GYED,GYES, táppénz


benevar # 2009.04.15. 14:05

T. Angéla!

Ha a GYED igény 2009. decemberben megnyílik, az ellátás alapja a 2008. évi jövedelem. Mértéke a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70%-a, azzal, hogy összege maximalizálva van a mindenkori minimálbér 70%-ban (jelenleg: max. 100.100 Ft).
A TGYÁS-re jogogosultság kezdőnapja a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyike lehet, legkésőbb a szülés napja. Az igény valóban benyújtható a szülést megelőző 4 héttel korábbi időpontra.

benevar # 2009.04.15. 13:47

T. Pallerin 20!

A keresőképtelenség időszakára járó ellátás függ az előzményektől. Alap esetben naptári évenként a keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadság jár, azt követően táppénz. Az új munkáltatónál a 15 nap időarányos része a betegszabadság (április eleji kezdésnél max. 10 munkanap), akkor, ha jan.01-től az előző munkáltatónál (ha volt) ebből nem került felhasználásra, ha igen akkor a fennmaradó napok. Táppénz jogosultság a betegszabadság leteltét követően nyílik meg. A betegszabadság időszaka is beleszámít a jogszerző időszakba. Táppénz folyamatos biztosításnak megfelelő időn át, max. 1 évig folyósítható. Folyamatos a biztosítás, ha nincs 30 napot meghaladó megszakítás.

Pallerin20 # 2009.04.15. 12:50

Koszonom Sandor, annyit meg kerdeznek, hogy mikortol lenne jogosultsagom a tizenot naphoz, ha mar van tizenot ledolgozott napom annal a cegnel.

Elore is koszonettel:
Manyo

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 12:46

Tenyleg. És annak sincs akadálya, hogy a jogviszonyodat a próbaidő alatt indoklás nélkül megszüntessék.

Pallerin20 # 2009.04.15. 12:22

Kedves Jogaszok es Forumozok,

Egy bolcsodeben helyezkedtem el, ket nap utan belazasodtam. Az orvos megallapitotta, hogy skarlatom van, nem a bolcsibol kaptam. A gyogyulasi ido 2–3 het. Kozoltem a vezetovel, hogy mi a diagnozis. Tajekoztatott, hogy mivel csak ket napot dolgoztam eddig, nincs tobb tappenzem, csak ezutan a ket nap utan jar a tappenz. Hozzatennem, hogy a 4 honap probaidonek meg igen az elejen jarok. Kerdeznem, hogy szabalyos-e igy az eljaras, tenyleg csak ket nap utan jar a tappenz.

Koszonettel:
Manyo

csongiangi # 2009.04.15. 12:14

Tisztelt Jogi Fórum!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy 2009. július 25-re vagyok kiírva, első szülésem lesz. Már több, mint öt éve dolgoztam egy hipernél, tehát a biztosítási időm az megvan, viszont idén március 16-tól táppénzen vagyok. Számításaim szerint, ha szülés után kapom a gyást (és tegyük fel, hogy a kiírt időpontban szülök), akkor a gyedem áthúzódik 2010-re, így annak az összegét az ez évi keresetemből számolják ki. Ilyen esetben kérhetem a szülésem előtti 4 héttel a gyást, ami azt jelentené, hogy kb. dec. elején jár le, így a gyedet még a 2008-as keresetemhez mérik? Köszönöm válaszukat!
Angéla

Hajnalanya # 2009.04.15. 07:45

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő: ha az anya gyermeke súlyos és végleges fogyatékossága miatt a gyermek 10 éves koráig jogosult gyes-re, abban az esetben is ugyanazok a szabályok érvényesek a munkavállalásra, felmondási tilalomra, mint 3 éves korig járó gyes esetén? Konkrétan:

dolgozhat-e gyes mellett napi 4–6–8 órában az anya, miközben gyermeke nappali ellátásban (bölcsőde, korai fejlesztés) részesül?
köteles-e visszavenni aktív állományba a munkaadója, ha az anya kéri azt?
felmondhat-e a munkaadója a gyes lejárta, illetve 10 éves kora előtt az anyának?
megteheti-e ezt a munkaadó létszámleépítés (de nem a cég teljes megszüntetése!) mi­att?
Válaszukat – jogszabályi helyek pontos megjelölésével, ha lehet – előre is köszönöm.

