GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.03.27. 12:39

De, a TGYÁS biztosítási jogviszonyt keletkeztet akkor, ha mellette a munkaviszony (vagy más jogviszony is megmarad).
De ha a jogviszony megszűnik, onnantól csak passzív jogon jár a TGYÁS, GYED is, ami a passzív táppénzhez hasonlóan már nem keletkeztet bizt. jogviszonyt. De amíg az ellátást kapod, addig biztosítottnak minősülsz. Csak nem vehető figyelembe az újabb ellátás megállapításánál.
Nem tudom, mennyire érthető :)

szk0271 # 2009.03.26. 11:03

Kedves Dödölle1! Köszönöm.

Tehát (ha jól értem) vagy munkanélküli jogviszony szülési ELŐTT és UTÁN is és akkor igényelheti a GYED-et, vagy alkalmazotti jogviszony.

Mert ezek szerint a "passziv táppénz" és utána a szülési (TGYÁS) nem "biztosítotti" jogviszony.

anka # 2009.03.25. 21:10

Bocsi elírtam, Dödölle1.

Még egyszer köszönöm.

anka # 2009.03.25. 21:06

Tisztelt Döndölle!

Jó, megpróbálom.

Köszönöm az írásod.

Dödölle1 # 2009.03.25. 19:18

OFF
Nem árt tudni, hogy aki itt válaszol, az azt mind grátisz teszi. Visszás dolog azon háborogni, ha egy kérdésre nem válaszolnak; kicsit olyan, mintha felháborodnál, mert nem kapsz ajándékot. (Tudom, bosszantó, hogy más meg kapott, de mégis csak felnőttek volnánk.)
Talán feltűnt az is, hogy a válasz nélkül maradó kérdések ugyanabba a témába vágnak: szociális támogatások, gyermeknevelési támogatások, TB, nyugdíjszámítás, táppénz stb.
Ugyanis ez annyira sajátos – és bonyolult – szelete a jognak, hogy azzal a „mezei“ jogászok többsége nem foglalkozik napi rutinszerűen. Azt pedig nem lehet elvárni, hogy egy-másfél órás kutatást folytassunk valamely kérdés megválaszolása érdekében.
ON

Van erre a témára szaktopik, ahol egy szakbarbár – sajátos módon: nem jogász – csípőből tudja ezeket. De konkurenciát reklámozni sem lenne komilfó.

-------------------------------------
  • kbs

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Igazából ez a fórum reményt ad azoknak akik elakadtak a jognak valamely fonalán. Szerintem pedig, ha speciális a kérdés, akkor nyugodtan meglehetne adni a konkrét fórumot, ahol valaki „csípőből tudja ezeket“. Szreintem így lenne illő. Nem járnék ide vissza reménykedve, hátha válaszolt valaki. Vagy egszerüen megírni a kérdés feltevőnek, bocsi, nem tudok válaszolni a kérdésedre.

Szerintem sokan nem keserű szájízzel x-nék ki ezt az oldalt ezután. --------------------------------------------
Elnézést, amiért beleelegyedek.

Szeretnék segítségként megjelölni olyan személyt, aki a hivatkozott kérdések nagyrészére "csípőből" tud válaszolni.

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj/éljen minden választ nem kapott kérdező a jogszabály adta lehetőséggel és keresd/keresse fel a lakóhelye(d) szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.),

kérd meg az osztályvezetőt,

- ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban -mégha válaszol is valaki- sajnos sokszor -tekintettel a bonyolult szabályozásra- nem lehet kitérni részletesen mindenre. Megjegyzem a sokszor a kérdések is hiányosak, felületesek, lényeges adatot nem tartalmaznak.

Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –ha teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Én is látom, hallom, hogy sok a panasz az OEP-re (valójában a REP-ekre). Az is csak egy hivatal, ahol mindenki túlterhelt lehet, hogy egy bejövő telefonra, kérdező ügyfélre nem udvariasan reagálnak lehet, hogy úgy tűnik a telefonálónak, hogy "na ez is csak lerázott".
Elismerem, hogy sokszor jogos a kritika, de sajnos így van ez az élet minden területén pl. orvosnál is stb.

Biztos vagyok azonban abban, hogyha a fenti osztályvezetőt bárki megkéri, hogy -ha kell előzetes időpontegyeztetés után- segítsen eligazodni a TB útvesztőiben készséggel segíteni fog, vagy ha nem ér rá kijelöl rá egy valóban hozzáértő ügyintézőt, revizort stb.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 19:09

Mint mondtam, egy jogi fórumon a konkurenciát reklámozni eléggé etikátlan lenne. De elég sok segítséget adtam.
A gugli az ember legjobb barátja...

anka # 2009.03.25. 15:23

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Igazából ez a fórum reményt ad azoknak akik elakadtak a jognak valamely fonalán. Szerintem pedig, ha speciális a kérdés, akkor nyugodtan meglehetne adni a konkrét fórumot, ahol valaki "csípőből tudja ezeket". Szreintem így lenne illő. Nem járnék ide vissza reménykedve, hátha válaszolt valaki. Vagy egszerüen megírni a kérdés feltevőnek, bocsi, nem tudok válaszolni a kérdésedre.

Szerintem sokan nem keserű szájízzel x-nék ki ezt az oldalt ezután.

