Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


GYED,GYES, táppénz

Dödölle1 # e-mail 2009.06.19. 17:01

Tisztelt Fórumtagok / Szakértők!

Az alábbi kérdésben kérném segítségeteket:
Munkaviszonyom megszűnt 2009 június 14-én.
A mai napon (2009.06.15) gyermekorvosunk kiírt táppénzre 4 éves gyermekemmel.
Kérdésem az lenne, hogy ezen (gyermekgondozási) táppénz időtartama hány napban maximált; ill. ez alatt az idő alatt – pl. egy hét múlva – önmagam jogosult vagyok-e passzív táppénzre menni; tehát az ennek igénylésére munkaviszony megszűnte után nyitva álló 3 napot a jelenlegi táppénz meghosszabbítja-e?

Előre is köszönöm gyors válaszotokat és segítségeteket! -------------
Válaszok:

1. Egy 4 éves gyermekkel gyermekévenként attól függően, hogy egyedülálló vagy, vagy sem összesen 42, vagy 84 naptári napra vagy jogosult.

(A gyermekév a gyermek születésnapját követő naptól a következő évi születésnapjáig tart.)

Mivel passzív táppénzen leszel van egy korlát, a 45 nap, azaz max 45 napig kaphatsz bármilyen jogcímen táppénzt a mv. megszűnése után.

2.Nem, nem hosszabítja meg, azaz ha a gyermek meggyógyul és keresőképessé válsz, majd a következő naptól saját jogon válsz keresőképtelenné táppénzre már nem leszel jogosult.

Lásd: 43.§. (1) bekezdés.

Ez ugyanis egy új keresőképtelenség, ami a mv. megszűnését követő 3 napon túl következik be. ----------
A GYÁP-ra vonatkozó válaszomat megalapozó jogszabály:

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

 1. a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 45 napon át;
 2. egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, illetőleg ápolása címén a gyermek egyéves koráig;
 3. egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként nyolcvannégy naptári napon át;
 4. háromévesnél idősebb, de hatévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként negyvenkettő, egyedülállónak nyolcvannégy naptári napon át;
 5. hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként tizennégy, egyedülállónak huszonnyolc naptári napon át.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a biztosított, ha részére külön törvény rendelkezése szerint betegszabadság jár, a 44. § a) és f) pontjában említett keresőképtelenség esetében táppénzre legkorábban a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól jogosult.

(3) Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.
(4) Biztosításának a tartamára tekintet nélkül jár a táppénz annak, aki

 1. tizennyolc éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy
 2. iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik, és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.

(5) Ha a biztosított a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző egy éven belül már táppénzben részesült, ennek időtartamát az újabb keresőképtelenség alapján járó táppénz folyósításának időtartamába be kell számítani.
(6) Az (5) bekezdés alkalmazásában nem számít előzménynek az az idő, amely alatt a biztosított

 1. egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása,
 2. beteg gyermek ápolása,
 3. közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás, hatósági elkülönítés vagy a járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat
miatt részesült táppénzben. (7) A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje. --------
Üdv. :)
benevar # e-mail 2009.06.19. 15:51

Rebi01!

"Évek óta folyamatos munkaviszonyban álltam, jelenleg tgys-en vagyok, de sajna közben megszünt a munkaviszonyom.
Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben jár-e gyed, vagy a gyed igénylése napján szükséges a munkaviszony?"

GYED-re jogosult az is akinek a biztosítási jogviszonya a THGY folyósítása alatt szűnt meg.

Rebi01 # e-mail 2009.06.19. 13:54

Kedves Szakértők!

Évek óta folyamatos munkaviszonyban álltam, jelenleg tgys-en vagyok, de sajna közben megszünt a munkaviszonyom.
Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben jár-e gyed, vagy a gyed igénylése napján szükséges a munkaviszony?
A segítséget előre köszönöm.

