GYED,GYES, táppénz


Vitai_Georgina # 2008.10.27. 11:14

Sziasztok!

Segítséget kérnék a hozzáértőktől: Kicsi fiam tegnap eltörte a kezét. Viszont évek óta a nagymama van vele GYESen. A gyermekorvos dilemmája: ha GYESen van vele valaki, akkor nekem jár-e avagy sem a gyermekápolási táppénz.
Én emlékszem, hogy anno (kb 2,5 éve, amikor anyukám átvette a GYESt) olvastam olyat, hogy ilyen esetben anyuka mehet táppénzre, mert a kisgyermeknek is nagy szüksége van az édesanyjára, ha beteg, de ezt most sehol sem találom....

Légyszi segítsetek! Hol keressek, hol találhatok erre az esetre valami hivatalos választ a dokinéninknek?
(Végső esetben szabit veszek ki, de azt inkább karácsony-szilveszterre szántam)

Köszönöm:
Gina

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.27. 09:30

Csak a gyes véd a felmondástól, az a tény nem, hogy a 2. gyermekem várom,
De, az is.

A munkaügyes meg vagy hülye, vagy be akar csapni.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2008.10.27. 09:07

Kedves Fórumozók!
Tudna valaki segíteni abban, hogy mennyi a GYED maximum NETTO összege, amennyiben adójóváírást kértem és magánnyugdijpénztári tag vagyok? 2008 tavasza óta vagyok gyeden.
Köszönöm!

Orgonavirág # 2008.10.27. 08:48

Köszönöm válaszát, sokat segített. Mivel a munkaadóm azt mondta, hogy nincs a cégnek módjában kiadni a szabadságom (és táppénzre se menjek, mert akkor is terhelik költségek), ezért kevés lenne azzal visszamennem, hogy de, adja ki mégis a szabiaim. Milyen törvényre vagy rendeletre hivatkozhatnék ebben az esetben, hogy mégis kiadja?
Csak a gyes véd a felmondástól, az a tény nem, hogy a 2. gyermekem várom, és ezt a munkahely is tudja?
A munkaügyis azt mondta, hogy gyes mellett amúgy sem vehetem ki a szabiaim, le kellene mondanom a gyest, mert bár lehet gyes mellett dolgozni, de a szabi más jogviszony, és ha ténylegesen dolgoznék mellette, a szabiaim akkor is csak a gyes leteltével vehetők ki.
Még egy utolsó: Ha táppénz miatt lemondom a gyest, és a férjem veszi fel közben (állítólag lehet ilyet), akkor ha megszűnik a táppénzre való jogosultságom, visszamehetek én gyesre?
Elnézést, hogy ilyen problémás vagyok, de a munkahelyem a generáló... :-(

Stabika # 2008.10.26. 20:06

Kérdésem. Tápénzen vagyok akkor 6 hónapp után már csak akkor maradhatok táppénzen ha leszászalékolnak?
Háziorvosom azt mondta hogy igaz hogy 1 évig lehetek betegálományban, de 6 hónap után le kell hogy százalékoljanak.
Ez igaz?
ilyet sehol nem olvastam.
Köszönöm.

hanett1986 # 2008.10.26. 12:35

ha munkanélülire megyek, nyomban a diploma után, az biztosításnak számít? mert úgy tudom a munkanélküli csak 60 nap után kezd járni, és ha nekem nem lesz már annyi szülésig? mindenféleképp várnunk kell a babával, ha gyedet akarok?

hanett1986 # 2008.10.26. 11:03

Kedves nandy!
23 éves vagyok, juniusban fogok államvizsgázni.
A párommal szeretnénk kisbabát. Az lenne a kérdésm, hogyha augusztusba születne, akkor járna a gyed?
mert úgy olvastam, hogy a 180 biztosítási napba a főiskola is bele tartozik, bár ott júniusban szűnik meg hallgatói jogviszonyom.utánn saját magam után ha fizetem a tb-t..mert arra az 1 hónapr amár nem tudnék munkát vállani, akkor a gyed járna?
vagy csak a gyes?
válsazod köszönöm

Pepe01 # 2008.10.25. 16:14

Kedves Nandy!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Az lenne a kérdésem, hogy, ha a szabadság több, mint az utána kivett táppénz, akkor is kell "ténylegesen" dolgozni? Valamint azt szeretném még tudni, hogy a GYED után jár-e GYES a szabadság idejére, illetve, hogy a GYES mellett 8 őrában lehet dolgozni?
Előre is köszönöm a segítségét!

nandy # 2008.10.25. 09:11

Mt. 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:175

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
  2. a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
  3. a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
  4. a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],176
  5. a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának178
  6. a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított
  7. a külön törvény szerinti rehabilitációs járadékban részesülő személy esetén a keresőképtelenség teljes511

időtartama.

qqcsné # 2008.10.25. 05:37

Nandy!

