GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.03.13. 09:22

Pannácska:

A táppénz, TGYÁS, GYED számításának alapjába nem számít bele a korábban kapott táppénz, így nem csökkenti az alapot.
Beleszámít a munkabér, fizetett szabadság, jutalom stb.

Főszabály szerint az ellátások alapja az előző évi jövedelem. Ha előző évben nincs 180 nap figyelembe vehető jövedelem (mert pl. táppénzen volt több,mint fél évig), akkor az igénylést közvetlenül megelőző 180 nap jövedelmét veszik figyelembe.

Így a táppénz és a TGYÁS alapja a 2008. évi jövedelem lesz.
A GYED alapja viszont már a 2009. évi, mert kb. akkor jár le a TGYÁS. A GYED-et a 2009. júliusi szabi és a januári bér + 2008. szeptember-december közötti bér alapján fogják számolni. De max. a minimálbér kétszerese után kapod.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.13. 08:15

Nem lehet.

qqcsné # 2009.03.13. 07:11

Kedves Szakértők!
Abban kérném segítségeteket, hogy ikrekkel lehetséges-e az, hogy az anya az egyik gyerekkel gyed-en, az apa a másik gyerekkel gyes-en van (ami mellett dolgozhat).
A gyed ikrek esetében csak egyszer jár, míg a gyes majd duplán fog, tehát akkor már mindegy, hogy ki van gyesen a két gyerekkel.
Előre is köszönöm a választ!

Pannacska # 2009.03.12. 16:33

Tisztelt Szakértők!
Táppénz, TGYÁS és GyED számításról szeretnék érdeklődni. 2,5 éve folyamatos, főállású munkaviszonyom van a jelenlegi mhelyen és határozatlan idejű szerződésem. Február eleje óta veszélyeztetett terhesség miatt táppénzen vagyok, és a szülésig (várhatóan aug. eleje) már nem is dolgozhatom. Valószínűleg júliusban még visszavesznek fizetésre, hogy az idei szabadságot + tanulm. szabadságot kiadják. Szeretném tudni, hogy a fent felsorolt juttatások konkrét összegét pontosan miből számítják ki? Ugyanis nem világos számomra sem a táppénz összege, sem az, hogy a TGYÁS-t és GYED-et, amikor kalkulálják, ez majd az eddigi (ezen belül a 2008-as? 2009-es?) fizetésem alapján történik-e, vagy ezt csökkenti az, hogy a szülés előtt hosszabb ideig táppénzen vagyok?
Válaszukat előre is köszönöm:
Pannacska

Deditke # 2009.03.12. 14:03

Köszönöm Nandy a választ, de a "munkáltatók negatív hozzáállásába" kérdéskörbe inkább nem mennék bele, vannak negatív tapasztalataim!
Segítségeteket azért kértem, mert a munkavállaló jogairól és védelméről a munkavállalónak kell gondoskodnia, a munkáltató a tudatlanságot simán kihasználja!

nandy # 2009.03.11. 22:42

Deditke:

Nem kötelezhet munkavégzésre a munkáltatód akkor, ha te pl. táppénzen, ill. gyermeknevelés céljából kapott (pl. TGYÁS, GYED, GYES) fizetés nélküli szabin vagy.

Egyébként igen, kötelezhet, sőt, a munkaszerződés értelmében te köteles vagy dolgzoni. Ha nem dolgozol, és nincs rá megfelelő indok (pl. szabadság, táppénz), akkor ez még rendkívüli felmondásra is alapot adhat!!! A terhesség önmagában nem a munkavégzést kizáró ok.

(Gyerekek, ne haragudjatok, hogy ezt mondom, de lassan nem csodálkozom a munkáltatók "negatív" hozzááállásán sem!)

nandy # 2009.03.11. 22:31

kbs.

Nem kéne. Ha annyira nincs szükséged erre a plusz huszonezer forintra havonta, akkor tudok adni egy bankszámlaszámot, ahova nyugodtan utalhatsz.

Ha nem mondja le, akkor csak annyi napra jár neki táppénz, amennyi bérezett napja volt (pl. szabadság, betegszabi). De ez csak egy kiegészítés, mert a kismamák egy része természetesnek veszi, hogy szülés előtt inkább táppénzre megy.

Természetesen ha dolgozni akar a következő szülésig, akkor kár lemondania a GYES-t.

nandy # 2009.03.11. 22:27

luisa:

  1. Ha lemondod a GYES-t, akkor nem csak a ledolgozott napokra jár táppénz, hanem "végtelenül", de max. 1 évig.
  2. Ahogy az 1. pontban írtam, igen.
  3. Ha nincs 180 bérezett napod (a táppénz nem számít bele), akkor az előző ellátás alapját képező jövedelem alapján kapod a táppénzt. Ha van 180 bérezett napd, akkor az lesz a táppénz alapja.