Kiskifli #   2009.06.17. 13:50

Kedves Szakértők!

A problémám a következő, cégemnél a gazdasági helyzetre való tekintettel 20%-os fizetés csökkentést jelentettek be. Július végén szülni fogok, ezért jelenleg szabadságon vagyok majd a szülés napjáig kb. még 3 hétig táppénzen leszek. Alapbér modosításról szoló papírt még nem kaptam de folyamatos a munkavállalóknak törtnő kiosztása

Kérdésem az lenne, hogy kismamaként rám is vonatkozhat-e a fizetés csökkentés vagy az én béremet ez az intézkedés már nem változtathatja?
És ha ez engem is érint befolyásolhatja a tgys/gyes összegét vagy rejt valami buktatót a számomra?

Köszönöm segítségüket, várom a választ nagyon, szeretnék tisztán látni.

Kriszlau #   2009.06.17. 12:58

Kedves Mingu! és szakértők!

Megkérdezhetem, hogy miért mondtad Mónikának, hogy szabadság alatt kirúghatják ha terhes?
Nem úgy van, hogy védettséget jelent a terhesség még akkor is ha valaki nincs táppéznen?
Teljesen mindegy a gazdasági helyzet!
Már csak azért is kérdezem, mert én e hónapban megyek vissza gyedről dolgozni, vagyis kiveszem a szabijaimat és eztán táppénzre megyek( 14 hetes terhes vagyok) a férjem igényli a gyest, és nekem a mep-nél azut mondták, hogy a terhesség alatt is védve vagyok!
Akkor ez hogyis van?

judit.0529 # e-mail 2009.06.16. 14:10

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem az lenne még a korábbi hozzászólásommal kapcsolatban: -

Jelenleg passzív gyeden vagyok, – ami 2009. 06. 30-án lejár – és a második gyermekememet várom 2009. 09. 04-re.
2007. 06. 30-án született első gyermekem, előtt határozott idejű munkaviszonyom volt, mely 2007. 07. 30-án lejárt, tehát a thgy ideje alatt. Passzív jogon kaptam a terhességi gyermekágyi segélyt és utánna passzív jogon a gyedet is.
Szeretném 2. gyermekemmel is igénybe venni a thgy-t és a gyedet.
A kérdésem az lenne, hogy mit kell tennem ehhez?
Mivel 2009.06.30-án a gyed lejár, igényelhetném a gyes-t, de úgy tudom, hogy akkor nem leszek jogosult a thgy-ra és a gyedre, így azt férjem venné igénybe a második gyermek születéséig (2009.09.04).
Így ha július és augusztus hónapra bejelentkezek álláskeresési járadékra a szülés időpontjáig és a szülés napján igénylem a thgy-t akkor jogosult leszek a thgy-ra és a gyedre?
Mivel így a szülés időpontjában aktív jogon lennék biztosított és ha bele számít a szülés előtti 180 nap biztosítási időbe a passzív gyed is, akkor 180 nap is meg lenne.
Kérdésem még, hogy ha ez így működne, hogy a szülésig két hónap álláskeresési, a szülés napjától pedig thgy, akkor a gyed igényléséhez a május 19-i hozzászólásnak megfelelően kellene eljárnom ahhoz, hogy a gyedet is megkapjam. Tehát a thgy után ismét 1 hónap álláskeresési, majd gyed.

- hogy a gyakorlatban hogyan működik az, hogy az álláskeresésit a szülés után 1-2 nappal mondanám vissza és még aznap megigényelném a thgy-t is, ha még nem fognak rendelkezésemre állni az igényléshez szükséges papírok. (pl. születési anyakönyvi kivonat, TAJ kártya) Gondolok itt arra, hogy pl. megszülök szeptember 4-én és 15-én megkapnám a baba papírjait, akkor lehet-e visszadátumozva pl. szept.6-ával megszüntetni az álláskeresésit és igényelni a thgy-t, ha azt ténylegesen szept.15-én tudom megtenni? Tehát mennyire fontos még aznap megjelennem amikor meg akarom szüntetni az álláskeresésit és igényelni a thgy-t? Vagy nem is muszály egy nap elintézni a kettőt, lényeg, hogy a szülés napján álláskeresésin legyek, aztán az időpont, (hogy a szülés után mikor) és a sorrend, (hogy előbb thgy-t igényelek, aztán visszamondom az álláskeresésit, vagy fordítva), már nem lényeg?
Segítségüket előre is köszönöm.