Cs.H.

ecica # 2009.04.13. 18:51

Sziasztok!

Légyszíves ha valaki tud segítsen! 2008 szeptember 16.-ától dolgozom közalkalmazottként. Előtte álláskeresési járadékot kaptam. Határozott idejű szerződésem van, amely 2009 június 30-al lejár. Azt szeretném megtudni, hogy milyen úton módon lennék jogosult gyed-re. Ha még a szerződés lejárta előtt elmegyek táppénzre? De úgy tudom, hogy akkor a szerződés lejárta után passzív táppénzre minősül, hiába várok babát.... Vagy hogyan lehetne ezt megoldani? Menjek el munkanélkülire a szerződés lejárta után azonnal? Hogyan járnék legjobban?

Köszi a választ!

Stabika # 2009.04.13. 07:05

Azért kérdezek ennyit, mert amunkáltatom nem túl korrekt. És ha egyedül leszek előtte és nyomat valami fals infót, azt én hogy tudom a munkaügyi bíróságon igazolni, hogy nem akarta figyelembe venni, pl.: kollektív szerződés. Vagy baja hogy nincs nálam a betegácsis utolsó lap, miért küldtem be amunkaügyre, stb.... (Nagy bank, sok kirendeltsége van.)

Csak hogy érthető legyen. Más sok kollegám pereskedett a munkáltatóval. Van rá sajnos - affinítása!

Stabika # 2009.04.13. 07:03

A válaszokat egyébként, nagyon megköszönöm.

Én 3 hetente küldöm be a táppénzes papírt.

Úgy megyek be majd hogy előtte egy héttel beküldöm a táppénzes papírt. íg jó, vagy vigyem magammal az utolsót.
Azt nem annyira szeretném,mert elindul a peltyka bent, és jobb ha csak a munkaügy látja hogy ki állította ki a papírt. Nincs benne csalás. csak bent nag a kaki kavarás. Ezt szeretném megúszni...
Gondolom érthető.

Stabika # 2009.04.13. 06:57

nandy

2008.07.14-től vagyok betegállományban.
2008.10.13-án kelt levélben értesített a munkáltatom a felmondásról. Bele ís irták azt amit te is leírtál. Védelem alatt vagyok. A mai naig havonta kapom az alap fizetés 70%-át.

Kicsit utánaolvastam. Találtam egy ilyet:

"Felmondási idő :

A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

három év után öt nappal,
öt év után tizenöt nappal,
nyolc év után húsz nappal,
tíz év után huszonöt nappal,
tizenöt év után harminc nappal,
tizennyolc év után negyven nappal,
húsz év után hatvan nappal meghosszabbodik.
"

Tehát nekem ha viszamegyek (közvetlenűl a beteg állomány utáni napon, természetesen) akkor nekem nem 30 hanem 45 nap a felmondás, mert 7 éve dolgozom a bankban.

Azt is olvastam, hogy betegállománra is jár a szabadság, ami a korom miatt évi 24 nap. Tavaj bent maradt 24 napom, és ha betegácsi miatt nem tudták kiadni, akkor törvényileg most jár a kb 9 db bal (2009). Azaz 33 nap. Gondolom amunkáltatom nem akar majd dolgoztatni egy napot sem. Tehát megegyezünk hog 45 nap helyett 33 nap a felmondás. És bár 5 év után 2 havi végkielégítés jár (kiküldött levélben rendes felmondás szerepel!), a kollektív szerződés 3 hónapot ír elő.
Konkrét dátumokkal. Ha pl.: 2009. április 20-án bemegyek akkor + 33 nap + 3 hónap = 2009.augusztus 22 jár le a munkaviszonyom.
Ekkor kell bemenem kilépni, vagy ez már előtte megtörténik? És ha ekkor jár le akkor 2009.augusztus 23-án elmenetek dokihoz, és ha ö úgy látja akkor onnantól még 45 napra kiírhat passzí táppénzbe, amit utána a munkáltatomnál le kell adnom? Tehát 2009.október 3-ig lesz fizetésem.
Utána mehetek 2009.október 4-én a munkaügyi központba álláskeresési támogatásért.
Elnézést hogy így részleteztem, de nekem így logkus.
Hátha ez másnak is segít eligazodni.

james # 2009.04.12. 08:50

Tisztelt Szakértők,

a következő kérdésem lenne.

