Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


GYED,GYES, táppénz

nandy #   2009.09.03. 15:51

jav.
ha fizetnének legalább 3 havi átlagkeresetet

Vagy inkább négyhavit, mert van egyszer a 30 nap védelem, a 60 nap felmondási idő és az egyhavi végkielégítés.:)

nandy #   2009.09.03. 15:50

dévé: a munkaviszony időtartamába beleszámít a 10 éven aluli gyermek gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabi /azaz a TGYÁS, GYED és gyes is/. 3 év munkaviszony után jár 1 havi végkielégítés.

30 napon belül nem kezdődhet el a felmondási idő.

De ezen 30 napon belül kiadhatja /sőt, el is kell kezdenie kiadni/ a bentmaradt előző évek szabadságát. Ha marad még kiadatlan szabid, akkor azt a megszűnéskor pénzben meg kell váltania.

Azt vedd figyelembe, hogy a fiz.nélküli szabiról való visszatérésed után a béredet rendezni kell, ha időközben a hasonló munkakörben, hasonló végzettséggel rendelkezők körében volt béremelés. A felmondási időre, szabira stb. járó bért pedig már az emelt alappal kell számolni.

Közös megegyezést akkor írnék alá a helyedben, ha fizetnének legalább 3 havi átlagkeresetet, a szabadságokat, és még legalább 1-2 havi bért.

csaba07 # e-mail 2009.09.03. 15:08

Jó helyre írtam a kérdésem? Kérhetek választ, vagy túl triviális?
Előre is köszönöm a segítséget!

Tisztelt Szakértők!

Feleségem a második gyermekünk 2 éves kora után 2008-augusztusától fél állásban dolgozott, majd mostantól majdnem teljes állásban dolgozik. (pedagógus és 18 órában tanít) A fő állása mellett másodállásban egy pályázatban vesz részt az egyetemen . Második gyermekünk tartósan beteg (asztma) de ez idáig nem igényeltük tovább – gyermekünk augusztus 4-én múlt 3 éves – a gyest, mert nem látjuk át, hogy ez ebben az esetben mivel jár. (lehet-e? hogyan érinti, ha feleségem táppénzre szorul, maga, vagy a gyermek miatt?)
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Csaba

dévé # e-mail 2009.09.03. 14:56

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék , hogy mire számíthatok.

Jelenleg GYES-en vagyok , ami 2009 december 11-én lejár. A mai napon tértivevénnyel feladtam egy levelet az ügyvezetőmnek, miszerint szeretnék a GYES után munkába állni. A dolgok nagy valószínűséggel elbocsájtással fognak alakulni. A munkaszerződésem szerint 60 napos felmondási időm van.

  • Ebben az esetben milyen juttatás jár nekem. a cégemnél?
  • 2006 . junius közepe óta dolgozom, a gyerekkel itthon töltött idő is munkaviszonynak számít?
  • Ugye, jól tudom, hogy a Gyes után ( amikor is az összegyült szabimat töltöm) 30 napig nem mondhatnak fel?

Nagyon köszönöm válaszát:

DéVé

jukati # e-mail 2009.09.02. 12:34

Nandy és Dödölle1

Köszönöm szépen!
NAgyon sokat segítettetek a válaszaitokkal.
HOlnap megyek is a könyvelőhöz mert az idő sürget!
További szép napot!

nandy #   2009.09.02. 12:19

jukati:

Neked a 180 napod meglenne, mert ahogy Dödölle is írta, abba beleszámítják a mv. megszűnését követően folyósított (passzív) TGYÁS-t, GYED-et is.
Az a probléma, hogy a szüléskor nem lesz aktív biztosításod.
A szívességi bejelentést felejtsd el, helyette inkább szülés előtt egy-másfél hónappal mondd le a GYED-et, helyette kérj gyes-t, és ami nagyon fontos: legyél egyéni vállalkozó! Menj be az Okmányirodába, ott váltsd ki az egyéni vállalkozói igazolványt, és a szülésig tartó időszakra fizetsd be magad után a minimálbér utáni járulékokat. (ehhez persze ajánlott egy könyvelő segítségét is kérni, de szerintem nem fog sokat kérni, kb. 5-10 ezer forintot az egészért).

Dödölle1 #   2009.09.02. 12:03

L nézést, hogy bele elegyedek:

A GYES összege 2009-ben bruttó 28.500 Ft/hó, amiből 9,5% nyugdíjjárulékot vonnak le.