Vásárhelyi Lili (törölt felhasználó) #   2009.06.16. 11:47

Kedves Szakértők!

Nos én is sok helyen érdeklődtem már, hogy mi a helyzetem de eddig egységes választ nem kaptam sehol sem.

Őstermelő vagyok kis földdel, a családdal együtt gazdálkodunk. Most babát várok, kérdésem az lenne mire vagyok jogosult ha fizetem a havi 4500 at a biztosításra és az évi 12500-at is befizettem , de adóznom nem kellett eddig? (hozzáteszem persze van más nem rendszeres jövedelmem ami adómentes szintén de csak és kizárólag alkalmi megbízásos szerződéssel nagyon kis összegű bevétellel).

Köszönöm szépen a segítséget.

mingu # e-mail 2009.06.16. 11:32

Kedves Mónika!

Szerintem egyből táppénzzel kezd, mert az védettséget jelent. Szerintem, ha kiderülne, hogy terhes vagy és szabin vagy akkor lehetséges, hogy megszűntetnék a munkaviszonyod a jelenlegi gazdasági helyzetben. Természetesen ez munkáltatótól függ. Viszont ha táppénzen vagy, nem mondhatnak fel neked. Táppénzt kapsz, igen még úgy tudom ez 70 %. Közben megszülsz és ahogy megszültél (pár óra alvás után::) fel kell hívnod a munkáltatót, vagy írásban tájékoztatod, hogy jelenleg kórházban vasgy és X-án megszületett a gyermeked, a védőnő pedig el fogja mondani, hogy hogyan igényelheted a többi támogatást pl tgyes stb.
Mingu

mekaju # e-mail 2009.06.16. 11:23

Tisztelt Szakértő, Fórumozók!

2006.nov.30.-án született a kisfiam,2008.nov.30-ig Gyed-en voltam azóta gyesen, most 12 hetes terhes vagyok.
A kérdésem ha átadom a férjemnek a gyest és én kiveszem a 2 év alatt felhalmozott szabit majd elmegyek táppénzre kapok e a gyerkőc megszületésével t-gyást majd gyedet? és ha igen ezt miből számolják ki?
Előre is köszönöm a gyors választ!

Ágnes6 # e-mail 2009.06.15. 20:40

Tisztelt Fórumtagok / Szakértők!

Az alábbi kérdésben kérném segítségeteket:
Munkaviszonyom megszűnt 2009 június 14-én.
A mai napon (2009.06.15) gyermekorvosunk kiírt táppénzre 4 éves gyermekemmel.
Kérdésem az lenne, hogy ezen (gyermekgondozási) táppénz időtartama hány napban maximált; ill. ez alatt az idő alatt - pl. egy hét múlva - önmagam jogosult vagyok-e passzív táppénzre menni; tehát az ennek igénylésére munkaviszony megszűnte után nyitva álló 3 napot a jelenlegi táppénz meghosszabbítja-e?

Előre is köszönöm gyors válaszotokat és segítségeteket!

Mónika-24 #   2009.06.15. 18:47

Én jelen pillanatban még aktív dolgozó vagyok. Viszont a házi teszt alapján már kismama is.
Olyan munkahelyem van, ahonnan biztos el kellene jönnöm a babavárás alatt ( mint veszélyeztetett terhes).
Az lenne a kérdésem, hogy vegyem ki a maradék szabadságomat és utána menjek táppénzre, vagy eleve a táppénzzel kezdjem.

