GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.03.03. 11:37

A táppénzt viszont nem ajánlanám már ilyen korán elkezdeni, hacsak nincs rá valódi orvosi indok.
Mert a táppénz csak 60% lesz, míg a munkabér 100%.

nandy # 2009.03.03. 11:35

A GYET-et érintő új szabályozás még csak tervezet.

A munkaviszony megszűnése után passzív jogon fogod kapni a GYED-et.

reka0717 # 2009.03.03. 09:51

Kedves fórumozók!

Olyan problémám lenne,hogy 2008. június 19.-től van bejelentett munkaviszonyom,viszont most vagyok 10 hetes terhes.Szeretnék elmenni áprilistól táppénzre,viszont nem tudom hogy az új rendelet szerint,ami 1 éves munkaviszonyra ad gyedet,ha elmegyek táppénzre az beleszámít-e az egy évbe???
A munkaviszonyom határozott idejű december 18.-ig.Szeptemberben lenne meg a babám,de ha a munkaviszonyom megszűnik akkor milyen változásokra számíthatok???

Dödölle1 # 2009.03.03. 09:29

Szilva14:

Álláskeresési járadék akkor jár, ha a megelőző 4 évben legalább 365 nap munkaviszonyod volt.
Ha ez megvan, akkor az álláskeresési járadék is biztosítási jogviszonynak számít. Ha a szülés napján még ezt kapod, akkor járni fog a GYED is.

Technikailag azt jelenti a dolog, hogy a TGYÁS-t nem a szülés napjától kell igényelni, hanem a következő naptól.
A munkanélkülit pedig nem a szülés előtti nappal, hanem a szülés napjával kell lemondani. Mert ha a szülés előtt lemondod, akkor nem fog járni a GYED, csak a TGYÁS, mivel a szülés napján már nem lenne biztosítási jogviszonyod.
Erre nagyon figyelj!

-----
Kedves nandy!

"Ha a szülés napján még ezt kapod, akkor járni fog a GYED is.
Technikailag azt jelenti a dolog, hogy a TGYÁS-t nem a szülés napjától kell igényelni, hanem a következő naptól."

  • hozzászólásoddal nem értek egyet.

Ha jól értem azt írod, hogy ha az igénylő szül pl. 2009.03.03-án és ezen a napon még álláskeresési járadékot kap ÉS ha a THGY-t a következő naptól, esetünkben 2009.03.04-től igényli jogosult lesz GYED-re.

Álláspontom szerint nem lesz jogosult GYED-re, mert a biztosítása nem a terhességi gyermekágyi segély folyósításának az ideje alatt(a jogszabály pontos szövege szerint a THGY igénybevételének a tartama alatt)szűnt meg, hanem az azt megelőző napon.

Lásd T.42/A §. és az OEP Főigazgató helyettesének 10064/2008. számú körlevelét, valamint az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztály és a Pénzbeli Ellátási Főosztály által létrehozott szakmai munkabizottság tájékoztatóját, illetve ezen tájékoztatóban szereplő a GYED ellátással kapcsolatos
2. példát.

Az OEP által az országos, egységes jogalkalmazás érdekében kiadott példa a következő:

Az igénylő 2008.03.01-től álláskeresési támogatásban részesül. 2008.04.02-án szül.
2008.04.02-án még álláskeresési támogatásban részesül.
A THGY-t 2008.04.02-től igényli. Az ellátást 2008.04.03-tól folyósítják. (Saját megjegyzés: 2008.04.02-re igényét elutasítják, mivel arra járadékot kapott)

Tekintettel arra, hogy a biztosítása nem a THGY igénybevételének a tartama alatt szűnt meg, illetve mivel a GYED igénylésekor nem biztosított GYED részére nem állapítható meg.

--------
Elnézést, amiért "beleelegyedtem", amennyiben a fentiekben (2008-as körlevél+jogszabály) változás állt be, csak nem tudok róla szívesen veszem az ezzel kapcsolatos tájékoztatásodat. (ha kérhetem külön e-mailban is küld el a változásokat)

Éliás és Tóbiás nevében is köszönettel: D

Jázmink # 2009.03.02. 22:13

Üdv Mindenkinek!

Segítsetek nekünk!
A kis feleségem áldott állapotban van. Január elejétől táppénzen van egyéb betegségtől, csak utánna derült ki a nagydolog :-). A táppénze alatt felmondtak a munkahelyén, amit most jogi útra tereltünk. Nem akar visszamenni a régi munkahelyére, mert szemét a cég, hanem kártérítést kérünk a bíróságtól a jogtalan felmondás miatt. A kérdés, ha októberben szül, a GYED-et mi alapján állapítják meg, az előző 6 hónap, vagy az előző év(2008). Ha munkanélküli lesz akkor nem jár a táppénz, de a Gyed??
Légyszi írjatok!

