GYED,GYES, táppénz


pazs # 2012.01.03. 14:14

szidi33: az általános szabályok szerint lehet kivenni (1/3-ával rendelkezik a munkavállaló, 15 nappal hamarabb kéri a szabadsága kiadását) és nem, nem jár több a szülés évében (miért járna?).

musso # 2012.01.03. 19:00

Tisztelt Szakértő!

Közel félidős terhes vagyok, a szülés várható ideje 2012. június eleje. Munkaviszonyom 3 éve ugyanannál a cégnél folyamatos. Az lenne a kérdésem, milyen jövedelem az alapja a Gyed-nek?
Konkrétabban: ha most táppénzre mennék a szülésig, akkor ez rontja-e a várható gyedem és tgyás összegét? Ha az előző éves átlag a számítás alapja, akkor beleszámít-e a táppénz összege? mert ha igen , akkor az jelentősen csökkentené a várható gyed összegét. Vagy csak a tényleges bér számít bele ? Hány százalék most a táppénz és mennyi a gyed? Naptári napra adják vagy munkanapra?

Előre is köszönöm a válaszát.

anne01 # 2012.01.03. 20:42

adam-

Az eredeti kérdés arra vonatkozott, hogy egy időben lehet -e az apa az első gyermekkel gyesen, az anya pedig a második gyermekkel tgyáson.
Amiről te írsz valóban működik, de az anya ott táppénzen van, nem tgyáson.

anne01 # 2012.01.03. 20:52

Nelli83

  • Nem kell aláírnod. Ha már voltak olyan figyelmetlenek, hogy meghosszabbították a szerződésed ezt az egy évet még kibírják. Ha mást nem, ezzel időt nyersz és elgondolkozhatsz a jövődön. Mivel gyeden vagy nekik nem kerül semmibe, majd csak akkor, amikor megszűnik a munkaviszonyod és ki kell fizetniük a szabadságmegváltást.
  • Felmondási védelem a rendes felmondásra vonatkozik. Határozott idejű munkaviszonyt nem lehet megszüntetni rendes felmondással, csak közös megegyezéssel vagy úgy, ha a még hátralévő időt kifizetik.
  • Családi pótlékkal, gyeddel kapcsolatban nem kell tenned semmit.
anne01 # 2012.01.03. 20:55

Sampo

Sem gyedre, sem gyesre nem jogosult.

Nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha

a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek 3 évesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 7 órás időtartamot nem haladja meg.
olyan gyermek után igényli a gyermekgondozási segélyt, akit a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján ideiglenes hatállyal elhelyeztek, átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek, továbbá 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el
előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve

  1. a gyermekgondozási segélyt és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá a települési önkormányzat jegyzője által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díjat,
  2. társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján járó nyugellátást, illetve annak minősülő nyugellátást, a rehabilitációs járadékot, a rokkantsági járadékot, az átmeneti járadékot, a rendszeres szociális járadékot és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékát

1993. évi III. törvény 4. §(1)

  1. rendszeres pénzellátás: a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, a rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, az öregségi járadék, a munkaképtelenségi járadék, az özvegyi járadék, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, az özvegyi nyugdíj - kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó személy özvegyi nyugdíját -, a baleseti táppénz, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a hozzátartozói baleseti nyugellátás, az Flt. alapján folyósított pénzbeli ellátás, az átmeneti járadék, a rendszeres szociális járadék, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a rokkantsági járadék, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az időskorúak járadéka, a rendelkezésre állási támogatás, a bérpótló juttatás, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély, az ápolási díj, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, a közszolgálati járadék, valamint az uniós rendeletek alapján külföldi szerv által folyósított egyéb azonos típusú ellátás;
galszilvia # 2012.01.04. 11:26

Tisztelt Szakértő,
Kedves Mindenki!

Először is boldog új évet kívánok mindenkinek!

Szóval, az lenne a kérdésem, hogy kislányommal vagyok gyeden (2012.november 18-ig) - szeretnénk második babát - sajnos az anyagiaktól függő időpontban.