Kérem segítsenek. Valószínűleg tulajdonosváltás is lesz július végén, augusztus elején. Ez mennyiben fog érinteni engem?
S még azt szeretném kérdezni, hogy itt a folyamatos táppénz alatt kapok-e valami juttatást? Ez lenne a fizetés 70%-a? Illetve utána mit kell megigényelnem, és azt is mi után számolják ki?
Több fórumot is olvastam már, de nagyon örülnék egy "személyre szabott" válasznak.

nandy #   2009.06.15. 16:35

pockos83:

A passzív táppénz azért passzív, mert nincs mögötte biztosítási jogviszony. Az igaz, hogy a 180 napba beleszámít, de ha passzív táppénzről mész szülni, nem jár majd TGYÁS és GYED.

Olyan nincs, hogy a passzív táppénz alatt szánik meg a munkaviszonyod. Amíg a munkaviszony fennáll, addig "rendes táppénzre" vagy jogosult, "passzívra" pedig a munkaviszony megszűnését követő naptól.

Az aug. 15-ig tartó munkaviszony sem lenne elég valószínűleg, mert ha 27-ére vagy kiírva a szülésre, akkor ott még van közel két hét.

Álláskeresésire viszont el tudnál menni.

nandy #   2009.06.15. 16:30

(hmmm... az előző beírásom először elszállt, majd előkerült...)

nandy #   2009.06.15. 16:29

judit0529:

Az is egy jó megoldás, amit te írsz. Az apuka igényli a gyes-t, te pedig elmész álláskeresésire, majd onnan szülni.

Lépések:

 1. A TGYÁS-t nem a szülés napjától, hanem 1-2 nappal későbbi időponttal kell igényelni (kezdőnap), addig pedig maradjon a munkanélküli.
 2. A TGYÁS lejártával először vissza kell menni álláskeresésire, de nem kell egy egész hónap, elég néhány nap is. És aztán kérni a GYED-et.

Arra viszont figyelj, hogy ha szeretnétek még harmadik babát is, akkor a ketteske után kapott TGYÁS, GYED már nem számít majd bele a 180 napba!

nandy #   2009.06.15. 16:25

judit0529:

A TGYÁs és a GYED jogosultságának feltételei:

 • az igénylést megelőző két éven belül legalább 180 biztosításban töltött nap - ez nálad megvan.
 • az igénylés napján fennálló biztosítási jogviszony - ehhez kell egy munkahely, vagy pl. álláskeresési.

Ha munkanélküliről mész szülni, akkor

 1. A TGYÁS-t nem a szülés napjától igényled, hanem egy-két nappal későbbi időponttól, addig pedig legyél álláskeresésin.
 2. A TGYÁS lejártával menj el újra pár napra (nem kell egy hónap!) munkanélkülire, és aztán kérd a GYED-et.

Annyit viszont érdemes tudnod, hogy ha álláskeresésiről mész szülni, akkor a jövőbeni harmadik babánál már nem fog az előzetes 180 napba beleszámítani a mostani TGYÁS, GYED... Tehát ha szeretnétek még babát, akkor ahhoz majd mindenképpen kell 180 nap munkahely vagy egyéb biztosítási jogviszony.

nandy #   2009.06.15. 16:19

Dorka30:

Mi szerepeljen az orvosi szakvéleményekben (endokrinológus és nőgyógyász), ami leginkább alátámasztja a táppénzt?

Hát ezt egyedül a kezelőorvosod jogosult eldönteni... Ha ő igazolja a munkaképtelen állapotodat, akkor a munkáltató nem írhatja felül önhatalmúlag.

Pockos83 # e-mail 2009.06.15. 14:07

Tisztelt Szakértő!

