GYED,GYES, táppénz


Bereniké # 2009.06.24. 11:15

Kedves Szakértők!
2009. december végére várom második gyermekemet. A munkaviszonyom 2006. január 3-tól kezdődött és a határozott idejű szerződésem lejár 2009. aug. 31-én.
Az lenne a kérdésem milyen juttatásokra lesz jogosultságom, kaphatok e GYED-et?
Válaszukat előre is köszönöm!

szizzs # 2009.06.24. 07:48

Kedves Szakértők!

Korábban volt szó a táppénz és betegszabadság mértékének aug. 1.gyel történő változásáról. A korábbi hozzászólásokból nem kaptam egyértelmű választ a kérdésemre.
2009 decemberre várom ikreimet,3,5 év munkaviszonnyal rendelkezem, idén nem voltam betegszabadságon.
Szeretném, hogy 80% betegszabit és 70% táppénzt kapjak, mikor kell megkezdenem a betegszabimat, hogy még mind a kettőre jogosult legyek.
(a munkáltatóm szerint elég ha július utolsó hetében megkezdem a betegszabit mert akkor már elkezdődött aug 1. előtt a keresőképtelenségem)
Segítségüket előre is köszönöm.

xcsillag # 2009.06.22. 17:15

Többévi folyamatos biztosításom alatt gyermeket szültem 2007.április 8-án (2007. szeptembertől szülésig táppénzen voltam veszélyeztett terhesség miatt). Szülés után thgys-t, majd gyed-et kaptam. Jelenleg gyes-en vagyok, és május 4-től a felhalmozódott szabaságomat töltöm le, mely július 19-ig tart. Érdeklődni szeretnék, hogy keresőképtelenség esetén, mi lenne a táppénzem alapja:

  • a gyes melletti munkavégzés alatt kifizetett távolléti díj, vagy
  • minimálbér, vagy
  • mivel táppénz, thgys, gyed miatt nem volt meg a szükséges jövedelmem, az előző ellátás alapján?

Köszönöm a segítséget!

timcsi0 # 2009.06.22. 17:11

Hátha ez a téma jobban pörög,ide is beteszem kérdésemet:
Kedves Hozzáértők!
Egyeske születésekor(vagyis a GYED kezdetekor)kért a munkáltató,hogy kérjek fizetés nélküli szabit 3éves koráig.Meg is kértem.
Jelenleg ketteske úton van.GyED-ből megyek újra TGYAS-ra majd újra GYED-re.A TGYAS kezdetekor megszakíthatom a fizetés nélküli szabit?Vagy ekkor automatikusan megszakad?Azért is érdekes,mert a Mt.ha jól tudom úgy rendelkezik,hogy a fizetés nélküli szabi lejártakor rendezni kell a bérem az aktuális azonos beosztásúak bérére.Tehát eszerint ketteske előtt emelniük kell a béremet az aktuális bérre?

Nagyon köszönöm a válaszadó fáradozását!

anne01 # 2009.06.22. 16:55

Július 31-ig megállapított táppénzek mértéke, augusztus 1. után is 70% marad.

knegabica # 2009.06.22. 14:14

Tisztelt Szakértők!

Újabb kérdés merült fel bennem és remélem tidtok nekem segíteni. Az lenne a kérdésem, hogyha még augusztus 1-je előtt elmennék táppénzre, akkor megkapnám a jövedelmem 70 %-át szülésig? Vagy augusztus 1-től ugyanúgy lecsökkenne 60 %-ra.

Köszönöm előre is a választ.