1.) Ha visszamegyek dolgozni mennyi időt kell dolgoznom a 2. baba tgyás és gyed maximális összegéért? (naptári 1 évet vagy 180 napot vagy 365 napot vagy mennyit)

2.) Ha nem megyek vissza és megszületik a 2.baba a jelenlegi gyed alatt, akkor valóban a 2.baba tgyás összege a jelenlegi gyeddel lesz egyenlő-e? és mennyi lesz a 2.baba után járó gyed??

Előre is köszönöm a segítséget!

üdv,
Szilvi

femo76 # 2012.01.04. 12:22

Tisztelt Szakértő!

Egy komplexebb problémával fordulnék önhöz, mivel ikres anyuka vagyok.2008 máj.01.-től voltam táppénzen,2008. szept. 11.-én születtek meg a gyerekek, aztán TGYÁS, GYÁS, GYED, GYES. Elvileg nekem a GYES 6 éves korukig (iskolakezdésig) jár, viszont szeretnék most vissza menni dolgozni, hogy 2011. szept.11.-én betöltötték a 3 évet, oviba járnak.

  1. Mikor köteles visszavenni a munkáltató? Amikor szeretnék visszamenni v. csak a 6 év lejárta után (iskolakezdéskor)?
  2. Hogyan kell ezt jeleznem? (Írásban, 30 nappal a kezdés előtt..?)
  3. Mi a teendő, ha a levélre nem válaszol, nem "hajlandó" a munkakezdésről semmilyen formában beszélni?
  4. A visszavétel után mennyi a védettség? Úgy hallottam, általában 30 nap (1 gyerek),ikreknél viszont a GYES teljes időtartamára igaz ez; tehát ha hamarabb visszamegyek, akkor sem küldhetnek el, míg le nem jár a 6 (7) év (minden munkaügyes mást mond). Mi az igazság?
  5. Milyen bérrel és pozícióba köteles visszavenni? Elég sok változatot hallottam erről is.
  6. Vonatkozik-e rám, letöltetheti-e velem a munkáltató a szerződésben szereplő 1 hónapos felmondási időt, ha GYES alatt én mondok fel, mert új állást kerestem, találtam? V. azonnal kezdhetek a másik munkahelyen? (Gyakorlatilag nem vagyok aktív állományba visszahelyezve)
  7. És nagyon érdekelne a szabadságom száma, mert 32 napot számoltak ki nekem majdnem 4 évre! Mennyi szabadság jár? 35 éves vagyok, az éves szabim talán 24 nap. Van 3 teljes évem: 2009, 2010, 2011. Szerintem 2008-ban sem vettem ki szabit, májustól voltam táppénzen, de egyelőre a 3 teljes évre lennék kíváncsi, de nagyon :-)

Válaszát előre is köszönöm!
Femo

Adrianka # 2012.01.04. 14:01

Tisztelt Szakértő!
Kislányommal gyeden vagyok 2012.03.06-ig. A munkáltató nem akar visszavenni,mert nincs olyan munkakör ami a tudásomnak megfelelne, és mivel a pozíciók mindegyikéhez felsőfokú nyelvtudás szükséges, esetemben arra sem tudnak várni, hogy felszabadul egy pozíció. Azt javasolták, hogy igényeljem a gyest és felhívták a figyelmemet, hogy létezik egy olyan opció, hogy a főállásom mellett a gyes ideje alatt más cégnél is vállalhatok munkát részmunkaidőben.
Kérdésem az lenne, hogy megtehetik azt, hogy nem vesznek vissza dolgozni a gyed lejárta után? A megállapodás a fizetés nélküli szabadságról 2012.03.06-ig szól. Ezt utána meg kell majd hosszabbítanom? Olvastam un. állásdíjról is, ez az én esetemben igénybe vehető?
Köszönöm előre is a segítséget,
Üdv,
Adri

pazs # 2012.01.04. 14:21

femo76:

1.Mikor köteles visszavenni a munkáltató? Amikor szeretnék visszamenni v. csak a 6 év lejárta után (iskolakezdéskor)?
Amikor te kéred.