Dödölle1 # 2009.03.25. 12:24
Nagy gondban vagyok, segítséget kérnék! 2005-febr.2.-ától közalkalmazottként dolgoztam 2008. máj.31.-ig, ez időszak alatt 1 évig betegállományban voltam mivel kétszer műtöttek daganattal ill. még összeszedtem 3 gerincsérvet is. Munkaviszonyom megszűnt ezért, mivel semmilyen munkát nem bírtam és nem bírok vállalni. Szóba jött a leszázalékolás de a végén elmentem munkanélküli segélyre 2008. jún. 11-ével. Novemberben lombikbébipro­gramban kellett résztvennem /sikerrel/ daganatok újabb jelentkezése miatt. Jelenleg is álláskeresési segélyen vagyok ami lejárt 03.01-ével, de még 3 hóig kaphatok valamit. Ma hallottam egy volt kismamától, hogy elmehetek táppénzre. Több helyen kérdeztem már, de választ nem kapok csak két értelműt, ill. próbáltam az OEP-et felhívni, de nem veszik fel. Milyen lehetőségeim vannak addig is míg megszülök és utána? Hogy járok jobban? Válaszát köszönöm, Tisztelettel- Judit. -------------------- a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

43. § (1) Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

1. A fenti jogszabályból látható, hogy a "kismama" téves tájékoztatást adott.
Aki álláskeresési járadékot kap az biztosított, DE a táppénzre való jogosultságnak mint láthatja két feltétele van: 1. Legyen biztosított. 2. ebben a jogviszonyában legyen pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

Mivel ilyen járulékot a munkanélküli ellátásokból nem vonnak, táppénzre nem jogosult.

Ez a jogi része. Ha azonban belegondol logikus, hogy az, aki munkanélküli segélyt kap, nem kaphat táppénzt, hiszen a segélyt (járadékot) a betegség idejére is kapja. A táppénzt azért találták ki, hogy aki dolgozik és megbetegszik és emiatt a munkáját nem tudja ellátni, nem tud keresőtevékenységet folytatni, azaz aki keresőképtelen, valamilyen, a megélhetéshez szükséges keresetpótló juttatást kapjon. Ez a táppénz. Nevezhetjük úgy is, -mivel az összege nem túl sok- hogy a megélhetésre (táplálékra) kapott pénz.

Így talán érthető, hogy az álláskeresési támogatásban részesülő miért nem kaphat táppénzt.

Az adó és a járulék között az a különbség, hogy az adót az állam "arra költi amire akarja", a járulékért viszont valamilyen ellenszolgáltatást kell adnia. Ha vonnak valakitől pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, azért cserébe pénzbeli ellátás jár. (persze vannak törvényben rögzített feltételei annak, hogy mikor, mennyit, mennyi ideig stb.)

Ha valaki ilyen járulékot nem fizet -mint pl. az álláskereső- az ilyen ellátásra nem jogosult.

Magyarországon kötelező egészségbiztosítás működik, azaz törvény írja elő, hogy milyen jogviszonyban milyen járulékot kell fizetni.

A hogyan járok jobban kérdés megválaszolására időhiány miatt nem vállalkozom. Önnek is javasolom a REP Pénzbeli Ellátási Osztályvezetőjét, aki előzetes időpontegyeztetés után mindenkinek készséggel segít. Lásd az előző hozzászólásom utolsó bekezdéseit.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.03.25. 11:23
Sajnos nem kapok választ Önöktől. Legalább arra válaszoljon valaki, nagyon kérem, hogy ha a cég és így a munkaviszony megszűnése után kb. 20 napig kapja a kismama a passziv táppénzt és aztán TGYS-szülésire írja ki a doki, az folyamatos biztosítási jogviszonynak számít-e így és a szülési után jár neki a GYED is? Egyik munkaügyis azt mondja, igen, másik szerint menjen munkanélkülire, de hogy intézzen bármit is, ha előbb eljön a szülési ideje (vagy a szülés is akár a sok idegességtől), mint ahogy a vállalkozótól egyáltalán kap papírokat, amivel mehetne a munkanélküli hivatalba. És egyébként veszélyeztetett terhes, azért van betegállományban. ------------------------
  1. A passzív táppénz fő szabály szerint összekötő idő, azaz a jogviszonyokat összeköti. THGY és GYED jogosultság szempontjából amikor azt vizsgálják, hogy van-e 2 éven belül 180 biztosításban töltött ideje ez az idő a fő szabálytól eltérően a 180 napba beszámítandó.
  2. A THGY és GYED jogosultsággal kapcsolatos egyik előző hozzászólásomat ismét beillesztem, hátha tudod használni. Ennek a végén megtalálod arra is a választ, hogy jogosult-e, -ha igen mikor, ha nem mit kell tennie- THGY-ra, GYED-re az, aki álláskeresési járadékban részesül.

3.Aki nem kap választ a pénzbeli ellátásokra vonatkozó kérdéseire forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályvezuetőjéhez. Ennek a módját részletesen lásd lent:

Íme a válaszok bővebben:

4. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint THGY-ra –fő szabály szerint- az jogosult aki biztosított, (Ez általában azt jelenti, hogy az igénylő munkaviszonyban áll, de lehet főállású egyéni, vagy társas vállalkozó, közalkalmazott, köztisztviselő, bíró, ügyész stb., illetve biztosított még az álláskeresési járadékban részesülő személy is. Mindezek jogi alapja megtalálható az 1997. évi LXXX törvény -Járulék, vagy fedezeti törvény- 5.§-ban)
ÉS
a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 180 biztosításban töltött idővel, magyarul a szülést megelőző 2 éven belül dolgozott, alkalmazott volt, vagy álláskeresési járadékot kapott stb. (Erről pedig a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII-as törvény 40.§. rendelkezik.)

