nem adnak emelést (illetve ez ugye csak egy ajánlat, amit vagy elfogadsz vagy nem).
A céges mobilodnál az a kérdés, hogy mi van a szerződésedben, illetve, hogy az új munkakörödhöz jár-e - ha az abban dolgozóknak nem jár, akkor neked sem fog, persze feltéve hogy létrejön a munkaszerződés módosítás.

Blanka # 2005.07.25. 15:47

Sziasztok,
Nem tudom pontosan kihez fordulhatnek az esetemben. Az Avon IT-nak dolgozom, ket eve. Kb. fel eve a fonokom engedelyezte az USA-ba valo kiutazasomat hatarozatlan idore a kapcsolatom miatt, ugy hogy tovabbra is dolgozom (usa-ban, otthonrol) . Nem terveztem ferjhez menni, de mivel fel evnel hosszabb idot nem tolthesz el az allamokban anelkul, hogy ne kelljen hazamenned, vagy hosszabbitast kerned, osszehazasodtunk , hogy itt is legalizalhassuk a helyzetemet. Meg nem tudtuk eldonteni, hol is szeretnenk elni.. A hazassagkotesunk koruli napokban kiderult, hogy terhes vagyok, ez viszont eleg bonyolultta teszi a helyzetet. Ha jol tudom, fuggetlenul attol, hol is elsz, megillet minden tamogatas a ceg reszerol. Tovabbra is dolgozom, de azt nem tudom, hogyan kell eljarnom , ha majd szuletesi szabadsagra kellene mennem, anelkul, hogy hazautaznek.
Ha hazamennek , otthon toltenem el az utolso honapokat egy megoldas lenne, de a legkedzezotlenebb a ferjem es az en szempontombol. A baba szuletese utan sem utazhatnek azonnal, igy kb fel evet kellene kulon toltenunk. Az erdekelne, hogy van-e esetleg erre az esetre olyan megoldas, ami mindenki szamara kedvezne.A fonokom szerint haza kellene utaznom mielobb, viszont en nem latom , hogy erre miert van szukseg, ha ugyanugy teljesitem a kotelessegeimet - barhol is vagyok. Es eleg sok kiadassal is jarna. Azzal tisztaban vagyok, hogy gyest csak akkor kaphatok majd, ha a gyermekem magyar allampolgar is lesz, ez konnyen atlathato, emiatt nem aggodom. Attol felek inkabb, ha esetleg veszelyeztetett terhes lennek, kihez fordulok, mit tehetek.
Elore is koszonom a segitseget.
Blanka

Szakbarbár # 2005.07.25. 16:29

Teljesen mindegy, hogy hol élsz és dolgozol, ha egy magyar cégnél vagy a magyar szabályok szerint biztosított. A betegségi és anyasági ellátások - táppénz, tgyás, gyed - úgy működnek, hogy ha a jogosultságod megszerzed rá, akkor minden mástól függetlenül jár, akár külföldre is folyósítják.

A családtámogatási ellátások, a családi pótlék, az egyszeri anyasági támogatás és a gyes az már érdekesebb, mert a családi pótlékhoz és gyeshez itt kell élni. Nem az állampolgárságon van a hangsúly, a magyar állampolgár gyermeke úgyis hivatalból magyar állampolgár lesz. Az egyszeri anyaságit bevallom nem tudom, hogy hogy jár ilyenkor, de inkább arra hajlom, hogy jár, csak akkor kell egy külön igazolás arról, hogy mennyit voltál kint, mert csak ez a felmentés a legalább négyszeri terhesgondozáson való megjelenés alól - azzal ne is próbálkozz, hogy kinti orvossal igazoltatod.

Úgyhogy inkább csak technikai akadálya van az egésznek, anyakönyvi kivonatot hitelesen le kell fordítani, papírokat ide-oda küldözgetni, de ami a legérdekesebb, az a táppénzhez a keresőképtelenség igazolása, amiről most meg nem mondom, hogy működik, de jó bonyolultan, az biztos.

