Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


GYED,GYES, táppénz

Veci #   2009.05.06. 10:00
Veci #   2009.05.06. 09:48

trigi
A bérminimumot és a minimálbért is bruttóban értelmezem, de hátha nálam a témát jobban ismerő tud segíteni. Ebből úgy gondolom, tb. eü. nyj, szja jön le.

Üdvözlettel Veci

Katieee # e-mail 2009.05.06. 08:33

Tisztelt Szakértők!
Lehet a tgyás lejárta után egyből a gyes-t igényelni?
A választ előre is köszönöm.

Üdv: Rézné, Kati

trigi #   2009.05.06. 08:19

köszönöm a linket veci
én azt már olvastam,de abból nem jöttem rá,hogy mit jelent,ezért is írtam itt a fórumon,hátha elmagyarázza valaki nekem.
garantált bérminimum,garantált alapilletmény.
ez egy fix összeg,vagy jön le belőle valami?
és hogy ez a kettő ugyanazt jelenti-e?

Veci #   2009.05.06. 08:17

Bulma
Ezt is tanulmányozd

http://www.babafalva.hu/…/modules.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci #   2009.05.06. 08:08

Bulma

http://www.oep.hu/…D%C3%8DJ.PDF

A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási idő számítása
Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a gyermekgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.
A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe be kell számítani:
• a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély folyósításának idejét,
a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét• a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

Üdvözlettel Veci

Veci #   2009.05.06. 07:53

trigi
Itt letöltheted: http://www.ommf.gov.hu/index.php?…

Az OMMF 2009. január havi Hírlevele
Minimálbér és garantált bérminimum 2009-ben

2009. januári szám: - Minimálbér és garantált bérminimum 2009-ben. - Az Országos Érdekegyeztető Tanács hosszantartó, de sikeres tárgyalásait követő megállapodás alapján 2009. január 1-el havi 71 500 forintra nőtt a kötelező legkisebb munkabér, vagyis a minimálbér. Ez a 3,6 százalékos növekedés, havi 2500 forintos többletjövedelmet jelent a 2008-as minimálbérhez képest. - >> A részletek PDF / DOC formátumban.

Ezt is ajánlom elolvasni:
Minimálbér és garantált bérminimum 2009-ben http://www.jogiforum.hu/hirek/19668

Üdvözlettel Veci

trigi #   2009.05.05. 23:16

üdvözlök mindenkit.
bocsánat hogy ide írok,de csak egy kérdésem lenne:mit jelent a garantált bérminimum?
az az amit tisztán megkapok,vagy abból is jön le valami?
az van a papíron,hogy bruttó:121e,és garantált bérminimum:97e.
és ez vajon adójóváírással,vagy a nélkül?
válaszokat előre is köszönöm
trigi

