Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


GYED,GYES, táppénz

Dödölle1 #   2009.09.15. 14:14

Kedves Dödölle!

Melyik jogszabályban van leírva, hogy csak a szigorú számadású jövedelemigazolást lehet elfogadnia az OEP-nek?
Azért kérdem, mert eddig soha nem kérte az OEP, most viszont igen.

---------------
  • válasz:

Kedves Nandy!

Íme:
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtására kiadott 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet.

37/A. § (1) A Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel járó jogviszony megszűnésekor a foglalkoztató a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványon (a továbbiakban: jövedelemigazolás) köteles igazolni a megelőző naptári év első napjától a jogviszony megszűnésének napjáig a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmét és azon időtartamokat, amelyekre a biztosítottnak pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme nem volt.

A jövedelemigazolásra külön fel kell vezetni az irányadó időszakban kifizetett nem rendszeres jövedelem végösszegét. A jövedelemigazolás mellékletét képező pótlapon kell szerepeltetni a nem rendszeres jövedelem összegét, jogcímét, megjelölve a kifizetésre való jogosultság időtartamát, valamint a kifizetés időpontját. A 27/A. § alkalmazásánál az irányadó időszakban megszűnt biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet - a biztosított kérésére - a foglalkoztató a jövedelemigazoláson igazolja.

(2) Pénzellátási igény benyújtása esetén a biztosított a foglalkoztató rendelkezésére bocsátja az irányadó időszak jövedelmét igazoló jövedelemigazolást (jövedelemigazolásokat). Ha a foglalkoztatónál társadalombiztosítási kifizetőhely nem működik a biztosított a jövedelemigazolást közvetlenül az illetékes REP-hez is benyújthatja.

-------------
A fenti nyomtatvány ugyanolyan szigorú számadású, tömbösített mint az ÁFA-s számlatömb, amit a REP házipénztáraiban vásárolhat meg a munkáltató.

Tekintettel a fentiekre azt csak kézzel lehet kiállítani!!!

A gépi (számítógépes) változatot csak azok az intézmények adhatják ki, amelyeknek az OEP Főigazgatója azt külön, írásban engedélyezte.

Ezt eddig is így értelmezte a REP (ez volt a jogalkotói szándék), azonban mivel a jogi normaszövegben nem fogalmaztak eléggé precízen a bíróság több eseti döntésben is a foglalkoztatónak adott igazat akkor, amikor az megfellebbezte a REP ellenőreinek ezzel kapcsolatos marasztaló határozatait.

Ezek után pontosíttatta az OEP a kormánnyal a jogszabályt.

Lásd még a témával kapcsolatban pl. a KMREP 2009/3 tájékoztatóját, valamint Soltészné kolléganő (OEP) táppénzzel kapcsolatos cikkét a TB tanácsadó 2009/05 számában 21. oldal 2. hasáb 4. bekezdés

Üdv. :)

szesza8 # e-mail 2009.09.15. 14:12

Kedves Dödölle!

2010 április elejére vagyok kiírva szülésre. 2005 január óta folyamatos a munkaviszonyom. 2008-ban 130000Ft brotto bért kaptam. 2009-ben augusztus 1.-től megemelték 145000Ft-ra. Azt szeretném kérdezni, hogy mikortól érdemes elmennem táppénzre még ez év végével vagy csak mondjuk jövő januárba. Mennyi lesz a thgym és a gyedem?
Köszönöm előre is a válaszát!

twerdy # e-mail 2009.09.15. 13:48

Kedves Dödölle !

Hú most már teljesen belezavarodtam, hogy mit is kell leadni. Talán annyit az előzményemről, konkrét béradatokat nem írnék:
2008.12.31-ével szűnt meg a munkaviszonyom, majd 2009.01.05-től jelentkeztem álláskeresőnek. A TGYÁS-hoz is a volt munkáltatóm állította ki a jövedelemigazolást. Azért gondoltam, hogy a múlt évi jövedelemről most is neki kell.

A próbálom fel venni a kapcsolatot azért írtam, mert nem olyan egyszerű, de nyilván mindent megteszek, mert nagyon fontos a dolog számomra. Bocsánat ha itt kérdezek de a Munkaü. központot is iszonyúan nehéz elérni, sokszor napokig hívom őket. Most biztos nagy butaságot kérdezek, de nem vagyok szakember: akkor ezt a szigorú számadású jövedelem igazolást ilyen esetben a Munkaügyi K. állítja ki??