Határozott idejű szerződéses kismama vagyok (ami nemsokára le is jár). Már nagyon sok törvényt, forumot elolvastam ezzel a témával kapcsolatban. Tisztában vagyok vele, hogy a GYED megigényléséhez aktív munkaviszony - vagyis biztosítottnak kell lennem a szülés pillanatában. A 180 nap biztosított időm megvan: 2008. júniusában államvizsgáztam, majd augusztus 27-től november 11-ig munkaviszonyom volt, majd most 2009. március 1-től megint munkaviszonyom van.
Viszont 2009.06.30-án lejár a szerződésem (és nagyon úgy néz ki, hogy nem fogják meghosszabbítani egyáltalán), de augusztus 29-re vagyok kiírva.
Eddig úgy voltunk vele, ha meghosszabbítják a szerződésemet legalább augusztus 15-ig, akkor el tudok menni TGYÁS-ra és így járna a GYED. De így sajnos nem tudom, hogy ha passzív táppénzre elmennék, azután TGYÁS-ra, akkor jogosult lennék-e a GYED-re (ugyanis nem a TGYÁS alatt, hanem a passzív táppénz alatt szünne meg a munkaviszonyom)? Vagy jelentkezzek be a Munkaügyi Központba, mint álláskereső? (De akkor meg a 365 napos munkaviszonyom nincs meg).
Kérem segítsenek, mert most már teljesen tanácstalan vagyok!
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat!

judit.0529 # e-mail 2009.06.15. 10:29

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg passzív gyeden vagyok, - ami 2009. 06. 30-án lejár - és a második gyermekememet várom 2009. 09. 04-re.
2007. 06. 30-án született első gyermekem, előtt határozott idejű munkaviszonyom volt, mely 2007. 07. 30-án lejárt, tehát a thgy ideje alatt. Passzív jogon kaptam a terhességi gyermekágyi segélyt és utánna passzív jogon a gyedet is.
Szeretném 2. gyermekemmel is igénybe venni a thgy-t és a gyedet.

A kérdésem az lenne, hogy mit kell tennem ehhez?

Mivel 2009.06.30-án a gyed lejár, igényelhetném a gyes-t, de úgy tudom, hogy akkor nem leszek jogosult a thgy-ra és a gyedre, így azt férjem venné igénybe a második gyermek születéséig (2009.09.04).
Így ha július és augusztus hónapra bejelentkezek álláskeresési járadékra a szülés időpontjáig és a szülés napján igénylem a thgy-t akkor jogosult leszek a thgy-ra és a gyedre?
Mivel így a szülés időpontjában aktív jogon lennék biztosított és ha bele számít a szülés előtti 180 nap biztosítási időbe a passzív gyed is, akkor 180 nap is meg lenne.
Kérdésem még, hogy ha ez így működne, hogy a szülésig két hónap álláskeresési, a szülés napjától pedig thgy, akkor a gyed igényléséhez a május 19-i hozzászólásnak megfelelően kellene eljárnom ahhoz, hogy a gyedet is megkapjam. Tehát a thgy után ismét 1 hónap álláskeresési, majd gyed.

Segítségüket előre is köszönöm.

Dorka30 # e-mail 2009.06.14. 21:25

Tisztelt Szakértő!

A Gyes letelte után a munkahelyemre nem vettek vissza. Jelenleg az áthozott szabadságomat töltöm. Teherbeestem és még a felmondási védelem alatt (gyes +30 napon belül) ezt a cégemnek be is jelentettem. Sajnos elvetéltem, ez már a második alkalom volt, de erről a cégnek még nem szóltam. A szabadság letelte után betegszabadságra, majd táppénzre szeretnék menni, amíg a következő baba össze nem jön. A táppénz indoka egy komoly hormonális nyaki műtét (2008. nov), mely a vetélések (2008. dec és 200ö9. juni) oka is lehet.
Kérdésem, hogy a cég oldaláról kifogásolható-e ez?
Mi szerepeljen az orvosi szakvéleményekben (endokrinológus és nőgyógyász), ami leginkább alátámasztja a táppénzt?