Shakira # e-mail 2009.05.05. 23:04

Köztisztviselőként dolgozom 2007.augusztus óta. 2008. októberig kaptam akkor kinevezést, de akit helyettesítettem visszajött. Mivel más valaki is elment szülni átraktak az ő helyére 2008. szeptemberétől, ez a kinevezésem 2011 májusig szól. Kb. 2 év múlva szeretnék babát vállalni, de nem tudom sajnos, hogy valóban éppen "összejön-e" a baba 2011 májusa előtt. Ha igen, akkor addig meg is kell születnie a babának, hogy ne küldhessenek el, és kapjam a tgyást és gyedet, vagy "elég" ha teherbe esek 2011 májusáig és elmegyek táppénzre (mert gerincferdülés miatt veszélyeztetett terhes leszek és sokáig nagy pocakkal nem fogok tudni bejárni dolgozni). De ha én tegyük fel 2011 februárban táppénzen leszek, vagy megszülöm már a babát, és visszamegy májusban a helyére az addig gyesen lévő kolléganő, akkor is biztos, hogy nem küldhetnek el?? Azt tudom, hogy gyed/gyes okból távollévő kismamát nem küldhetnek el és biztosítani kell a helyettesítését. De az enyémet nem kell majd, hisz én helyettesítettem valakit, aki vissza fog jönni, csak közben én is elmennék babázni. És ha letelik a (most már csak)1 év gyed, akkor utána 1 évig már csak gyest fogok kapni, és ha nem vállalok több gyermeket, akkor vissza kell venniük, vagy amint letelik az egy év gyed, akkor elküldenek? Mert a gyes már alanyi jogon úgyis jár? És mivel nincs hely ahová visszavennének, mivel a kolléganő már ott van a helyén? Vagy a másik kérdésem ha vállalok másik gyermeket is, még mielőtt két éves lenne az első, tehát mielőtt lejárna a gyes, akkor kapnék még gyedet? Vagy még a gyed lejárta előtt, tehát az első pici 1 éves kora előtt kellene vállalnom? Tudom, ez még nagyon messze van, de nem hiszem hogy a létszámstop miatt az elkövetkezendő 2 évben véglegesítenek és aggódom, és a párom is, hogy hogy fog így alakulni az életünk. Mert csak gyesből nem tudunk gyerekeket nevelni.
A választ előre is nagyon köszönöm!!

Bulma #   2009.05.05. 18:00

Nappali tagozatos hallgató vagyok szakképzésbe. Idén végzek a tanulmányaimmal. Az orvos szerint 6 hetes terhes vagyok. Nem tudom, hogy kaphatok e GYES-t,GYED-et hiszen összefüggő munkaviszonyom nem volt, de a hallgatói jogviszony állítólag annak számít. Tehát jár e nekem a támogatás, és ha igen, azt hogy számolják ki, ha nincs fizetésem?
Az probléma, hogy tanulmányom végén jött közbe a terhességem? Most már csak 1 évre lehet elmenni Gyesre, vagy még érvényes a 3év?

Válaszát előre is köszönöm!

jumbi # e-mail 2009.05.05. 17:57

Nagyon szépen köszönöm a választ sokat segítettél:)))üdv Jumbi

benevar # e-mail 2009.05.05. 15:40

Kedves Jumbi!

Addig amíg a harmadik baba megfogan és megszületik várhatóan változnak a vonatkozó jogszabályok.

Jelenleg hatályos szerint jogosult vagy az újabb gyermek után is Gyesre, de választanod kell, vagy az ikergyermekek után veszed igénybe, vagy a harmadik gyermekre.
Ikergyermekekre a tankötelessé válás évének végéig (dec.31-ig) vagy jogosult. A gyermek tanköteles legkorábban abban a naptári évben amelyben a hatodik legkésőbb amelyben a nyolcadik életévét betölti. Amennyiben az ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni. Addig, amíg az ikergyermekek után jogosult vagy a magasabb összegű Gyesre, célszerű ezt igénybe venni és csak azt követően igényelni a harmadik gyermek után.

kriszild # e-mail 2009.05.05. 14:18

Kedves Szakértők!
Lentebb már leírtam a problémámat.
Megjelentem hétfőn a munkaügyisnél, ahogy kérte. Valóban megtörtént, amire gondoltam, átadták a felmondásomat.Fizetésnélkülit nem engedélyezték, hiába van tartós betegségről igazolásom. Indokként megírták levélben, hogy csak otthon tartózkodhat a gyermekem, (annak ellenére, hogy 5 éves kor után kötelező az óvoda és utána az iskola) valamint nem tudom igazolni,hogy GYES-t kapok (mivel 30 nap alatt nem kaptam még meg a MÁK-tól a Határozatot), de ők utánakérdeztek a MÁK-nál, hogy megigényeltem-e.
Úgy tudom, hogy a fizetésnélküli után 30 napig védettséget élvezek és ez idő alatt nem is lehetne a felmondást átadni. Jól tudom ezt? Szabályos,hogy nem engedélyezik a fizetésnélküli szabadságot?Be kellene jelentenem a Munkaügyi Bíróságon vagy mit lehetne tenni?
A Szociális Minisztériumhoz nem szívesen fordulnék, mert köztisztviselő vagyok. Ilyen téren sajnos nem bízok bennük. Minisztérium minisztériummal szemben milyen véleménnyel lenne....
Köszönöm a segítséget előre is!