Fontos az ÉS, azaz a két feltételnek együtt kell teljesülni, csak ez keletkeztet jogosultságot. Szintén ez a szakasz mondja ki, hogy a 180 napba be kell számítani a munkaviszony megszűnése után folyósított "passzív" táppénzes időt is.

Tehát ha a szülés napján e kettő feltételnek az igénylő eleget tesz jogosult lesz THGY-ra. (Ez a fő szabály, ami azt jelenti, hogy vannak kivételek. Szintén ez a fő szabály vonatkozik a GYED-re is.)

Nézzünk néhány kivételt a teljesség igénye nélkül:
THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül.

Jogosult még THGY-ra az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya de ezt követően táppénzben részesült, feltéve, hogy a táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül megszült.

Aki tehát álláskeresési járadékban részesül az azokon a napokon amelyekre járadékot kapott biztosított.

Az országban az álláskeresési járadékról THGY-ra illetve GYED-re való jogosultság egységes elbírálását, azaz az jogalkalmazást elősegítendő az OEP Főigazgató helyettese körlevelet adott ki a 10064/2008. számon, valamint ez alapján az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztálya és az OEP Pénzbeli Ellátási Főosztálya készített egy példákat is tartalmazó tájékoztatót, amit minden REP megkapott. A REP-ek feladata volt ennek a szakmai anyagnak a továbbítása a TB kifizetőhelyek felé. (Ezen tájékoztató –a jogforrási hierarchiának, illetve a jogalkotási törvénynek megfelelően nem jogszabály, csak jogértelmezés az a bíróságot nem köti, viszont az országban történő egységes jogalkalmazás érdekében a REP dolgozóknak kötelezően végrehajtandó utasítás.)

Ezen tájékoztató tehát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárban, illetve a kifizetőhelyeken megtalálható, akinek fentiekkel kapcsolatos, jogosultságot érintő kérdése, kételye van annak azt célszerű a REP Pénzbeli Ellátási Osztályvezetőtől elkérni, abba beletekinteni.

Ezen tájékoztató leszögezi:

  1. Az álláskeresési járadékban részesülő személy biztosított.
  2. Álláskeresési járadékot és THGY-t, vagy álláskeresési járadékot és GYED-et egyszerre nem kaphat senki.
  3. A Foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény szerint szüneteltetni kell a járadék folyósítását, arra az időre, amelyre az álláskereső THGY-ban, GYED-ben, vagy GYES-ben részesül.
  4. Ha ez az ok megszűnik a járadékot tovább kell folyósítani.
  5. Az álláskeresési járadékban részesülőnek megszűnik a biztosítása attól a naptól, amelyiktől az álláskeresési támogatást THGY, GYED, vagy GYES miatt szünetelteti.
  6. Figyelemmel arra a jogszabályi helyre, amely szerint THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül az aki az álláskeresési járadékot a szülés napjától szünetelteti „passzív jogon” jogosult THGY-ra.

Erre a tájékoztató az álláskeresési járadék-THGY igényjoggal kapcsolatban a következő példát hozza:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.03. THGY-t 2008.03.03-tól 167 napon át kaphat.

A másik példa:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.02. Mivel a biztosítása 2008.03.01-én megszűnt és mivel a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszült THGY-t 2008.03.02-tól 168 napon át kaphat.

7. GYED-re fő szabály szerint az jogosul aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül 180 biztosításban töltött nappal rendelkezik. Jogosult továbbá az is akinek a biztosítása a THGY igénybevételének tartama alatt szűnik meg.

8. GYED-re vonatkozóan az állásfoglalás 3 példát említ. Ebből kettő azt mutatja be, hogy mikor nem jogosult GYED-re az igénylő, 1 pedig azt, hogy mely esetben állapítható meg ezen ellátás az álláskeresési járadékban részesülő személynek.

Az 1. példa:

  • A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.

2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, így a THGY-t 2008.04.03-tól igényli.
A THGY ellátás folyósítása ettől a naptól, 2008.04.03-tól kezdődik.
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

A 2. példa:
A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik. (2008.04.02-ra járadékot, ellátást kapott)
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

A 3. példa:

A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik.
THGY ellátást kap 167 napig.
A THGY lejártát követően ismét álláskeresési járadékban részesül 2008.11.30-ig Ezt követően (miután a járadékot 2008.12.05-én kifizették a részére) 2008.11.25-től GYED-et igényel.

A GYED jogosultság 2008.11.25-től fennáll. Mivel azonban 2008. 11.25-től 2008.11.-30-ig álláskeresési járadékot (ellátást) kapott a GYED-et csak 2008.12.01-től fogják a részére folyósítani, de ezzel a GYED jogosultságot megszerezte.