A THGY és GYED ellátásoknak a jelenleg hatályos jogszabályok szerint két feltétele van, amelyeknek egyidejűleg kell teljesülni.

Ebből következik, hogyha lesz biztosításod, de nem lesz a szülést megelőző 2 éven belül 180 biztosításban töltött napod THGY és GYED nem jár.

Jó tudni, hogyha lesz biztosításod akkor a THGY-nál a 180 napba be kell számítani a mv. megszűnése után folyósított táppénz, THGY és GYED idejét is.
(1997. évi LXXXIII. törvény 40.§. (2)bek.)

Gyed-nél ez a szabály egy kicsit módosul. (42/A §. (4)

Biztosításban töltött nap továbbá a munkaviszony fennállása alatti táppénzes, THGY-s, GYED-es nap is!!!

Javasolom, hogy lehetőségeidről személyesen egyeztess a REP PEEO Osztályvezetőjével. (Ennek módját szintén megtalálod az előző hozzászólásaim többségének a végén)

Fontos továbbá, hogy GYED alatt nem dolgozhatsz, azaz munkaviszonyt csak úgy tudsz létesíteni, ha a GYED-et visszamondod. (Ha jól értettem most GYED-en vagy.)

Javasolom továbbá, hogy visszalapozva olvasd el a szívességi bejelentésekkel kapcsolatos hozzászólásomat is, illetve a "szerzek munkát" beszéld át a REP illetékes osztályvezetőjével, nehogy később meglepetés érjen....

Üdv. :)

jukati # e-mail 2009.09.02. 08:58

Nandy!

Úgye a gyes az nem sok!
HA szerzek állást, lesz róla papírom,de 2 éven belül nincs meg a 180 napom akkor részesülök majd TGYÁSben és GYEDBEN??

KÖszönöm a segítséget!

nandy #   2009.09.01. 10:49

Az anyasági támogatás, a gyes és a családi pótlék alanyi jogon jár mindenkinek.

Az anyasági támogatás igénybevételének feltétele, hogy az anya legalább 4 terhesgondozáson részt vegyen (koraszülés esetén legalább egy), és az erről szóló orvosi igazolást a kérvényhez csatolja.

jukati # e-mail 2009.09.01. 10:31

Egy kérdést tegnap elfelejtettem.
Egyszeri anyaságitámogatásra jogusult leszek majd?
Vagy milyen támogatást igényelhetek majd meg???

Dödölle1 #   2009.09.01. 09:32

Jó tudni:

A tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, amikor az érintett hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy megfelelően tájékoztassák az igénylőket a családtámogatási és társadalombiz-tosítási ellátások közötti választás szabályairól – állapította meg az ombudsman.

A gyermekgondozási segély (GYES) szociális alapú, családtámogatási ellátás, a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) pedig foglalkoztatási viszonytól függő, biztosítási alapú ellátás. A két ellátásra vonatkozó jogosultsági feltételeket két eltérő jogszabály szabályozza, a benyújtott kérelmek elbírálását, illetve az ellátás folyósítását is két különböző szerv (a Magyar Államkincstár és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár) végzi. A két ellátás együttesen nem vehető igénybe, az aktuálisan folyósítottról le kell mondani, és a kedvezőbb igénybevételét kérelmezni kell.

A Szabó Máté ombudsmanhoz beérkező panaszok vizsgálata során kiderült, hogy a választási lehetőség szabályairól az ügyfelek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, a különböző pénzbeli ellátások közötti választás szabályainak alkalmazása során pedig a Magyar Államkincstár regionális igazgatóságai és az egészségbiztosítási pénztárak eltérő gyakorlatot folytatnak. Csak példaként: nem egységes az álláspontjuk az ügyben, mi tekinthető az ellátások közötti választás napjának.

A panaszos a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes igazgatóságának elhúzódó eljárása mellett azt is sérelmezte, hogy a magasabb összegű terhességi gyermekágyi segély igénylése érdekében a hónap közepétől mondott le a GYES-ről, az Igazgatóság mégis kiutalta az egész havi ellátást, amelyet három hónap múlva (a GYES megszüntetéséről szóló határozattal egy időben) a hivatal levélben visszakövetelt.

Ebben a három hónapos időszakban a panaszosnak semmilyen pénzbeli ellátást nem fizettek, mert a terhességi gyermekágyi segély folyósítására csak azután kerülhet sor, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhely, azaz a jogosult munkahelye megkapja az igazolást arról, hogy a panaszos a kiutalt családtámogatási ellátást visszafizette.