jumbi # e-mail 2009.05.05. 12:55

Segítsetek légyszíves!!Történetem a következő 2006-ban megszülettek az ikreim még 2006-elején a munkám is megszűnt a cégem jogviszony nélkül megszűnt mivel létminimummal voltam bejelentve ezután kaptam a srácokra a gyest.Még mindig gyesen vagyok velük,szeretnénk 3-dik babát de nem tudom ezek után jár- e nekem a gyes,azt tudom,hogy 6-évesig jár az ikrekre és a 3-dik babára jár valami?válaszotokat előre köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.05.05. 12:35

Lengesd be, hogy a Munkaügyi Felügyelettől fogod kérni, vizsgálja ki a munkáltató jogértelmezésének helyességét. Az majd megmondja nekik a tuttit, ha nekünk nem hisznek. Mondjuk, az már nem lesz ingyen.

(Amit írsz, az tömény marhaság, úgy ahogy van.)

www.kbs-ugyved.hu

vintimi # e-mail 2009.05.05. 10:10

Kedves Nandy!
Nagyon szépen köszönöm a választ! Az a gondom, hogy ha azt mondják hogy nem adják ki a szabit, hanem menjek tp-re, akkor mit tehetek?
Nekem azt mondták a munkahelyen hogy ha a csoportos létszámleépítés alatt újabb védettség lép fel (terhesség) ezért a szabikat nem kérhetem ki, mert a munkának számítana, és a csop. leépítés alatt védett személy nem dolgozhat, ezáltal szabit sem vehet ki??? Az előnyszabályra azt mondták, hogy mivel mindenképpen a gyes lejárta után mennék tp-re addigra az előny szabály már nem érvényesíthető???
Tudom hogy eléggé értetlenkedőnek tűnök, de ha 2 ellentétes vélemény van ugyanabban az ügyben, akkor eléggé el lehet bizonytalanítani egy munkavállalót.

sinus69 # e-mail 2009.05.04. 18:56

Tisztelt Dr. Grád András Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Így gondoltam én is, csak nem voltam biztos a dologban és valamivel érvelnem is kell a munkavállaló mellett.
Mégegyszer köszönöm, nagy megkönnyebbülés a válasza számomra, pláne, hogy az én álláspontomat tükrözi.

Munkájához további sikereket kívánok, tisztelettel: Sinus69

Grád András # e-mail 2009.05.04. 12:00

Kedves Sinus69!

A GYES alatti munkajogi védelem kromoszómafüggetlen. Lefordítom: nem lehet jogszerűen felmondani neki sem a GYES ideje alatt. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sinus69 # e-mail 2009.05.04. 11:57

Segítsetek légysziiii!!!!
Egy munkavállalónk (apuka) folyamatosan (kb. 2,5 éve) végez munkát cégünknél mindenféle megszakítás nélkül. Családjukban a kisebbik gyermek még nem töltötte be a 3. életévét, vele az édesanyja volt gyed-en/gyes-en idáig. Most anyagi okokból az apa veszi igénybe a gyes-t kb. 3 hónapja. Erről csak most szereztünk tudomást egy véletlen folytán. Ha létszámleépítésre kerül sor és ő is beleesik ebbe a körbe, felmondhatunk-e neki, vagy a Gyes-re tekintettel védettséget élvez?
Hol tudok ennek esetleg utánanézni?
Válaszotokat előre is köszönöm!

nandy #   2009.05.04. 11:33

zelicske:

Igen, a munkaviszony megszűnése után még 45 napig jár a "passzív" táppénz. Bár a munkaviszony megszűnik, de ezt is amunkáltatón keresztül kell igényelni.

nandy #   2009.05.04. 11:31

almodo:

A TGYÁS, GYED alapja az előző évi jövedelem. Ha az nem volt 180 nap, akkor a igénylést megelőző időszakból keresnek 180 napot.
Ez nálad megvan, így a TGYÁS, GYED alapja a 2009. március - szeptember közötti időszaki járulékalapot képező jövedelem lesz (feltéve, hogy nem mész táppénzre). Ha jelenleg a minimálbér után fizeted a járulékokat, érdemes lenne emelni.