A TGYÁS-nál, GYED-nél ha van 180 napod, akor az alapján, ha nincs, akkor a kevéske nap alapján, de akkor max. a minimálbér kétszerese.

nandy # 2009.03.11. 22:23

(Elnézést az elgépelésért)

nandy # 2009.03.11. 22:22

zsuica:

A párhozamosan futó másik topikban kbs. már leírta, hogy ha 4 órásként mész vissza dolgozni, akkor megállapodás kell arról, hogy a szabikat még a 8 órás alapján számolják.

Azt megjegyezném, hogy a munkáltató nem köteles téged 4 órában foglalkoztatni. Mert az eredeti munkaszerződésed még 8 órás munkaviszonyról szól, ha te 4 órában tudnál dolgozni, akkor az a munkaszerződés módosítását jelenti.
A munkaszerződés módosításához viszont mindkét fél beleegyezése kell. Tehát nem elég a te kérésed, a munkáltató hozzájárulása is kell!!
Ezért cserébe lehet alkudozni, de itt véleményem szerint a munkáltatónak van előnye (hisz ő ragaszkodhatna a 8 órához is... amit te nem tudsz vállani. Ha nem tudodd vállalni, akkor fel kellene mondanod a szerződést, így nem járna végkileégítás sem).
Szóval meg kell találni az arany középutat.

Deditke # 2009.03.11. 22:08

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást, segítségét kérném még tisztelt Kovács Béla abban is, hogy célszerű-e a munkáltatónak most bejelentenem, hogy az ősztől számíthat rám, ha tervezünk még egy babát, de még nincs úton. Ha kiveszem a szabadságomat kötelezhet a munkáltatóm arra, hogy akár a terhesség ideje alatt is pár hetet dolgozzak, vagy ez megegyezés kérdése! Konkrétabban: Kiveszem a 2007-2008-ra illetve az idei évre járó szabadságomat úgy, hogy szeptemberig kiadható legyen, de közben babát várok és már az első félév végig sem tudok tanítani, közben, mondjuk januárban megszületik a baba. Kaphatok ebben az esetben szülési szabadságot, illetve GYED-et, vagy mivel a 180 nap nem telik el, ettől elesek?
További kérdésem, hogy körülbelül hány nap szabadság járhat, ha a 2006. évben mindet kivettem és 2006. szeptember 11-én született a kislányom, 28 éves vagyok és 2003 óta dolgozom, egyetemi végzettségem 2005 óta van, illetve 2006. júniusa óta vagyok határozatlan időre kinevezve! Ezzel kapcsolatban egy következő kérdésem, hogy vonatkozik-e rám a gyakornoki idő letöltése és ez telik-e a határozott idejű kinevezésekkel?
Segítségét előre is köszönöm!

zituska001 # 2009.03.11. 20:56

Tisztelt KBS!

köszönöm a kedves választ!

Ha nem lenne szükségem a pénzre, nem mennék vissza dolgozni, inkább otthon lennék gyermekemmel, és nem bölcsödébe vinném. A GYES-t azért mondom le, mert úgy tudom, hogy GYES melletti munka esetén nem a tényleges fizetésem alapján kapnék táppénzt, ha pl.gyermekem megbetegedne. Erre sajnos esély van, mivel a bölcsiben szinte mindent elkapnak egymástól a gyerekek. Illetve hiába lenne meg a 180 naptári napom, nem a tényleges fizetés után kapnám a TYÁS-t.
A 20 napot a munkahelyen mondták. Szülés előtt az összes 2007 évi szabadságomat kivettem ( 2007. jún-ban szültem ), majd TGYÁS-on voltam, és utána GYED-en leszek míg be nem tölti gyermekem a két évet. Utána GYES jön kb. 1,5-2 hónap,utána munka. 31 éves vagyok. Számításaid szerint mennyi szabadság járna nekem?
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 12:52

Deditek, szabadságot csak akkor lehet pénzben megváltani, ha a munkaviszony (közalkalmazotti jogviszony) megszűnése miatt nem adható ki. Ha nem adnák ki, akkor sem vész el, de a munkaügyi felügyelet bírságolhatja miatta a munkáltatót. Tehát vagy úgy szünteted meg a fizetés nélküli szabadságot, hogy szeptemberig a rendes szabadság is kiadható legyen, vagy majd csak a rendes szabadság letöltése után - cirka novemberben - kezdesz tanítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.11. 12:47

Szeptembertől megyek vissza dolgozni – a GYES-t akkor lemondom.