Az országgyűlési biztos megkeresésére a MÁK elnöke arról adott tájékoztatást, hogy nem tekinthető sem jogalap nélküli, sem felróható módon felvett ellátásnak a választás napját, de a terhességi gyermekágyi segély megállapítását megelőzően kifizetett GYES, így visszafizetése iránt a hatóság nem intézkedhet, a visszafizetés nem kötelező.
Az általános gyakorlat szerint azonban a társadalombiztosítási ellátást folyósító szerv csak azután kezdi meg az ellátás folyósítását, ha a MÁK által kiutalt többletet az ügyfél visszafizeti.

A jogbiztonság követelményével összeegyeztethetetlen az ügyfélnek fel nem róható többletkifizetések visszafizettetésének gyakorlata.

Az állampolgárok a családtámogatási ellátásokkal összefüggő eljárások során is joggal várják el a kiszámíthatóságot és az áttekinthetőséget, azonban a mai gyakorlat nem felel meg a jogbiztonság követelményének, állapította meg Szabó Máté.
Mindemellett a hatóság a csaknem három hónapos ügyintézésével megsértette az eljárási garanciák maradéktalan érvényesülését megkövetelő alkotmányos elvet, és ez oda vezetett, hogy a kérdéses időszak alatt az átlagnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő állampolgár – egy kétgyermekes kismama – semmilyen ellátásban nem részesült.

A MÁK elnöke a jelenlegi helyzet feloldásaként – a pénzbeli ellátások közötti választási szabályok megkönnyítése érdekében – olyan jogszabály-módosítást javasolt, amelynek révén kiszámíthatóbbá válna az eljárás, egyúttal lehetővé válna, hogy az ügyfelek a legkedvezőbb feltételek szerint vegyék igénybe az őket megillető ellátásokat, és megszűnne a kettős kifizetések, valamint az átmeneti ellátatlanság veszélye is. Szabó Máté jelentésében támogatta a jogszabály-módosítás javaslatát.

jukati # e-mail 2009.08.31. 18:49

NAndy!
Köszönöm az eddigi információkat!

Érdekesek ezek a törvények.
Jóhogy 5 évet dolgoztam és most még Pénzt sem kapok.
Pedagógus vagyok így két nyarat munkanélkülin voltam aztán meg ugyanoda visszavettek! AZ helyes? Erre is kitalálhatnának valami törvényt.
SUlit váltottam itt 2006. augusztus végétől voltam 2009,január 31-ig munkaviszonyban.

Hogy legyen két éven belül 180 nap munkaviszonyom, ha eleve GYEDEN vagyok?
A Tgyás alanyi jogon nem jár mindenkinek????
Aki eleve GYEDEN van azokra nem vonatkozik valami más törvény?? Egy kalap alá vonják azokkal akik az első gyereküket várják???án
GYEST fogok majd kapni???
NIncs valami kiskapu, hogy mégis legalább a TGYÁST kapjam?
Munkanélkülin keresztül mennék el???
AZ első gyerekem még nem tölti be a két évet mikor a második születik.
Kb 2 hónap különbség lesz!
MI lesz azzal a 2 hónap gyedemmel?
HA utána csak a gyest kapom akkor elmehetek munkanélkülire és kapok valami pénzt is???MIvel az csak több mint a gyes. CSak nem tudom hogy ahhoz mennyi időre nézik visszamenőleg a munkaviszonyt. 2002.augusztusától dolgozom. 2005júliusáig folyamatosan volt munkaviszonyom. azt a nyarat munkanélküliként töltötttem. Aztán ugyanoda visszavettek.
2006 augusztusában voltam kb 2 hét munkanélkülin, aztán 2008. január 31-ig más helyen dolgoztam.
Segítségét köszönöm.

nandy #   2009.08.31. 15:32

Gyed-re gondoltál?

Ha jogos a félelem, akkor elég csak az utolsó nap írásban kérni a fizetés nélküli szabit. A munkáltatónak kötelessége mérlegelés nélkül kiadni.

müller # e-mail 2009.08.31. 14:10

T. Szakértők!
Édesapa vagyok, most várjuk 3. gyermekünk és én szeretnék gyesre menni. Kérdezném, hogy bejelentsem e munkáltatómnak előre szándékom. Félek ha kiderül elbocsájtanak. Tehetik?
Köszönettel!

csaba07 # e-mail 2009.08.31. 10:50

Tisztelt Szakértők!