Összegezve:

  • Aki álláskeresési járadékban részesül és az egyéb feltételeknek megfelel –azaz a szülést megelőző 2 éven belül van 180 biztosításban töltött napja- az THGY ellátásra jogosult. A szülés napjától kérni kell a járadék szüneteltetését, illetve a THGY folyósítását.
  • Aki így jár el az -fő szabály szerint a fent részletesen ismertetett okok miatt- már GYED-re nem lesz jogosult, de ha a THGY után nem GYED-et, hanem álláskeresési járadékot igényel ismét hónap végéig, majd az utolsó példának megfelelően miután erre az időre a járadékot részére kifizették pár napra visszamenőleges időponttól igényli a GYED-et, úgy jogosulttá válik erre az ellátásra is.

Jelen összefoglaló a fent hivatkozott szakmai anyag alapján készült.

Tekintettel arra, hogy a fentiek jogi szabályozása nem egyértelmű (ezért is született a fent hivatkozott tájékoztató) a félreértések elkerülése érdekében javasolom mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –mielőtt bármilyen ellátást igényelne forduljon bizalommal a REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. szellemében, amely jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Rövidítések:
THGY: Terhességi-gyermekágyi segély
GYED: Gyermekgondozási díj
GYES: Gyermekgondozási segély

Üdv. :)

Judlyka # 2009.03.25. 10:09

Nagy gondban vagyok, segítséget kérnék!
2005-febr.2.-ától közalkalmazottként dolgoztam 2008. máj.31.-ig, ez időszak alatt 1 évig betegállományban voltam mivel kétszer műtöttek daganattal ill. még összeszedtem 3 gerincsérvet is. Munkaviszonyom megszűnt ezért, mivel semmilyen munkát nem bírtam és nem bírok vállalni. Szóba jött a leszázalékolás de a végén elmentem munkanélküli segélyre 2008. jún. 11-ével. Novemberben lombikbébiprogramban kellett résztvennem /sikerrel/ daganatok újabb jelentkezése miatt. Jelenleg is álláskeresési segélyen vagyok ami lejárt 03.01-ével, de még 3 hóig kaphatok valamit.
Ma hallottam egy volt kismamától, hogy elmehetek táppénzre. Több helyen kérdeztem már, de választ nem kapok csak két értelműt, ill. próbáltam az OEP-et felhívni, de nem veszik fel. Milyen lehetőségeim vannak addig is míg megszülök és utána? Hogy járok jobban?
Válaszát köszönöm, Tisztelettel- Judit.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 07:49

OFF
Nem árt tudni, hogy aki itt válaszol, az azt mind grátisz teszi. Visszás dolog azon háborogni, ha egy kérdésre nem válaszolnak; kicsit olyan, mintha felháborodnál, mert nem kapsz ajándékot. (Tudom, bosszantó, hogy más meg kapott, de mégis csak felnőttek volnánk.)
Talán feltűnt az is, hogy a válasz nélkül maradó kérdések ugyanabba a témába vágnak: szociális támogatások, gyermeknevelési támogatások, TB, nyugdíjszámítás, táppénz stb.
Ugyanis ez annyira sajátos - és bonyolult - szelete a jognak, hogy azzal a "mezei" jogászok többsége nem foglalkozik napi rutinszerűen. Azt pedig nem lehet elvárni, hogy egy-másfél órás kutatást folytassunk valamely kérdés megválaszolása érdekében.
ON

Van erre a témára szaktopik, ahol egy szakbarbár - sajátos módon: nem jogász - csípőből tudja ezeket. De konkurenciát reklámozni sem lenne komilfó.

Dödölle1 # 2009.03.25. 07:14
Csak azt nem értem, akkor miért van ez a fórum, ha kérdezel valamit és nem válaszolnak. Talán így kár is müködtetni! ----------------

A magam részéről a kérdésedre a válasz:

  1. Egyetértek.
  2. Az utóbbi időben -egy-egy hozzászólásomat követően- én is nagyon sok személyes, szakmai kérdést tartalmazó e-mailt kapok, amire sajnos nem tudok válaszolni, ugyanis ugyanolyan fórumozó vagyok, mint bárki más. (azaz nem állok a honlapot működtető cég alkalmazásában)

Köszönöm a bizalmat, ha időm engedi egy-egy kérdésben egyszerű fórumozóként, -"laikus hozzászólóként"- nagyon szívesen segítek, de ilyen nagyszámú megkeresésre válaszolni nem tudok.

Üdv. :)

Lya2 # 2009.03.25. 05:32

anne01: NAGYON KÖSZÖNÖM! Az viszont megleett hogy apuka igényleheti a GYEST!

anka # 2009.03.24. 19:23

Ne aggódj szk0271, nekem se válaszoltak. Csak azt nem értem, akkor miért van ez a fórum, ha kérdezel valamit és nem válaszolnak. Talán így kár is müködtetni!

szk0271 # 2009.03.24. 17:33

Sajnos nem kapok választ Önöktől. Legalább arra válaszoljon valaki, nagyon kérem, hogy ha a cég és így a munkaviszony megszűnése után kb. 20 napig kapja a kismama a passziv táppénzt és aztán TGYS-szülésire írja ki a doki, az folyamatos biztosítási jogviszonynak számít-e így és a szülési után jár neki a GYED is?
Egyik munkaügyis azt mondja, igen, másik szerint menjen munkanélkülire, de hogy intézzen bármit is, ha előbb eljön a szülési ideje (vagy a szülés is akár a sok idegességtől), mint ahogy a vállalkozótól egyáltalán kap papírokat, amivel mehetne a munkanélküli hivatalba. És egyébként veszélyeztetett terhes, azért van betegállományban.

variaga # 2009.03.24. 16:05

Kedves Válaszadó!