2.Hogyan kell ezt jeleznem? (Írásban, 30 nappal a kezdés előtt..?)
Célszerű írásban és 30 nappal előbb, bár elvileg a szabadság kiadásával kell kezdeni. Konkrét szabály nincs erre, de azért járjál el együttműködően és jóhiszeműen, ahogy írtad is.

3.Mi a teendő, ha a levélre nem válaszol, nem "hajlandó" a munkakezdésről semmilyen formában beszélni?
A fizetés nélküli szabadságot megszakítását követő napon (azaz amit megjelöltél a leveledben) bemész a munkahelyedre és munkára képes állapotban a munkaidőd alatt rendelkezésre állsz, amíg írásba nem adják, hogy (i) kiadták a szabadságod vagy (ii) felmentenek a munkavégzési kötelezettség alól. Akkor a papírnak megfelelően járj el (és mondjuk gyere is ide vissza).

4.A visszavétel után mennyi a védettség? Úgy hallottam, általában 30 nap (1 gyerek),ikreknél viszont a GYES teljes időtartamára igaz ez; tehát ha hamarabb visszamegyek, akkor sem küldhetnek el, míg le nem jár a 6 (7) év (minden munkaügyes mást mond). Mi az igazság?
A gyerekek hároméves koráig védett vagy rendes felmondás ellen, plusz 30 napig. Utána, a gyes időtartama alatt csak akkor, ha fizetés nélküli szabadságon vagy gyerekápolás céljából.

5.Milyen bérrel és pozícióba köteles visszavenni? Elég sok változatot hallottam erről is.

A munkaszerződésednek megfelelő pozícióba és bérrel, kiegészítve a távolléted alatt a hasonló pozícióban lévők (ha ilyen nincs, a teljes cégnél az átlagos) béremeléssel. Már a szabadságot is ezzel kell tölteni.

6.Vonatkozik-e rám, letöltetheti-e velem a munkáltató a szerződésben szereplő 1 hónapos felmondási időt, ha GYES alatt én mondok fel, mert új állást kerestem, találtam? V. azonnal kezdhetek a másik munkahelyen? (Gyakorlatilag nem vagyok aktív állományba visszahelyezve)
Letöltetheti, de buta dolog lenne, inkább kiadná a szabit. De ha ez a terved, akkor csak mondj fel a fizetés nélküli szabid alatt, úgy nem is tudja letöltetni, a szabadságot meg ki kell fizetnie.

7.És nagyon érdekelne a szabadságom száma, mert 32 napot számoltak ki nekem majdnem 4 évre! Mennyi szabadság jár? 35 éves vagyok, az éves szabim talán 24 nap. Van 3 teljes évem: 2009, 2010, 2011. Szerintem 2008-ban sem vettem ki szabit, májustól voltam táppénzen, de egyelőre a 3 teljes évre lennék kíváncsi, de nagyon :-)
Szabadság a fizetés nélküli szabadság első évére jár, utána már csak ha dolgozol. Számold ki :) Nem jár a teljes négy évre, hanem csak a szülési szabi és a gyed első évére.

Még egy: gyes alatt manapság csak napi hat órában lehet dolgozni, de ha neked nyolcórás szerződésed van, nem köteles a munkáltatód módosítani a szerződésed. A felmondási védelem viszont a gyerekek hároméves koráig jár függetlenül attól, kapsz-e gyest.

Adrianka: a munkáltatónak nincs választási lehetősége, "vissza kell vennie", ha akarod. Ha nem tud a munkaszerződésednek megfelelően foglalkoztatni és nem tud elküldeni rendes felmondással (ugye a gyereked hároméves koráig), akkor állásidőt kell fizetnie.

Adrianka # 2012.01.04. 14:58

Köszi szépen a gyors választ.
Kérhetnék még annyit, hogy megírd pontosan melyik paragrafus is vonatkozik erre? Szeretnék konkrétan hivatkozni valamire, amikor még egyszer nekifutok és beszélek a hr vezetővel.
Köszi előre is,
Adri

xy23 # 2012.01.04. 21:03

ÜDV!! Ez a téma engem is nagyon érdekel! ezt írta az előttem szóló:
galszilvia # e-mail 2012.01.04. 12:26

Szóval, az lenne a kérdésem, hogy kislányommal vagyok gyeden (2012.november 18-ig) - szeretnénk második babát - sajnos az anyagiaktól függő időpontban.