Feleségem GYED-en van kisfiúnkkal, aki 2009. novemberében tölti be a 2 éves kort.
Sajnos fel a GYED alatt (egyéb okokból) fel kell mondania munkaviszonyát.
Kérdésem az lenne, hogy jár-e neki a GYED így is a kicsi 2 éves koráig? Vagy azt ezzel elveszíti?

Köszönettel, james

nandy # 2009.04.11. 12:00

A végkielégítés nem jár biztosítási jogviszonnyal, az inkább egyfajta "kártérítés", ezért a táppénz és a végkielégítés nem zárja ki egymást.
A felmondási idő és a táppénz viszont igen, mert a felmondási idő biztosítási jogviszonyt keletkeztet.

A rendes felmondás akkor változhat rendkívüli felmondássá, ha arra te alapos okot adsz, pl. a táppénz lejártát követően nem jelensz meg munkaképes állapotban a munkahelyeden, és nem tudod igazolni a távolléted okát.

De mondom, nagyon fontos lenne tudni, hogy mikor tájékoztattak a leépítésről.

nandy # 2009.04.11. 11:57

Emiatt nagyon fontos kérdés az, hogy a tájékoztatás átvételének időpontjában táppénzen voltál-e vagy sem.

nandy # 2009.04.11. 11:55

Stabika:

Mt. 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:178

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság (...) alatt.

(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama

  1. a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
  2. a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap

elteltével kezdődhet el.

94/E. § (1) A munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó döntéséről az érintett munkavállalót a rendes felmondás, illetve a 88. § (2) bekezdése szerinti jognyilatkozat közlését megelőzően legalább harminc nappal írásban tájékoztatja. A tájékoztatás másolatát meg kell küldeni a munkavállalók képviselőinek, illetve az állami foglalkoztatási szervnek is.194
(2) Ha az (1) bekezdés szerinti tájékoztatás közlésének időpontjában a munkavállaló a 90. § (1) bekezdésében meghatározott védelem alatt áll, a rendes felmondás csak a védelem megszűnését követően közölhető.

Stabika # 2009.04.09. 14:24

Dödölle1 # e-mail 2009.04.06. 08:00

Köszönöm a választ.

Nekem levélben mondtak fel.
Benne van: rendes selmondás. Mivel betegálományban mondtak fel így védelmet élvezek. ha megszünik a táppénz akkor ha bemegyek akkor lép életbe a felmondás és mivel erről a liküldött levél alapján értesítették a munkaügyi központoto (csoportos létszámleépítés) ezért nem tehetik meg azt hogy ha visszamegyek akkor módosítanák olan ra (pl.: rendkivüli), hog ezáltal ne kelljen végkielégítést adniuk, és nem tudnék munkaügyi központba se menni.
Ha jár kollektív szerződés alapján 3 hónap végkielégítés akkor, ha lejár a 3 havi bérfizetés (gondolom havonként kapom, mind munkabér), akkor a lejárat után 3 napon belül, ha doki kiír akkor mehetetk passzív táppénzre? Vagy ha kapom a végkielégítést, akkor ettől elesek? Kettő meg párhuzamosan nem megy, azt értem.
Kérem szóljn, ha valamít rosszul értelmeztem.
Köszönöm.
Szóval a végkielégítés után 3 napon belül mehetek 45 nap passzív táppénzre vag nem?

Tomat # 2009.04.09. 12:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha 2008. szeptemberében születik a baba, akkor a TGYÁS összegét januárban újra számolják-e a 2008-as év alapján vagy marad az először megállapított, 2007-es év alapján kalkulált összeg?

Köszönettel:

Tomat

zsanca # 2009.04.09. 06:07

Tisztelt Jogi Fórum!