Köszönöm és elnézést a sok és fárasztó kérdésemért:

Szilvi

nandy #   2009.09.15. 13:25

Kedves Dödölle!

Melyik jogszabályban van leírva, hogy csak a szigorú számadású jövedelemigazolást lehet elfogadnia az OEP-nek?
Azért kérdem, mert eddig soha nem kérte az OEP, most viszont igen.

Dödölle1 #   2009.09.15. 11:42
  1. Mivel a jogviszony és béradataidat a releváns 2 évre visszamenőleg nem közölted, ezért nem tudtam arra sem válaszolni, hogy mi lesz a GYED ellátás alapja. (Erről különben a T. 42/D §. rendelkezik.)
  2. A Foglalkoztatói igazolást a Munkaügyi Központ állítja ki, az előző jogviszonyok tartamát és a Peb. járulékköteles jövedelmet pedig a TB igazolvánnyal és a szigorú számadású Jövedelemigazolással kell igazolnod. (Magyarul ezen okmányokat csatolni kell a GYED igényhez. Lásd: Foglalkoztatói igazolás kitöltési útmutató, mint a jogszabály kivonata)

A volt foglalkoztató nem állít ki semmit!!!!

3. Az álláskeresési járadék nem Peb. járulékköteles, ezért nem képezi a GYED alapját.

Mindezekről a REP PEEO Ügyfélszolgálati munkatársa, vagy Osztályvezetője részletesen tud tájékoztatni.

4. Ne csak próbáld, hanem saját érdekedben vedd is fel a kapcsolatot a területileg illetékes Ov-vel.

Üdv. :)

twerdy # e-mail 2009.09.15. 08:15

KEDVES DÖDÖLLE

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ. Megpróbálom a kapcsolatot felvenni a REP osztályvezetőjével.
Viszont egy dolgot szeretnék még kérdezni ha nem baj, bocsánat: ha sikerül a folyamatban addig eljutni akkor a Gyed igényhez le kell adni egy foglalkoztatói igazolást (ez alapján számítják az összegét ki). Ezt ugye a volt munkáltatóm adja ki a múlt évre és a munkaügyi közp. ennek az évnek a 3 hónapjára?? Tehát kvázi az álláskeresési járadék is jövedelemnek számít?? Vagy mit vesznek ilyenkor alapul??

Mégegyszer nagyon köszönöm és hálás vagyok az energiájáért hogy ilyen készségesen segít.

Szép napot Szilvi

Dödölle1 #   2009.09.14. 10:47

KEDVES DÖDÖLLE !

Pár hónappal ezelőtt pontosan márciusban segített nekem, amit így utólag is nagyon köszönök, nagyon hálás vagyok érte.
Én volt az akinek a kislánya 2009.április 1-én született és előtte álláskeresési járadékot kaptam. Ha nem gond ismét segítsdégét szeretném kérni:
A terhességi gyermekágyi segélyem most szeptember 15-ével lejár. Utána 16-tól vissza kell mennem álláskereséi járadékra ugye?? Itt kérdezném hogy mennyi időre kell visszamenni?? Pl. 10 nap 1 hét elég?? De mondjuk, hogy konkrét példákkal kérdezzem: ha visszamegyek álláskeresésire 16-tól mondjuk 25-ig, akkor a Gyed igény mondjuk 22-től beadhatom?? Illetve az igénylés időpontja lesz ez. Magában a folyamatban szeretném még azt is kérdezni, hogy ilyenkor először a Munkaügyi központnál kell 25-én kérni az újabb szünetelést és elég utána beadni az OEP fele a GYED igénylést?? Tehát nem az számít amikor beadom ugye hanem hogy mikortól kérem??
(bocsánat ha butaságokat kérdezek)

Illetve még egy kérdésem lenne: hogy ilyen esetben ha sikerül elintéznem a GYED-et mia alapján számítják?? Ez évben az első 3 hónapra ugyxe álláskeresési járadékot kaptam, előtte volt bérem.

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM ELŐRE IS A SEGÍTSÉGÉT AMI KORÁBBAN IS NAGYON SOKAT JELENTETT SZÁMOMRA:

Szilvi ------------------

1. Attól többet, mint amit pár hónapja írtam most sem tudok segíteni.

Javasolom, hogy a kérdést -tekintettel arra, hogy komoly tétje van- ne velem, hanem a területileg illetékes REP PEEO Osztályvezetőjével beszéld meg, mivel Ő fog a kérdésedben dönteni.