1.) Ha visszamegyek dolgozni mennyi időt kell dolgoznom a 2. baba tgyás és gyed maximális összegéért? (naptári 1 évet vagy 180 napot vagy 365 napot vagy mennyit)

2.) Ha nem megyek vissza és megszületik a 2.baba a jelenlegi gyed alatt, akkor valóban a 2.baba tgyás összege a jelenlegi gyeddel lesz egyenlő-e? és mennyi lesz a 2.baba után járó gyed??

Én 2012 okt.22ig vagyok gyeden. kérdésem az lenne hogy ha pl szeptemberben már terhes vagyok, és nem megyek vissza dolgozni, hogyan tovább? melyik az a lehetőség amivel a legtöbbet kapom, és nem gyesen leszek. kapom tovább a gyeded a második baba kétéves koráig? most jelenleg 72ezer ftot kapok gyedre.

Nagyon várom a válaszod, ÜDV Nóri-xy23

Hajnala # 2012.01.04. 22:33

Kedves Válaszoló!

Gyermekemet szeretném bölcsődébe íratni. Várandós kismama vagyok, jelenleg GYED-en. Milyen lehetőségeim vannak, ha a minimálisra szeretném levinni az esetleges felmondást a munkáltatóm részéről?

Azt szeretném, ha a biztosítási jogviszonyom megmaradna, és hogy gyermekemet bölcsődébe adhassam a váradnóság hátralévő idejére, és a testvér megszületése után, akivek én maradnék otthon.

Lehetséges-e, hogy a GYED megszakításával engem egyből táppénzre vegyenek?

Köszönettel:
Hajnalka

josifa # 2012.01.05. 08:07

Tisztelt Válaszoló!

1995-től folyamatos munkaviszonyom van.
2009. július 15 - 2009.augusztus 29-ig táppénzen voltam.
2009.augusztus 30 - 2010 február 13-ig TGYÁS-t kaptam.
2010. február 14 - 2011. augusztus 30-ig Gyed-et kaptam.
2011. augusztus 31 - Gyes + 2011. Szeptember 1-től 6 órában dolgozom.
2012. január 4-től táppénzen vagyok.

Jelenleg 9 hetes terhes vagyok, a gyermek várható születési időpontja 2012. augusztus 11.

A kérdésem az lenne, hogy ha visszamondom a gyest, és visszavesznek 8 órában dolgozni, és kiveszem visszamenőleg a szabadságomat, ami kb. 30-40 nap ( pontosan még nem számolták ki ), majd a szabadság letelte után ismét eljövök táppénzre( elvileg meg lenne a 180 nap biztosítási időm), akkor hogyan kapnám a TGYÁST, illetve a Gyedet?
Mikor lenne érdemes visszamondanom a Gyest? Februártól, vagy később, hogy a gyermek születéséig itthon tudjak maradni, és kapjak táppénzt?

A választ előre is köszönöm.

galszilvia # 2012.01.05. 09:01

Kedves Mindenki,

Tegnap egész nap a netet bújtam, mert baba-projektben vagyunk (mint már írta tegnap is) és hát nem mindegy hogy mennyi lesz az itthoni kasszában.

Szóval ha GYED alatt megszületik a második baba akkor (mivel nincs 180 nap bérezett napom a szülés előtt - ugye gyedet kapok) a szerződés szerinti bérem 70%-a, DE maximum a minimálbér 2x-ének a 70%-át kapom TGYÁS-ként. Nálam összegszerűen a minimálbérrel kell számolni (mert a szerződésemben szereplő összeg több lenne..jól ki van ez találva) Tehát: a minimálbér 2012-ben 93000.-Ftx2=186000.-Ft a 70%-a 130200.-Ft - ebből vonnak SZJA-t = így a végösszeg amit kapnék TGYÁS-ra:109368.-Ft.(?)
Vagy legalábbis valami ehhez hasonló/közelítő összeg lenne.
A GYED-emet ugyanígy kell számolni, csak abból még eübiztosítást is vonnak - viszont ott a maximum 102000.-Ft lehet az alap - tehát nettó 76000.-Ft lenne ugye a pénzem továbbra is.(?)