Az álláskeresési járadék és a táppénz jogszerző időszaknak számít, de az ellátások alapjánál nem veszik figyelembe.

A táppénzen, GYED-en, TGYÁS-on lévő személy keresőtevékenységet nem folytathat, ez különösen igaz az egyéni vállalkozókra. Ha nincs alkalmazott (aki a szükséges képesítéssel is rendelkezik) akkor szüneteltetni kell az ev. tevékenységét. Vagy a gyermek egy éves korától GYES-t kell igényelni, és akkor lehet korlátlanul dolgozni.

nandy #   2009.05.04. 11:24

vintimi:

Ahogy kbs. mondta, ki kell adni a szabikat, ez nem a munkáltató kénye-kedvétől függ, hanem törvényi előírás. Kedvenc szövegük még az is, hogy ha valaki gyes-t kap, akkor nem veheti ki a szabikat, de ez is nagy tévedés.

Amíg a gyermeked a három éves kort be nem tölti, és ezidő alatt gyes-t is kapsz, addig felmondási védelem alatt állsz.

A gyes-ről (GYED-ről stb.) visszatérő munkavállaló bérét rendezni kell, és már az emelt bérrel kell számolni a szabadságra, betegszabira is.

A táppénznél pedig van egy ún. "előnyszabály". Ha azért nincs 180 nap figyelembe vehető jövedelmed, mert előzőleg GYED-en (stb...) voltál, akkor az előző ellátásod alapja lesz a mostani ellátás alapja is - tehát ami után a GYED-et számolták.

nandy #   2009.05.04. 11:19

Picibaba09:

Akár visszamész dolgozni, akár GYES-en maradsz, járni fog a ketteskére is a TGYÁS és a GYED, ha a munkaviszony nem szűnik meg.

A különbség csak annyi, hogy ha gyes-en maradsz, akkor a TGYÁS és a GYED alapja a szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese lesz. Míg ha kiveszed a szabikat, és aztán táppénzre mész, akkor az alap a szabira fizetett bér és a betegszabi összege lesz. Megjegyzem, hogy kötelező emelni a béredet, ha időközben a hasonló munkakörben, hasonló végzettséggel rendelkező kollegák bérét emelte a munkáltató, és a szabira járó bért, betegszabit már ez alapján kell kifizetni.
Tehát érdemes "visszamenni" ha a minimálbér kétszeresénél több lenne a kereseted.

anette22 # e-mail 2009.05.04. 10:35

Tisztelt szakértő! Terhességi gyermekágyi segélyen vagyok munkáltatóm jogutód nélkül megszünik. Kedvező ajánlatott tettek közös megegyezésre amit még nem írtam alá de pénteken máj 8-án kerülne rá sor.Mivel a TGYÁS július 5.éig jár ezért július 6-tol igényelhetem a GYED-et Ha nekem a munkaviszonyom megszünik máj 8-tól akkor is ugyanúgy jogosult vagyok a gyedre?Sürgős lenne a válasz Előre is köszönöm Anette

tengeri # e-mail 2009.05.04. 10:32

Tisztelt szakértő!

Feleségem gyeden van a kislányunkkal,viszont anyagi okokból a továbbiakban én szeretném igénybevenni a gyedet.
Kérdésem hogy mikortól vehetem én igénybe és mi alapján számolják ki a gyedet?
Kislányunk Május 10.-én lesz 1 éves.
Mi a teendő ez ügyben?

A válaszukat előre is köszönöm !

Üdvözlettel
tengeri