(Van ugyan tárgyban egy OEP állásfoglalás, azonban gyakori tapasztalat, hogy a különböző REP-ek esetenként mégis különböző gyakorlatot folytatnak ezért szükséges és indokolt, hogy a kérdést a helyi vezetővel beszéld át.)

2. Az én szakmai véleményem a következő:

2009.09.16-tól ismét álláskeresési járadék. Megvárni, amíg azt kb. 2009.10.10-én kifizették. Ekkor a Mügyi Közponzthoz be, kérni a GYED-et mondjuk 2009.09.25-től. (A Mügyi Központ kiállítja a Foglalkoztatói igazolást, miszerint 2009.09.25-től kéred az ellátást. Leigazolja, hogy 09.30-ig kifizette a járadékot. Az Ebtv. értelmében 09.25-től 09.30-ig az igényt elutasítják azzal, hogy bért kaptál, de 10.01-től kaphatod a GYED-et, mert az igénylés napján (09.25.) biztosított vagy, illetve az Ebtv. lehetőséget ad arra, hogy az igényt visszamenőleg is kérd.

(Fontos: Ez az eset nem ugyanaz, mint az előző kérdezőnél, ugyanis a GYES-THGY átfedés jogi normával külön szabályozva van, itt viszont az általános szabály az érvényes!)

Végül íme az OEP állásfogléalásnak az ezzel kapcsolatos példája:

Aki tehát álláskeresési járadékban részesül az azokon a napokon amelyekre járadékot kapott biztosított.

Az országban az álláskeresési járadékról THGY-ra illetve GYED-re való jogosultság egységes elbírálását, azaz az jogalkalmazást elősegítendő az OEP Főigazgató helyettese körlevelet adott ki a 10064/2008. számon, valamint az ez alapján az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztálya és az OEP Pénzbeli Ellátási Főosztálya készített egy példákat is tartalmazó tájékoztatót, amit minden REP megkapott. A REP-ek feladata volt ennek a szakmai anyagnak a továbbítása a TB kifizetőhelyek felé. (Ezen tájékoztató –a jogforrási hierarchiának, illetve a jogalkotási törvénynek megfelelően nem jogszabály, csak jogértelmezés az a bíróságot nem köti, viszont az országban történő egységes jogalkalmazás érdekében a REP dolgozóknak kötelezően végrehajtandó utasítás.)

Ezen tájékoztató tehát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárban, illetve a kifizetőhelyeken megtalálható, akinek fentiekkel kapcsolatos, jogosultságot érintő kérdése, kételye van annak azt célszerű a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályvezetőtől elkérni, abba beletekinteni.

Példa:

A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik.
THGY ellátást kap 167 napig.
A THGY lejártát követően ismét álláskeresési járadékban részesül 2008.11.30-ig Ezt követően (miután a járadékot 2009.12.05-én kifizették a részére) 2008.11.25-től GYED-et igényel.

A GYED jogosultság 2008.11.25-től fennáll. Mivel azonban 2008. 11.25-től 2008.11.-30-ig álláskeresési járadékot (ellátást) kapott a GYED-et csak 2008.12.01-től fogják a részére folyósítani, de ezzel a GYED jogosultságot megszerezte.

Összegezve:

  • Aki álláskeresési járadékban részesül és az egyéb feltételeknek megfelel –azaz a szülést megelőző 2 éven belül van 180 biztosításban töltött napja- az THGY ellátásra jogosult. A szülés napjától kérni kell a járadék szüneteltetését, illetve a THGY folyósítását.
  • Aki így jár el az -fő szabály szerint a fent részletesen ismertetett okok miatt- már GYED-re nem lesz jogosult, de ha a THGY után nem GYED-et, hanem álláskeresési járadékot igényel ismét hónap végéig, majd az utolsó példának megfelelően miután erre az időre a járadékot részére kifizették pár napra visszamenőleges időponttól igényli a GYED-et, úgy jogosulttá válik erre az ellátásra is.

Jelen összefoglaló a fent hivatkozott szakmai anyag alapján készült.

Tekintettel arra, hogy a fentiek jogi szabályozása nem egyértelmű (ezért is született a fent hivatkozott tájékoztató) a félreértések elkerülése érdekében javasolom mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –mielőtt bármilyen ellátást igényelne forduljon bizalommal a REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. szellemében, amely jogszabályi hely szerint:

"Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ”, a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Rövidítések:
THGY: Terhességi-gyermekágyi segély
GYED: Gyermekgondozási díj
GYES: Gyermekgondozási segély

Üdv. :)

Dödölle1 #   2009.09.14. 10:07

Minden, a Ket. hatálya alá tartozó közigazgatási szerve vonatkozik -főszabály szerint- a 30 napos ügyintézési idő, így a REP-re és a MÁK-ra is.