Nem kéne. Ha annyira nincs szükséged erre a plusz huszonezer forintra havonta, akkor tudok adni egy bankszámlaszámot, ahova nyugodtan utalhatsz.

A 20 nap szabadság nekem kevésnek tűnik. Egyébként a 180 napnak összesen kell meglennie.

zituska001 # 2009.03.11. 12:43

Kedves Szakértő!
Jelenleg GYED-en vagyok első gyermekemmel. A GYED jún-ban jár le, majd utána GYES-en leszek. Szeptembertől megyek vissza dolgozni - a GYES-t akkor lemondom. A munkát úgy kezdem, hogy kiveszem a szabadságaimat ( 20 nap ). 2010 nyarára tervezzük a második babát. Kérdésem: ahhoz, hogy a tényleges fizetésem alapján kapjam majd a TGYÁS-t, 2009-ben kell meglennie a 180 naptári nap-nak, vagy 2010-ben, vagy csak az a lényeg, hogy a szülés előtt meglegyen a 180 naptári nap (20009+2010-ből együtt)?
Köszönöm a segítséget.

Deditke # 2009.03.10. 22:24

Sziasztok!

Segítségeteket kérném!GYES-ről visszatérve kifizetik a szabadságot vagy kötelező letölteni? Nekem szeptemberben telik le a GYES, de mivel tanárként dolgoztam felmerült a probléma, hogy ha nem töltöm le az előző évekre járó szabadságom, elvesztik. Kérdésem az lenne, hogy ezt egy összegben nem szokták kifizetni?
Előre is köszönöm!

bibi1230 # 2009.03.10. 18:32

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem!!!
Már rengeteget olvastam,rengeteg helyen a TGYÁS-ról illetve a GYED-ről,de mégsem tudok rájönni ,hogy mi alapján számolják ki,hogy mennyi jár az embernek?Az oké,hogy ugy van mint a táppénz,70%,de milyen időt néznek?Tehát hogy számolják ki?
Annyi féleképp láttam már...egyszerűen nem tudom,melyik lehet a helyes...
Ha valaki tudna segíteni ebben nagyon megköszönném!!!
Néhány adat: Májusban fogok szülni.Tavalyi évi bruttó keresetem:1.461.563 November óta táppénzen vagyok. Szülési szabadságra szeretnék menni,tehát előszőr a TGYÁS-t szeretném igényelni majd.
Segítsetek!!!
Köszönöm előre is!!! :)

Dödölle1 # 2009.03.10. 12:41

A havi kereset-kiegészítésről a 6/2009. (I.20.) kormányrendelet rendelkezik.

Lényege, (főszabály) hogy a havi kereset kiegészítés összege a tárgyhónapot követő bérfizetési napon kifizetésre kerülő bruttó illetmény egytizenketted része, de legfeljebb 15.000 Ft.-

Amennyiben a foglalkoztatott a tárgyhónapban nem volt valamennyi munkanapra illetményre jogosult (azaz pl. táppénzen volt) a havi kereset-kiegészítés felső határát díjazott munkanapok és a tárgyhónap munkanapjainak arányában kell figyelembe venni.

Azokra a napokra, (Fő szabály szerint) amelyekre a foglalkoztatott nem jogosult illetményre kereset kiegészítés sem illeti meg.

Összegezve: A táppénz és betegszabadság idejére kereset-kiegészítés nem jár. Ebből következik, hogy utólag –azaz keresőképessé válás után -sem.

Üdv. :)

luisa # 2009.03.10. 12:32

zsuica:
SZERINTEM MEGEGYEZÉS KÉRDÉSE, HOGY HOGY ADJÁK KI A SZABIJAIDAT, NÁLUNK IS EZ VOLT A HELYZET, ÉN MÉG A SZERZŐDÉSEM ALÁÍRÁSA ELŐTT KÖZÖLTEM, HOGY A SZABIKAT A 8 ÓRÁS BÉREM ALAPJÁN SZERETNÉM KIVENNI, NEHEZEN, DE BELEMENT A FŐNÖK...

Kedves nandy,

köszönöm először is a válaszaidat, ha nem gond még kérdeznék...

1.Szóval, csak annyi nap táppénz jár, amennyit ledolgoztam - nekem meg lesz a 180 nap (ez a kivett szabijaimmal), ez 6 hónap, ami elégnek kell, hogy legyen, jól gondolom?

2. ha lemondok a gyes-ről és a férjem átveszi, akkor több nap táppénz jár, mint amennyit ledolgoztam?

