GYED,GYES, táppénz


trigi # 2009.05.05. 21:16

üdvözlök mindenkit.
bocsánat hogy ide írok,de csak egy kérdésem lenne:mit jelent a garantált bérminimum?
az az amit tisztán megkapok,vagy abból is jön le valami?
az van a papíron,hogy bruttó:121e,és garantált bérminimum:97e.
és ez vajon adójóváírással,vagy a nélkül?
válaszokat előre is köszönöm
trigi

Shakira # 2009.05.05. 21:04

Köztisztviselőként dolgozom 2007.augusztus óta. 2008. októberig kaptam akkor kinevezést, de akit helyettesítettem visszajött. Mivel más valaki is elment szülni átraktak az ő helyére 2008. szeptemberétől, ez a kinevezésem 2011 májusig szól. Kb. 2 év múlva szeretnék babát vállalni, de nem tudom sajnos, hogy valóban éppen "összejön-e" a baba 2011 májusa előtt. Ha igen, akkor addig meg is kell születnie a babának, hogy ne küldhessenek el, és kapjam a tgyást és gyedet, vagy "elég" ha teherbe esek 2011 májusáig és elmegyek táppénzre (mert gerincferdülés miatt veszélyeztetett terhes leszek és sokáig nagy pocakkal nem fogok tudni bejárni dolgozni). De ha én tegyük fel 2011 februárban táppénzen leszek, vagy megszülöm már a babát, és visszamegy májusban a helyére az addig gyesen lévő kolléganő, akkor is biztos, hogy nem küldhetnek el?? Azt tudom, hogy gyed/gyes okból távollévő kismamát nem küldhetnek el és biztosítani kell a helyettesítését. De az enyémet nem kell majd, hisz én helyettesítettem valakit, aki vissza fog jönni, csak közben én is elmennék babázni. És ha letelik a (most már csak)1 év gyed, akkor utána 1 évig már csak gyest fogok kapni, és ha nem vállalok több gyermeket, akkor vissza kell venniük, vagy amint letelik az egy év gyed, akkor elküldenek? Mert a gyes már alanyi jogon úgyis jár? És mivel nincs hely ahová visszavennének, mivel a kolléganő már ott van a helyén? Vagy a másik kérdésem ha vállalok másik gyermeket is, még mielőtt két éves lenne az első, tehát mielőtt lejárna a gyes, akkor kapnék még gyedet? Vagy még a gyed lejárta előtt, tehát az első pici 1 éves kora előtt kellene vállalnom? Tudom, ez még nagyon messze van, de nem hiszem hogy a létszámstop miatt az elkövetkezendő 2 évben véglegesítenek és aggódom, és a párom is, hogy hogy fog így alakulni az életünk. Mert csak gyesből nem tudunk gyerekeket nevelni.
A választ előre is nagyon köszönöm!!

Bulma # 2009.05.05. 16:00

Nappali tagozatos hallgató vagyok szakképzésbe. Idén végzek a tanulmányaimmal. Az orvos szerint 6 hetes terhes vagyok. Nem tudom, hogy kaphatok e GYES-t,GYED-et hiszen összefüggő munkaviszonyom nem volt, de a hallgatói jogviszony állítólag annak számít. Tehát jár e nekem a támogatás, és ha igen, azt hogy számolják ki, ha nincs fizetésem?
Az probléma, hogy tanulmányom végén jött közbe a terhességem? Most már csak 1 évre lehet elmenni Gyesre, vagy még érvényes a 3év?

Válaszát előre is köszönöm!

jumbi # 2009.05.05. 15:57

Nagyon szépen köszönöm a választ sokat segítettél:)))üdv Jumbi

benevar # 2009.05.05. 13:40

Kedves Jumbi!

Addig amíg a harmadik baba megfogan és megszületik várhatóan változnak a vonatkozó jogszabályok.