Ezen túlmenően:

2004. évi CXL. törvény
a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól:

4. § (1) Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog

------------
Az ügyed mihamarabbi elintézéséhez, megnyugtató módon történő lezárásához célszerű személyesen felkeresni a REP PEEO Osztályvezetőjét és a MÁK CST Irodavezetőjét.

Üdv. :)

Györgyi76 # e-mail 2009.09.14. 09:36

Kedves Dödölle 1

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Tényleg hálás vagyok !!

Az lesz a legtisztább, ha újra célba veszem a hivatalokat és utána járok pontosan,hogyan is áll az "ügyem" de ezúttal nem hagyom magam "leépíteni" :)

Köszönöm !!!!!!!!!!!!

Szép napot, sikeres munkát kívánok!!

Györgyi

Györgyi76 # e-mail 2009.09.14. 09:30

Jó reggelt kedves Dödölle 1

Elnézést, már megint én :(

Még egy olyan kérdésem lenne, MÁK-ra nem vonatkozik a 30 napos ügyintézési idő?
Mert már szerdán 6 hete lesz,hogy a GYES lemondó nyilatkozatomat beadtam, az OEP-nél meg mindig ellenőrzés alatt van a TGYÁS igénylésem.
Nyilván azért,mert várják a visszaigazolást a kincstártól.

Igen, ez nagyon szomorú hogy két kisgyermekkel nemhogy elveszítettem 1,5 havi pénzemet hanem még azt a pénzemet sem kaptam meg ami járna.

Azért kérdezek ennyit, mert próbálom a megoldást ,jogorvoslatot megtalálni..

Ezért külön köszönöm a türelmét, segítőkészségét,megértését !

Györgyi

Dödölle1 #   2009.09.14. 09:26

Kedves Dödölle 1 !

Nagyon köszönöm minden jellegű segítségét :-)
Tényleg hálás vagyok a segítségért!

Még lenne egy gyors kérdésem( ígérem több nem lesz )
Elvileg hozhat olyan határozatot az Államkincstár, hogy fizessem vissza a kifizetett 2 havi GYES ellátás összegét? Vagy erre nincs lehetőségük?

Egyébként az OEP-ben 1 hete mondták azt,hogy az ügyem "ellenőrzés " alatt, ami tehát azt jelenti hogy felfüggesztették pillanatnyilag..
Remélem ez nem hónapokig tartó eljárás ??!!!

Györgyi ---------------

1. Szigorúan véve a jogszabályt a MÁK-nál nem fizetheted vissza a szülés napjától az igény lemondásának napjáig kifizetett GYES összegét azért, hogy helyette a magasabb összegű THGY-t kaphasd.

A gyakorlatban azonban időnként előfordul(t) (különösen a jogszabály ezen szakaszának a hatálybaléptetését követő időszakban), hogy a MÁK CST Irodavezetője "méltányosságból" mégis engedélyezi azt.

Ez irányú kéréseddel érdemes személyesen megkeresni a CST Irodavezetőt "hátha"....

2. Nem, ez nem azt jelenti. A felfüggesztésről végzést kell hozni. (A végzés leegyszerűsítve olyan, mint a határozat, csak nem az ügy érdemi részére vonatkozik.)

Akár van ellenőrzés, akár nincs a 30 napos ügyintézési idő köti a REP-et.

30 napon túli ügyintézési időnek csak REP Igazgató általi ügyintézési idő meghosszabbítás, vagy felfüggesztő végzés esetén van helye!!!

Üdv. :)

twerdy # e-mail 2009.09.13. 19:18

KEDVES DÖDÖLLE !