Köszi

Veron30 # 2009.03.02. 21:06

Kedves Fórumozók!

Segítségetek szeretném kérném:
2.gyermekemet ez év júniusára várom,
1.gyermekem pedig ez év novemberében lesz 2 éves.
2008-ban GYED-en voltam, illetve az év végén kivettem a maradék szabadságom majd betegszabadságon voltam.

Vissza akartam menni a 2. gyermekkemel táppénzre de a munkaügyes szerint ezt már nem tehetem meg. Szerintem viszont a joszabály erre lehetőséget ad, mégpedig úgy hogy mivel tavaly GYED-en voltam az zt megelőző jövedelmem lenne a táppénz alapja.

Jól gondolom?
Ha igen akkor a mi lesz a táppénzem alapja?
Igaz az hogy az 1. gyermekem születése előtti bérem?
Nem kizáró ok, hogy tavaly kivettem a szabadságom, ill betegszabadságom?

Előre is köszönöm
Veron

tobar # 2009.03.02. 20:49

"tobar:

A gyermek nevelése céljából járó fizetés nélküli szabadságot nem kell, hogy engedélyezze a munkáltató. Tudomásul kell vennie, és kész."

Kedves nandy!

Köszönöm válaszod, igazából mi is így gondoltuk .....Kolleganők vagyunk és a helyzet az, hogy egyszerre mentünk el szülni és előbb velem kekeckedtek bentről( sajnos nem tudtunk megegyezni /esélyt sem adott rá a főnök/ hogy részmunkaidőben menjek vissza dolgozni így valószínű mielőtt lejár a gyesem felmondok/nem nagyon van más lehetőségem/ ha addig sikerül munkát találnom), most meg a kollegínával próbálkoznak.... Érdekes a munkáltató hozzáállása. A kolléganő közben ismét szült, valószínű ez nem annyira tetszik a munkáltatónknak...Ez van.

Amúgy nekem lassan egy éve nem bírták még kiszámolni ,hogy mennyi lenne a szabadságom, azt tudták csak megmondani hogy a szülés évében kimerítettem a 26 nap szabadságomat de hogy szülés előtti 3 hónapos betegállományra, a Tgyás idejére és természetesen a Gyed első évére mennyi járna, 1 éve próbálják kiszámolni....sikertelenül.Mit tudok ilyenkor tenni????És még 2 kérdés, ha a gyes lejárta előtt felmondok a munkáltatóm kötelezhet a felmondási idő letöltésére, és a szabadságomat köteles kifizetni a munkáltatóm????

Köszönjük a segítséget és a gyors választ: tobar

rege3 # 2009.03.02. 15:33

Nagyon köszönöm nandy a gyors választ, hát ez igazán jó hír!! :)
Ha ezt választom, akkor milyen teendőim vannak? hogyan tudom ezt a munkáltatómnál elérni? Felveszem vele a kapcsolatot, mondván, hogy szeretném megszüntetni a GYED-et, esetleg rögtön szabira menni, majd abból táppénzre?? (Nem tudnék egy napra sem visszamenni dolgzni: 200km-re van tőlem a cég...) Gondolom köteles visszavenni, és ugye szabadság ill. táppénz alatt nem bocsáthat el??

köszönöm!

nandy # 2009.03.02. 15:05

Ha most elmész táppénzre, akkor azt valóban a korábbi kereseted alapján fogják megállapítani.

1997. évi LXXXIII. tv.
48. § (4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

A TGYÁS és a GYED alapja pedig a betegállomány első 15 munkanapjára (kb. 3 hét) fizetett betegszabadság lesz.

rege3 # 2009.03.02. 14:47

Kedves Nandy!

Segítségét szeretném kérném:
2.gyermekemet ez év júliusára várom, 1.gyermekem pedig ez év augusztusában tölti a 2.évét. Hallottam egy ún. táppénz előnyszabályról, ami szerint én ha megszüntetném a jelenlegi GYED-et és táppénzre vennének, akkor a táppénzem alapja az 1. gyermekem születése előtti bérem lenne. Kérdésem, hogy ez valóban így van-e, ilyen létezik? Illetve, hogy milyen esetben járok a legjobban, ha maradok GYED-en, vagy felmondom a GYED-et és táppénzre megyek, vagy kiveszem az eddig összegyűlt szabadságom a 2. gyermek születéséig?