Feleségem a második gyermekünk 2 éves kora után 2008-augusztusától fél állásban dolgozott, majd mostantól majdnem teljes állásban dolgozik. (pedagógus és 18 órában tanít) A fő állása mellett másodállásban egy pályázatban vesz részt az egyetemen . Második gyermekünk tartósan beteg (asztma) de ez idáig nem igényeltük tovább - gyermekünk augusztus 4-én múlt 3 éves - a gyest, mert nem látjuk át, hogy ez ebben az esetben mivel jár. (lehet-e? hogyan érinti, ha feleségem táppénzre szorul, maga, vagy a gyermek miatt?)
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Csaba

nandy #   2009.08.31. 09:50

jukati:

A ketteskével sem TGYÁS-ra, sem GYED-re nem leszel jogosult, mivel nem rendelkezel az ahhoz szükséges biztosítási jogviszonnyal.

nandy #   2009.08.31. 09:48

Azt se felejtsük el, hogy esetleg járhat neked végkielégítés is...

nandy #   2009.08.31. 09:48

hajni:

Igen, nagyonis kellenek azok a papírok. Ha másért nem, a későbbi nyugdíj miatt biztosan. Tapasztalatból mondom, hogy a felszámolás alá kerülő cégeknél bizony elfelejtik beadni a NYENYI-t, ami végső soron nem az ő problémájuk lesz, hanem a biztosítotté (azaz a tied), mert ha nincs NYENYI, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szolgálati idő megállapításánál kiesik majd egy időszak. Ilyenkor a munkáltató által kiadott igazolással (pl. a "rózsaszín kiskönyvvel") lehet igazolni a szolgálati időt.

benevar # e-mail 2009.08.30. 15:19

Kedves poostimi!

Gyes folyósítása mellett korlátlanul lehet munkát vállalni, így 8 órában is.

poostimi # e-mail 2009.08.30. 09:05

Kedves Nandy!
Kérdésem a következő: szeretném megtudni, hogy gyes mellett hány órában vehet vissza a munkahelyem?
Ikreim vannak, vagyis a 3. életévüket betöltötték, mennek óviba, és még a 6 életévük betöltéséig kaphatom a gyest utánuk. Munkahelyem visszavár, és én nem mondtam nemet, de a gyest sem szeretném elveszíteni.
Megkérdezték ugyan, hogy akarom - e a gyes megszüntetését kérvényezni, de ha lehet gyes mellett dolgozni 8 órában (ezt mondták) akkor ki az a "bolond" aki visszamondja a gyest...
Várom válaszát, köszönettel: Pné

jukati # e-mail 2009.08.29. 12:09

Gyeddel kapcsolatban szeretnék kérdezni!

2008. január 15-én született meg a kisfiúnk.
A munkaviszonyom 2008. január 31-vel megszünt.
2009. október végén fog megszületni a kislányunk.
Az lenne a kérdésem, hogy jogosult leszek én majd a gyedre?
Csak THGY-t kapok?
Úgye a kislánylányunk még akkor meg fog születni mielőtt a fiú betöltené a 2 évet.
MIkor lenne érdemes megigényelni a GYEDET?(persze ha jogosult vagyok rá!)
MIután betöltötte a 2 évet előtte vagy utána?
HA esetleg nem vagyok jogosult a második gyerek után a GYEDRE mit kellenne csinálni, hogy jogosult legyek?

Válaszát,segítségét előre is köszönöm!

nandy #   2009.08.29. 11:40

Próbáltam megnézni az opten cégtárában, de valamiért állandóan lefagy :((

Úgy néz ki, hogy 2006-ban már felszámolás alá került a cég. Elvileg a felszámolónak kötelessége lett volna a papírokat kiadni, hogy miért nem tette meg, abba inkább ne menjünk bele...

Később még megpróbálok utánanézni, hátha megjavul a rendszer.

nandy #   2009.08.28. 23:39

hajni:

Az Agisz Kft. (Tatabánya) valóban megszűnt 2008. októberében. Meg kellene keresni a felszámolót - bár az nem biztos, hogy ő segíteni tud.

nandy #   2009.08.28. 23:25

Timka:

Örülök, hogy segíthettem :)) Egy tárgyalásnál nem árt az, ha te is tisztában vagy a jogaiddal... :D

gigoca # e-mail 2009.08.28. 23:06

Kedves Dödölle1!:o)

Kedves Öntől, hogy Ön is válaszra méltatott! Köszönöm a segítséget!
Minden jót kívánok!