Pár hónappal ezelőtt pontosan márciusban segített nekem, amit így utólag is nagyon köszönök, nagyon hálás vagyok érte.
Én volt az akinek a kislánya 2009.április 1-én született és előtte álláskeresési járadékot kaptam. Ha nem gond ismét segítsdégét szeretném kérni:
A terhességi gyermekágyi segélyem most szeptember 15-ével lejár. Utána 16-tól vissza kell mennem álláskereséi járadékra ugye?? Itt kérdezném hogy mennyi időre kell visszamenni?? Pl. 10 nap 1 hét elég?? De mondjuk, hogy konkrét példákkal kérdezzem: ha visszamegyek álláskeresésire 16-tól mondjuk 25-ig, akkor a Gyed igény mondjuk 22-től beadhatom?? Illetve az igénylés időpontja lesz ez. Magában a folyamatban szeretném még azt is kérdezni, hogy ilyenkor először a Munkaügyi központnál kell 25-én kérni az újabb szünetelést és elég utána beadni az OEP fele a GYED igénylést?? Tehát nem az számít amikor beadom ugye hanem hogy mikortól kérem??
(bocsánat ha butaságokat kérdezek)

Illetve még egy kérdésem lenne: hogy ilyen esetben ha sikerül elintéznem a GYED-et mia alapján számítják?? Ez évben az első 3 hónapra ugyxe álláskeresési járadékot kaptam, előtte volt bérem.

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM ELŐRE IS A SEGÍTSÉGÉT AMI KORÁBBAN IS NAGYON SOKAT JELENTETT SZÁMOMRA:

Szilvi

Angers # e-mail 2009.09.11. 15:44

Bocsánat a duplán kérdezésért, de miután erre a fórum oldalra elküldtem kérdéseimet vettem észre, hogy a másikon szoktak inkább a gyesről munkába visszatérők érdeklődni.
(Frissen regisztráltam - új vagyok - Ne haragudj!)

Üdvözlettel: Angers

nandy #   2009.09.11. 14:52

/Légyszi ne kérdezz duplán, látod, most is ketten ugrottunk rá rögtön. Még szerencse, hogy hasonlót írtunk :)/

nandy #   2009.09.11. 14:36

Most nézem, hogy még fél évig felmondási védelem alatt állsz... Szóval akkor jelenleg nem tudnak veled mit csinálni, kötelesek fizetni a szerződés szerinti bért. Ha nem tudnak munkát adni, akkor az állásidőre valóban bért kell fizetniük, de nem a minimálbért!

Mt. 102. § (4) A munkáltató köteles a munkavállaló számára a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban, illetve a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően munkabért fizetni.

151. § (4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.09.11. 14:31

Nem mndhatnak fel neki, ha egyszer márciusig még gyest kap.
(Elnézést, én válaszoltam korábban, csak jött a hibaüzenet. Olyankor, ha elküldöm mégegyszer, akkor kétszer jelenik meg. A jelek szerint, ha nem küldöm el mégegyszer, akkor egyszer se jelenik meg. Bosszantó hiba, ideje lenne kijavítani.)

www.kbs-ugyved.hu

nandy #   2009.09.11. 14:25

.

nandy #   2009.09.11. 14:24

Angers:

Ha a munkaszerződés szerinti béred 252.500,-Ft, akkor az kötelezően fizetnie kell!! Ha csak takarítóként tud alkalmazni, akkor is. Ha nem tud munkát adni, akkor is.

A munkaszerződés lényeges eleme a munkabér, munkakör, munkaidő, ezeket módosítani csak mindkét fél beleegyezésével lehet.

Az már más kérdés, hogy ha nem vagy hajlandó belemenni, akár fel is mondhat neked, hisz a munkaköröd már rég megszűnt. Szóval érdemes lenne tárgyalni a munkáltatóddal.

nandy #   2009.09.11. 14:19

Vius:

A szülés várható időpontja előtt 4 héttel lehet szülési szabadságra menni.

De arra felhívom a figyelmed, hogy táppénz, TGYÁS és GYED folyósítása alatt nem lehet keresőtevékenységet folytatni, szóval jó lenne átgondolni azt a vállalkozást.

nandy #   2009.09.11. 14:17

Milcsi:

Azt nem értem, hogy miért csak a minimálbér után kapod a táppénzt?
Van egy ún. előnyszabály, mely szerint ha azért nincs 180 bérezett napod, mert előtte GYED-en stb. voltál, akkor a táppénz alapját a korábban folyósított ellátás /GYED/ alapján állapítják meg, ha az több, mint a minimálbér.

nandy #   2009.09.11. 14:15

birone:

A munkáltatód köteles "visszavenni" /tényleg, milyen hamis ez a kifejezés/. A gyes lejárta után még 30 napig felmondási védelem alatt állsz, ami azt jelenti, hogy közölheti ezidő alatt a felmondást, de a felmondási idő csak a védelem megszűnése után kezdődhet el. És onnantól jár 55 nap felmondási idő, a felére köteles felmenteni a munkavégzés alól.
Plusz járni fog minimum háromhavi végkielégítés is, továbbá kb. 55-60 nap szabadságmegváltás.

