GYED,GYES, táppénz


nyüzsi # 2010.03.17. 14:49

Tisztelt szakértő!

Jelenleg gyeden vagyok, 2010.szeptemberig. Akkor lejár a 2 év, de szertnénk még egy babát. A kérdésem a következő lenne. Hogyan fogják a második baba után a gyedemet számolni?
Jól gondolom hogy a második babaára nézve az a tv lessz irányadó hogy :
Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.
Tehát e tv alapján én meg fogom kapni a gyedre való jogosultságot 2 évre?

Mi lenne a jobb megoldás hogy optimalizálni tudja a gyedem összegét?

  • Ha a szülés után kivenném a szabadságomat, majd elmennék táppénzre? Ez azt jelentené, hogy szeptembertől decemberig szabadságon lennék utánna pedig januárban 15 nap betegszabi, malyd táppénzes állomány ( a bérem br 150.000 Ft): Ez esetben a gyed alapja a 4 hónap bér + a 15 nap betegszabi átlagkeresete lenne? Jól gondolom?
  • Mi lenne abban az esetben ha nem mennék vissza dolgozni, hanem a gyed lejárta után egyből táppénzre mennék? Egyeltalán ez lehetséges? Akkor mi lenne a táppénz alapja? És a későbbi gyedemet sz hogyan befolyásolná? Ha így járok el akkor az alábbi tv figyelebevételével a gyedem alapja a 147.000 ft lessz?

    A szülőnek nincs 180 napi jövedelme

Ha nem lehet a táppénzszabályok alkalmazásával megállapítani a gyermekgondozási díj összegét,

akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része

figyelembevételével kell azt megállapítani.

Mert ha ez így van akkor akkor sem járok rosszabbul ha a szabimat nem veszem ki hanem nem igénylek gyest és a gyed után egyből betegszabadságra megyek? Vagy eben az esetben a betegszabi 15 napja bérrel ellátotnak minősül és akkor a betegszabi 15 napja után fogják számítani a gyedem alapját?
Gondolom a Tgyás alapja ua lessz mint a Gyed alpaja.
Vagy az lenne a jó eljárás ha a 4 hónap mellé mé 2 hónapot ledolgoznék, és akkor meg lenne a 180 napom és akkor a vissza 180 napot számítanák be? De akkor a gyedem nem változna jelentősen hoszen csak a 15 nap betegszabi csökkenti és az majdnem mindeggy hogy 40 vagy 6 hónapra oszlik el. Jól gondolom?

Ha a gyest lemondom a betegszabi előtt akkor a gyermek apja megigényelheti akkor is ha nem lakunk egy háztartásban? Vagy akkor a gyereket át kellene jelenteni hozzá, és lemondeni a családi pótlékot és azt is neki kellene megigényelni?

Válaszát előre is köszönöm

Ágnes

gigianyu86 # 2010.03.17. 14:07

Sziasztok!!
Lenne 1 nagyon nagy problémám.
Ma bementem a TB-hez és ott szembesültem a ténnyel a fönököm kirugott ki is léptetett a mai nappal a Tb-és a APEH rendszerböl.De én a mai naptól táppénzen vagyok mert veszélyeztett terhes vagyok.Én nemtudtam róla hogy kirugott pénteken mondta hogy kifog rugni rendkivüli felmondással de én szombaton kórházba kerültem kedden engedtek ki.Kedden még a kórház védett a kirugástól mátol viszont a táppénz.De pénteken még dolgoztan.Ilyenkor mit tudok tenni???Én papirokat nem irtam alá mert nem is tudtam arrol hogy kirugot.Hova tudok fordulni ilyen ügyben.?Ezt megtehette szabályos volt ez a lépése a fönökömnek???
Novemberbe fogok szülni.Az a baj ezzel hogy igy kirugott de persze papiron még nem mert nem iratott velem alá semmit csak a számitogépén jelentetet ki mindenhonann ezzel azt érte el hogy csak passziv táppénzen lehetek 30 napig pedig nekem végig azon kéne lennem mert veszélyeztett terhes vagyok.De igy nem tarthaznak azon:(:(:(

Kérlek segitsetek bármilyen tanácsot elfogadok!!!!
Előre is kösznöm Gigianyu86

nandy # 2010.03.17. 10:31

Tímea:

A munkáltatód köteles foglalkoztatni, mégpedig a munkaszerződésben foglaltak szerint. Tehát nem változtathatja meg a munkakörödet, munkabéredet, munkaórák számát... Ehhez a te beleegyezésed is kellene.

Egyet változtathat, sőt, kell is: ha a távollétedben a cégnél volt bérfejlesztés, akkor annak megfelelően a te munkabéredet is emelnie kell.

