GYED,GYES, táppénz


bigboss # 2008.10.12. 12:19

Tisztelt Szakértő!

Egyáltalán nem vagyok otthon a hivatalos nyelvi csavarokban, és nem tiszta nekem mi is a különbség a GYED és a TGYÁS között.

Kérem írja le nekem mik a kettő közötti különbségek és hogy hol igényelhetők. esetleg melyik lenne kedvezőbb a számomra. Fizetésem kb 95e HUF volt nettó/hó volt átlagosan.

Határozatlan idejű munkaszerződésem van, mint pedagógus.
Táppénzen voltam a terhesség utolsó hónapjában. 4 éves folyamatos munkaviszonyom van.

Válaszát előre is megköszönöm.

  • Bigboss-
monalisa1 # 2008.10.09. 20:10

Talán még várj egy kis időt: postai átfutások, könyvelési- utalási idő stb., aztán ha sehogy sem akar jönni a pénz, akkor a bíróságon tölts ki egy végrehajtási ürlapot - azt követően már kell hogy előbb-utóbb számládra érkezzen a pénz. (A végrehajtó felszólítja a kötelezetett fizetésre, ha nem teljesít, joga van a cég számlájáról leemelni az összeget.) Sajna türelem kell hozzá...

kurucbandi # 2008.10.09. 18:01

Tisztelt Szakértő!

Szeretném ha válaszával segitene számomra.

Munkaügyi pert nyertem volt munkahelyemmel szemben, elmaradt tulórák kifizetésének ügyében. A Munkaügyi Bíróság jogerős itéletében 15 napos határidőt irt, hogy fizessék ki az elmaradt bért és kamatait. A határidő már egy hete lejárt és még meg sem kerestek a volt munkahelyemről.

Mit tegyek, hogy érvényesítsem a jogos igényemet?

Várom válaszát.
Üdvözlettel: kurucbandi

Stabika # 2008.10.09. 16:31

Mi az hogy általában rendes felmondással nem?

Most felmondhat -e betegállományban vagy nem?
Ha a cég nem szünik meg (bank) akkor felmondhat?

szkitty # 2008.10.09. 09:46

Köszi a gyors választ. Még van egy-két fehér folt: Lényegében azt szeretném tudni, hogyan állapítják meg a gyedet konkrétan az én esetemben?

Ha jól tudom, a táppénzes időszakok nem számítanak bele. Akkor a 365 napból kivonják a táppénzes napokat (lényegében 3 hónap), marad x nap, és -ha 2009-ben szülök - a 2008.év összejövedelmét alapulvéve, ezt elosztják a napok számával? Ez lesz a napi gyedem?
Vagy teljesen másképp? A szabadság gondolom, beleszámít, vagy nem?

A rokk.nyugdíj + az a munkabér összeadódik?

Lényeges az még -ezt nem írtam- hogy mindenképpen bejelenetem magamat 07.08-tól, csak azt nem tudom, hogy érdemes-e lemondanom a rokkantnyugdíjat, és magasabb összegű jövedelmet prezentálnom, vagy maradjon a minimálbér?

Egyébként nem teljesen értem, miért nem lehetne bejelentenem magamat attól az időponttól,mikor megszűnt a főállású munkaviszonyom? Előtte nem is lett volna értelme. Addig volt egy korábbimunkahelyem, utána meg lett egy másik. Ez miért nem ok.?

Köszi! Kitty

anitasmith # 2008.10.09. 09:05

Köszönöm a választ.
Még nem mondtam fel csak megírtam,hogy hajlandó vagyok ennyit engedni (mert ők nem akarnak kirúgni,mivel járan 1 havi végkielégítés is akkor) csak egyből fizesség ki a szabimat. Gondoltam akkor legalább lezárul az ügy. De az ottani főnök hallani sem akar arról,hogy ennek a cegnek ahol én voltam az ügyében fizessen bárkinek is. Azt mondták írásban válaszolnak,de azóta sem jött levél.
Viszont így én sem tudok továbblépni,állást találni.
Jelenleg GYESen vagyok.

nandy # 2008.10.09. 08:53

szkittí:

Sehogy sem.

A rokkantnyugdíj mellett nem lehet sok pénzt keresni, mert akkor elveszted a rokit.

A visszamenőleges bejelentéstől (pláne saját cégbe) erősen óvnálak. Egy ellenőrzés könnyen megállapíthatja azt, hogy nem valós biztosítási jogviszonyról van szó (csalás). Volt már rá példa, hogy a kismamával visszafizettették a GYED, TGYÁS összegét.

nandy # 2008.10.09. 08:47

anitasmith:

A munkáltatód alaposan félretájékoztatott téged. Nyilván nem véletlenül.

Egyáltalán nem kellett volna felmondanod! A munkáltató köteles a visszatérő kismamát foglalkoztatni, ha nem tud neki munkát adni, akkor az állásidőre járó bért kell fizetnie.
A kismama felmondási védelem alatt áll a gyermek 3 éves koráig, feltéve, hogy GYES-t is kap ez idő alatt.