Május 15-étől gyermekünk apja lesz a gyeden, addig viszont még én. Egy külföldi cég magyarországi képviselőjeként fogok dolgozni tisztán jutalékos rendszerben kapva a díjazásomat. A kérdésem az, hogy megköthetem-e velük a szerződést, és bizonyos céges megállapodásokat aláírhatok-e már a gyed alatt is anélkül, hogy abból egyetlen forint jövedelmem származna is, avagy kötelező kivárnom a szerződés megkötésével a gyed végét?

Variaga

nandy # 2009.03.24. 13:40

logitech:

Nem lehet rendes felmondással megszűntetni a munkaviszonyt (munkáltató részéről), ha a munkavállaló táppénzen, gyerm.nevelés c. kapott fizn. szabin van. De ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, akkor azzal együtt a munkaviszony is. (Nem tudom, hogy nálatok csak a bolt zár be, vagy a cég is).
Közös megegyezéssel bármiben meg lehet állapodni, akár a mv. megszűnésében is, de ehhez mindkét fél akarata kell.

anne01 # 2009.03.24. 12:49

HM76:

ld. Lya2-nek adott válasz

anne01 # 2009.03.24. 12:46

Lya2:

Mivel nem írtál bért, csak az alapszabályokat lehet leírni.

Tgyás, gyed esetén:

Ha nem dolgozol egy napot sem, tgyás alapja a szerződés szerinti bér, max. minimálbér kétszerese, gyed alapja ugyanez

ha dolgozol, de nem éred el a 180 napot, tgyás és gyed alapja tényleges bér, max. minimálbér kétszerese
(betegszabadság (nem táppénz!) is bérnek számít)

ha dolgozol és eléred a 180 napot, tgyás alapja a 180 napra kapott béred, gyed alapja szintén max. minimálbér kétszerese.

Ha a béred nem éri el a minimálbér kétszeresét, minden ellátásodat az alacsonyabb bérből fogják számolni.
Tgyás a szülést megelőző 28. naptól igényelhető.

Táppénz esetén:

Táppénz 15 nap betegszabadsággal indul, ami a béred 80%-át jelenti és a munkáltatód fizeti. Ha a 15 nap alatt nem éred el a minimálbér kétszeresét, érdemes a szabadságodat is kivenni.

Gyes mellett igényelt táppénz alapja a minimálbér (ha nincs gyes melleti munkavégzésből 180 bérezett napod), és csak annyi napra jár, ahány bérezett napod volt előtte.

Gyest lemondhatod, apuka megigényelheti, így max. 1 évig jár táppénz, és a te esetedben alapja a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg lesz.

Gyest akkor is időben kell lemondani, amikor tgyást igényelsz.

Megjegyzem a munkáltatók nem szokták a táppénzes verziót szeretni, mivel a 15 nap betegszabadság után járulékokat és szja-t kell fizetniük, táppénznél pedig a táppénz harmada őket terheli.

logitech # 2009.03.24. 12:33

Szeretnék kérdezni! Nővérem 10 hetes terhes, 3 és fél éve eladó a munkáltatója be akarja zárni a boltot 1-2 hónapon belül.Október végén szülne. Ha elmegy most táppénzre mi várható? Kap, tgyást, gyedet majd gyest? Köteles a terhessége miatt állományban tartani a munkáltatója, nem mondhat fel neki? Közös megegyezéssel se? Ha igen mehet passzív táppénzre és utána álláskeresési járadékot kaphat? Szabadságát ki tudja venni? Ilyenkor mi a teendő?
Köszönöm a választ!

szk0271 # 2009.03.24. 12:20

Kismama jelenleg (március 24.) betegállományban van, szülésire mehet leghamarabb április 8-tól (28 nappal a kiírás előtt).Előfeltételek eddig meg voltak ehhez.
A munkáltatója viszont (szóban ma mondta) március 18-cal megszünteti a céget.
A kismama nem kapott felmondást vagy hivatalos iratot a cégtől még. Betegállományban és utólag kaphat felmondást?
A cég szerint a kismama passzív táppénzen van, mert a cég megszűnt, de a cég szerint kapni fogja a szülési után a gyedet is. Nem értünk semmit, aggódunk, hogy átver a cég. Mi a teendője a kismamának, hogy valóban kapjon szülésit és gyedet is?Kérem válaszoljanak, köszönöm.

HM76 # 2009.03.24. 08:54

Kedves Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni :)
Előzmények a következők:
2006 augusztusától fenyegető vetélés gyanúval táppénzre kerültem, korábban folyamatos munkaviszonyom volt, brutto bérem 160 eft,
majd 2007 ápr. -ban megszületett a csemetém, tgyás, gyed követte egymást,
2008 áprilisától gyesre lennék jogosult, azonban közben ketteske csemetével várandós lettem, előre láthatólag, ha az égiek is úgy gondolják akkor szeptember végén fog megszületni.
Kérdésem a következő lenne hogyan járok jobban,
ha első csemetém 2. életévétől táppénzre megyek ketteskével gyes helyett,
akkor ebben az esetben az előzmények ismeretében a táppénzem összegszerüen kb mennyi lesz, illetve majd ketteskével a Tgyás és gyed alapja milyen összeget fog jelenteni?
Vagy a másik variáció, hogy egyeske után a gyed lejártát követően arra az ominózus fél év időtartamra kivenném a szabimat kb 45 nap és ezt követően mennék táppénzre majd szülés előtt 28 nappal tgyásra, írd meg légyszíves a véleményedet, hogy mi lenne anyagiakban kedvezőbb?
Írtó kevés a gyes és ezért próbálnék variálni a lehetőségek mentén.
Tájékoztatásodat köszönöm H

Lya2 # 2009.03.24. 05:10

Már egyszer kérdeztem, NAGYON SÜRGŐS LENNE!!!!