A munkábaállástól számított 30 napon belül ki kell adni az előző évekről bentmaradt szabikat is, melyet már az emelt bérrel kell fizetnie.

Az viszont tisztázásra szorul, hogy a "pozíciód" a munkaszerződésedben is benne volt-e, vagy csak a munkaköri leírásodban, mert utóbbit - bizonyos szabályok betartásával - egyoldalúan is változtathatja. De a béredet akkor sem csökkentheti.

nandy # 2010.03.17. 10:26

Szeretnék segitséget kérni:Tavaj február 24-töl agusztus 31 ig 4 órába dolgoztam.Szept 1 töl vagyok 6 órás.Igy is meg lehet nekem a 180 napom?Most várom a második babámat.Tavaj február 14.ig gyesen voltam első kisfiammal ő most 4 éves.Jelenleg is megvan a munkaviszonyom de sajnos veszélyeztette terhes vagyok igy március 17.töl holnaptol táppénzre kell jönnöm.Fog igy járni nekem Tgyás,Gyed???
Előre is köszönöm, a választ.
Üdvözlettel Gigianyu86

A 180 nap az naptári nap, nem kell arányosítani a ledolgozott órák szerint (ellentétben a nyugdíjjal).
De neked 365 nap kell, viszont az is meglesz.
A munkáltató nem mondhat fel neked rendes felmondással, mert a terhesség és a táppénz miatt is - duplán - védett vagy. Ne aggódj.

Tímea01 # 2010.03.17. 06:45

A következőben szeretnék tanácsot kérni: édesanya vagyok, kislányom 2 éves lesz júniusban, és ezért vissza kell mennem dolgozni. Szándékomat jeleztem a munkahelyem felé, akik erre azt válaszolták, hogy nem vesznek vissza, mert elégedettek az utódommal. Hogy ne kelljen vissza venniük, megváltoztatták a pozíciómat értékesítési asszisztensről kereskedelmi asszisztensre, hogy azzal érveljenek, már nincs meg a pozícióm. De a levelezési aláírása továbbra is értékesítési asszisztens, és a munkaköre sem változott. Kérdéseim:

  1. Ezek szerint a saját pozíciómba nem tudok vissza menni?
  2. Köteles vagyok elfogadni a felajánlott ügyfélszolgálati munkakört sokkal kevesebb fizetésért?
  3. Amennyiben felmondok a cégnél, ki kell fizetniük a bent lévő szabadságomat? Vagy le kell dolgoznom a felmondási időt? Ha le kell dolgoznom, milyen pozícióba?

Segítséget előre is nagyon köszönöm!

gigianyu86 # 2010.03.17. 06:37

anne01

Köszi hogy észre vettél igen a második babámat novemberre várom.
Szóval akkor te azt mondod ne idegeskedjek emiatt hogy kapok-e gyedet majd???
Szerinted kirughat a munkáltatóm táppénz alatt mert terhes vagyok??Vagy védve vagyok???

sila # 2010.03.17. 00:43

Sziasztok.

A segítségeteket kérném.
gyesen vagyok március 2ától,és megtudtam hogy a munkahelyemre nem vesz vissza a munkáltatóm.(a védettségi idő után elküld)közalkalmazotti munkahely.Nem szeretnék ölbe tett kézzel itthon ülni még egy évet ezt tudva.Arra jutottam,hogy akkor beadom a rendes felmondásomat írásban,és elmegyek munkanélkülire,és esetleg képzésen is részt vehetek,és munkanélkülit is kapok.A férjem nek pedig igényeljük a gyes t.(a férjemnek egy órás bejelentett munkája van sajnos)
kérdésem vajon ez (ezek)lehetséges e így?

levelem másik része a munkáltatómnak írásban adok indoklás nélküli felmondást,a felmondásomat megelőzi,hogy előtte jelzem szóban és elkérem a pontos felmondási időt és hogy hány nap szabi jár.hogy tisztában legyek a dolgokkal.
kérdéseim:felmondásomat postai és tértivevényes en adjam vagy csak vigyem be?jelezzem e szóban is a gyes alatti felmondásomat?
A felmondásom előtt/megkezdésekor kérhetem e egy másolatát a kollektív szerződésről?

szívesen fogadok bármilyen hozzászólást,segítséget.

anne01 # 2010.03.16. 20:50

giganyu86

Azt csak feltételeztem, hogy április 30 után szülsz.

anne01 # 2010.03.16. 20:45

gigianyu86

Járni fog, csak nálad már nem 180 nap, hanem 365 nap előzetes biztosítási idő kell majd, de az is megvan.

gigianyu86 # 2010.03.16. 19:52

sziasztok!