Tehát ő nem mondhatott volna fel neked, és köteles lett volna munkabért vagy átlagkeresetet fizetni.

Megjegyzem, bárki mond fel a másiknak, a bentmaradt szabikat ki kell fizetni minden esetben.

Szerintem nagyon gyorsan menj el a Munkaügyi Bíróságra (délelőttönként van ún. panasznap, ekkor ingyen segítenek megszerkeszteni a beadványt).

szkitty # 2008.10.08. 22:27

Tisztelt Szakértő!

Következő SOS kérdésem lenne GYED ügyben:

2003.11.03-2008.07.07. napjáig közszolgálati jogviszonyom volt (ebből 2008. jan.1-től kisebb megszakításokkal nagyrészt táppénzen voltam, majd szabadságon). 2008.07.07. napjával megszűnt a jogviszonyom.

2008.07.08. napjától rokkantnyugdíjas vagyok.
Emellett visszamenőlegesen szeretném bejelenteni magam saját céghez.

Várhatóan 2009. májusában fogok szülni.

Hogyan tudom kiszámolni a GYED-emet? Illetve hogyan tudom ezt minél kedvezőbbre kihozni?...

Válaszát nagyon köszönöm!

SzK.

anitasmith # 2008.10.08. 11:01

Tisztelt kbs.
megpróbálom problémámat röviden összefoglalni és ezzel segítséget kérni Öntől.
2005.júniusába született első gyermekem majd 2007.szept-ben a második. Ez idő alatt GYED-en majd GYES-en voltam majd ismét GYED-en. Most 2008.okt.6-tól újra GYES-en vagyok,mert a kisebbik gyermekem bölcsis lett énmeg szeretnék dolgozni.
A cég ahol dolgoztam idő közben végelszámolás alá került,de még nem zárult le. A cég tulajdonosa 51%-ban egy másik (jól működő) Kft, 49%-ban pedig egy magánszemély.
2007.júliusában írtam az én cégemnek(amit a nagy Kft vesz fel és intéz) hogy októbertől goldoznék... Írásos választ hosszas telefonos egyeztetés után több hét elteltével kaptam,hogy munka nincs és én mondjak fel.
Én megírtam,hogy felmondok,de csak akkor ha a felmondás benyújtásával egy időben kifizetik a szabadságaimat amik összejöttek az évek során.
Most erre várom a választ,de a főnökség nem akar írni és valószínű nem akarja még ezt sem elfogadni,mert nem akar fizetni.
Kérem tájékoztasson,hogy hova fordulhatok, jogi útra terelném az ügyet,mert így most nem tudok elhelyezkedi és a cég csak az időt húzza. Van-e valamilyen kismamákat segítő szervezet,mert anyagilag nem állunk jól,ezért is dolgoznék,csak így nem tudom mit tegyek.
Várom mielöbbi válaszát.
Köszönöm.

nandy # 2008.10.07. 09:17

Rendes felmondással általában nem.

Stabika # 2008.10.07. 09:13

Betegállományban felmondhat a munkáltató?

nandy # 2008.10.06. 14:05

Ha a munkáltatón keresztül igényli a GYED-et, akkor kvázi értesítette a munkáltatóját, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.05. 21:14

a Gyed alatt kötelező-e fizetés nélküli szabadságot kérni?
Nem. De akkor gyed sincs, mehetsz dolgozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.05. 21:13

akkor táppézre, GYÁS-ra, GYED-re ugyanolyan feltételekkel mehetek el, mintha rendesen dolgoznék?
Nem.

hedvig # 2008.10.05. 18:31

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Gyed alatt kötelező-e fizetés nélküli szabadságot kérni? Mert nekem kellett, és ha jól tudom, akkor fizetés nélküli szabi idejére nem jár a 13. havi fizetés. Tud valaki róla valamit?
Előre is köszönöm!

teni77 # 2008.10.05. 15:27

Sziasztok!

Örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot, pont ideillő a problémám.
Már 12 éve dolgozok kórházban, mely kb. egy éve került magántulajdonba. Lehet, hogy el fognak bocsájtani.
A kérdésem az, hogy ha felmondási idő alatt esek teherbe (veszélyes munkahelyen dolgozok), akkor táppézre, GYÁS-ra, GYED-re ugyanolyan feltételekkel mehetek el, mintha rendesen dolgoznék?

Válaszotokat előre is köszsönöm!

Detti010811 # 2008.10.05. 14:16

Sziasztok!

Kislányom ez év novemberében lesz három éves (jelenleg GYES-en vagyok).Családi okokból,GYES-em lejárta után munkáltatómtól kérvényeztem a 3 évre járó szabadságomat, és még egy év fizetés nélküli szabadságot.Határozatlan idejű szerződésem van.Kérésemet elfogadták.
Szeretnénk még egy babát,de nem tudom, járna-e nekem GYED ? Milyen juttatásokra lennék jogosult,ha a fizetés nélküli szabadságom alatt szülnék. Meddig számítok én biztosítottnak?

