GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.01.12. 17:05

kata45:

A GYES alatti munkavégzés nincs korlátozva, tehát nyugodtan lehet akár egyéni vállalkozóként is végezni az oktatási tevékenységet.

nandy # 2009.01.12. 17:04

nedo:

Először is az apukának le kell mondania GYES-t (vagy GYED-et?). Ezzel egyidőben igényeld meg te, és menj el fizetés nélküli szabira.
A GYED-et a munkáltatón keresztül kell igényelni, ezzel egyidőben be kell jelenteni, hogy gyermeknevelés céljából fizetés nélküli szabira mész. Ehhez nem kell a munkáltató engedélye.

nandy # 2009.01.12. 17:02

Piromen: táppénz ideje alatt keresőtevékenységet nem folytathatsz. A munkáltató pedig nem kérheti ingyen a munkavégzést.

nandy # 2009.01.12. 16:59

gmgabi: azért, mert a passzív táppénz nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, az álláskeresési járadék viszont igen.

Tehát ha a passzív táppénzt választod, könnyen lehet, hogy nem fogsz majd TGYÁS-t, GYED-et kapni.

hajka # 2009.01.12. 16:13

Kedves KBS, illetve aki tud, kérem segítsen!
Hamarosan visszatérnék GYES-ről a munkahelyemre, de a munkáltatóm az állásomat időközben már betöltötte. (Nem pontosan abba a pozícióba vették fel az új dolgozót, hanem egy kicsit magasabba, de ettől az én pozícióm feleslegessé vált, ellehetetlenült.)
Azt mondták, ilyenkor kötelességük felajánlani nekem egy új pozíciót, egy új munkakört. Ezt meg is tették, de a jelenleginél lényegesen alacsonyabb pozíciót ajánlottak fel (korábban vezető beosztásban voltam), és "természetesen" alacsonyabb fizetést is, illetve egyéb juttatásaimat is elvennék, ami a vezető beosztáshoz kapcsolódott.
Az új munkához 25%-kal alacsonyabb bér kapcsolódik, mint amennyi nekem GYES előtt volt, és ettől nem hajlandóak többet adni, rákérdeztem.
Azt mondják, nem vagyok megfelelő a korábbi munkaköröm betöltésére. Készítettek velem egy job interview-t is (persze előtte nem árulták el, mire megy ki a játék, hanem egy másik vezető pozícióval kecsegtettek, azzal indokolták az interjú szükségességét), és az interjú alapján szerintük nem vagyok alkalmas a korábbi munkám ellátására. (Miközben GYES-en voltam, lecserélődött a cégnél a vezetőgárda.)
Kaptam egy hét gondolkodási időt, és azt mondták, ha nemet mondok, fel kell, hogy mondjanak nekem.
Kérdésem: valóban el kell-e fogadnom a korábbinál alacsonyabb pozíciót és alacsonyabb fizetést, vagy van arra vonatkozóan valamilyen jogszabály, hogy a bérem nem lehet kevesebb (ha már a pozíciómat nem is kapom vissza, mert az már nagyon biztos).
Milyen lehetőségem van???
Kérlek segítsetek!
Előre is köszönöm.
hajka

gmgabi80 # 2009.01.12. 14:17

nandy,

miért járnék jobban az álláskeresésivel mint a tp-vel?
ha jan.31-el megszűnik a határozott munkaszerződésem, és 45 napig passzív tp-re, aztán álláskeresésire megyek, az nem jó? ( 2009.05.27-re vagyok kiírva )
mennyi lesz a tgyás-om és a gyed-em, ha 2008-ban jan.1-aug.31-ig gyed-en voltam, szept.1-től br. 231000 Ft a jövedelmem + gyes-t is kapok?
Egy másik kérdésem is van, megszűnik a szerződésem, de még bent van 23 nap szabadságom 2008-ról. azt kötelesek kifizetni a munkaviszony megszűntetésekor?