Ez azt jelenti, hogy van kb. fél éved arra, hogy másik állást találj.

Angers # e-mail 2009.09.11. 12:59

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Tanácsát szeretném kérni az alábbi ügyben!
2002. júliusa óta pénzintézetnél kisvállalati ügyfélreferensként dolgoztam. 2004. decemberétől 2009. május végéig gyermekeimmel voltam itthon, Gyeden majd Gyesen. (A Gyest még 2010. március végéig kapom.)
2009. június 1-től 74 nap elmaradt szabadságomat töltöm.
Munkáltatóm személyi alapbéremet 252.500,-Ft-ban állapította meg és megírta, hogy távollétem alatt munkahelyemet, munkakörömet érintően több ízben átszervezés történt, így munkahelyem megszünt, eredeti munkakörömben nem áll módjában alkalmazni. (Megjegyzem régi kollégáim a vállalati osztályon dolgoznak. - Változott a név, de a munka ugyanaz.)
Néhány napja ajánlatot kaptam a munkáltatómtól, hogy vállalati bankszámlakezelőként havi fix: 160.000,- Ft + teljesítménybér 100% esetén: 72.000,- Ft tud alkalmazni. Ez azt jelentené, hogy a betanulási időszakban csak a 160.000,- Ft alapbért kapnám a korábbi 252.500,- Ft-tal szemben.
Tudom, hogy nem vagyok köteles elfogadni ezt az ajánlatot.

  • Ebben az esetben az állásidő járna, ami az alapbérem, a 252.500,-Ft? A munkaügyes szerint az állásidő a minimálbérrel egyezik vagy nem sokkal több.
  • Hivatkozhat-e arra, hogy megszünt a munkaköröm, mikor Ön azt írta, hogy felmondási védelem alatt álló munkaköre nem szüntethető meg. (megírná a törvényt, paragrafust, ahol ez szerepel?)
  • Tényleg dolgozhatok máshol is, ha a pénzintézet állásidőt fizet? (itt is kérném a törvény, paragrafust)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Angers

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.09.11. 11:11

Ha nem közöltétek vele a felmondást, és valóban keresőképtelennek nyilvánították, akkor egyelőre nem lehet mit tenni. Ha a keresőképtelensége megszűnt, akkor fel lehet neki mondani - ha a rendes felmondás valamely jogszerű és okszerű indoka fennáll.

A lényeg, hogy gyes után 30 nap felmentési idő jár neki, ez alatt nem mondhatunk fel.
Ez tévedés, és ez a tévedés sodort bajba benneteket. (Elkelne egy jogász a cégnél, vagy legalább egy átalánydíjas szerződés egy ügyvéddel.) A felmodást a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően azonnal lehet közölni, a felmondási idő nem kezdődhet 30 napon belül.

www.kbs-ugyved.hu

000Vica000 # e-mail 2009.09.11. 10:55

Kedves Fórumozók és Segítők!
korábban már írtam problémámról. Köszönöm a segítséget.
A gond az, hogy nem írásban vette át a felmondását, hiszen mielőtt vissza akart jönni dolgozni (szabadság megkezdése előtt), közöltük vele a tényállásokat.. pontosabban: kérdeztük a szándékát, hogy ő hogyan képzeli, azt hiszem elég korrektül.
A lényeg, hogy gyes után 30 nap felmentési idő jár neki, ez alatt nem mondhatunk fel. Tehát ennek tényét hivatalosan csak akkor közölhetjük (és ha ezt tudtuk volna előre, valószínűleg nem is mondjuk meg..). De mint ahogy normális körülmények között minden dolgozó sorsa valahol a mi gondunk is, úgy voltunk vele, ha időben szólunk, talán könnyebb..
lényeg a lényegben: szeptember 2-án kaptunk tőle egy fecnit postán, hogy 1-jétől táppénzen van.. de erről hivatalon orvosi állományba-vételt még nem láttunk...
Nem tudom, hogy ezen körülmények figyelembe vételével lehet-e bármi dolgot tenni a mi javunkra is, vagy abszolút meg van kötve a kezünk, és viseljük az anyuka mélységes felháborodását és az ezzel járó fizetési kötelezettségeinket?
Köszönöm mindenkinek aki próbál segíteni
További szép napot kívánok!
Vica

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.09.11. 09:20

A kérdésem az hogy meg tagadhatják-e a munkába állást?
Azt éppen meg - csak akkor állásidőt kell fizetniük.

www.kbs-ugyved.hu