Köszönöm, ezt én is olvastam, azonban nekem, és úgy látszik, hogy a munkáltatóknak sem egyértelmű a GYERMEKE SZÜLETÉSE esetén fordulat, azaz, hogy gyermekenként vagy szülésenként értendő. Ha eltérő időben születik a két gyerek, akkor gondolom nincs vita, hogy minden gyerek után jár, na de ikreknél?
Ha jól tudom, ennek a plusz szabadságnak a költségét az állam megtériti a munkáltatóknak, ami nem jelenti azt, hogy ne adhatna több szabadidőt, de az nem ezen a jogcimen lesz, illetve a saját költségére, és ezt jobb előre tudni.

A fizetés nélküli szabis részt is köszönöm, bár a felmondási védelemre lennék inkább kiváncsi.

nandy # 2008.10.24. 21:29

qqcsné:

Ikrek születése esetén az apának járó 5 nap szabadság megduplázódik-e?

Mt. 138/A. § (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.

Ettől függetlenül adhat a munkáltató 10, vagy akár több napot is, ha akar... Tipikus példája annak, hogy a munkáltató eltérhet a törvényi szabályozástól akkor, ha az a munkavállaló javára történik. Ilyen a béremelés, többlet szabadság stb.

hogy a gyes alatti felmondási védelem csak a gyerek 3 éves koráig él, vagy a gyes teljes időtartama al

Mt. 138. § (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg323

  1. a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából,324
  2. a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza,
  3. a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.
nandy # 2008.10.24. 21:22

Pepe01:

mehetek-e táppénzre, vagy ténylegesen is kell ahhoz dolgoznom?

Igen, ténylegesen is kell dolgozni. Mégpedig annyi napot (a szabival együtt), ahány napra táppénzre "szeretnél" menni.

nandy # 2008.10.24. 21:19

norcaborca:

A GYED után érdemes a GYES-t igényelni. Ugyanis a GYES mellett is lehet már dolgozni!

A lényeg az, hogy a következő baba születésénél is legyen biztosítási jogviszony, mert akkor jár majd a GYED, TGYÁs.

nandy # 2008.10.24. 21:16

Orgonavirág:

ha most lemondanám a gyest, köteles lenne-e kiadni a szabadságomat?

Nem kell lemondanod a GYES-t (hiszen akkor megszűnne a felmondási védelem is).
Ha GYES alatt jelzed, hogy munkába állnál, a munkaadó köteles foglalkoztatni, fizetni.

Ha a munkaviszonyt te mondod fel - a rendes felmondást nem kell indokolni -, akkor köteles a szabadságot kifizetni.

és ráadásul mit fogok gyes után szülésig abban a 2 hónapban bitosítás nélkül csinálni?

Ez már nagyobb probléma, hisza passzív táppénz csak 45 napig jár.
Tehát inkább el kell menni munkanélkülire, akkor legalább a biztosítási jogviszonnyal nem lesz probléma.

nandy # 2008.10.24. 21:11

galaxis:

Akkor jár GYED, ha a biztosítási jogviszony fennállása alatt szülsz. Ha tehát szeptember után jön világra a baba, akkor nem jár GYED.
Táppénzre el lehet menni, de ha a b. jogviszony megszűnik, akkor azt követően csak 45 napig jár - és passzív táppénznek hívják, ami azt jelenti, hogy nincs mögötte biztosítási j.v.

Határozott idejű munkaszerződésnél nem kell elküldeni az alkalmazottat, a munkaviszony megszűnik "magától" a szerződésben meghatározott napon. Akkor is, ha a munkavállaló táppénzen, GYED-en, vagy bármin van. Tehát nincs felmondási védelem, hiszen a határozott idejű munkaviszony általában nem felmondással szűnik meg.

qqcsné # 2008.10.24. 09:13

Kedves Szakértő!

Ikrek születése esetén az apának járó 5 nap szabadság megduplázódik-e? Hallottam már olyat, hogy a munkáltató csak 5 napot adott ki, mig más munkáltató 10-et.

A másik kérdésem az lenne, hogy a gyes alatti felmondási védelem csak a gyerek 3 éves koráig él, vagy a gyes teljes időtartama alatt. (ikergyermekek esetén a gyes tanköteles korig jár)

A válaszokat előre is köszönöm

Pepe01 # 2008.10.22. 21:05

Tisztelt Szakértő!