bükki # 2009.06.22. 13:56

Tisztelt Szakértők!
Kis lányom 2006.08.17-én született. Munkahelyemről rendben kaptam mindent ami ilyenkor jár. A gyedel sem volt semmi problémánk. Férjem külföldön kapott munkát és mi is ki jöttünk hozzá. nekem lejárt a gyedem 2008.08.18-ával járt le. Igényeltem gyest. Az államkincstár azt állapította meg, hogy jár a gyes, de mivel kinn vagyunk fizetni nem fizet. Ezt a határozatot mikor a munkahelyem megkapta akkor jött a válasz, hogy mivel tavaly augusztus óta nem jár a gyes így náluk igazolatlanul vagyok távol. így mivel nem tettem eleget a munkaszerződésben kikötött tényeknek és nem tartottam velük a kapcsolatot így elbocsájtanak ez év 6.10-ével.
Holott szinte heti telefon kapcsolatban voltam a munkahelyemmel, mivel már nagyon sokáltam én is a határozatot az Államkincstártól. Be adtam nekik október elején és csak áprilisban kaptam választ rá. Még meg sem kaptam a felmondásom a szabadságomat a gyed idejére ki is fizették.
Kérdésem, hogy ilyen indoklással gyes ideje alatt felmondhatnak e nekem úgy, hogy előtte velem nem egyeztetnek.

knegabica # 2009.06.22. 13:53

Kedves nandy!

Köszönöm a válaszodat. Sokat segített.

AnneShirley # 2009.06.22. 13:47

Kedves Nandy!
Mi az az álláskeresési?
Köszönöm, AnneShirley

nandy # 2009.06.22. 13:40

Anne Shirley:

GYED akkor fog járni, ha a szülés napján van biztosításod.
Ha előbb szűnik meg a cég, akkor el kell menni álláskeresésire, és onnan szülni.

nandy # 2009.06.22. 13:39

Általános szabály szerint az ellátások alapja mindig az előző évi jövedelem. Feltéve, ha legalább 180 bérezett napod van abban az időszakban.

Tehát ha 2008-ban volt 180 bérezett napod, akkor a 2009. évben igényelt TGYÁS-t annak alapján fogják megállapítani.
A GYED alapja elvileg már a 2009. évi jövedelmed lenne, feltéve, hogy megvan a 180 bérezett nap. Ha nincs meg, akkor keresnek még hozzá 2008-ból annyi napot, amennyi hiányzik a 2009-hez (pl. ha idén júniustól táppénzen lennél, akkor 2009-ben nem lenne meg a 180 nap, így hozzácsapnák a 2008. decembert is).

Szülés után - kevés kivételtől eltekintve - nem lehet rögtön GYED-et kérni.

knegabica # 2009.06.22. 13:30

Tisztelt Szakértők!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy december 4-re várom a gyermekemet és thgy-re jogosult vagyok, akkor a 2008-as év alapján számolják ki? Utána a gyed-et melyik év vagy jövedelem után számolják? Kötelező e a thgy, hogy gyed-et kapjak, vagy szülés után rögtön kérhetek gyed-et? (Munkaviszonyom 2003-tól folyamatos.)

Előre is köszönöm válaszukat.

AnneShirley # 2009.06.22. 10:16

Tisztelt Szakértők!

Augusztusra várom első gyermekünket, a céget, ahol dolgozom, végelszámolás alá fogják vetni.
Ez jelent számomra bármi negatívumot? köteles ilyenkor a munkáltató kifizetni nekem olyan tételeket (pl 3évnyi szabadság), amiktől elesem a munkaviszony megszűnése miatt?
A TGYÁSt, GYEDet befolyásolja, ha nem lesz munkaviszonyom? Tudom, hogy a munkaviszony megszűnése és a szülés között max 42 nap telhet el, hogy járjon számomra a TGYÁS, ez megoldható.

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: D.A.

zsani82 # 2009.06.21. 07:16

Tisztelt Szakértők!

15 hónapos Réka lányommal gyeden vagyok jelenleg itthon,kistestvért szeretnénk,de úgy szerettük volna hogy max Réka 2.életévéig(2010 márc) szülessen meg hogy folyamatosan kapjam tovább a gyedet,ami sajnos már nem lehetséges,mert ebben a hónapban sem jött össze a baba:(
Ha köv hónapban összejön akkor ápr-ban születik meg,(ha minden rendben lesz)és már a gyedem akkor lejárna.

A második gyereknél mit történik,mit kell tennem,ha a 2év gyed lejárta után születik meg?
Szóval nagyon sajnálom hogy már nem férünk bele az időbe(márc-ig),pedig mindent megtettünk!!
Gyed előtt 1 évig dolgoztam de ez év jan-ban becsődölt és megszünt a munkahelyem.