Jelenleg hatályos szerint jogosult vagy az újabb gyermek után is Gyesre, de választanod kell, vagy az ikergyermekek után veszed igénybe, vagy a harmadik gyermekre.
Ikergyermekekre a tankötelessé válás évének végéig (dec.31-ig) vagy jogosult. A gyermek tanköteles legkorábban abban a naptári évben amelyben a hatodik legkésőbb amelyben a nyolcadik életévét betölti. Amennyiben az ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni. Addig, amíg az ikergyermekek után jogosult vagy a magasabb összegű Gyesre, célszerű ezt igénybe venni és csak azt követően igényelni a harmadik gyermek után.

kriszild # 2009.05.05. 12:18

Kedves Szakértők!
Lentebb már leírtam a problémámat.
Megjelentem hétfőn a munkaügyisnél, ahogy kérte. Valóban megtörtént, amire gondoltam, átadták a felmondásomat.Fizetésnélkülit nem engedélyezték, hiába van tartós betegségről igazolásom. Indokként megírták levélben, hogy csak otthon tartózkodhat a gyermekem, (annak ellenére, hogy 5 éves kor után kötelező az óvoda és utána az iskola) valamint nem tudom igazolni,hogy GYES-t kapok (mivel 30 nap alatt nem kaptam még meg a MÁK-tól a Határozatot), de ők utánakérdeztek a MÁK-nál, hogy megigényeltem-e.
Úgy tudom, hogy a fizetésnélküli után 30 napig védettséget élvezek és ez idő alatt nem is lehetne a felmondást átadni. Jól tudom ezt? Szabályos,hogy nem engedélyezik a fizetésnélküli szabadságot?Be kellene jelentenem a Munkaügyi Bíróságon vagy mit lehetne tenni?
A Szociális Minisztériumhoz nem szívesen fordulnék, mert köztisztviselő vagyok. Ilyen téren sajnos nem bízok bennük. Minisztérium minisztériummal szemben milyen véleménnyel lenne....
Köszönöm a segítséget előre is!

jumbi # 2009.05.05. 10:55

Segítsetek légyszíves!!Történetem a következő 2006-ban megszülettek az ikreim még 2006-elején a munkám is megszűnt a cégem jogviszony nélkül megszűnt mivel létminimummal voltam bejelentve ezután kaptam a srácokra a gyest.Még mindig gyesen vagyok velük,szeretnénk 3-dik babát de nem tudom ezek után jár- e nekem a gyes,azt tudom,hogy 6-évesig jár az ikrekre és a 3-dik babára jár valami?válaszotokat előre köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.05. 10:35

Lengesd be, hogy a Munkaügyi Felügyelettől fogod kérni, vizsgálja ki a munkáltató jogértelmezésének helyességét. Az majd megmondja nekik a tuttit, ha nekünk nem hisznek. Mondjuk, az már nem lesz ingyen.

(Amit írsz, az tömény marhaság, úgy ahogy van.)

vintimi # 2009.05.05. 08:10

Kedves Nandy!
Nagyon szépen köszönöm a választ! Az a gondom, hogy ha azt mondják hogy nem adják ki a szabit, hanem menjek tp-re, akkor mit tehetek?
Nekem azt mondták a munkahelyen hogy ha a csoportos létszámleépítés alatt újabb védettség lép fel (terhesség) ezért a szabikat nem kérhetem ki, mert a munkának számítana, és a csop. leépítés alatt védett személy nem dolgozhat, ezáltal szabit sem vehet ki??? Az előnyszabályra azt mondták, hogy mivel mindenképpen a gyes lejárta után mennék tp-re addigra az előny szabály már nem érvényesíthető???
Tudom hogy eléggé értetlenkedőnek tűnök, de ha 2 ellentétes vélemény van ugyanabban az ügyben, akkor eléggé el lehet bizonytalanítani egy munkavállalót.

sinus69 # 2009.05.04. 16:56

Tisztelt Dr. Grád András Úr!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Így gondoltam én is, csak nem voltam biztos a dologban és valamivel érvelnem is kell a munkavállaló mellett.
Mégegyszer köszönöm, nagy megkönnyebbülés a válasza számomra, pláne, hogy az én álláspontomat tükrözi.

Munkájához további sikereket kívánok, tisztelettel: Sinus69

Grád András # 2009.05.04. 10:00

Kedves Sinus69!