"Kedves Szakértő(k)!

Szeptemberig GYES-en vagyok a kisfiammal, a 2. baba októberben érkezik. Menjek el most táppénzre? Hogy járok jobban? Mi van azzal az 1 hónappal ami gyes után és a 2. baba érkezése előtt van? Mi után számítják a juttatásokat?

Köszönöm: Lya"

Dödölle1 # 2009.03.23. 14:24

Kedves Dödölle !

Ne haragudj, hogy ismét zavarlak, de biztos emlékszel én írtam privit illetve itt a fórumon is kérdeztem Tőled, akkor ígértél választ, de sajnos még nam kaptam meg és mivel látom Te nagyon alapos vagy így továbbra is szeretném a segítségedet kérni a kérdésemben: -------------
Kedves twerdy!

A választ 2009.03.05-én megadtam, légyszíves visszalapozni!

Néhány kiegészítés:

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint THGY-ra –fő szabály szerint- az jogosult aki biztosított, (Ez általában azt jelenti, hogy az igénylő munkaviszonyban áll, de lehet főállású egyéni, vagy társas vállalkozó, közalkalmazott, köztisztviselő, bíró, ügyész stb., illetve biztosított még az álláskeresési járadékban részesülő személy is. Mindezek jogi alapja megtalálható az 1997. évi LXXX törvény -Járulék, vagy fedezeti törvény- 5.§-ban)
ÉS
a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 180 biztosításban töltött idővel, magyarul a szülést megelőző 2 éven belül dolgozott, alkalmazott volt, vagy álláskeresési járadékot kapott stb. (Erről pedig a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII-as törvény 40.§. rendelkezik.)

Fontos az ÉS, azaz a két feltételnek együtt kell teljesülni, csak ez keletkeztet jogosultságot. Szintén ez a szakasz mondja ki, hogy a 180 napba be kell számítani a munkaviszony megszűnése után folyósított "passzív" táppénzes időt is.

Tehát ha a szülés napján e kettő feltételnek az igénylő eleget tesz jogosult lesz THGY-ra. (Ez a fő szabály, ami azt jelenti, hogy vannak kivételek. Szintén ez a fő szabály vonatkozik a GYED-re is.)

Nézzünk néhány kivételt a teljesség igénye nélkül:
THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül.

Jogosult még THGY-ra az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya de ezt követően táppénzben részesült, feltéve, hogy a táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül megszült.

Aki tehát álláskeresési járadékban részesül az azokon a napokon amelyekre járadékot kapott biztosított.

Az országban az álláskeresési járadékról THGY-ra illetve GYED-re való jogosultság egységes elbírálását, azaz az jogalkalmazást elősegítendő az OEP Főigazgató helyettese körlevelet adott ki a 10064/2008. számon, valamint ez alapján az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztálya és az OEP Pénzbeli Ellátási Főosztálya készített egy példákat is tartalmazó tájékoztatót, amit minden REP megkapott. A REP-ek feladata volt ennek a szakmai anyagnak a továbbítása a TB kifizetőhelyek felé. (Ezen tájékoztató –a jogforrási hierarchiának, illetve a jogalkotási törvénynek megfelelően nem jogszabály, csak jogértelmezés az a bíróságot nem köti, viszont az országban történő egységes jogalkalmazás érdekében a REP dolgozóknak kötelezően végrehajtandó utasítás.)

Ezen tájékoztató tehát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárban, illetve a kifizetőhelyeken megtalálható, akinek fentiekkel kapcsolatos, jogosultságot érintő kérdése, kételye van annak azt célszerű a REP Pénzbeli Ellátási Osztályvezetőtől elkérni, abba beletekinteni.

en tájékoztató leszögezi:

  1. Az álláskeresési járadékban részesülő személy biztosított.
  2. Álláskeresési járadékot és THGY-t, vagy álláskeresési járadékot és GYED-et egyszerre nem kaphat senki.
  3. A Foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény szerint szüneteltetni kell a járadék folyósítását, arra az időre, amelyre az álláskereső THGY-ban, GYED-ben, vagy GYES-ben részesül.
  4. Ha ez az ok megszűnik a járadékot tovább kell folyósítani.
  5. Az álláskeresési járadékban részesülőnek megszűnik a biztosítása attól a naptól, amelyiktől az álláskeresési támogatást THGY, GYED, vagy GYES miatt szünetelteti.
  6. Figyelemmel arra a jogszabályi helyre, amely szerint THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül az aki az álláskeresési járadékot a szülés napjától szünetelteti „passzív jogon” jogosult THGY-ra.

Erre a tájékoztató az álláskeresési járadék-THGY igényjoggal kapcsolatban a következő példát hozza:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.03. THGY-t 2008.03.03-tól 167 napon át kaphat.

A másik példa:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.02. Mivel a biztosítása 2008.03.01-én megszűnt és mivel a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszült THGY-t 2008.03.02-tól 168 napon át kaphat.