Köztisztviselő vagyok, jelenleg GYED-en. Lejártakor szeretném kivenni az összegyűlt szabadságaimat. Az lenne a kérdésem, hogy azután - szükség esetén - mehetek-e táppénzre, vagy ténylegesen is kell ahhoz dolgoznom?
Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

norcaborca # 2008.10.22. 16:41

Tisztelt Szakértő.

2008.12.06-án lejár a gyedem.Szeretnénk második babát,de addig biztos,hogy nem lesz,mert most műtöttek.A kérdésem az lenne,hogy most maradjak gyesen,vagy menjek vissza dolgozni,hogy azután is tudjam igényelni a tgyást és a gyedet.Melyikkel járok jobban?Mert nem szeretném elveszíteni azt ami jár.Válaszát előre is köszönöm.

Orgonavirág # 2008.10.22. 12:57

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg Gyesen vagyok, ami márciusban lejár, és a következő babámat májusra várom.
A munkahelyemet valószínűleg januárban megszüntetik, jogutód nélkül. Az lenne a kérdésem, hogy ha táppénz alatt megszűnik a munkahelyem januárban, kaphatom-e még a táppénzt májusig, illetve a munkahelyem, ha most lemondanám a gyest, köteles lenne-e kiadni a szabadságomat? Úgy volt egyébként, hogy visszamegyek novembertől dolgozni, de mivel terhes lettem, nyílt kártyákkal játszottam, és kértem, hogy kivehessem a szabim, utána veszélyeztetett terhes lévén elmennék táppénzre, de a főnököm azt mondta, szó sem lehet róla, várjam ki a gyes végét. De ha megszűnik közben a munkahely, elvesznek a szabiaim (?), és ráadásul mit fogok gyes után szülésig abban a 2 hónapban bitosítás nélkül csinálni? Enyhén szólva kétségbe estem, mivel ráadésul ha jól tudom, csak a 3 gyes fog járni a következő gyerekre...
Előre is köszönöm segítségét!

galaxis # 2008.10.20. 09:12

Tisztelt szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenleg határozott idejű munkaviszonyban állok 2009. szeptemberéig. Jövőre szeretnénk kisbabát. Jár-e nekem GYED a határozott idejű munkaviszonnyal, és elmehetek-e táppénzre a szülés előtt?
Ha lejár a munkaviszonyom,akkor elküldenek,ha bejelentem a terhességemet?
Válaszát előre is köszönöm.

nandy # 2008.10.16. 11:57

Nem a táppénz miatt nem fogsz GYED-et kapni, hanem azért nem, mert nem lesz olyan biztosítási jogviszonyod, mely alapján járna...

Andi1978 # 2008.10.15. 17:02

Tehát ha a szülés előtti 8 hónapban táppénzre kerülök mert veszélyeztetett terhes vagyok akkor nem fogok gyedet kapni????

nandy # 2008.10.15. 15:20

Kicsi az esélye annak, hogy a jelenleg még élő, de hamarosan megszűnő munkaviszony alapján GYED-et kapj.

Ahhoz ugyanis az kellene, hogy a szülés még a munkaviszony megszűnése előtt legyen.

Ráadásul a táppénz sem oké, mert a biztosítási jogviszony megszűnését követően csak passzív táppénzre leszel jogosult, mely 45 napig jár. (És ez alapján nem kaphatsz GYED-et sem)

Andi1978 # 2008.10.15. 11:24

Tisztelt Szakértő!
Az ügyben kérném a segítségét, hogy jelenleg olyan helyzetbe kerültem, hogy munkahelyem úgy néz ki december 31.-vel megszűnik mível a cég megszünik országosan vagy a dunántúlon.
A párrommal arra gondoltunk hogy jó lenne ha most esnék teherbe mível amúgy is már a 30 felé közeledek.
A kérdésem az lenne, hogy ha januártól veszélyezett terhesként táppénzre kényszerülök akkor mi alapján álapítják majd meg a gyedem mértékét?! Eddig a fizetésem alap + jutalákból állt. Kb 150000ft/hó bruttó volt a jutalékra is be voltam jelentve. Viszont a táppénzt és a GYED-et mi alapján fogom kapni? Előre is köszönöm!

nandy # 2008.10.12. 15:49

A TGYÁS másnéven szülési szabadság (24 hét). Legkorábban a szülés várható időpontja előtt 4 héttel vehető igénybe.

Utána jön a GYED, mely a gyermek 2 éves koráig jár.

Mindkettőt a jövedelem alapján számítják, de a TGYÁS-nak nincs felső korlátja, a GYED-nek viszont van.