Zoltán György # 2005.07.25. 21:23

Blanka!

Ahogy Szakbarbár válaszából kiolvasható...

Maradj kint! A gyermek második életévének betöltéséig jár a gyed.

A gyes jelenleg 21.600.-Ft/hó vagy ilyesmi.
Ezért ne utazz haza semikor, mert az többe kerül!

Ráadásul ha kint születik meg a gyermeketek, akkor automatikusan megkapja az állampolgárságot.

Nem szakadtok külön... kis időre sem...
Lesz apja is a gyereknek...

Miért is akartál haza jönni?!?!?

Blanka # 2005.07.26. 14:04

Szia Gyorgy, szia Szakbarbar!
Koszonom a valaszaitokat.
Hozzam maskeppen jutottak el a gyes-gyed anyagi informacioi. Ha jol ertettem, a kereseted 70%-at kapod tappenz ideje alatt es az elso fel evben, ami nalam elerne a havi 100e Ftot. Tulajdonkeppen nem akartam hazamenni, a fonokom tanacsolta, szerinte csak igy jutok ezekhez a jovedelmekhez. Ha jol ertettem, csak otthoni orvos igazolasa altal engedelyezik a tappenzt.. A ferjem jovedelme nem a legnagyszerubb, ezert is tartottam meg a munkamat, szukseg van meg arra a "zsebpenzre" amit dollarban itt megkapok. Tulajdonkeppen ettol nem akartam elesni. A font emlitett informacioim szerint eleg magas osszeget kapnek. Rosszul ertesultem? Illetve , azt sem tudhatom, nem-e koltozunk haza 1-2 ev utan, ha igen, folytathatnam a munkamat. .
Ha van meg javaslatotok, legyszives irjatok meg. Koszonom!
Blanka

Bogie # 2005.07.26. 14:17

A gyed a jövedelem naptári napi átlagának 70%-a, de 2005-ben max. 83 ezer, mindig a ktgvetés határozza meg az adott évre.

Blanka # 2005.07.26. 17:10

Koszonom Bogie. Viszont tovabbra is fontall a kerdesem, kihez/kikhez kell fordulnom, ha nem utazom haza. A fonokomhoz, HR -hez , esetleg TB-hez, nem tudom ki az , aki ebben segithet. Nem akarok pesszimista lenni, de kisse tartok a ceg/HR hozzaallasatol..Nem tudom , hogy mivel allok szemben, mit kellene lepnem, ha madj szulesi szabadsagra kell mennem.

Szakbarbár # 2005.07.26. 19:02

A munkáltatón keresztül tudod igényelni a táppénzt, tgyást, gyedet, akkor is, ha nem kifizetőhely, mert neki kell hozzá kitölteni egy nyomtatványt a biztosítással és a jövedelemmel kapcsolatos adatokkal.

Egyáltalán nem mondtam, hogy csak itthoni orvos igazolhatja a keresőképtelenséget. A kifizetőhelyek kaptak nemrég egy körlevet erről, ahol le volt írva, hogy EU-s meg nem EU-s országban hogy kell eljárni, átfutottam, de nem sokra emlékszem belőle, igazából csak arra, hogy bármelyikre van megoldás. Majd megnézem Neked.

Zoltán György # 2005.07.26. 20:19

Blanka!

Könyvelőként tankönyvből tanultam valami ilyesfélét...:-)

Csabika 2000.04.28.-án,

Matyika 2001.10.08.-án,

Gergőke 2003.03.19.-én született.

Mindhárom kisfiam esetében én intéztem az összes ilyen igénylést.
Azaz valós tapasztalatokkal rendelkezem.

Ha küldesz egy e-mailt, megosztom veled ingyen bérmentve a tapasztalataimat, tanácsaimat...

Jó egészséget!