Lenne egy számomra hatalmas problémám. Máv alkalmazott vagyok. 2003-ban megszületett az első gyermekem,és azóta folyamatosan itthon vagyok.A 2. gyerkőccel 2009 március 26-án járt volna le a gyesem,de közben március 14-én megszületett a 3. gyerkőc.A gyest lemondtam,és igényeltem a TGYÁST.A mai napom meg is kaptam a március 14-től járó TGYÁS-omat,ami kemény 10 ezer forint.Ez teljes hónapra 18 ezerre jön ki.Könyörgöm ez jó így?Ez még a gyesnél is kevesebb.
A 2. gyermekemet is gyesbe szültem,akkor 80 ezres TGYÁS-t kaptam.Én úgy tudom,hogy az előző évi keresetet nézik és annak a 70%-a a TGYÁS. Viszont,ha valaki gyebe szül,akkor 0 forint bérezéssel az éppen aktuális besorolási bére 70%-a jár.Nekem ez most olyan 90 ezer körül van.És ez alapján kellett volna a legjobb tudomásom szerint megállapítani a TGYÁS-omat.
Szeretném megtudni,hogy jól tudom e,ezeket a dolgokat?
Bízom benne,hogy a TB-és hölgy rontotta el,hisz miért igényelném a gyesem 70%-át TGYás-nak.Akkor maradna az ember végig gyesen.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 06:41

Így nem számít bele. (Nem is biztosítási jogviszony.)

sz.judit # 2009.04.07. 19:52

T.Ügyvédúr!
Végeztem a főiskolával, utána nem volt munkaviszonyom, mert GYES-en voltam 4 évig.
Kérdésem, hogy igy a GYES időszaka beszámít-e munkaviszonyba ? Közalkalmazotti besorolásnál figyelembe vehető-e ez a 4 év ?
Vagy csak alapból az első kategóriába esek ?

nandy # 2009.04.06. 20:42

s.e. 122:

A törvényalkotó szándékát nehéz kifürkészni. Ami biztos, hogy visszamenőleg nem változtathatnak (mert az alkotmányellenes).

De ha pl. szeptemberben meghozzák az új törvényt, és te csak decemberben szülsz, az valószínűleg nem minősül visszamenőleges hatályúnak, így az új szabályok vonatkoznak rád is. De az is lehet, hogy rád már az átmeneti szabályok vonatkoznak majd... Fontos tudni, hogy egyelőre csak "pletykaszinten" van a javaslat, tehát biztosat nem lehet mondani. Lehet, hogy lesznek átmeneti szabályok is, köztük néhány kedvező.... De nem biztos.

nandy # 2009.04.06. 20:37

(A havi 250.000,-Ft csak egy példa volt)

nandy # 2009.04.06. 20:36

És még annyit hozzátennék, hogy a TGYÁS-nak nincs felső határa, míg a GYED-nek már van (max. a minimálbér kétszeresének 70%-a).

Tehát ha a szabira havi bruttó 250.000,-Ft-ot fizettek, akkor a TGYÁS-nak az lesz az alapja, annak a 70%-át kapod.
A GYED-nél viszont bejön a havi 143.000,-Ft-os korlát.

nandy # 2009.04.06. 20:34

Szia Brigi!

Ne haragudj, valóban neked szólt az előző kérdésem.

Azt tudni kell, hogy a TGYÁS-ból csak szja-előleget vonnak, míg a GYED-ből már a 9,5% nybj-t is. Lehet, hogy ez okozza az eltérést.
Mert egyébként mindkét ellátás alapját a szabira fizetett díjazás képezi.

s.e.122 # 2009.04.06. 19:34

Kedves Válaszadó!

Egy kicsit aggódok a jövőben bevezetésre kerülő gyed-gyesre vonatkozó változásokkal kapcsolatban. A kérdésem rövid és egyszerű, ha nyáron vagy ősszel mégis bevezetésre kerül, hogy egy évig kapható csak a gyed, ez Ön szerint azonnali hatályú lehet, vagy a már megszületett ill. megfogant babákra nem vonatkozhat már? A kisfiam most egy éves, testvérkéje tél elején érkezik? Szeretnék velük a kicsi két éves koráig itthon lenni gyeden, ahogy eredetileg terveztük. Mit gondol, visszamenőleg is módosítható ez és kénytelen leszek egy évesen bölcsibe adni őket...???
Tisztelettel, köszönettel válaszát.
E.