7. GYED-re fő szabály szerint az jogosul aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül 180 biztosításban töltött nappal rendelkezik. Jogosult továbbá az is akinek a biztosítása a THGY igénybevételének tartama alatt szűnik meg.

8. GYED-re vonatkozóan az állásfoglalás 3 példát említ. Ebből kettő azt mutatja be, hogy mikor nem jogosult GYED-re az igénylő, 1 pedig azt, hogy mely esetben állapítható meg ezen ellátás az álláskeresési járadékban részesülő személynek.

Az 1. példa:

  • A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.

2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, így a THGY-t 2008.04.03-tól igényli.
A THGY ellátás folyósítása ettől a naptól, 2008.04.03-tól kezdődik.
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

A 2. példa:
A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik. (2008.04.02-ra járadékot, ellátást kapott)
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

A 3. példa:

A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik.
THGY ellátást kap 167 napig.
A THGY lejártát követően ismét álláskeresési járadékban részesül 2008.11.30-ig Ezt követően (miután a járadékot 2008.12.05-én kifizették a részére) 2008.11.25-től GYED-et igényel.

A GYED jogosultság 2008.11.25-től fennáll. Mivel azonban 2008. 11.25-től 2008.11.-30-ig álláskeresési járadékot (ellátást) kapott a GYED-et csak 2008.12.01-től fogják a részére folyósítani, de ezzel a GYED jogosultságot megszerezte.

Összegezve:

  • Aki álláskeresési járadékban részesül és az egyéb feltételeknek megfelel –azaz a szülést megelőző 2 éven belül van 180 biztosításban töltött napja- az THGY ellátásra jogosult. A szülés napjától kérni kell a járadék szüneteltetését, illetve a THGY folyósítását.
  • Aki így jár el az -fő szabály szerint a fent részletesen ismertetett okok miatt- már GYED-re nem lesz jogosult, de ha a THGY után nem GYED-et, hanem álláskeresési járadékot igényel ismét hónap végéig, majd az utolsó példának megfelelően miután erre az időre a járadékot részére kifizették pár napra visszamenőleges időponttól igényli a GYED-et, úgy jogosulttá válik erre az ellátásra is.

Jelen összefoglaló a fent hivatkozott szakmai anyag alapján készült.

Tekintettel arra, hogy a fentiek jogi szabályozása nem egyértelmű (ezért is született a fent hivatkozott tájékoztató) a félreértések elkerülése érdekében javasolom mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –mielőtt bármilyen ellátást igényelne forduljon bizalommal a REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. szellemében, amely jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Rövidítések:
THGY: Terhességi-gyermekágyi segély
GYED: Gyermekgondozási díj
GYES: Gyermekgondozási segély

Üdv.

Dödölle1 # 2009.03.23. 09:04

Tisztelt Cím!

2009.07.28-ra vagyok kiírva első gyermekemmel. Sajnos a jelenlegi munkahelyemen határozott idelyű a szerződésem, amit április 1- egy meg akarnak szűntetni. Épp ezért 2008.12.12. óta táppénzen vagyok. Április 1. után ha igénybe veszem a 45 napig járó passzív táppénzt és utána elmegyek a szülésig munkanélkülire, akkor is fogok kapni GYED-et??? Megvan a 180 napom, de előbb elküldenek, mivel terhesen nem veszik hasznomat. Ha így nem kapok GYED-et akkor mi lenne a megoldás??? Mit tegyek, hogy jogosult legyek rá??? A maradék 3 hónapra én nem fizethetek magam után biztosítást, hogy jogosult legyek???
Várom mielőbbi válaszukat.
KÉREM SEGÍTSENEK!!!

Tisztelettel
B. Andrea

  1. Saját maga után egészségbiztosítási pénzbeli ellátásra jogot adó járulék fizetésére a REp-pel megállapodást kötni már pár éve nem lehet.
  2. Az álláskeresési járadékkal kapcsolatos tudnivalók a következők:

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint THGY-ra –fő szabály szerint- az jogosult aki biztosított, (Ez általában azt jelenti, hogy az igénylő munkaviszonyban áll, de lehet főállású egyéni, vagy társas vállalkozó, közalkalmazott, köztisztviselő, bíró, ügyész stb., illetve biztosított még az álláskeresési járadékban részesülő személy is. Mindezek jogi alapja megtalálható az 1997. évi LXXX törvény -Járulék, vagy fedezeti törvény- 5.§-ban)
ÉS
a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 180 biztosításban töltött idővel, magyarul a szülést megelőző 2 éven belül dolgozott, alkalmazott volt, vagy álláskeresési járadékot kapott stb. (Erről pedig a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII-as törvény 40.§. rendelkezik.)

Fontos az ÉS, azaz a két feltételnek együtt kell teljesülni, csak ez keletkeztet jogosultságot. Szintén ez a szakasz mondja ki, hogy a 180 napba be kell számítani a munkaviszony megszűnése után folyósított "passzív" táppénzes időt is.

Tehát ha a szülés napján e kettő feltételnek az igénylő eleget tesz jogosult lesz THGY-ra. (Ez a fő szabály, ami azt jelenti, hogy vannak kivételek. Szintén ez a fő szabály vonatkozik a GYED-re is.)

Nézzünk néhány kivételt a teljesség igénye nélkül:
THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül.