A GYES alatti munkajogi védelem kromoszómafüggetlen. Lefordítom: nem lehet jogszerűen felmondani neki sem a GYES ideje alatt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sinus69 # 2009.05.04. 09:57

Segítsetek légysziiii!!!!
Egy munkavállalónk (apuka) folyamatosan (kb. 2,5 éve) végez munkát cégünknél mindenféle megszakítás nélkül. Családjukban a kisebbik gyermek még nem töltötte be a 3. életévét, vele az édesanyja volt gyed-en/gyes-en idáig. Most anyagi okokból az apa veszi igénybe a gyes-t kb. 3 hónapja. Erről csak most szereztünk tudomást egy véletlen folytán. Ha létszámleépítésre kerül sor és ő is beleesik ebbe a körbe, felmondhatunk-e neki, vagy a Gyes-re tekintettel védettséget élvez?
Hol tudok ennek esetleg utánanézni?
Válaszotokat előre is köszönöm!

nandy # 2009.05.04. 09:33

zelicske:

Igen, a munkaviszony megszűnése után még 45 napig jár a "passzív" táppénz. Bár a munkaviszony megszűnik, de ezt is amunkáltatón keresztül kell igényelni.

nandy # 2009.05.04. 09:31

almodo:

A TGYÁS, GYED alapja az előző évi jövedelem. Ha az nem volt 180 nap, akkor a igénylést megelőző időszakból keresnek 180 napot.
Ez nálad megvan, így a TGYÁS, GYED alapja a 2009. március - szeptember közötti időszaki járulékalapot képező jövedelem lesz (feltéve, hogy nem mész táppénzre). Ha jelenleg a minimálbér után fizeted a járulékokat, érdemes lenne emelni.

Az álláskeresési járadék és a táppénz jogszerző időszaknak számít, de az ellátások alapjánál nem veszik figyelembe.

A táppénzen, GYED-en, TGYÁS-on lévő személy keresőtevékenységet nem folytathat, ez különösen igaz az egyéni vállalkozókra. Ha nincs alkalmazott (aki a szükséges képesítéssel is rendelkezik) akkor szüneteltetni kell az ev. tevékenységét. Vagy a gyermek egy éves korától GYES-t kell igényelni, és akkor lehet korlátlanul dolgozni.

nandy # 2009.05.04. 09:24

vintimi:

Ahogy kbs. mondta, ki kell adni a szabikat, ez nem a munkáltató kénye-kedvétől függ, hanem törvényi előírás. Kedvenc szövegük még az is, hogy ha valaki gyes-t kap, akkor nem veheti ki a szabikat, de ez is nagy tévedés.

Amíg a gyermeked a három éves kort be nem tölti, és ezidő alatt gyes-t is kapsz, addig felmondási védelem alatt állsz.

A gyes-ről (GYED-ről stb.) visszatérő munkavállaló bérét rendezni kell, és már az emelt bérrel kell számolni a szabadságra, betegszabira is.

A táppénznél pedig van egy ún. "előnyszabály". Ha azért nincs 180 nap figyelembe vehető jövedelmed, mert előzőleg GYED-en (stb...) voltál, akkor az előző ellátásod alapja lesz a mostani ellátás alapja is - tehát ami után a GYED-et számolták.

nandy # 2009.05.04. 09:19

Picibaba09:

Akár visszamész dolgozni, akár GYES-en maradsz, járni fog a ketteskére is a TGYÁS és a GYED, ha a munkaviszony nem szűnik meg.

A különbség csak annyi, hogy ha gyes-en maradsz, akkor a TGYÁS és a GYED alapja a szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese lesz. Míg ha kiveszed a szabikat, és aztán táppénzre mész, akkor az alap a szabira fizetett bér és a betegszabi összege lesz. Megjegyzem, hogy kötelező emelni a béredet, ha időközben a hasonló munkakörben, hasonló végzettséggel rendelkező kollegák bérét emelte a munkáltató, és a szabira járó bért, betegszabit már ez alapján kell kifizetni.
Tehát érdemes "visszamenni" ha a minimálbér kétszeresénél több lenne a kereseted.

anette22 # 2009.05.04. 08:35

Tisztelt szakértő! Terhességi gyermekágyi segélyen vagyok munkáltatóm jogutód nélkül megszünik. Kedvező ajánlatott tettek közös megegyezésre amit még nem írtam alá de pénteken máj 8-án kerülne rá sor.Mivel a TGYÁS július 5.éig jár ezért július 6-tol igényelhetem a GYED-et Ha nekem a munkaviszonyom megszünik máj 8-tól akkor is ugyanúgy jogosult vagyok a gyedre?Sürgős lenne a válasz Előre is köszönöm Anette

tengeri # 2009.05.04. 08:32

Tisztelt szakértő!