Valaki nálam okosabb írja meg légyszi hogy jól következtettem-e ki és jól számoltam-e ki a pénzeket!!! LÉGYSZI!

Viszont egy kérdésem csak lenne.
A cégünknél "divat" lett hogy csak 1 éves szerződésre vesznek fel lányokat/nőket és mindenkinek át is írták a szerződését határozott idejűre (kivéve aki 3 éve ott van). A kérdésem jogi vonatkozású - nekem a szerződésem átírhatják-e 1 éves határozott idejűre amennyiben visszamegyek a kislányom 2.születésnapja előtt dolgozni (konkrétan szeptemberben és decemberben lenne 2 éves). Mert így a 3. szülinapja előtt lejár a szerződésem... és oda a "a kirúgás elleni védettségem"

Van még egy ötlet "csakhát" ez elég "GÁZ": ha visszamegyek dolgozni szeptemberben kiveszem a szabikat (kb.másfél hónap) utána még maradok kb.5 hónapot és bejelentem hogy terhes vagyok. Na ez biztos kiverné a biztosítékot a vezetőségben és valahogy megoldanák, hogy ne tudjak visszamenni dolgozni a 2.baba után.

Kérdéseim:
1.)Terhességem bejelentése után nem rúghatnak ki ugye? (remélem ez nem változott)
2.)1 éves határozott idejűre módosítható-e a szerződésem? (a fent leírtak alapján)
3.)Jól számoltam-e ki a pénzeket? (fent)

Várom a választ és köszönöm!
üdv,
Szilvi

femo76 # 2012.01.05. 12:12

Nagyon köszönöm a választ, szerintem jó néhány ikres anyukának segítettünk!:-)

Ágnes

Kata85os # 2012.01.05. 14:29

Tudna valaki segíteni a január 3.- án feltett kérdésemre? Nagyon várom. Ha tudok, én is segítek majd szívesen. Köszönöm.

Dödölle1 # 2012.01.05. 17:06

Kata85os 2012.01.03. 11:27 Tisztelt Szakértő!
Először is Boldog Új Évet kívánnék.

Ezúton kérném szépen a segítségét, mert mindenhol és mindenkitől csak találgatásokat kapok, hallok.
2011 szeptember elsejétől dolgozom a mostani munkahelyemen.
November 30.tól kórházi ellátásban részesültem, ezáltal december 4.-től táppénzen vagyok. A diagnózisom fenyegető vetélés csak volt) Mára már egészséges kismama vagyok, 15 hetes.

Rögtön a lényegre is térek: Munkám fizikai jellegű, takarítok egy Intézményegységben ahol a fertőzésveszély is előfordul. Nőgyógyászom javaslatot adott volna háziorvosomnak, hogy írjon ki a továbbiakban teljesen a terhességem végéig mivel indokolt lett volna. Én ezt nem szerettem volna elfogadni, előbb szerettem volna utána járni, mégis meddig pihenhetek itthon.

Bár van információm, kérem segítsen, jól tudom- e ezeket: Mivel 3 hónapot dolgoztam(november 30ig)és decembertől táppénz állományban vagyok, úgy tudom, nem tölthetek több időt táppénzen, mint ahány ledolgozott munkanapom van. Én esetemben 3 hónap. Ez lenne az első kérdésem, ez így korrekt?Ha bármi bajom lenne a terhességem folyamán, nem lehetnék többet táppénzállományban mint 3 hónap?

Az, hogy ki mennyi ideig jogosult táppénzre több dologtól függ, de leegyszerűsítve igen, így korrekt.
A jogszabály úgy fogalmaz, hogy nézzük meg, az igénylőnek mióta van folyamatos biztosítása azaz mióta dolgozik? Ha nincs előző munkaviszonya, vagy van, de a két munkaviszony (helyesen biztosítási jogviszony) között 30 naptári napnál hosszabb a megszakítás akkor csak annyi nap táppénzre jogosult, ahány naptári nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezett a belépéstől a keresőképtelenséget megelőző napig.