Blanka # 2005.07.27. 00:17

Szabarbar, Koszonom az ujabb infokat, mindenkeppen remenykeltoek:)
Gyorgy, neked kuldtem egy emailt.
Udv,
Blanka

TAndrea # 2005.08.01. 13:19

Még lenne egy kérdésem a lenti, első kérdésemmel kapcsolatban. Olvasva itt a különböző topikokat, úgy értelmezem, hogy a 30 nap védettségig nem csökkenthetik a béremet a másik, "alacsonyabb" pozíció miatt, de utána igen, pl. munkaerő átcsoportosításra hivatkozva. Jól értem? Ehhez is kell, gondolom, a közös megegyezés, és ha én nem egyezek bele, akkor rendes felmondással ki is rúghatnak? Vagyis lehet, hogy jobb lenne mindezt tisztáznom, mielőtt visszamegyek?
Ma töltöm a GYED után a szabim első napját. Ilyenkor mit lehet még tenni?
Hogy jöjjek ki jól ebből az egészből?

the big cat # 2005.08.01. 14:25

30 nap után sem csökkentehetik a béredet egyoldalúan, csak ha beleegyezel. Persze ha nem egyezel bele, akkro nyilván elbocsátanak.

Ebből nemigazán lehet jól kijönni. Amit mérlegelned kell, az az, hogy kell-e a munakhely alacsonyabb beosztással, kevesebb bérért, vagy inkább mondjanak föl, fizessenek ki, és keresel másik munkahelyet.

TAndrea # 2005.08.01. 14:44

Hát ez nem túl jó hír.
A szabadság is beleszámít a 30 nap védettségbe?

Karika # 2005.08.01. 15:48

Igen, beleszámít.

leuven # 2005.08.01. 16:43

Sziasztok.A kérdésem az lenne, hogy Gyed alatt lehet-e alkalmimunkát válalni.

Karika # 2005.08.01. 17:20

Lehet, csak meg ne tudják az illetékesek.

leuven # 2005.08.01. 21:39

Most komolyan kérdezem, alkalmimunkavállalási kiskönyvvel lehet-e?

Szakbarbár # 2005.08.02. 07:20

Komolyan nem lehet. Csak úgy, ahogy Karika javasolta.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel
Ebtv. 42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;
clarissa # 2005.08.02. 08:22

Sziasztok!
Szerintem elég rizikós az alkalmi munkavállalói könyvvel Gyed mellett dolgozni.Mert azért azt csak meg kell kérni a Munkaügyi kirendeltségen , az tovább jelenti, majd az Apehnak, tehát a rizikó él hogy kiderül a dolog.És akkor jön a szegény kismamának majd a bírság, meg az utólagos befizetés.Egy megoldás, hogy Gyesre megy , ha a gyermek már elérte az 1 éves kort dolgozhat napi 4 órában, otthonában korlátozás nélkül.

Szakbarbár # 2005.08.02. 11:00

Az apehnak semmi köze ahhoz, hogy valaki dolgozik gyed mellett. Ezzel a gyedfolyósító egészségbiztosító felé kell elszámolnia kb. egyszámjegyű százalékban kifejezhető eséllyel annak, aki van olyan buta valaki, hogy hivatalosan dolgozik gyed mellett.

Pl. egy maximális gyedet, ami nettó 70.000, nyilván senki nem fog 22.600 Ft-os gyesre lecserélni azért, hogy kereshessem mellé AM könyvvel mondjuk 20-30.000-et,úgyhogy bármennyire is ez a tisztességes, nem javaslom.

TAndrea # 2005.08.03. 16:30

Az én kérdésemre visszatérve: ha a 30 nap után vissza akarják venni a fizetésemet (csökkenteni), és én nem egyezek bele, és rendes felmondással felmondanak, akkor 6 év munkaviszony után jár-e végkielégítés, és ha igen, mennyi?
Köszi,
Andi

the big cat # 2005.08.03. 16:36

Kéthavi végkielégítés, és talán 50 nap felmondási idő, nincs most jogtár nálam, valaki majd pontosít.