Feleségem gyeden van a kislányunkkal,viszont anyagi okokból a továbbiakban én szeretném igénybevenni a gyedet.
Kérdésem hogy mikortól vehetem én igénybe és mi alapján számolják ki a gyedet?
Kislányunk Május 10.-én lesz 1 éves.
Mi a teendő ez ügyben?

A válaszukat előre is köszönöm !

Üdvözlettel
tengeri

kriszild # 2009.05.02. 07:16

Kedves Szakértők!
A következő problémában szeretnék - ha lehet gyors - segítséget kérni.
3 éves kisfiam után lejárt a GYES-em 2008. augusztusában. Tartós betegségre hivatkozva (asztmás) fizetésnélküli szabadságot kértem a munkáltatómtól, ami most április 30-án lejár. április 23-án jeleztem, hogy a nagyobbik fiam (7éves) is asztmás lett és szeretném továbbra is igénybe venni a fizetésnélküli szabadságot 1 évre. Kérték, hogy csatoljam hozzá az orvosi igazolást, mint az előzőnél és esetleg keressem fel a főosztályvezetőt, akinél státuszban vagyok. Elmondta,hogy egy fiatal titkárnő fogja átvenni a levelemet, aki most két státuszban dolgozik, de már megvan az új jelölt.28-án felkerestem a főosztályvezetőt, leadtam írásban a kérésemet,csatolva a 7 éves fiam orvosi igazolását. A főosztályvezető elmondta, hogy nincs gondja a fizetésnélküli szabadságommal, de státuszban vagyok, így nem tud felvenni senkit a helyemre. Még aznap délután felhívott a munkaügyis, hogy nem áll módjukban engedélyezni a kérésemet, csak akkor ha orvosi igazolást viszek a betegség súlyossági fokáról, egyébként pedig csak akkor engedélyezhetik a fizetésnélkülit, ha otthonomban ápolom a fiamat. Közöltem, hogy nem áll módomban ilyen igazolást vinni és 5 éves kortól kötelező az óvodai foglalkozás, már ha nem beteg, mert sokat hiányoztunk az óvodából. Közölte velem, hogy akkor 2009. május 4-én jelenjek meg 8-kor a főosztályvezetőnél és vegyem fel a munkát.
Tartós betegség esetén nem köteles a munkáltató engedélyezni a fizetésnélküli szabadságot, csak engedélyezheti?A paragrafus azt írja, hogy jár a fizetésnélküli szabadság tartós betegségre,feltéve,hogy a szülő otthonában gondozza. Tul.képpen nem járhat óvodába és iskolába,ez ellentétes az oktatási törvénnyel?
Nekem az a megérzésem, hogy azért hívnak be, hogy közöljék a felmondás tényét,hiszen elárulta, hogy már megvan az új titkárnő.Ha jól tudom 3 év után, GYES alatt fizetésnélküli szabadság nélkül felmondhatnak.
Mit lehet ilyen esetben tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Ildikó

zelcsike # 2009.04.29. 15:13

JÓ NAPOTT!
Zelei Józsefné vagyok Rakamazrol olyan problémával állok szemben,hogy 7.hónapja táppénzen vagyok munkaszerződésem 05.02.én lejár munkáltatóm nem hoszabbitja igy kérdésem az hogy pasziv táppénzt igényelhettek-e?

köszönettel :ZELEI JÓZSEFNÉ

válaszát a zelcsike100@freemail.hu cimre várom

almodo # 2009.04.29. 11:13

Kedves Szakértők!

23. hetes terhes kismama vagyok, szept. 1-re kiírva.
Egyéni vállakozóként jogosult vagyok-e gyed-re?
Mely hónapokat veszik figyelembe?
Az álláskeresési járadék alatti hónapok alatt milyen összeggel számolnak a gyed kiszámításánál (azzal a jövedelemmel, ami a járadék ALAPJÁT képezte, vagy magával a járadék összegével?)?