Amennyiben az előző jogviszony vége és az új, szeptemberi jogviszony kezdete között nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás, úgy ezen előző biztosításban töltött napokkal az előbb meghatározott táppénz jogosultság meghosszabbodik. Javaslom, hogy keresse fel a TB kifizetőhelyet, vagy az egészségbiztosítási pénztárat és kérje az ezzel foglalkozó szakemberek segítségét. Lásd a végére bemásolt tájékoztatót

Továbbá:a tavalyi évben kicsivel több mint 180 nap biztosított munkaviszonyom van, azzal a csavarral, hogy az első három hónap az év elején, a köv.közel 4 hónap pedig a nyár közepétől számítva.(előző munkahelyem->Henkel,3hét)
Tehát a két időintervallum között jelentős kihagyás van amit regisztrált munkanélküliként töltöttem, járandóságot nem kaptam.
A második kérdésem az lenne,ezen információk alapján jogosult vagyok- e egyáltalán a GYED-re?
Válaszát türelmesen várom, előre is köszönöm:
Kismama""

A szülés napjától a szülési szabadság tartamára (ez 24 hét) -ha a jogosultsági feltételeknek megfelel- terhességi gyermekágyi segély, majd ezt követően gyermekgondozási díj folyósítható.

Mindkét ellátásnak két feltétele van, amelyeknek -főszabály szerint- egyszerre (konjuktív módon) kell teljesülni.

Az első: Az igénylő legyen biztosított, azaz legyen munkahelye.

A második: A szülést megelőző 2 éven belül legyen 365 nap biztosításban töltött ideje.

Ha Ön a szüléskor, ill. a Thgy és GYED igénylésekor ezen két feltételnek megfelel akkor jogosult mind Thgy, mind GYED ellátásra.

Amennyiben a táppénzjoga lejártát követően otthon marad akkor un. igazolt, nem fizetett távolléten lesz. Mivel erre az időre nem kap bért a Tbj. 8. § c) értelmében szünetel a biztosítása, azaz ezen napokat a szükséges 365 napba beszámítani nem lehet.

Ettől részletesebb tájékoztatásért forduljon bizalommal az Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének) és/vagy a TB Kifizetőhelyeknek az ügyfelek tájékoztatását. (TB Kifizetőhely működtetése annál a foglalkoztatónál kötelező, ahol a biztosítottak száma eléri, vagy meghaladja 100 főt Lásd: 1998. évi XXXIX. törvény 9. § )

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy éljen a jogszabály adta lehetőséggel és keresse fel a lakóhelye szerinti Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyen magával minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérje meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon Önre negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeit.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert Ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseire, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbálja lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretne bizalommal forduljon a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező az elbíráláshoz minimálisan szükséges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez…………..
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)
Jó tudni, hogy a 2005.11.01-től hatályba lépett a 2004. évi CXL. törvény, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól és immár a nevében is deklaráltan előtérbe helyezi a közigazgatási tevékenység szolgáltató jellegét, azaz a hatósági tevékenységről a hangsúly átkerült a szolgáltatásra, amibe beletartozik az ügyfelek részletes, teljeskörű tájékoztatása is. További fontos rendelkezése, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez (ez főszabály szerint 30 naptári napot jelent) való jog. (Lásd: Ket. 4.§, 33.§, 33/A §)
Új, a jogbiztonságot, a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez való jogot elősegítő eleme a Ket. novellának az, hogy ha a hatóság a rá irányadó ügyintézési időt nem tartja be úgy köteles az ügyfélnek visszafizetnie az eljárási illetéket, illetékmentes eljárás esetén pedig köteles a mulasztó hatóság a költségvetés részére befizetni az általános tételű eljárási illetéknek megfelelő összeget, vagy ha az irányadó ügyintézési idő kétszerese alatt sem intézte el az ügyet akkor ezen összeg kétszeresét. Ezen túlmenően az egészségbiztosító/kifizetőhely késedelmes igényelbírálás esetén az Ebtv. 69. § értelmében az Art.-ban meghatározott mértékű kamatot is köteles fizetni az igénylőnek, ha a kamat összege meghaladja az 1.000 Ft.-ot.