Válaszukat nagyon szépen köszönöm előre is!
További szép hétvégét kívánok!!:)
Tisztelett
Zsanett

Dödölle1 # 2009.06.20. 07:54

T. Honlapüzemeltetők!

Utalva az alábbi figyelmetlenségemre nem lehetne megoldani, hogy a hozzászólások szerkeszthetőek legyenek?

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.06.20. 07:52

Bocsánat. A " két év négyórás munkaviszony egy évnek számít csak?" mondatot figyelmetlenül olvastam el.

A fentieket tévedésből

  • a két négyórás munkaviszony egy évnek számít csak?-

olvastam, illetve erre válaszoltam.

------------
Helyesen: Nem, a hatályos jogszabály szerint ha csak egy 4 órás jogviszonyod van ahol 2 évet dolgoztál, az 2 évnek számít.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.06.20. 07:45

Tisztelt szakértők!

Már második éve dolgozom négy órában egy cégnél. Az állandó fizetés mellett időről-időre adózott bónuszként kapunk legálisan fizetést. Az előző évben ez akkora összegre kerekedett, amely a maximális gyeshez elegendő elvileg. Reményeim szerint idén sem lesz sokkal alatta.

A következő évre szeretnénk babát.
Egyrészt a lenne a kérdésem, hogy négy órás alkalmazás mellett minden anyasági támogatás jár – e (TGYÁS, GYES, GYED)
Másrészt az lenne a kérdésem, hogy ha mikorra teherbe esem az volna a rendelkezés, hogy csak a ledolgozott időnek megfelelő ideig kapok támogatást, akkor a két év négyórás munkaviszony egy évnek számít csak?

Köszönettel

----------

1. Igen, ha a 2 feltételnek a szüléskor megfelelsz jogosult vagy THGY-ra.

2.Igen, mindháromra szerezhetsz jogosultságot 4 órás jogviszonnyal is, az egymást követő sorrendben. (THGY, majd GYED, aztán GYES)+ anyasági támogatás + családi pótlék

3. Nem, nem számít össze. Az egyidejűleg fennálló rész jogviszonyok esetbében a jogosultságot külön-külön kell vizsgálni.

Ebből következően előfordulhat, hogy valaki mind a két pl. 20 órás rész jogviszonyából is jogosult THGY-ra és GYED-re is.

3. A fórum keretei között ezt nem könnyű részletesen és érthetően leírni, megfogalmazni, minden lehetőségre kitérni, ezért javasolom, hogy a további kérdéseiddel keresd fel a REP PEO Osztályvezetőjét.

------------
  • Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, illetve egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.)
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –ha teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

jacqueline # 2009.06.19. 15:14

Tisztelt szakértők!

Már második éve dolgozom négy órában egy cégnél. Az állandó fizetés mellett időről-időre adózott bónuszként kapunk legálisan fizetést. Az előző évben ez akkora összegre kerekedett, amely a maximális gyeshez elegendő elvileg. Reményeim szerint idén sem lesz sokkal alatta.

A következő évre szeretnénk babát.
Egyrészt a lenne a kérdésem, hogy négy órás alkalmazás mellett minden anyasági támogatás jár - e (TGYÁS, GYES, GYED)
Másrészt az lenne a kérdésem, hogy ha mikorra teherbe esem az volna a rendelkezés, hogy csak a ledolgozott időnek megfelelő ideig kapok támogatást, akkor a két év négyórás munkaviszony egy évnek számít csak?

Köszönettel

Dödölle1 # 2009.06.19. 15:01

Tisztelt Fórumtagok / Szakértők!

Az alábbi kérdésben kérném segítségeteket:
Munkaviszonyom megszűnt 2009 június 14-én.
A mai napon (2009.06.15) gyermekorvosunk kiírt táppénzre 4 éves gyermekemmel.
Kérdésem az lenne, hogy ezen (gyermekgondozási) táppénz időtartama hány napban maximált; ill. ez alatt az idő alatt – pl. egy hét múlva – önmagam jogosult vagyok-e passzív táppénzre menni; tehát az ennek igénylésére munkaviszony megszűnte után nyitva álló 3 napot a jelenlegi táppénz meghosszabbítja-e?