Nagyon örülnék a segítségeteknek!

Stabika # 2008.10.05. 11:33

Tiszteletem!

81 napja vagyok betegállományban.
A házi orvosom átakar passzolni a szakorvosnak, mondván hogy 90 napig tarthat betegácsiba utána jöhet OEP vizsgálat.
Mondtam neki hogy jó, hiszen a pszichiátertől eddig 6 alkalommal vittem neki igazolást hogy mi a bajom, és hogy továbbra is betegácsiban kell tartani. Háziorvosom ezt úgy fogalmazta, hogy ráhárítja a felelőséget a szakorvos. Pedig szerepel a betegség, a gyógyszer, és a kezelés is.
Eddig engem nem zavar, akkor a szakorvoshoz kerülök.
De a házi orvos úgy fogalmazott hogy minden betegségnek megvan a kezelési ideje úgy mint a lábtőrésnek 2 hónap. Mikor kérdeztem, hogy a pszichiátriai kezelésnek 3 hónap, mert én úgy tudom hogy akár 1 évig is betegállományban lehetek akkor arra csak az volt a válasz, hogy a pszichiártiai kezelés valóban más! Nem értem a lábtöréses példáját, ha Én nem lábtöréssel vagyok kiírva!
Azt is mondta a házi orvosom, hogy betegállomány alatt is felmondhat nekem a munkáltató. Én ezt nem így tudom.
Kérdésem:
1., Betegállományban felmondhat nekem a munkáltatóm?
2., Valóban 1 évig lehet pszichiátriai kezelés végett betegállományba lenni?

Úgy néz ki hogy más szakmát kell keresnem, mert ez megterhelő, nem fogok tudni visszamenni. Ez számít-e valamit?
Köszönöm válaszát.

6 év alatt 5 hetet voltam beteg. Most 3 hónapja vagyok, de úgy érzem magamat mintha bűntényt követnék el!

évike13 # 2008.10.05. 10:07

Sziasztok!

Annyian anyyifélét mondanak, és még mindig nem vagyok biztos benne, hogy:

A táppénz biztosítási időnek számít? Tehát beleszámítják abba a bizonyos 180 nappa? (aminek meg kell lennie GYÁS,GYED tekinetében?)
Csak a táppénz idejét számolják a 180 nappa, vagy az összegét is? Tehát amikor kiszámoljájk mennyi lesz a GYÁS,GYED, abba a táápénz összege is szerepel? Mert akkor az nagyon lehúzza a kapható juttatásokat (jelen esetemben), mert a keresetem 138000ft, a táppénz meg csak a minimálbér 60%-a lehet, mert nincs 180 bérezett napom.:(
Mi az igazság? S.O.S.
Válaszotokat köszönöm!
Évike13

yukka # 2008.10.04. 09:51

Köszönöm nandy!Ha megengeded lenne még 1 kérdésem.Kb: mennyi táppénzre,gyedre számíthatok ha jan.1-től táppénzre megyek.2008.jan.-tól a bruttóm 73000Ft,aug.-tól 86300Ft,járadékomra 24000FT-ot számoljunk,mert nem tudom melyik hónaptól lett 26000Ft.

Szendi # 2008.10.04. 09:32

Köszi szépen nandy!

Mindent értek, bár kicsit csalódott vagyok... :(

De tényleg köszi a segítséget!

nandy # 2008.10.04. 09:18

yukka:

A rehab. járadék beleszámít a 180 nap biztosítási időbe. Tehát jár a táppénz, GYED, TGYÁS.

nandy # 2008.10.04. 09:13

Mert kicsit bosszant, hogy a majdnem egy év munkaviszonyom után menjek el munkanélkülire, vegyek fel ÁS-t, és majd akkor… Ez picit mókás nekem így. Tényleg ez lenne a megoldás? Vicc

Vicc vagy sem, sajnos ez van.
Megoldás lehet még, ha a munkaviszonyt sikerül meghosszabbítani pl. január 31-ig.

nandy # 2008.10.04. 09:10

Szendi:

Ha jól értem, határozott idejű munkaszerződésed van. Ezért a munkaviszonyod automatikusan megszűnik, akkor is, ha táppénzre, szülési szabira mész.

És akkor nem passzív a TGYÁS…???

De igen, passzív.

akkor benne vagyok a 42 napban nem

Éppen ezért passzív. Mert megszánt, de 42 napon belül.

Akkor ha december 31 napos, és én 28–30-án elmegyek szülési szabadságra, január 23-án pedig megszülöm a kislányomat, akkor még biztosított vagyok, nem?

December 31-én megszűnik a biztosításod. A passzív táppénz, TGYÁS, GYEd lényege éppen az, hogy már nem áll mögötte aktív biztosítási jogviszony.
Pl. ha a passzív GYED alatt/utána ismét jön a gyerkőc, akkor az nem fog beleszámítani a 180 nap b. jogviszonyba sem!

Akkor járna passzív TGYÁS után (passzív) GYED, ha a szülés napján -vagy azt követően - szűnne meg a biztosítási jogviszony.