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS,TGYÁS vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve, külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. „új”, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy az egészségbiztosító a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének vezetőjétől kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

A táppénzről, a THGY-ról, a GYED-ről, a gyermekápolási és a baleseti táppénzről a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet rendelkezik.
Tájékozódhat továbbá az OEP honlapján, www.oep.hu valamint hasznos információkhoz juthat, ha az alábbi linkre kattintva elolvassa az OEP Kifizetőhelyi tájékoztató táppénzzel, THGY-val és GYED ellátással kapcsolatos fejezeteit.
http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF

További ismereteket szerezhet a
http://www.tbinfo.eoldal.hu/

szakmai honlapon.

Az, aki THGY és GYED ellátásokra nem jogosult a GYES, a családi pótlék és az egyszeri anyasági támogatás jogosultsági feltételeiről itt tájékozódhat:

http://www.allamkincstar.gov.hu/…rmekgondozas?…

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

anne01 # 2012.01.05. 19:54

galszilvia

  • A terhesség felmondási védelmet jelent.
  • Ha aláírod akkor igen, ha nem, akkor nem. A te érdeked mit diktál?
  • Tgyást jól számoltad, gyedet nem. Gyedből 16% szja-t és 10% nyugdíjjárulékot vonnak.

Mivel gyedbe szülsz, nem a szerződés szerinti béred lesz az alap, hanem a következő szabály fog érvényesülni:
Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás (ez esetedben a gyed)alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér.

anne01 # 2012.01.05. 20:17

galszilvia

Mielőtt félreérthető lenne, javítom az előző hozzászólást.
Ha gyedbe szülsz akkor,
tgyás alapja:
Ha az anya nem rendelkezik a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2011-ben 156.000 Ft) harmincad része.
Ha azonban az anya – egészségbiztosítási járulékalapot képező – tényleges jövedelme az irányadó időszakban nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyt a tényleges, ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani.

gyed alapja:
Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér.

Olvasgatásra:
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF

79csillag # 2012.01.05. 21:32

Tisztelt Szakértők!
Jelenleg GYED-en vagyok, 2012 júliusig. Anyagi okokból vissza szeretnék menni dolgozni, de ez a jelenlegi munkahelyemre nem lehetséges,( nem is nagyon kívánkozom) végrehajtás alatt van.
Tervem az, hogy keresek másik munkahelyet. A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg találnék munkát, akkor ott is védett lennék a rendes felmondás alól, míg a gyermekem be nem tölti a 3 évet?
( tisztán azért kérdezem, mert akkor eléggé kiszúrok az új munkahellyel, nem?)
Aztán egy olyan is megfordult a fejemben, hogy ha jól tudom, a GYED-et meg lehet szakítani átmeneti munkába állással, és utána is kaphatom a GYED-et, de csak a gyermek 2 éves koráig, és nem számolják újra. Megtehetem azt, hogy ha nem jön be a meló,akkor visszamegyek GYED-re? Aztán pedig GYES? ( hát ez is khm.... érdekes)
Köszönöm válaszukat :)

Dödölle1 # 2012.01.06. 07:08

79csillag # e-mail 2012.01.05. 22:32 Tisztelt Szakértők!
Jelenleg GYED-en vagyok, 2012 júliusig. Anyagi okokból vissza szeretnék menni dolgozni, de ez a jelenlegi munkahelyemre nem lehetséges,( nem is nagyon kívánkozom) végrehajtás alatt van.
Tervem az, hogy keresek másik munkahelyet. A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg találnék munkát, akkor ott is védett lennék a rendes felmondás alól, míg a gyermekem be nem tölti a 3 évet?
tisztán azért kérdezem, mert akkor eléggé kiszúrok az új munkahellyel, nem?)

Az új munkahely valószínűleg próbaidőt fog kikötni. A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti! Erre az időszakra (próbaidő) nem vonatkozik a "felmondási védelem".

A Mt. 90. §. (1) e) értelmében a mtató nem szüntetheti meg a mv-t rendes felmondással a gyermek 3 éves koráig, azaz az új jogviszonyban is él a felmondási védelem, ami azonban csak rendes felmondás ellen véd!