Szeretnék segitséget kérni:Tavaj február 24-töl agusztus 31 ig 4 órába dolgoztam.Szept 1 töl vagyok 6 órás.Igy is meg lehet nekem a 180 napom?Most várom a második babámat.Tavaj február 14.ig gyesen voltam első kisfiammal ő most 4 éves.Jelenleg is megvan a munkaviszonyom de sajnos veszélyeztette terhes vagyok igy március 17.töl holnaptol táppénzre kell jönnöm.Fog igy járni nekem Tgyás,Gyed???
Előre is köszönöm, a választ.
Üdvözlettel Gigianyu86

milsza # 2010.03.16. 16:53

Sziasztok, a "tgyás jogosultság" témakörnél kérek egy kis segítséget, kérlek s.o.s-ben válaszoljon oda nekem valaki.
Nagyon szépen köszönöm előre is.

nandy # 2010.03.16. 15:57

A munkaszerződésem a gyed ideje alatt járt le. Ebben az esetben mi a teendő?

Mivel akkor már eleve fizetés nélküli szabin voltál, így szó sem lehet arról, hogy "rádolgoztál" volna egy napot. Tehát a határozott idejű szerződésed lejárt a gyed alatt, annak ellenére, hogy a papírjaidat nem kaptad meg.

Dödölle1 # 2010.03.16. 15:13

é nélkül.

Dödölle1 # 2010.03.16. 15:11

jacqueline 2010.03.16. 15:52 Válasz:

Thgy: nagyon durván a 4 órás minimálbér 70%-a
GYED: szintén mínusz 9,5% nyugdíjjárulék

GYES: fix összeg, 2010-ben 28.500Ft/hó, ikergyermekek esetén ennek a kétszerese.

Családi pótlék, egyszeri anyasági támogatás, illetve az 1993. évi III. tv. ellátásai réászorultság esetén.
Ez utóbbiról érdeklődni a Polgármesteri Hivatalban lehet.

Üdv. :)

jacqueline # 2010.03.16. 14:52

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy 4 órás minimálbér alapján mennyi támogatásra (tgyás, gyes, gyed) számíthatok, illetve, hogy az alap - bér alapján számított - támogatáson felül igényelhetőe bármilyen más támogatás is emellé a valószínűleg nagyon alacsony összeg mellé

Köszönettel

Jacqueline

hhhhh # 2010.03.16. 10:45

Tisztelt pazs4
A munkaszerződésem a gyed ideje alatt járt le. Ebben az esetben mi a teendő? Én úgy tudtam hogy neki kellett volna megtenni a lépéseket(a papírjaimat kipostázni stb), vagy nem?

pazs # 2010.03.16. 09:51

hhhh: amennyiben a határozott időtartam még akkor járt le, amikor dolgoztál, vagyis legalább másnap, amikor a munkaviszonyod lejárt, a felettesed tudtával az addig megszokottak szerint munkát végeztél, akkor valóban határozatlan idejűvé vált a munkaviszonyod (feltételezem, hogy eredetileg nem 30 napos volt a határozott idő, mert akkor csak annyival hosszabbodott volna meg).

hhhhh # 2010.03.16. 09:46

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkál­tatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel. L.M

rush85 # 2010.03.16. 07:29

Kedves Dödölle és nandy,

Köszönöm szépen az eddigi segítségeteket.
Lenne még egy kérdésem, mert annyit agyalok mostanában ezen hogy esezmbe jutott még valami ami lehet hogy jó megoldás lenne,

Szóval, hogy ne hozzam kellemetlen helyzetbe a munkáltatót, egy esetlges ellenőrzéssel az megoldás e ha egy vagy másfél hónap után mégis csak ki jelentetem magam és el megyek munkanélkülire.
Munkanmélküliről mennék el szülni...

Úgy tudom akkor szintén igényelhetem a Tgyást tavalyi év alapján és a gyedet is.
csak kérdésem az lenne hogy a gyed alapját a munkanélküli járandósság képezné és az alján számolnának vagy akkor ezt a 1 vagy másfél havi béremet vennék jövőre alapul a gyed megállapításnál?
Vagy minmdkettőt és átlagolnának?

Köszönöm szépen előre is segítségeteket.