Köszönöm válaszát.

Dödölle1 # e-mail 2009.06.14. 12:46

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2008.12.01-től táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesként. 2009.07.11-én fog a kiírás szerint megszületni a kisfiunk. A táppénzt a 2007-es fizetésem alapján számították, ez érthető. Amit kérdeznék, hogy a TGYÁS-nak, valamint a GYED-nek melyik évben kapott bérem lesz az alapja, a 2007-es vagy a 2008-as?
Köszönettel, Sebőkné

----------------
A 2009.07.11-én kezdődő THGY alapja -fő szabály szerint, azaz ha 2008-ban van 180 bérezett napod akkor- a 2008.01.01-től 2008.12.31-ig élért kereset lesz. (Ebbe a táppénz összege nem, de a betegszabadságra kaptt bér beszámít.)

A a THGY 2009.07.11-én kezdődik, akkor -ha jól számoltam-a GYED is 2009-ben indul, így annak is a 2008-as bér lesz az alapja.

A fent megadott -az elbíráláshoz azért némileg hiányos- adatok alapján ennyit tudtam segíteni
DE

kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, illetve egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.)

Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –ha teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Üdv. :)

Dödölle1 # e-mail 2009.06.14. 12:33

Tisztelt Szakértők!

Kisfiunk július 5-én lesz 2 éves. Feleségem addig GYED-en van/lesz, majd július 6-án visszamegy dolgozni korábbi munkahelyére, ahol dolgozik ~1 hónapot és csak aztán veszi ki a „felhalmozott“ szabadnapjait.

Július 6-ával én mennék a gyerkőccel GYES-re (van napi 8 órás munkaidőm).

Ha én betegszem le, akkor mi jár számomra? Csak a táppénz vagy a GYES is? A táppénz összegét a július 6-ával kapott fizetésemből számítják ki?
Ha feleségem betegszik le és kerül táppénzre, akkor nekem attól még továbbra is járni fog a GYES?
Milyen összegű táppénz járhat feleségemnek, ha például novemberben kerül táppénzre?
Mivel az éves fizetésem a 36%-os jövedelemhatár felett van, tőlem – a GYES-ből – a 9,5%-os nyugdíjjárulékon kívül, 18 vagy 36%-os SZJA-t fognak levonni? (pontosabban a GYES 18/36%-át a fizetésemből?)
Válaszaikat előre is köszönöm!

--------
Válaszok:

Kérdés:
Július 6-ával én mennék a gyerkőccel GYES-re (van napi 8 órás munkaidőm).

Ha én betegszem le, akkor mi jár számomra? Csak a táppénz vagy a GYES is? A táppénz összegét a július 6-ával kapott fizetésemből számítják ki?

Válasz:A GYES folyamatosan a gyerek 3 éves koráig, valamint saját megbetegededésed esetén táppénz, de csak annyi napra ahány napot a GYES mellett dolgoztál.

A GYES melletti táppénzt a GYES melletti munkaviszony alatt elért keresetből számolják. Nagyon leegyszerűsítve azonban az első 180 napig (pontosabban amíg nem lesz 180 naptári napi kereseted, amit a GYES melletti/alatti munkaviszonyban értél el) csak a minimálbér 70, augusztus 01 után induló keresőképtelenségnél a minimálbér 60 %-át kaphatod táppénzként.

------------
 • Ha feleségem betegszik le és kerül táppénzre, akkor nekem attól még továbbra is járni fog a GYES?

Igen, ha a feleséged betegszik meg saját jogon kaphat tápénzt, de ha a gyerek betegszik meg gyermekápolási táppénzre az anya nem jogosult, csak Te!!!

----------------
Milyen összegű táppénz járhat feleségemnek, ha például novemberben kerül táppénzre?