Felhívom a figyelmét az Mt. 108 szakaszára, amely szerint ha a mv. alatt új mv-t létesít köteles azt a munkáltatójánál bejelenteni!

Aztán egy olyan is megfordult a fejemben, hogy ha jól tudom, a GYED-et meg lehet szakítani átmeneti munkába állással, és utána is kaphatom a GYED-et, de csak a gyermek 2 éves koráig, és nem számolják újra. Megtehetem azt, hogy ha nem jön be a meló,akkor visszamegyek GYED-re? Aztán pedig GYES? ( hát ez is khm.... érdekes)

Igen, a megállapított GYED-et bármikor megszakíthatja és mint megszerzett jogot a Gyed-re való jogosultság időtartama alatt bármikor visszakérheti, azonban azt nem számolják újra, a már megállapított összegben folyósítják tovább.

Köszönöm válaszukat :)

galszilvia # 2012.01.06. 07:34

Kedves Anne01,

Köszönöm a segítséget!
Úgy néz ki, hogy vissza kellene mennem dolgozni, dehát így jövünk ki valahogy a bevételeinkből.

Ezzel kapcsolatban is van egy-két "fehér-foltom":
Ha ki akarnának rúgni időközben (mert védettség ide vagy oda, ha akarja megoldja, hogy ki tudjon rúgni...) akkor úgy tudom vissza tudok menni GYED-re (szüneteltetni kell a GYED-et a munkába visszatéréstől kezdve).
VISZONT ha most én visszamegyek dolgozni Apuka eljön GYED-re (mondjuk 2-3 hónapig) és amikor Ő talál munkát visszamondja a GYED-et, majd ezután ha engem ki akarnának rúgni újra igényelhetem a GYED-et (a lejártáig) magamnak?? Kicsit zavaros, de remélem azért érthető.
És mégegy kérdés: Úgy tudom nagyszülő igen, de apai-testvér eljöhet GYED-re?

Köszi a segítséget!

üdv,
Szilvi

galszilvia # 2012.01.06. 08:37

Közben megint "bújtam" a netet: és rájöttem, hogy csak GYES-t igényelhet és csak a nagyszülő...

Viki80 # 2012.01.06. 10:04

T. Szakértők!

Az alábbi kérdésekben kérném a segítségüket:
Kisfiam 2010.02.23.-án született.
Táppénz 2010.02.13-2010.02.22
Tgyás 2010.02.23.-2010.08.09.
Gyed 2010.08.10.-2012.02.23
2. gyermekemet 2012.06.10.-re várjuk.
Munkaviszonyom fennáll, 2009.12.11 óta, szerződés szerinti bérem bruttó 100.000 ft.

Ha a gyed lejárta után (2012.02.24-től) táppénzre mennék, akkor mi lesz a táppénz alapja (szerz. Bér, minimálbér, stb) ?
Öregségi nyugdíjas dédi elmehet a gyermekkel Gyesre, amíg én táppénzt kapok?

Ha igénybe veszem a táppénzt a 2. gyerek születéséig, ez befolyásolja majd a Tgyás és Gyed alapját? Ekkor mi lesz a Tgyás és Gyed alapja?

Ha nem veszem igénybe a táppénzt, hanem gyesre megyek majd onnan Tgyásra és Gyedre, akkor mi lesz az ellátások alapja?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: G. Viktória

Dödölle1 # 2012.01.06. 10:06

galszilvia

L nézést, ha az előzmények ismerete nélkül beleelegyedek, de a legutolsó bejegyzésére feltétlenül reagálnék:

1. GYED-re (GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ) csak a szülő (apa, anya) jogosult a nagyszülő főszabály szerint nem!!!!

2. Azt írja: "Apuka eljön GYED-re (mondjuk 2-3 hónapig) és amikor Ő talál munkát visszamondja a GYED-et,"

Az apuka is csak akkor kaphat GYED-et, ha a jogosultsági feltételnek megfelel azaz az igényléskor biztosított és az igénylést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel.

Önnek is javaslom kettővel ezelőtti hozzászólásom végén ismertetett lehetőség kihasználását.