piromen # 2009.01.12. 07:30

Tisztelt szakértő!
Táppénzen vagyok. Munkáltatóm levélben utasított dokumentáció elkészítésére. Kérdésem, hogy jogában áll-e táppénz alatt ilyen utasítást adni, illetve én válaszoljak-e neki a táppénz alatt vagy várjam meg annak leteltét?
köszönettel: piromen

nedo # 2009.01.11. 20:15

TISZTELT SZAKÉRTŐ! 2006 AGUSZTUSÁTÓL DOLGOZOM 1 KFT NÉL 2008 06 10 ÉTŐL TÁPPÉNZEN VAGYOK 3 OM GERINC SÉRVVEL 2008 09 10 ÉN SZÜLETETT KISLÁNYOM KIVEL ÉLETTÁRSAM GYESEN VAN : MUNKATÁRSAIMTÓL VISSZAHALLOTTAM HOGY A FŐNÖKÖM KIAKAR DOBNI MIENTT MEGSZÜNIK A TÁPPÉNZES ÁLOMÁNYOM EEBBŐL KIFOJÓLAG SZERETNÉK A KISLÁNNYOMMAL ELMENNI GYEDRE VAGY GYESRE HOGY NE SZÜNJÖN MEG A MUNKAVISZONYOM .KÉREM SEGITSEN MIK ILLETNEK MEG ENGEM ÉS MI A LEGJOBB AMIT KIHOZHATOK EBBŐL AZ EGÉSZBŐL.KIMERÍTŐ VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM MARADOK TISZTELETTEL NEDO

kata45 # 2009.01.11. 18:48

Tisztelt Szakértő!

Kozmetikus vagyok, egyéni vállalkozó. Jelenleg gyeden vagyok, júniustól gyesen. Mivel tervezünk még gyermeket, egyenlőre nem megyek vissza dolgozni. Ebben a szakmában nemigazán érné meg 4órában dolgozni,annál több pedig a két pici mellől sok lenne.
Szándékomban áll néhány tanfolyam elvégzése, melyekkel kismamáknak, anyukáknak tartanék tanfolyamokat, felkészítőket. (hordozókendő tanfolyam, szülésre való felkészítés stb)
Ezek alkalmi tevékenységek, tehát munkaviszonyba kerülni nem hinném, hogy lehet.
Hogyan tudnám megvalósítani, hogy legális legyen?

Köszönöm, Kata

tupi # 2009.01.10. 13:39

Köszönöm a választ. Akkor ezek szerint, ha a munkáltató szeretné, hogy a TGYÁS időszaka alatt még több pénzt kapjak, mivel a GYED felső határa bruttó 96.600,- Ft (ezzel nem lehet mit kezdeni) nem tud már mit tenni, mert visszamenőleg 2008-ra már nem tud bért emelni. Vagy esetleg mit lehet tenni ennek érdekében. Az a rossz, hogy minden könyvelő mást mond így már nem tudok kiigazodni.

orshika # 2009.01.10. 09:36

Tisztelt Ügyvéd Úr,

az alábbi témával kapcsolatban szeretnék érdeklődni:
Két határozott időre szóló munkaviszonyom volt:

  1. 2009. június végével fog megszűnni(feltételezhetően nem hosszabbítják meg, de jelenleg táppénzen vagyok.
  2. 2008. december 31-vel szűnt meg, és mivel december 30-án felvettek tápppénzre (terhesség miatt), ezért a munkáltató nem hosszabbította meg a szerződésemet.
  • Meg tudná mondani, hogy ilyen esetben hány hónapig jár még a táppénz? Június végéig, ameddig a másik munkaviszonyom meg nem szűnik?
  • Illetve a GYÁS igényléséhez szükséges 180 munkanapnak megszakítás nélkülinek kell-e lennie? Esetemben fél évet dolgoztam a jelenlegi munkahelyemen, előtte egy évet egy másik munkahelyen, viszont a két munkaviszony között eltelt 3 hónap.
  • Ha júniusban is lejár a határozott szerződésem, akkor tényleg célszerűbb a passzív táppénz helyett munkanélkülinek bejelentkeznem majd?