Előre is köszönöm gyors válaszotokat és segítségeteket! -------------
Válaszok:

1. Egy 4 éves gyermekkel gyermekévenként attól függően, hogy egyedülálló vagy, vagy sem összesen 42, vagy 84 naptári napra vagy jogosult.

(A gyermekév a gyermek születésnapját követő naptól a következő évi születésnapjáig tart.)

Mivel passzív táppénzen leszel van egy korlát, a 45 nap, azaz max 45 napig kaphatsz bármilyen jogcímen táppénzt a mv. megszűnése után.

2.Nem, nem hosszabítja meg, azaz ha a gyermek meggyógyul és keresőképessé válsz, majd a következő naptól saját jogon válsz keresőképtelenné táppénzre már nem leszel jogosult.

Lásd: 43.§. (1) bekezdés.

Ez ugyanis egy új keresőképtelenség, ami a mv. megszűnését követő 3 napon túl következik be. ----------
A GYÁP-ra vonatkozó válaszomat megalapozó jogszabály:

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

  1. a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony megszűnését követően 45 napon át;
  2. egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, illetőleg ápolása címén a gyermek egyéves koráig;
  3. egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként nyolcvannégy naptári napon át;
  4. háromévesnél idősebb, de hatévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként negyvenkettő, egyedülállónak nyolcvannégy naptári napon át;
  5. hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként tizennégy, egyedülállónak huszonnyolc naptári napon át.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a biztosított, ha részére külön törvény rendelkezése szerint betegszabadság jár, a 44. § a) és f) pontjában említett keresőképtelenség esetében táppénzre legkorábban a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól jogosult.

(3) Az, aki keresőképtelenségét közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.
(4) Biztosításának a tartamára tekintet nélkül jár a táppénz annak, aki

  1. tizennyolc éves kora előtt válik keresőképtelenné, vagy
  2. iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá válik, és keresőképtelenségéig megszakítás nélkül biztosított.

(5) Ha a biztosított a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző egy éven belül már táppénzben részesült, ennek időtartamát az újabb keresőképtelenség alapján járó táppénz folyósításának időtartamába be kell számítani.
(6) Az (5) bekezdés alkalmazásában nem számít előzménynek az az idő, amely alatt a biztosított

  1. egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása,
  2. beteg gyermek ápolása,
  3. közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás, hatósági elkülönítés vagy a járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat
miatt részesült táppénzben. (7) A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje. --------
Üdv. :)
benevar # 2009.06.19. 13:51

Rebi01!

"Évek óta folyamatos munkaviszonyban álltam, jelenleg tgys-en vagyok, de sajna közben megszünt a munkaviszonyom.
Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben jár-e gyed, vagy a gyed igénylése napján szükséges a munkaviszony?"

GYED-re jogosult az is akinek a biztosítási jogviszonya a THGY folyósítása alatt szűnt meg.

Rebi01 # 2009.06.19. 11:54

Kedves Szakértők!

Évek óta folyamatos munkaviszonyban álltam, jelenleg tgys-en vagyok, de sajna közben megszünt a munkaviszonyom.
Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben jár-e gyed, vagy a gyed igénylése napján szükséges a munkaviszony?
A segítséget előre köszönöm.

Kiskifli # 2009.06.17. 11:50

Kedves Szakértők!

A problémám a következő, cégemnél a gazdasági helyzetre való tekintettel 20%-os fizetés csökkentést jelentettek be. Július végén szülni fogok, ezért jelenleg szabadságon vagyok majd a szülés napjáig kb. még 3 hétig táppénzen leszek. Alapbér modosításról szoló papírt még nem kaptam de folyamatos a munkavállalóknak törtnő kiosztása

Kérdésem az lenne, hogy kismamaként rám is vonatkozhat-e a fizetés csökkentés vagy az én béremet ez az intézkedés már nem változtathatja?
És ha ez engem is érint befolyásolhatja a tgys/gyes összegét vagy rejt valami buktatót a számomra?

Köszönöm segítségüket, várom a választ nagyon, szeretnék tisztán látni.

Kriszlau # 2009.06.17. 10:58

Kedves Mingu! és szakértők!