Köszönettel!! rege3

nandy # 2009.03.02. 14:05

Szilva14:

Álláskeresési járadék akkor jár, ha a megelőző 4 évben legalább 365 nap munkaviszonyod volt.
Ha ez megvan, akkor az álláskeresési járadék is biztosítási jogviszonynak számít. Ha a szülés napján még ezt kapod, akkor járni fog a GYED is.
Technikailag azt jelenti a dolog, hogy a TGYÁS-t nem a szülés napjától kell igényelni, hanem a következő naptól.
A munkanélkülit pedig nem a szülés előtti nappal, hanem a szülés napjával kell lemondani. Mert ha a szülés előtt lemondod, akkor nem fog járni a GYED, csak a TGYÁS, mivel a szülés napján már nem lenne biztosítási jogviszonyod.
Erre nagyon figyelj!

anne01 # 2009.03.02. 13:05

Melber:

Külföldi munkaviszony csak az előzetes biztosítási időbe számít bele, összegszerűen nem. Hátrány akkor ért amikor minimálbérre lettél bejelentve, mert az ellátásaid alapja is ez lesz. Táppénzed a minimálbér 60%-a, mivel a biztosításod megszakadt (legalábbis nem derül ki, hogy 2008.04.14-től 2008.07.09-ig mit csináltál), tgyás, gyed a minimálbér 70%-a.

Szilva14 # 2009.03.02. 12:05

Kedves Nandy!
Kisbabát várok, de a gazdasági válság miatt több mint valószínű hogy a határozott idejű munkaszerződésemet nem fogják meghosszabbítani 2009 aug.-ban. A babát decemberre várjuk. Szept.-től munkanélküli segélyre jelentkeznék ami úgy tudom 6 hónapig járna, tehát februárig. Kérdésem az lenne hogy igy ugye a szülés alatt biztosított lennék, tehát igy jogosult lennék GYED-re, GYES-re stb.? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia

Melber # 2009.03.02. 10:23

Hello!

Válaszolna légyszi laikus vagy szakértő az én kérdésemre is?

2009.május 26-ára vagyok kiírva születendő gyermekemmel.

Mely kereseteim számítanak bele majdani TGYÁSomba és GYEDembe (főleg az angliai munkaviszonyom érdekel)?

2007.04.09-tól-2008.04.13-ig az angliai hatóságok által a magyar munkaügyi hivatal számára is igazolt angliai folyamatos munkaviszony

2008.07.09-től-2008.11.7-ig a munkaügyi hivatal által álláskeresői járadékban, majd a T.Á.M.O.P. által keresetpótló juttatásban részesültem

2008.11.10-től-mai napig minimálbérre vagyok bejelentve.

Megköszönném, ha esetleg abban is tudnának segíteni, mikortól mehetek el táppénzre úgy, hogy a-miatt hátrány ne érhessen?

nandy # 2009.03.01. 22:41

tobar:

A gyermek nevelése céljából járó fizetés nélküli szabadságot nem kell, hogy engedélyezze a munkáltató. Tudomásul kell vennie, és kész.

nandy # 2009.03.01. 22:38

Amíg gyes-en vagy (...), nem mondhat fel neked.
Ha visszamennél dolgozni, köteles téged foglalkoztatni. Ha nem tud munkát adni, akkor is bért kell fizetnie.
Jelezd írásban a munkábaállási szándékodat. Ha nem ad munkát, akkor is menj be minden nap, és legyél ott a munkaidő végéig. Mindaddig tegyél így, míg írásban fel nem ment a munkavégzés alól.
Ha meg kirúg, szép munkaügyi pert lehet a nyakába akasztani... Csak arra vigyázz, hogy te ne adj okot a rendkívüüli felmondásra.
(Ez az idegek harca, de ha nem lehet másképp...)

rozália1 # 2009.03.01. 09:24

tisztelt szakértö!abban az esetben ha tényleg elküld hogy maradjak otthon gyesen mert nem tud munkát biztositani mit tudna tanácsolni.fel nem akarok mondani de a gyes is kevés és elvennék a házat a fejünk felöl?

tobar # 2009.02.28. 20:20

Tisztelt Monalisa 1!

"A gyed iránti igényt írásban „Igénybejelentés a gyermekgondozási díjra“ elnevezésű nyomtatványon 2 példányban a foglalkoztatónak kell eljuttatni.

Csatolni kell a gyermek EREDETI születési anyakönyvi kivonatát, amely hátoldalára a MEP feljegyzi, hogy „GYED-et igényelt“, és a feljegyzést dátummal aláírással ls bélyegző lenyomattal látja el, azt követően ajánlott, tértivevényes levélben visszajuttatja a bejelentőnek."

Ezek amiket itt leírt mind megtörténtek, ebben a sorrendben....Csak szerintem nem érti miért kapott most egy ilyen levelet, hiszen az első gyereknél (aki most lesz 3 éves júniusban) nem kapott még csak hasonló levelet sem.... Amúgy épp ma mondta, hogy eddig (dec.27-től jár neki a gyed) még nem kapott teljes összegű gyedet, csak egy részét kapta meg. Nem lehet, hogy a munkáltatónál aki ezeket intézi nem túl körültekintően és hozzáértően végzi a rá bízott feladatokat? Köszönöm: tobar

monalisa1 # 2009.02.28. 19:12

Itt nem az a probléma, hogy a munkáltató mikor küldte vissza a levelet, hanem...