Válaszát előre is köszönöm: Orsolya

nandy # 2009.01.07. 18:02

Mindkét ellátás alapja az előző évi (2008.) jövedelem lesz.
Mindkét ellátás összege a járulékalap 70%-a, a TGYÁS nincs korlátozva, a GYED viszont max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet.

tupi # 2009.01.07. 13:40

Érdeklődni szeretnék az alábbiakról:
5 éve dolgozom a cégnél, 8 hetes terhes vagyok a bruttó bérem 201.000,- Ft. Tavaly más juttatásom nem volt. (Illetve éves bérlet és étkezési utalvány havonta, nem tudom beleszámít-e?)
Mennyi lesz Ft-ban terhességi-gyermekágyi segélyem és mennyi a lejárta utáni GYED?

Köszönöm a választ.

nandy # 2009.01.06. 17:10

gmgabi80: Passzív táppénz helyett javasolt a munkanélküli segély (mostani nevén: álláskeresési járadék).

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.06. 15:23

Most, hogy először táppénzre, majd gyes-re megyek, a munkáltatóm köteles továbbra is fizetni a tanulmányi szerződésben felsoroltakat?
Persze. (Értelemszerűen bér nem lesz.)

Akkor mi az a forma ahogy az utazási költségeimet visszafizetheti a munkáltatóm?
Az ő nevére kell kérni a számlát. (De ezt a könyvelő úgyis jobban tudja.)

gyongy1975 # 2009.01.06. 14:36

Üdvözlöm!

Az alábbi ügyben kérném a segítségét:

Jelenleg 4 éve dolgozom a munkahelyemen, határozatlan idejű munkaszerződéssel. Másfél éve kezdtem főiskolára járni, tanulmányi szerződés megkötése mellett, melyben rögzítve lett, hogy a munkáltató fizeti a tandíjat, a tankönyveket, a kieső időre járó alapbért, és az utazási költségeket, én pedig 3 évet töltök munkaviszonyban a képzettség megszerzését követően.
Most 6 hónapos kismama vagyok, még január 31.-ig dolgozom.
A tandíjat minden félévben átutalásos számla ellenében fizette meg a munkáltatóm a főiskolának (a munkáltató nevére kiállított számla alapján).
A tankönyveket én vásároltam, és készpénzes számlát kaptam a munkáltatóm nevére, ezt pénztárból fizették.
Az utazási költségekről minden hónapban 2 alkalommal kiküldetési rendelvényt töltöttem ki, melyhez csatoltam az összes buszjegyet, és helyi közlekedési bizonylatot, és ezt is pénztárból fizették.

A kérdésem a következő: Most, hogy először táppénzre, majd gyes-re megyek, a munkáltatóm köteles továbbra is fizetni a tanulmányi szerződésben felsoroltakat?
Vagy megtagadhatja azokat, vagy azok egy részét?
Kifejezetten érdekelne az, hogy ha gyes-en vagyok, továbbra is tölthetek ki kiküldetési rendelvényt, és nem gond hogy ha nem vagyok aktív állományban?
Ha nem tölthetek ki, akkor mi az a forma ahogy az utazási költségeimet visszafizetheti a munkáltatóm?

Véleményem szerint sokan azért kötnek tanulmányi szerződést mert nem képesek finanszírozni a képzést maguknak. Ha a jelenlegi fizetésemből sem tudtam ezt megoldani, hogy oldanám majd meg a gyes-ből?

Válaszát előre is köszönöm!

gmgabi80 # 2009.01.06. 14:10

Alábbiakban szeretném a segítségüket kérni:
2007.febr.1-el határozott idejű szerződéssel álltam munkába 2009.jan.31-i lejárattal.
Közben 2007.októberben született egy lányom, de 2008. szeptember 1-el visszajöttem dolgozni.
Most ismét terhes vagyok, 2009.május végére vagyok kiírva.
A szerződésem lejár most hó végén.
Hogyan célszerű megoldanom a továbbiakat?
Passzív tp-re csak 45 napra mehetek? Febr.1-től ha elmegyek tp-re, akkor március közepéig tp-n lehetek, de mit csinálok utána? Tgyás-t csak a szülés várható ideje előtt 42 nappal kérhetek, tehát mondjuk május 1-től... ugye? Mit csináljak, hogy folyamatos biztosításom legyen, és a pénzem is jó legyen, hiszen végül is az elmúlt 5 hónapban nem kerestem rosszul.
Szeretnék normális összegű tgyás-t és később gyed-et kapni.
Milyen megoldás lenne a legjobb?
Köszönettel.Gabi

szemboga # 2008.12.22. 17:21

T. Szakértő Úr! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha határozott idejű közalkalmazotti jogviszony a szülés után jár le /szülés szept. 11., szerződés lejárta dec. 31./ utána milyen juttatások járnak nekem? Jan. 1-től nyugdíj szempontjából hogy fogják elszámolni a gyes végéig számító időt?