Megkérdezhetem, hogy miért mondtad Mónikának, hogy szabadság alatt kirúghatják ha terhes?
Nem úgy van, hogy védettséget jelent a terhesség még akkor is ha valaki nincs táppéznen?
Teljesen mindegy a gazdasági helyzet!
Már csak azért is kérdezem, mert én e hónapban megyek vissza gyedről dolgozni, vagyis kiveszem a szabijaimat és eztán táppénzre megyek( 14 hetes terhes vagyok) a férjem igényli a gyest, és nekem a mep-nél azut mondták, hogy a terhesség alatt is védve vagyok!
Akkor ez hogyis van?

judit.0529 # 2009.06.16. 12:10

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem az lenne még a korábbi hozzászólásommal kapcsolatban: -

Jelenleg passzív gyeden vagyok, – ami 2009. 06. 30-án lejár – és a második gyermekememet várom 2009. 09. 04-re.
2007. 06. 30-án született első gyermekem, előtt határozott idejű munkaviszonyom volt, mely 2007. 07. 30-án lejárt, tehát a thgy ideje alatt. Passzív jogon kaptam a terhességi gyermekágyi segélyt és utánna passzív jogon a gyedet is.
Szeretném 2. gyermekemmel is igénybe venni a thgy-t és a gyedet.
A kérdésem az lenne, hogy mit kell tennem ehhez?
Mivel 2009.06.30-án a gyed lejár, igényelhetném a gyes-t, de úgy tudom, hogy akkor nem leszek jogosult a thgy-ra és a gyedre, így azt férjem venné igénybe a második gyermek születéséig (2009.09.04).
Így ha július és augusztus hónapra bejelentkezek álláskeresési járadékra a szülés időpontjáig és a szülés napján igénylem a thgy-t akkor jogosult leszek a thgy-ra és a gyedre?
Mivel így a szülés időpontjában aktív jogon lennék biztosított és ha bele számít a szülés előtti 180 nap biztosítási időbe a passzív gyed is, akkor 180 nap is meg lenne.
Kérdésem még, hogy ha ez így működne, hogy a szülésig két hónap álláskeresési, a szülés napjától pedig thgy, akkor a gyed igényléséhez a május 19-i hozzászólásnak megfelelően kellene eljárnom ahhoz, hogy a gyedet is megkapjam. Tehát a thgy után ismét 1 hónap álláskeresési, majd gyed.

- hogy a gyakorlatban hogyan működik az, hogy az álláskeresésit a szülés után 1-2 nappal mondanám vissza és még aznap megigényelném a thgy-t is, ha még nem fognak rendelkezésemre állni az igényléshez szükséges papírok. (pl. születési anyakönyvi kivonat, TAJ kártya) Gondolok itt arra, hogy pl. megszülök szeptember 4-én és 15-én megkapnám a baba papírjait, akkor lehet-e visszadátumozva pl. szept.6-ával megszüntetni az álláskeresésit és igényelni a thgy-t, ha azt ténylegesen szept.15-én tudom megtenni? Tehát mennyire fontos még aznap megjelennem amikor meg akarom szüntetni az álláskeresésit és igényelni a thgy-t? Vagy nem is muszály egy nap elintézni a kettőt, lényeg, hogy a szülés napján álláskeresésin legyek, aztán az időpont, (hogy a szülés után mikor) és a sorrend, (hogy előbb thgy-t igényelek, aztán visszamondom az álláskeresésit, vagy fordítva), már nem lényeg?
Segítségüket előre is köszönöm.

Vásárhelyi Lili (törölt felhasználó) # 2009.06.16. 09:47

Kedves Szakértők!

Nos én is sok helyen érdeklődtem már, hogy mi a helyzetem de eddig egységes választ nem kaptam sehol sem.

Őstermelő vagyok kis földdel, a családdal együtt gazdálkodunk. Most babát várok, kérdésem az lenne mire vagyok jogosult ha fizetem a havi 4500 at a biztosításra és az évi 12500-at is befizettem , de adóznom nem kellett eddig? (hozzáteszem persze van más nem rendszeres jövedelmem ami adómentes szintén de csak és kizárólag alkalmi megbízásos szerződéssel nagyon kis összegű bevétellel).

Köszönöm szépen a segítséget.