A gyed iránti igényt írásban "Igénybejelentés a gyermekgondozási díjra" elnevezésű nyomtatványon 2 példányban a foglalkoztatónak kell eljuttatni.

Csatolni kell a gyermek EREDETI születési anyakönyvi kivonatát, amely hátoldalára a MEP feljegyzi, hogy "GYED-et igényelt", és a feljegyzést dátummal aláírással ls bélyegző lenyomattal látja el, azt követően ajánlott, tértivevényes levélben visszajuttatja a bejelentőnek.

A Mumka Törvénykönyve szerint a gyermek 3 éves koráig fizetésnélküli szabadság illeti meg a szülőt, amely engedélyezését a munkáltató a "foglalkoztatói igazoláson" igazolja.

A fentiek alapján ismerőse kezdje újra a gyed igénylésének helyes eljárását.

Monalisa
laikus hozzászóló

tobar # 2009.02.28. 16:21

Tisztelt Szakértő!

Ismerősöm 2008. dec.27.-től Gyeden van második gyermekével.A munkáltatójától ezt a levelet kapta:

"Alulírott XY a mai napon fizetés nélküli szabadságot kérek engedélyezni, a GYED időtartamára, mely 2008. December 17.-2010.július 12.-ig tart !

Budapest, 2008. november 30. aláírása "

Kérdése az lenne, hogy a Gyed időtartama fizetés nélküli szabadságnak számít-e és hogy alá kellett volna írnia ezt a papírt???? És a dokumentum végén szereplő dátum amit még nem ért, hiszen most február vége van a levelet 2008. november végén dátumozták és egy hete kapta kézhez.....????

Segítségüket előre is köszönöm a nevében : tobar

nandy # 2009.02.28. 12:13

rozália1:

Amíg a gyes-t kapod, és a gyermeked be nem tölti a harmadik életévét, addig a munkaadó nem mondhat fel rendes felmondással. Utána viszont igen.

nandy # 2009.02.28. 12:11

Kedves Brigi!

Úgy gondolom, egy pénzügyi válság megoldására nem a gyermekvállalás a legjobb módszer.
Egyrészt azért, mert ha nincs munkahely, akkor a gyes-en és a családi pótlékon kívül semmi nem jár, a gyermek nevelése, ápolása viszont rengeteg pénzt felemészt.

Másrészt azért sem jó, mert kisgyermekes anyaként a későbbiekben még nehezebb lesz állást találni. Tehát először legyen egy biztos munkahely (ahova a szülés után is visszamehetsz dolgozni), aztán jöhet a baba.

Brigi83 # 2009.02.28. 11:02

Tisztelt Szakértő!

2007. január 2.-tól dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ami előreláthatólag még az idén, a válság miatt tönkre fog menni. Mivel megszűnik a munkahelyem és sajnos más munkahelyre sincs kilátás, szeretnénk babát vállalni. Járna-e nekem valami juttatás a terhességem alatt? Új munkahelyre elmennék, de sajnos most nem igazán kínálják az állásokat a cégek, mindenhol az elbocsátásoktól hangos a sajtó!

Válaszukat előre is köszönöm!

Melber # 2009.02.27. 17:50

Tiszteletem!

2009.május 26-ára vagyok kiírva születendő gyermekemmel.

Mely kereseteim számítanak bele majdani TGYÁSomba és GYEDembe (főleg az angliai munkaviszonyom érdekel)?

2007.04.09-tól-2008.04.13-ig az angliai hatóságok által a magyar munkaügyi hivatal számára is igazolt angliai folyamatos munkaviszony

2008.07.09-től-2008.11.7-ig a munkaügyi hivatal által álláskeresői járadékban, majd a T.Á.M.O.P. által keresetpótló juttatásban részesültem

2008.11.10-től-mai napig minimálbérre vagyok bejelentve.

Megköszönném, ha esetleg abban is tudnának segíteni, mikortól mehetek el táppénzre úgy, hogy a-miatt hátrány ne érhessen?

Előre is köszönöm
Borbély Melinda

rozália1 # 2009.02.27. 15:51

tisztelt szakértők!engem gyes mellett visszavettek dolgozni 8órába.de ugy hallottam hogy 3honap mulva elküldhet.a válság miatt küldik el az embereket.megtehetik ezt velem?gyesen nem tudok maradni otthon.egyedülállo anyuka vagyok két gyerekkel.a lakást vennék el a fejünk felöl.más munka nincs.mit tudnék ilyen esetbe csinálni?segitsen valaki.