Üdv.

mzolka # 2010.03.15. 22:42

Tisztelt Hozzáértő(k)!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi helyzettel kapcsolatban. Jelenleg a felmondási időmet töltöm, én mondtam fel a munkáltatómnak, 35 nap a felmondási időt szükséges letöltenem. 18 nap szabadságot vettem ki eddig, ami lényegesen több a 6 nap időarányos szabadságomnál. Várhatóan betegszabadságon és táppénzen fogom eltölteni a fenti felmondási időszakot. Mekkora várható munkabérrel számolhatok erre az időszakra? Hogyan történik ebben az esetben a bérszámfejtés? Táppénzt ill. betegszabadságra járandóságot csak a ledolgozott napokra kapok?
Nyilvánvalóan a szabadságot a felmondást megelőzően kivettem.

Lehet, hogy rossz helyen kérdezősködöm, akkor elnézést!:)

Köszönettel

zsili83 # 2010.03.15. 12:53

Dödölle nagyon szépen köszönöm a segítséget:)

hhhhh # 2010.03.14. 15:07

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkál­tatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel. L.M

Dödölle1 # 2010.03.14. 09:00

TB Kifizetőhelyi ügyintézők, illetve pénzbeli ellátásokkal foglalkozó könyvelők, ügyintézők figyelmébe ajánlom:

Megjelent a Kifizetőhelyi Tájékoztató aktualizált változata. Hatályos 2010.02.15-től.

Kapható a REP házipénztáraiban.

Ára a kiegészítéssel együtt 2.640 Ft.-

A Tájékoztatóban foglaltakat minden társadalombiztosítási kifizetőhely köteles alkalmazni!

Az OEP Főigazgatója élve a 217/1997 (XII. 1) Kormányrendelet 40. §-ban kapott felhatalmazással 2006-ban a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvénynek az állami irányítás egyéb jogi eszközeiről szóló részében szereplő módon Tájékoztatót bocsátott ki.

A tájékoztató a hivatkozott tv. 55. §-nak megfelelően olyan tényt és adatot közöl, amelyet a jogszabály végrehajtásáért felelős szervnek a feladata teljesítéséhez ismernie kell.

Kivonat a tájékoztató "preambulumából":

Az OEP célja, hogy elősegítse az egységes kifizetőhelyi feladatellátást, az Egészségbiztosítási Alap védelmében a pénzbeli ellátások jogszerűen kerüljenek megállapításra, továbbá, hogy a biztosítottak a jogosan járó egészségbiztosítási pénzbeli és baleseti táppénz ellátásokhoz hozzájussanak. Elengedhetetlen, hogy a kifizetőhelyek naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a foglalkoztatók és a biztosítottak társadalombiztosítással kapcsolatos jogai és kötelezettségei vonatkozásában és az igény érvényesítési eljárások során a jogszabályokban előírtakat alkalmazzák.

A fentiekben meghatározott célok elérése érdekében a szakanyag a biztosítási kötelezettség, a járulékfizetési kötelezettség, valamint a vonatkozó uniós szabályok ismertetésétől kezdve, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz összegének megállapítására vonatkozó szabályokig bezárólag –a gyakorlati alkalmazást magyarázatokkal és példákkal segítve- mindazon alapvető ismereteket tartalmazza, amelyek a kifizetőhelyi munkát támogatják.

A tájékoztató 2006.05.01-től lépett hatályba, amely aktualizálásra került. Ezen javított változatban leírtak 2009. 10.01-től, illetve az időközben bekövetkezett további módosítások 2010.02.15-től minden társadalombiztosítási kifizetőhely számára kötelező érvényű azzal, hogy jogszabályváltozás esetén a jogszabályban előírtakat kell alkalmazni.

További kérdésekkel, javaslatokkal a REP PEEO Osztályvezetőjéhez, vagy dr. Rendek Vilma megbízott Főigazgatóhoz, illetve az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztályvezetőjéhez, a kiadványt lektoráló dr. Bukodi Zsolthoz, valamint a pénzbeli ellátási terület részéről a kiadványt lektoráló Tóth Libóriusznéhoz lehet fordulni.

Üdv. :)

hhhhh # 2010.03.13. 16:31

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkál­tatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel. L.M

Picur23 # 2010.03.13. 13:34

Szia NAndy!

Kérdeztem mennyi a TGyás alapja a helyeztemben. de közben átnyálasztam a munkatörvény könyvének azt a részét amit írtál. Eléggé száraz a szakszövege de megtaláltam amit kerestem és újfent beszéltem a munkaügyissel. Jövő hónapban megkapom a 3 havi elmaradt pénznek a korrekióját és most már rendesen a havi Tgyás-t is. Bár számomra fura volt a helyzet, hogy neki kellene tudnia ezt és nekem kell felvilágosítanom a szankmunkásommal.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
Lehet ha nem kapok választ tőlled simán leráznak.
Piroska