Mivel július 05 és november 30 között nincs 180 nap, ezért az Ő táppénzét is a minimálbér figyelembevételével számolják ki (Bruttó táppénz=minimálbér 60%-a), de mivel a GYED miatt nincs az irányadó időszakban 180 napi keresete, ezért, ha az számára kedvezőbb, az előző, GYED ellátás alapjának figyelembevételével kaphatja a táppénzt.

(Itt is 2 eset lehetséges. Nagyon durván és leegyszerűsítve kb. annyi bruttó táppénzt fog kapni, amennyi GYED-et kapot. A pontos válaszhoz tudni kellene, hogy Ő is GYED maxos volt-e, illetve hogy a GYED-et 180 napi jövedelemből, vagy attól kevesebből állapították meg....)

-------
A GYES a Magyar Államkincstár hatáskörébe tartozik, ezért az azzal, illetve az adóval kapcsolatos kérdésedre válaszolni nem tudok, azzal a MÁK Családtámogatási Irodájához fordulhatsz. --------
Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, illetve egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.)

Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –ha teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv.

zsani82 # e-mail 2009.06.12. 17:18

Tisztelt Szakértő!

15 hónapos Réka lányommal gyeden vagyok jelenleg itthon,kistestvért szeretnénk,de úgy szerettük volna hogy max Réka 2.életévéig(2010 márc) szülessen meg hogy folyamatosan kapjam tovább a gyedet,ami sajnos már nem lehetséges,mert ebben a hónapban sem jött össze a baba:(
Ha köv hónapban összejön akkor ápr-ban születik meg,(ha minden rendben lesz)és már a gyedem akkor lejárna.

A második gyereknél mit történik,mit kell tennem,ha a 2év gyed lejárta után születik meg?
Szóval nagyon sajnálom hogy már nem férünk bele az időbe(márc-ig),pedig mindent megtettünk!!
Gyed előtt 1 évig dolgoztam de ez év jan-ban becsődölt és megszünt a munkahelyem.

Válaszukat nagyon szépen köszönöm!
Szép hétvégét kívánok!!
Tisztelett
Zsanett

sebokne29 # e-mail 2009.06.12. 16:37

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2008.12.01-től táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhesként. 2009.07.11-én fog a kiírás szerint megszületni a kisfiunk. A táppénzt a 2007-es fizetésem alapján számították, ez érthető. Amit kérdeznék, hogy a TGYÁS-nak, valamint a GYED-nek melyik évben kapott bérem lesz az alapja, a 2007-es vagy a 2008-as?
Köszönettel, Sebőkné

Barca # e-mail 2009.06.10. 19:41

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg gyeden vagyok kisfiammal. A GYED július közepén lejár, és szeretnék visszamenni tanári állásomba GYES mellett. Jeleztem írásban kb. 2 hónapja ezt a munkáltatómnak. Mostanában azt kezdi üzengetni, hogy nem köteles visszavenni, csak a GYES lejárta után. Igaz ez?
Javasolta azt is, hogy vegyem ki a szabadságomat( ez kb november közepéig tartana), majd menjek néhány hónap fizetés nélküli szabadságra, majd aztán a második félévben foglalkoztat teljes állásban. Korrekt ez?
Előtte 5 évet tanítottam ebben az iskolában, és a munkaviszonyom határozatlan időre szól.
Mi lehet a számomra kedvező megoldás?
Válaszát tisztelettel köszönöm és várom.

Veronyca81 # e-mail 2009.06.10. 16:17

Nagyon nehéz helyzetben vagyok,KÉREM SEGÍTSENEK!
2004 szeptembertől folyamatosan dolgoztam,de most 2009.június 15-én lejár a szerződésem.8 hónapos terhes vagyok,de így már nem vesznek fel sehová sem dolgozni.2 hónapom van még a szülésig és úgy tudom,hogy GYED-re csak akkor vagyok jogosult,ha a szülés pillanatában munkaviszonyban állok.Hogyan oldjam meg ezt a helyzetet?KÉREM SEGÍTSENEK!!!