2008 és 2009-es bruttó jövedelmeim így alakultak:
Előző munkahely:
jan. 138.000,-
feb. 138.000,-
márc. 115.742,-
Álláskeresési járadék:
ápr. 55.020,-
máj. 81.220,-
jun. 78.600,-
júl. 42.780,-
aug. 42.780,-
szept. 19.320,-
szept. 10-től egyéni vállkozó vagyok, minimálbéren, máig.

Kb. milyen összegű gyed-re számíthatok?
Amennyiben az elkövetkező hónapokban táppénzre mennék, vagy megemelném a fizetésemet, avagy megszüntetném a vállalkozásomat, az befolyásolná-e a gyed összegét?
Igaz az, hogy gyed-en lévő egyéni vállkozó valamiféle járulék fizetésére kötelezett, akkor is ha nincs keresőtevékenység a vállalkozásban?

Köszönöm mihamarabbi válaszukat!
Üdvözlettel:
almodo

vintimi # 2009.04.29. 08:40

Köszönöm a választ!
De akkor miért mondták azt hogy nem adhatják ki a szabikat, csak tp-re mehetek? Esetleg azért mert az munkavégzésnek számítana és csoportos létszámleépítésnél nem dolgozhatok, még ha a jogviszonyom továbbra is fent marad az újabb védettség miatt??? És ez a diplomás minimálbér létezik? Mennyi az összege? Ha elmegyek tp-re, minimálbér (diplomás???) 80%-a a betegszabi ennek a 70%-a lenne a tgyás és gyed???
Előre is köszönöm a válaszát!
V. Tímea

Picibaba09 # 2009.04.29. 07:23

Kedves Szakértők,

egy sürgős problémám, kérdésem lenne.

Jelenleg még Gyeden vagyok első gyermekemmel, aki 05.04.-én tölti be a 2. életévét. Munkaviszonyom 1997 óta folyamatos, ugyanannál a cégnél.
Második gyermekemet ez év szeptemberére várom.

Kérdésem:
A jelenlegi új körülmények között nem fog nekem gondot okozni, ha nem gyesre megyek következő hónaptól, hanem a felgyülemlett szabadságaimat kiveszem, majd a hátralevő időre táppénzre megyek és szeptemberben a szülés után igényelem a tgyást és majd a gyedet?
Vagy ne kockáztassak és inkább válasszal erre a pár hónapra a gyest? Nem szeretnék úgy járni, hogy következő gyermekemnél nem kapok gyedet, mivel az elsővel megszakítottam a gyest és kvázi visszamentem dolgozni...

Gyors válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.29. 06:43

Marad. A fizetés nélküli szabadság megszűnés után 30 napon belül ki kell adni az előző évek megmaradt szabadságait.

vintimi # 2009.04.29. 06:35

Tisztelt Szakértő!
A következő problémával fordulok Önhöz:
2007. áprilisában kaptam egy értesítő levelet a munkáltatómtól hogy csop. létszámleépítés miatt a felmondási védelem (gyed, gyes) után fel fognak nekem mondani.
1995.02.02-től dolgozom ott, határozatlan idejű szerződéssel (közalkalmazott vagyok). 2006. 03.07-táppénzen voltam a kisfiam születéséig (2006.10.08.), utána tgyás, gyed, jelenleg gyes. Kérdéseim: ha a gyes alatt terhes lennék (már voltam, de sajnos nem maradt meg), akkor marad tovább a védettség? És ha a gyes lejárta után szülnék, kivehetem a felgyülemlett szabikat? A munkáltatóm azt mondja hogy csak táppénzre mehetek, a táppénzt diplomás minimál bér után fogom kapni??? Van ilyen? Ennek mi az összege? Ha valóban így lenne, tgyás, gyed miből számolódna? A betegszabi 70%-a lenne? Mert az akkor nagyon kevéske lenne. Egyébként a jelenlegi garantált illetményem 140 000 Ft.
Előre is köszönöm a válaszát!
V. Tímea