3.a táppénz kezdete előtti naptól 180 napot visszaszámolva , erre az összegre állapítják meg a táppénzt, meg a tgyást? mert , ha az összes ledolgozott nap átlagát nézzük, jobban járok, mintha csak az utolsó 180 napot nézem (szabim alatt 8 órás voltam, most 6 órában dolgozom, így minél tovább dolgozom, anál kevesebb a táppénz illetve a tgyás, mert kikerül a számítási körből az elsőként kivett 8 órás szabis napjaim...)

pemar # 2009.03.10. 12:11

Kedves Fórumozók!
2008. dec. 30-tól vagyok táppénzen, és 1 hónapon belül megszületik a kislányom. Közalkalmazott vagyok, a kérdésem az lenne, úgy tudom a 13. havi helyett megjelent keresettkiagészítést táppénz alatt nem jár, de a táppénz után visszamenőleg megkapom?? Azt gondolom, hogy a tgyás és gyed alatt nem jár, de ha a táppénz maga jár le, arra az időre visszamenőleg jár-e? Sajnos a MÁK durva ügyintézői nem igazán segítőkészek.
Előre köszönöm

zsuica # 2009.03.09. 21:39

Kedves Fórumozók!

GYED lejárta utáni munkavégzéssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Kislányom 2007 februárjában született, így 2009-ben lejárt a GYED időtartama - már igényeltem is a GYES-emet, valamint a munkaadómmal történt egyeztetés után szeretnék visszamenni dolgozni.

Kismamaságom előtt 8 órás munkaviszonyom volt.
GYES alatt (és valószínüleg utána még 1 évig) viszont csak 4 órában tudok dolgozni, ami ellen a munkáltatónak sincs kifogása.

A 2 év alatt felgyülemlett szabadágok kiadásának menetével viszont nem értek egyet.
Visszatértemmel a munkaszerződésem módosításra kerül heti 20 órás munkaviszonyra, és a szabadságokat ezzel a bérrel szeretnék kifizetni.

Én eddig (józan paraszti ésszel) azt gondoltam, hogy a 8 órás munkaviszonyból származó - és fizetés nélküli szabadságom, azaz tegyás és gyed alatt felgyülemlett szabadságaimat a "régi" - 8 órás béremmel kell kifizetni.

A munkáltatóm szerint viszont az "új" - 4 órás bérem alapján kell elszámolni.

Tudna nekem valaki tanácsot adni?
Hol lehet utánanézni?
Milyen jogszabályok érvényesek?
Mivel támasszam alá a munkáltatómnak az általam képviselt érveket?

segítségeteket előre is köszönöm!!!!!

nandy # 2009.03.09. 21:31

melina:

GYED mellett nem lehet kereső tevékenységet folytatni. Kiskönyvvel sem.

nandy # 2009.03.09. 21:30

luisa:

Ha gyes mellett dolgozol, csak annyi nap táppénz jár, amennyit le is dolgoztál (mióta visszamentél GYED-ről). Ez nem biztos, hogy kitart a következő szülésig.
Ha nem tart ki, akkor le kell mondani a GYES-t, mert úgy max. 1 évig jár. (Feltéve persze, hogy van rá orvosi indok!! Ezt nem felejtsük már el.)

A táppénz alapja a régi béred lesz, ha nincs a GYED után 180 bérezett napod. Ha megvan a 180 nap, akkor viszont az alapján fizetnek.

TGYÁS, GYED: ha nincs 180 nap, akkor annyi nap után számolják, amennyi ténylegesen van. Ha 15 nap, akkor az alapján. De max. a minimálbér kétszerese.

anne01 # 2009.03.09. 19:53

hajni01:

A keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság jár, amire a béred 80%-át kapod meg és a munkáltatód fizeti. Meg kell nézned mekkora összeget kaptál erre az időre. Ha nem éri el a minimálbér kétszeresét (br. 143.000 Ft.), akkor a gyed alapja a 15 napra kifizetett, minimálbér kétszeresénél alacsonyabb összeg lesz.

hajni01 # 2009.03.09. 15:25

Hello mindenkinek!
Lenne egy kérdésem,megpróbálom röviden leírni.
Az első gyermekem 2006.09.23.-án született,akivel 2008.09.23.-áig gyed-en voltam.Nem igényeltem gyest, 2008.09.24.-től táppénzre mentem 2008.10.15-ig,mivel megszületett a második baba.Most is gyeden vagyok.
A kérdésem:

  • az első gyermek után kaptam rendes jövödelmet/85000ft/
  • amióta megvan a második pici valami minimumot kapok /össz.40000ft/

Jól van ez így? Ha valaki tud válaszolni,vagy hogy hol tudnák utánnanézni pontossan, nagyon megköszönném.