Jogosult még THGY-ra az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya de ezt követően táppénzben részesült, feltéve, hogy a táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül megszült.

Aki tehát álláskeresési járadékban részesül az azokon a napokon amelyekre járadékot kapott biztosított.

Az országban az álláskeresési járadékról THGY-ra illetve GYED-re való jogosultság egységes elbírálását, azaz az jogalkalmazást elősegítendő az OEP Főigazgató helyettese körlevelet adott ki a 10064/2008. számon, valamint ez alapján az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztálya és az OEP Pénzbeli Ellátási Főosztálya készített egy példákat is tartalmazó tájékoztatót, amit minden REP megkapott. A REP-ek feladata volt ennek a szakmai anyagnak a továbbítása a TB kifizetőhelyek felé. (Ezen tájékoztató –a jogforrási hierarchiának, illetve a jogalkotási törvénynek megfelelően nem jogszabály, csak jogértelmezés az a bíróságot nem köti, viszont az országban történő egységes jogalkalmazás érdekében a REP dolgozóknak kötelezően végrehajtandó utasítás.)

Ezen tájékoztató tehát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárban, illetve a kifizetőhelyeken megtalálható, akinek fentiekkel kapcsolatos, jogosultságot érintő kérdése, kételye van annak azt célszerű a REP Pénzbeli Ellátási Osztályvezetőtől elkérni, abba beletekinteni.

Ezen tájékoztató leszögezi:

  1. Az álláskeresési járadékban részesülő személy biztosított.
  2. Álláskeresési járadékot és THGY-t, vagy álláskeresési járadékot és GYED-et egyszerre nem kaphat senki.
  3. A Foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény szerint szüneteltetni kell a járadék folyósítását, arra az időre, amelyre az álláskereső THGY-ban, GYED-ben, vagy GYES-ben részesül.
  4. Ha ez az ok megszűnik a járadékot tovább kell folyósítani.
  5. Az álláskeresési járadékban részesülőnek megszűnik a biztosítása attól a naptól, amelyiktől az álláskeresési támogatást THGY, GYED, vagy GYES miatt szünetelteti.
  6. Figyelemmel arra a jogszabályi helyre, amely szerint THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül az aki az álláskeresési járadékot a szülés napjától szünetelteti „passzív jogon” jogosult THGY-ra.

Erre a tájékoztató az álláskeresési járadék-THGY igényjoggal kapcsolatban a következő példát hozza:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.03. THGY-t 2008.03.03-tól 167 napon át kaphat.

A másik példa:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.02. Mivel a biztosítása 2008.03.01-én megszűnt és mivel a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszült THGY-t 2008.03.02-tól 168 napon át kaphat.

7. GYED-re fő szabály szerint az jogosul aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül 180 biztosításban töltött nappal rendelkezik. Jogosult továbbá az is akinek a biztosítása a THGY igénybevételének tartama alatt szűnik meg.

8. GYED-re vonatkozóan az állásfoglalás 3 példát említ. Ebből kettő azt mutatja be, hogy mikor nem jogosult GYED-re az igénylő, 1 pedig azt, hogy mely esetben állapítható meg ezen ellátás az álláskeresési járadékban részesülő személynek.

Az 1. példa:

  • A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.

2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, így a THGY-t 2008.04.03-tól igényli.
A THGY ellátás folyósítása ettől a naptól, 2008.04.03-tól kezdődik.
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

A 2. példa:
A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik. (2008.04.02-ra járadékot, ellátást kapott)
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

A 3. példa:

A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik.
THGY ellátást kap 167 napig.
A THGY lejártát követően ismét álláskeresési járadékban részesül 2008.11.30-ig Ezt követően (miután a járadékot 2008.12.05-én kifizették a részére) 2008.11.25-től GYED-et igényel.

A GYED jogosultság 2008.11.25-től fennáll. Mivel azonban 2008. 11.25-től 2008.11.-30-ig álláskeresési járadékot (ellátást) kapott a GYED-et csak 2008.12.01-től fogják a részére folyósítani, de ezzel a GYED jogosultságot megszerezte.

Összegezve:

  • Aki álláskeresési járadékban részesül és az egyéb feltételeknek megfelel –azaz a szülést megelőző 2 éven belül van 180 biztosításban töltött napja- az THGY ellátásra jogosult. A szülés napjától kérni kell a járadék szüneteltetését, illetve a THGY folyósítását.
  • Aki így jár el az -fő szabály szerint a fent részletesen ismertetett okok miatt- már GYED-re nem lesz jogosult, de ha a THGY után nem GYED-et, hanem álláskeresési járadékot igényel ismét hónap végéig, majd az utolsó példának megfelelően miután erre az időre a járadékot részére kifizették pár napra visszamenőleges időponttól igényli a GYED-et, úgy jogosulttá válik erre az ellátásra is.

Jelen összefoglaló a fent hivatkozott szakmai anyag alapján készült.

Tekintettel arra, hogy a fentiek jogi szabályozása nem egyértelmű (ezért is született a fent hivatkozott tájékoztató) a félreértések elkerülése érdekében javasolom mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –mielőtt bármilyen ellátást igényelne forduljon bizalommal a REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. szellemében, amely jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Rövidítések:
THGY: Terhességi-gyermekágyi segély
GYED: Gyermekgondozási díj
GYES: Gyermekgondozási segély

Üdv. :)