nandy # 2008.12.21. 12:38

Amennyiben orvosilag indokolt, úgy a próbaidő alatt is táppénzre mehetsz. De a próbaidő alatt a táppénz ellenére is felmondhat a munkaadó.

Álláskeresési járadék annak jár, akinek az igénylést megelőző 4 évben legalább 365 nap munkaviszonya volt (vagy vállalkozói jogviszonya).

Ha az ák. járadék folyósítása alatt szülsz, akkor a TGYÁS biztosan járni fog, de a GYED már necces.
A táppénzt, Tgyás, Gyed alapja általában az előző évi jövedelem.

zizitu # 2008.12.20. 20:19

Szia Nandy,
nagyon köszönöm a gyors válaszodat! Most az lenne a kérdésem, hogy ha ők küldenek el engem a próbaidő alatt, akkor ugye jár nekem a munkanélküli járulék, és hogy utána elmehetek e gyesre, ha munkanélküli vagyok és akkor mennyit fogok kapni?

Próbaidő alatt nem mehetek el táppénzre ugye?

köszönöm a segitségedet,
zizitu

nandy # 2008.12.19. 21:36

elmehetek e táppénzre jan. 6-a után?

Elmehetsz, ha van orvosi indok. De talán van ennél egyszerább módszer is: megbeszéled a munkáltatóva, hogy biztosítson jobb feltéeleket a munkavégzéshez.

Mt. 75. § (1) Nőt és fiatal munkavállalót nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, illetve fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat. Azokat a munkaköröket, amelyekben nő vagy fiatal munkavállaló nem, vagy csak meghatározott munkafeltételek biztosítása esetén, illetve előzetes orvosi vizsgálat alapján foglalkoztatható, jogszabály határozza meg.

nandy # 2008.12.19. 21:21

zizitu:

A próbaidő alatt felmondhatnak neked, utána viszont már nem, mivel a terhesség védelmet ad (kivéve a próbaidőt).

Kiscsillagvirág # 2008.12.19. 18:30

Szia Nandy!

Köszönöm a segítséget!

zizitu # 2008.12.18. 22:00

Kedves Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy úgy tűnik, hogy babát várok. Október 6-a óta kezdtem el dolgozni, tehát jan. 6-án jár le a próbaidőm. Elég megterhelő a munkahelyem, sok a fizikai munka és egész nap szinte állni kell és pakolni. A kérdésem az lenne, hogy elmehetek e táppénzre jan. 6-a után? És hogy akkor elbocsájthatnak e, miután határozatlan idejűvé lépett a szerződésem? És milyen egyéb juttatásokat kaphatok a táppénz alatt, ha egyáltalán van ilyen?
HOl tudnék utánanézni ezeknek a dolgoknak?

köszi,
ziziu

nandy # 2008.12.18. 17:12

Kiscsillagvirág:

Az a könyvelő rosszul mondta. Hiába, a könyvelő nem TB-szakértő, mert az egy külön szakma. És itt jegyzem meg, hogy én is könyvelő vagyok, nem TB-szakeértő.

Ami biztos: az ellátást mindig az előző évi jövedelem alapján számolják akkor, ha van figyelembevehető jövedelem.

Tehát ha 2009-ben táppénzre, Tgyás-ra mész, akkor annak alapja a 2008. évi jövedelmed lesz.
A GYED-et viszont csak 2010-ben folyósítják majd, így azt a 2009. évi jövedelem alapján számolják. De nem képezi az ellátás alapját a Tgyás, és a táppénz sem! Tehát az alap a munkabér, és a betegszabadságra fizetett járandóság (ami a munkabér 80%-a) lesz.